Notting Hill tips: mijn gids voor de leukste wijk van West-Londen

door Explorista

Als je in Londen woont, ben je over het algemeen van West-Londen of van Oost-Londen. De stad is simpelweg zo groot dat je, als je in het ene deel woont, niet dagelijks in het andere deel zult komen. Ik was van Oost-Londen, maar ik probeerde toch regelmatig naar West-Londen te gaan voor een bezoekje aan mijn favoriete wijk daar: Notting Hill!

Ik hou van op een zondag lekker naar Notting Hill trekken, en struinen langs de lanen met kleurrijke huisjes en leuke vintage winkeltjes, brunchen in een hip café en fantaseren dat ik in zo’n prachtig Victoriaans herenhuis woon. Kijk mee naar mijn beste tips voor wat te doen in Notting Hill!

De geschiedenis van Notting Hill

Notting Hill begon waarschijnlijk als gehucht in de Saksische tijd, wat afgeleid kan worden aan de naam. De eerste vermeldingen van Notting Hill stammen echter uit de veertiende eeuw, toen het een dorpje was buiten Londen. Rond de achttiende eeuw werd Notting Hill beroemd vanwege zijn steenbakkerijen en varkenshouderijen. De grond, met zijn hoge kleigehalte, bleek een vruchtbare bodem voor deze twee bedrijfstakken.

Notting Hill bleef een klein dorpje totdat Londen in de eerste helft van de 19e eeuw het dorpje opslokte in zijn expansiedrang. Notting Hill werd door groot landbezitter James Weller Ladbroke ontworpen als buurt voor welgestelde Londenaren. De echte rijken bleven echter in eerste instantie meer in het centrum wonen, en vooral de welgestelde middenklasse trok naar Notting Hill, die dezelfde rijkdom wilden ervaren voor een lagere prijs. Ook kunstenaars voelden zich aangetrokken tot de buurt.

Tijdens de oorlog werd Notting Hill redelijk zwaar getroffen. Dit zorgde ervoor dat de platgebombardeerde huizen opnieuw gebouwd werden, maar dit keer als gedeelde woonruimte om de groeiende immigrantenbevolking te huisvesten. De arme immigranten werden uitgebuit door hun huisbazen, en de gebouwen deden op sommige punten aan sloppenwijken denken. In het midden van de twintigste eeuw was de wijk arm en vol raciaal geweld tegen de immigranten door blanke bewoners.

In de jaren zestig werden de leefstandaarden in Notting Hill aangegrepen om nieuwe woonwetten in te voeren, die huurders betere bescherming zou bieden en de kwaliteit van de huurwoningen verhoogde. Sinds de jaren ’80 is de wijk weer in opkomst qua populariteit. De film “Notting Hill” met Julia Roberts en Hugh Grant uit 1999 maakte de wijk bekend bij een wereldwijd publiek. Mocht je het huis uit de film willen bezoeken, die vind je trouwens op 280 Westbourne Park Road. Inmiddels is de wijk één van de duurste plekken in Engeland om een huis te kopen.


Bezienswaardigheden Notting Hill

St Luke’s Mews

Één van de leukste dingen in Londen vind ik de “mews” die verstopt zitten tussen de lanen met herenhuizen. De mews zijn meestal schattig en kleurrijk, en waren vroeger de stallen voor de paarden van de rijke inwoners die even verderop woonden. In Notting Hill heb je er een aantal. De leukste vind ik St Luke’s Mew, die je misschien wel kent uit Love Actually (je weet wel, met die liefdesverklaring met de bordjes). De huisjes zien er misschien lieflijk uit, compact en begroeid met klimop, maar laat je niet voor de gek houden: voor minder dan twee miljoen euro hoef je hier niet op huizenjacht te gaan.

Zoek de kleurrijke huisjes

Als je op zoek bent naar straten die eruit zien alsof ze in botsing zijn gekomen met een regenboog, dan zul je in Notting Hill aan je trekken komen. Trek bijvoorbeeld naar Lancaster Road, Denbigh Terrace of het beroemde Portobello Road. Als je gewoon een beetje in de buurt van de laatste rondstruint, zul je er voldoende tegenkomen!

Churchill Arms

Dit is misschien wel de meest beroemde pub in heel Londen, en hoe dan ook: je kunt er vrijwel niet omheen als je Notting Hill bezoekt. De pub bestaat al zeker sinds de negentiende eeuw. In de winter heeft het opvallende kerstversiering, en in de rest van het jaar kun je je vergapen aan de vele planten en bloemstukken. Binnen in de pub vind je een ode aan Winston Churchill, naar wie de pub na de Tweede Wereldoorlog vernoemd is.

Hyde Park

Goed, technisch gezien ligt Hyde Park niet in Notting Hill, maar het grenst bijna aan elkaar. Het is zo dichtbij elkaar dat je er makkelijk naartoe wandelt. En als je er toch bent, moet je dat maar gewoon even doen. Dit is een gigantisch park, dat sinds 1536 eigendom is van de Koninklijke Familie.


Wat te doen in Notting Hill

Notting Hill Carnival

Als je het geluk hebt in Augustus in Notting Hill te zijn, heb je de kans om aanwezig te zijn tijdens het Notting Hill Carnival. Dit tweedaagse evenement is één van de grootste straatfeesten ter wereld. Het evenement is een viering van Caribische cultuur en is ontstaan als antwoord op de racistische spanningen tegen deze bevolkingsgroep eind jaren vijftig. Het evenement groeide uit van slechts 2 straatbands en 500 bezoekers tot het feest dat het vandaag is met twee miljoen bezoekers.

