Trein Londen: Dit moet je weten over reizen met de Eurostar (+tips!)

door Explorista

Ik ga ieder jaar wel minimaal twee of drie keer naar Londen. Meestal pak ik dan het vliegtuig (want: goedkoper), maar als het even kan, dan reis ik graag met de trein naar Londen. De Eurostar is namelijk zó’n makkelijk alternatief. Het is comfortabel, snel, en je kunt veel bagage meenemen. Als je op tijd boekt, vallen de prijzen bovendien ook nog wel mee. In dit artikel deel ik mijn beste tips voor reizen met de Eurostar naar Londen zodat jij precies weet wat je kunt verwachten!

Wat is de Eurostar?

De Eurostar is een hogesnelheidstrein die sinds 1994 rijdt op twee verbindingen: tussen Londen en Parijs, en tussen Londen en Brussel. Sinds 2018 rijdt de Eurostar na Brussel ook door naar Rotterdam en Amsterdam. De trein gaat door de Kanaaltunnel.

De reis van Londen naar Rotterdam/Amsterdam gaat direct, maar als je vanuit Nederland naar Londen gaat moet je nu nog overstappen in Brussel. Daar moet je door de paspoortcontrole en douane.

Zoals het er nu naar uitziet is dat ergens in 2020 verleden tijd, en kun je dan voortaan in Amsterdam of Rotterdam al door de douane en gewoon rechtstreeks naar Londen. Dat scheelt dan ongeveer een uur reistijd.

In Londen komt de trein aan op St. Pancras International, in het hartje van de stad. Vanaf het naastgelegen King’s Cross pak je makkelijk de metro naar andere delen van Londen.

LEES OOK: Mijn 78 tips en bezienswaardigheden in Londen die je niet mag missen!

Hoe lang duurt de Eurostar?

Rotterdam naar Londen: 4:10 uur.
Amsterdam naar Londen: 4:40 uur.

Als er vanaf volgend jaar geen extra overstap meer is in Brussel, wordt de reistijd een uur korter.

Hoeveel bagage mag je meenemen in de trein naar Londen?

Een van de pluspunten van reizen met de Eurostar is dat het vrij flexibel is qua bagage. Je mag twee stuks bagage meenemen (tot 85 cm lang) én een stuk handbagage (zoals een laptoptas of handtas). Je moet de bagage wel zelf in de rekken kunnen leggen. Er zijn geen restricties qua gewicht of vloeistoffen.

Je mag bovendien ook nog een buggy of kinderwagen meenemen, naast de bovenstaande bagagestukken.

Kinderen onder 4 jaar reizen gratis, en hebben dus geen eigen stoel of bagage. Kinderen die ouder zijn dan 4 jaar mogen één grote koffer (tot 85 cm lang) meenemen, en een stuk handbagage.

LEES OOK: De zeven leukste wijken in Londen om te verblijven en bezoeken!

Heb je wifi in de Eurostar?

Ja, je hebt gratis wifi in de Eurostar. De verbinding is overigens niet op elk stuk even goed, maar over het algemeen deed de wifi het bij mij beter dan mijn eigen 4G-netwerk. (Maar dat zegt misschien meer over Tele2 dan over Eurostar, haha).

Is er eten aan boord de Eurostar?

Ja, middenin de trein vind je barrijtuig Café Métropole waar je eten en drinken kunt kopen. Er zijn vegetarische en glutenvrije opties. Betalen kan met een bankpas of met cash.

Bij Standard Premier en Business Premier wordt er eten en drinken aan je zitplaats geserveerd.

Je mag natuurlijk ook je eigen eten en drinken meenemen. Er zijn geen restricties qua vloeistoffen. Ik breng altijd voldoende eten mee dat ik drie jaar kan overleven in het geval dat de trein stilvalt, maar dat is misschien een beetje overdreven ;-).

LEES OOK: De 8 leukste onbekende plekjes in Londen om te bezoeken

Hoe werkt inchecken bij Eurostar? (+ Combi-ticket met Thalys)

Reizen met Eurostar is eigenlijk net als vliegen. Je moet bijvoorbeeld inchecken voor je reis. Dat kan tot 30 minuten voor vertrek van je trein. Zorg dus dat je minimaal 45-60 minuten voor het vertrek van je trein op het station bent.

Allereerst ga je door poortjes waar je je ticket kunt scannen. Vervolgens moet je bagage door de bagagescanner, en jij door de veiligheidspoortjes. En als laatste krijg je nog een paspoortcontrole. Net als bij het vliegveld, dus.

Als je alleen een Eurostar-ticket hebt (een enkele reis van Londen naar Nederland), dan kun je die openen in de Eurostar app. Je kunt vervolgens de QR-code scannen om door de poortjes te gaan. Of je kunt je ticket uitprinten, natuurlijk.

Als je vanuit Nederland naar Londen reist, heb je waarschijnlijk een combi-ticket met de Thalys (die rijdt het eerste stuk naar Brussel-Zuid). Daarmee kun je niet online inchecken, kwam ik achter. Super onhandig.

Je kunt je tickets ophalen via je email, en dat is dan een PDF. Die kun je het beste uitprinten. Als dat niet kan (omdat we niet meer in 1995 leven, bijvoorbeeld), dan moet je gewoon even langs het informatie/reizigerscentrum. Die kunnen je een kaartje geven om de poortjes mee te openen op Amsterdam of Rotterdam Centraal.

De QR-code in de PDF werkt wel voor het “Eurostar”-deel van je reis, vanaf Brussel-Zuid dus. Dan kun je gewoon de PDF op je telefoon scannen. Hopelijk wordt dit snel opgelost als de trein direct gaat rijden.

Kortom: het is eigenlijk gewoon het makkelijkste om je tickets uit te printen.

Eurostar dienstregeling

Op dit moment rijden er drie treinen van Amsterdam/Rotterdam naar Londen per dag. In de komende twee jaar wordt dat aantal verdubbeld tot zes directe treinen. Je vindt de Eurostar dienstregeling hier.

LEES OOK: Zo werkt openbaar vervoer in Londen (tips van een local!)

Goedkope treinkaartjes Eurostar

Één van de redenen dat ik meestal het vliegtuig pak naar Londen is het feit dat treinkaartjes met de Eurostar vaak veel duurder dan vliegtickets zijn. Vooral als je last minute boekt (zoals ik).

Maar als je ruim van te voren boekt (drie maanden), dan kun je een enkele reis al scoren vanaf €40, en een retourtje vanaf €99 in ‘standard class’. Je boekt tickets via de officiële website.

Wat zijn jouw beste tips voor de Eurostar?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Linda | travellersoftheworld 21 december, 2019 - 11:19

Wij gaan op tweede kerstdag terug naar Londen en dit keer met de trein. Ik ben benieuwd! Wij wilden met de trein omdat we minder willen vliegen en het ons relaxter lijkt. Ook maakte het qua prijs eigenlijk weinig uit

Plaats een reactie
Explorista 23 december, 2019 - 11:42

Als je op tijd boekt, maakt het qua prijs inderdaad niet veel uit. Als je te lang wacht, is de prijs soms wel 3x zo hoog :-( Veel plezier!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter