Musicals in Londen: zo koop je de goedkoopste musicalkaartjes! (+ andere tips!)

door Explorista

Eindelijk ging er een droom in vervulling toen ik laatst in Londen was. Ik bezocht een musical! Omdat dit voor mij een totaal nieuw proces was, en ik van te voren ook niet zo goed wist hoe het nou werkt om een kaartje te kopen voor een musical in Londen, besloot ik een blogpost te schrijven waarin ik mijn beste tips! Ik vertel je precies hoe je goedkope kaartjes scoort, wat voor shows er draaien, en andere handige tips!

Goedkope musicalkaartjes in Londen

Er zijn vier manieren om musicalkaartjes te kopen in Londen. Ik leg ze hieronder allemaal uit! Ik kwam er al vrij snel achter wat de makkelijkste en goedkoopste manieren zijn.


1: New Years Sale van Official London Theatre

Als je het geluk hebt om in Januari of Februari naar Londen te gaan, dan kun je gebruik maken van de New Year Sale van Official London Theatre. Dit is een initiatief dat elk jaar plaatsvind, waarbij je in de eerste twee maanden van het jaar korting kunt scoren op kaartjes voor bepaalde voorstellingen. De kaartjes gaan altijd begin december in de verkoop. Je kunt ze het beste zo vroeg mogelijk kopen, maar ik kocht ze ongeveer twee weken van te voren en toen waren er ook nog wel plaatsen (maar de beste waren natuurlijk al weg).

Niet alle voorstellingen doen er aan mee, dus je moet maar net geluk hebben dat degene die jij wilt erbij zit. Maar mijn droommusical, Les Miserables, deed wel mee. Dus ik had geluk! En de kaartjes hier waren inderdaad een paar euro goedkoper dan bij de andere opties, ik heb natuurlijk vergeleken.

Alle kaartjes zijn £10, £20, £30 of £40, afhankelijk van de voorstelling. Ik betaalde £30 per kaartje voor Les Miserables, voor stoelen helemaal achterin (maar dat was dikke prima).

Na flink wat research en vergelijken kan ik je vertellend dat de New Year Sale van Official London Theatre de goedkoopste optie is voor je tickets!


2: Love Theatre

Als je in de andere tien maanden van het jaar in Londen bent, of jouw musical zit niet bij de New Year Sale aangesloten, dan is je beste optie om een kaartje te kopen via LoveTheatre. Dit is het grootste platform voor het kopen van musical tickets in Londen. Zo’n beetje elke musical is hierop te vinden.

Uit mijn research bleek dat het goedkoopst is om tickets online te kopen en dan zo vroeg mogelijk van te voren. Dan scoor je de beste stoelen voor de beste prijs. Daarvoor is Love Theatre een goede website.


3: TCKTS Booth Leicester Square

De meest bekende optie voor het kopen van tickets is de TCKTS Booth op Leicester Square. Deze is van Official Theatre London (die ook de New Year Sale organiseren), en verkoopt kaartjes voor voorstellingen die vandaag, morgen of overmorgen plaatsvinden. Lastminute kaartjes, dus. Ik heb het idee dat zo’n beetje iedereen deze optie wel kent. Maar het is helemaal niet de goedkoopste optie voor musicalkaartjes!

Als het even kan zou ik je namelijk aanraden gewoon zo vroeg mogelijk (paar weken van te voren) tickets te kopen, via de bovenstaande twee opties. Hoe vroeger = hoe meer keuze en hoe meer goedkope tickets. Ik zou de TCKTS Booth alleen maar aanraden voor last minute kaartjes.

En zelfs dán zijn ze nog niet eens altijd de goedkoopste optie. Soms kun je op LoveTheatre alsnog goedkopere stoelen vinden. Maar vaak zijn ze wél (iets) goedkoper als het om last minute kaartjes gaat. Dus als je last minute musicaltickets zoekt, dan is TCKTS Booth op Leicester Square een prima optie.

Kaartjes van TCKTS Booth op Leicester Square kun je alleen ter plekke bij de ticket booth kopen (niet online), maar je kunt het aanbod en prijzen wel alvast zien op de website. Mijn tip: vergelijk de prijzen bij TCKTS Booth met die van LoveTheatre voordat je naar TCKTS Booth gaat. Als het bij LoveTheatre goedkoper is, kun je ze natuurlijk beter daar online kopen, en jezelf een tripje naar Leicester Square besparen (toch al niet de meest florissante buurt van Londen, vind ik).


4: Direct bij theater

De laatste optie is er eentje die ik zelf nooit gebruikt heb, maar een vriendin van me wel. Je kunt soms namelijk ook bij theaters zelf een kaartje kopen. Het gaat dan om tickets die bijvoorbeeld teruggebracht zijn. Om die te kopen moet je er vaak al vroeg bij zijn, soms al om 08:00 ’s ochtends. Ook is er zoiets als stand-by tickets, die worden juist pas een uur voor de voorstelling verkocht. Dit zijn tickets die specifiek gelden voor Engelse pensionado’s, studenten of werklozen. Als buitenlandse toerist kom je hier alleen als 65+er voor in aanmerking, maar je moet natuurlijk wel je ID laten zien. Ik zou altijd even bellen naar het theater van je keuze voor advies en de vraag of ze ook “returned tickets” of “stand-by tickets” verkopen.

Zelf zou ik dit risico niet nemen. Veel musicals zijn constant uitverkocht, dus je als je precies weet dat je een bepaalde musical wilt zien, dan kun je die maar beter zo vroeg mogelijk (online) boeken. Als het je niet zoveel uitmaakt welke je ziet, en wanneer, dan kun je dit wel een kans geven. Maar ik zou altijd even bellen zodat je precies weet hoe laat en óf bepaalde tickets bij jouw theater in de verkoop gaan.

Hoeveel kost een musical kaartje in Londen?

Hoeveel een musicalkaartje in Londen kost, is nogal wisselend. Ik heb kaartjes gezien voor £10 in de New Year Sale voor Phantom of the Opera, maar ik weet dat een beetje goede tickets voor een populaire musical al snel £60-£80 kosten. Ik heb het al vaker gezegd: maar vroeg boeken helpt.

Bij een megapopulaire musical als Hamilton kun je bijvoorbeeld vijf maanden van te voren tickets vinden voor £20-£30, maar als je korter van te voren boekt, betaal je al snel £200 (!!!). Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Harry Potter & The Cursed Child.

Welke musicals draaien er in Londen?

Ik geloof dat er in Londen zo’n 164 shows draaien, dus die vraag is een beetje lastig te beantwoorden. Hier vind je alle musicals die in Londen gespeeld worden.

De meeste musicals worden trouwens opgevoerd in de “West End”, bekende term voor het theatergedeelte en theatergenre in Londen. West End is geen bestaande wijk, maar meer een globale regio die gebieden ten westen van The City of Londen. Onder andere Leicester Square, Covent Garden, Soho, Oxford Street en Picadilly Circus vallen onder “West End”. Je vindt de meeste theaters en voorstellingen in Soho.

Dit zijn tien van de beste musicals die in Londen draaien:

 • Les Miserables in Queen’s Theatre (gezien!)
 • The Lion King in Lyceum Theatre (gezien!)
 • Aladdin in Prince Edward Theatre
 • The Book of Mormon in The Prince of Wales Theatre
 • Harry Potter and the Cursed Child (pt 1 & 2)
 • Mama Mia! in Novello Theatre
 • Wicked in Apollo Theatre
 • Hamilton
 • Matilda The Musical in Cambridge Theatre
 • The Phantom of the Opera in Her Majesty’s Theatre

Tips voor musical bezoeken in Londen:

Ik wilde je verder nog drie kleine tips mee geven voor als je je eerste musical gaat bezoeken in Londen!

 • Seating chart: ben je benieuwd of je op die achterste stoelen op de bovenste rij wel een beetje uitzicht hebt? Dan heb ik de perfecte website voor je gevonden. Op deze website vind je alle seating plans van theaters in Londen. Mensen reviewen daar (soms met foto’s!) de stoelen die ze geboekt hadden, zodat je precies weet hoe goed je stoel en uitzicht gaat zijn.
 • Neem warme sjaal mee: ik vond het in Queen’s Theatre verrassend koud tijdens de voorstelling en ben mijn jas tijdens de pauze gaan ophalen bij de garderobe. Ik raad je aan een vestje mee te nemen, of op zijn minst een sjaal!
 • Kom op tijd: Deze tip spreekt natuurlijk voor zich, maar meestal kun je je kaartje vanaf een uur voor het begin van de voorstelling ophalen en dan kan het druk zijn. Zorg dus dat je op tijd komt, zodat je niet na het begin van de voorstelling alsnog over de knieën van twintig geïrriteerde toeschouwers hoeft te klimmen.

Wat vond ik van mijn eerste musical in Londen: Les Miserables?

Oké, oké. Technisch gezien was Les Miserables niet mijn eerste musical in Londen. Ik ben in 2007 of 2008 wel eens naar The Lion King geweest (wat geweldig was!). Maar dat was toen nog met mijn ouders, dus dit was de eerste keer dat ik zélf ging.

Het stond al zo lang op mijn wishlist om Les Miserables eens te zien in het écht. Ik kende het verhaal alleen van de film, en dat is meteen een van mijn favoriete films ooit. En ik weet dat veel mensen de film maar een slap aftreksel vinden van de musical.

Dus toen ik naar Londen ging was één van de eerste dingen die ik deed kaartjes boeken voor Les Miserables. Ik kocht ze voor £30 in de New Year Sale en we zaten helemaal achteraan. Het zicht was eigenlijk prima, behalve dat het bovenste stukje decor soms wegviel.

En wat was het GOED!!! Ik heb me meerdere keren afgevraagd of de acteurs niet gewoon aan het playbacken waren, het was namelijk echt loepzuiver. Niet normaal. En dan is er ook nog een orkest! Ik vond het echt fantastisch om te zien hoe het decor gebruikt werd om hetzelfde verhaal te vertellen waarvoor ze in de film een miljoenenbudget hadden. Waanzinnig!

Misschien, of misschien niet, heb ik wel een keer of drie/vier keer gehuild tijdens de voorstelling. Je zult het nooit weten. Maar één ding is zeker: ik wil echt heel graag nog eens terug <3.

Ben jij wel eens naar een musical in Londen geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Anne - Ditisanne.nl 13 februari, 2019 - 11:55

Leuk! Ik ben twee keer naar de Phantom of the Opera geweest omdat ik het verhaal fascinerend vind en de muziek ontzettend goed. Eerste keer hebben we online gekocht, ik meen toen voor 15 GBP ofzo. Tweede keer was een spontane opwelling, we liepen toen over Leicester Square (wat ik overigens wel een leuk stukje Londen vind!) en zagen de aanplakbiljetten. En een kwartier later hadden we twee tickets op zak. :-)
Beide keren hadden we verrassend goede plekken, steeds op het balkon maar wel vooraan dus je kon zowel het toneel als de orkestbak heel goed zien.

Plaats een reactie
Explorista 13 februari, 2019 - 17:09

Tof! Heb in mijn research al gezien dat Phantom eigenlijk altijd heel goedkope tickets heeft dus een goede tip als je een keer een musical wilt meemaken voor niet teveel geld :)

Plaats een reactie
Annemarie 17 augustus, 2019 - 09:03

Vorig haar april was ik met mijn man in Londen, we waren tien 10 jaar samen. Ik heb toen tickets gekocht voor Aladdin in het Prince Edward Theatre en dat was fenomenaal! Zo ontzettend genoten! Ik ga binnenkort alleen terug, want die stad heeft mijn hart gestolen… <3

Plaats een reactie
Robin Padmos 10 augustus, 2022 - 10:32

TIP!! Disney heeft iedere maandag om 12:00 (UK TIJD) een sale voor £25 per ticket voor de musicals die op dat moment draaien, voor diezelfde week. De stoelen kan je (vaak) niet kiezen.

Wel zijn het echt bizar goede stoelen, wij zitten met frozen op de royal circle & bij de lion king op de stalls. We hadden de tickets opgezocht qua normale prijs & kwamen echt uit op £100 tot £150 per ticket. Je moet genoegen nemen dat je soms niet naast elkaar kan zitten. Wij zitten met Frozen wel naast elkaar, maar bij de lion king niet.

Daarnaast moet je ook genoegen nemen met het feit dat er maar een kleine hoeveelheid beschikbare tickets zijn. Helaas was beauty & the beast dus al binnen 1 minuut uitverkocht. Bij ds Lion king was er een wachtrij, waar je random een plek toegewezen krijgt. Het is dus echt geluk hebben.

Meer info over de tickets vind je hier:
https://www.disneytickets.co.uk/disney-day-seats-tickets

Ook heeft Hamilton een loterij waarbij je tickets voor £10 kan winnen. Meer info: https://hamiltonmusical.com/london/lottery/

Plaats een reactie

Laat een reactie achter