Portobello Road

De bekendste straat in Notting Hill is Portobello Road. Deze lange kleurrijke straat barst van de originele winkeltjes en vintage zaakjes. Leuk om doorheen te struinen. Bezoek ook vooral de Portobello Road Market, die voornamelijk op zaterdag plaatsvindt. De markt is de grootste antiekmarkt ter wereld met ruim 1.000 verkopers.

Alice

Als je op zoek bent naar een antiekwinkeltje dat een beetje lijkt op een rariteitenkabinet met een vintage circus-vibe dan ben je bij Alice aan het juiste adres. Volgens mij zat dit zaakje ook in de Paddington films, maar dat zou ik eerlijk gezegd niet weten. Ik vind het altijd leuk hier even te kijken.

Boekwinkels

Notting Hill staat zo’n beetje gelijk aan goede boekwinkels, en niet alleen omdat het hoofdpersonage uit Notting Hill in de film in een boekenwinkel werkte. In de film heette de winkel The Travel Book Shop, maar tegenwoordig is de zaak opnieuw geopend als The Notting Hill Bookshop. Een ander tof adresje is Luytens & Rubinstein. Dit is een hybride tussen een boekwinkel en een literair agentschap. Hier vind je alleen de allerbeste geschreven boeken, onafhankelijk van hun populariteit.

The Portobello Print and Map shop

Als reisblogger zal het je misschien niet verbazen dat dit mijn favoriete zaak is op Portobello Road. Ik ga er altijd eventjes binnen. Dit winkeltje verkoopt originele antieke kaarten uit alle uithoeken van de wereld. Super gaaf!

Café hoppen

Als er iets leuk is om te doen in Notting Hill, dan is het wel café hoppen. The Biscuiteers is een favoriet vanwege zijn schattige uiterlijk met de zwart-witte luifel en Franse details. Zoals de naam doet vermoeden, draait dit zaakje volledig om koekjes (en cakes). Je kunt er ook een workshop volgen waarin je leert koekjes decoreren. Andere leuke cafés: Books for Cooks (inclusief boekwinkel met kookboeken), Farm Girl (zie hieronder) en Fabrique (voor de lekkerste gebakjes).


Leukste tours Notting Hill

Notting Hill Walking Tour

Hoe kom je alles te weten over een wijk? Met een walking tour natuurlijk. Ik hou ervan, want zo kom je op plekjes waar je anders nooit gekomen was, en begrijp je meer over de plekken die je bezoekt.


Leukste restaurants in Notting Hill

Farm Girl

Dit is één van de hipste cafés in Notting Hill. Op een doordeweekse dag is er plaats, maar in het weekend sta je in de rij. Dit is een goede hotspot voor gezonde gerechten en toffe foto’s voor je Instagram. Grappig feitje: de prachtige blauwe tegels van dit café waren in 2016 de achtergrond voor de fotoshoot voor mijn site.

Granger & Co

Dit ruime restaurant met zijn grote ramen is ook erg populair. De naam van dit restaurant komt van zijn eigenaar: Bill Granger, een beroemde Australische chef met restaurants in Sydney en Japan. Het serveert gerechten met een hoog “comfort food”-gehalte. SUPER populair voor brunch.

202 Westbourne Grove

Wij belandden hier voor brunch op een zondag, aangezien er voor andere restaurants een flinke rij stond. Ook hier stond een rij, maar die was een stuk minder lang. Dit is een restaurant/concept store die populair is bij locals in de wijk. Een prachtige open ruimte, waar het eten niet bijzonder goedkoop is, maar wel lekker. Ik had de eggs florentine en een glaasje versgeperste sinaasappelsap.


De fijnste hotels in Notting Hill

  • Abbey Court Notting Hill: In één van de vele mooie herenhuizen in de wijk vind je dit hotel verstopt. De kamers zijn ingericht met antieke meubels, en het hotel ligt in een rustige omgeving. De beste keuze voor reizigers die een rustig hotel willen.
  • The Portobello Hotel: Om de hoek van de bekende markt waaraan het hotel zijn naam dankt. Alle hotelkamers zijn op individuele basis ingericht, en van alle gemakken voorzien. De beste keuze voor reizigers die midden in Notting Hill willen verblijven.
  • The Laslett: De prachtige hagelwitte Victoriaanse gevel verbergt een luxe vijfsterrenhotel. De kamers hebben zachte bedden, kunst aan de muur, en een regendouche in de badkamer. De beste keuze voor luxereizigers.

Liever een ander hotel in Notting Hill? Zie hier alle keuzes.

Dat waren mijn beste tips voor Notting Hill, ik hoop dat het je helpt bij het plannen van een leuk bezoekje aan deze West-Londense wijk.

Wat is jouw leukste tip voor Notting Hill?

Misschien vind je dit ook interessant

3 reacties

Anne - Ditisanne.nl 13 maart, 2019 - 15:55

Leuk! Ik ben al een tijdje niet meer in Londen geweest maar als ik dit lees heb ik wel weer zin om te gaan!

Plaats een reactie
Explorista 15 maart, 2019 - 10:33

Blij dat ik heb je heb kunnen inspireren <3

Plaats een reactie
Gundi Cayet 5 september, 2019 - 00:17

Leuke blog heb je!
Voor mij is Notting Hill de leukste wijk van Londen.
Ik ben gek op al die pastelkleurige huisjes.
We zijn net ook nog eens naar Londen geweest. Als je wil zien wat wij gedaan hebben…Welkom op mijn pagina!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter