; Pinchos bestellen: hoe werkt dat?

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Wat zijn Pinchos? Pinchos bestellen: hoe werkt dat?

San Sebastian15 - Wat zijn Pinchos? Pinchos bestellen: hoe werkt dat?

Een stel toeristen staat naast me, terwijl ik kieskeurig pinchos op mijn bordje leg. Ze dreinen heen en weer. Fluisteren tegen elkaar. En lopen daarna weer naar buiten. Ik snap het wel. Als je nooit eerder pinchos (of pintxos in het Baskisch) hebt besteld, dan is het ook vrij intimiderend. Geen idee hoe pinchos bestellen werkt? Vandaag leg ik uit wat pinchos zijn, hoeveel je er eet, en hoe je ze bestelt.

Ik begrijp dat deze post niet voor iedereen relevant is, en dat het voor sommigen basic information is. Maar vorig jaar zou ik ook niet zomaar een lokale bar in hebben durven lopen, omdat ik simpelweg niet wist hoe het bestellen van pinchos werkte. Het is gelukkig simpel.

San Sebastian19 - Wat zijn Pinchos? Pinchos bestellen: hoe werkt dat?

Wat zijn pinchos?

Pinchos zijn eigenlijk de noordelijke versie van tapas, en daar tref je ze dan ook het meeste: in het Baskenland in Spanje. Maar ik kwam ze ook tegen in Barcelona en zelfs Valencia. Pinchos zijn een soort hapjes op brood. Snacks, zeg maar. Bovenop het stukje brood, tref je allerlei soorten beleg: vlees, groenten en vis, en van gefrituurd, tot gegrild. In het midden steekt parmantig een tandenstoker, waarvan de naam pinchos is afgeleid. Het zijn eigenlijk een soort broertjes van de tapas.

Pinchos worden door Spanjaarden vaak aan het eind van de ochtend, of aan het eind van de middag gegeten: als snack, tussen de grote maaltijden door. Dit gaat bijna altijd vergezeld met een drankje en de aanwezigheid van vrienden.

San Sebastian18 - Wat zijn Pinchos? Pinchos bestellen: hoe werkt dat?

Hoeveel Pinchos neem je?

Je denkt misschien dat je een pinchos zo in je holle kies steekt (om mijn vaders woorden te gebruiken), maar dat valt eigenlijk reuze mee. Als snack neem je er meestal één, misschien twee. Als lunch nam ik er drie, maar als je een grotere eter ben, zou ik er vier bestellen.

Hoe bestel je Pinchos?

Waar tapas soms gratis zijn als je een drankje bestelt, is dat bij pinchos eigenlijk nooit het geval. Goed nieuws is dat pinchos meestal wel goedkoper zijn dan tapas. Meestal kosten ze tussen de €1 en €2. Bestellen is simpel: je pakt een bordje, en pakt simpelweg de pinchos die je lekker lijken. Deze smikkel je op, en vervolgens telt de ober de stokjes om te weten hoeveel pintchos je gegeten hebt. Gooi de stokjes dus niet weg, maar laat ze netjes op je bord liggen.

Overigens is het heel normaal om te pintxos-hoppen: in het weekend de hele dag of op een doordeweekse avond van pichosbar naar pinchosbar, om daar steeds een drankje te nemen met een hapje, en dan door naar de volgende.

San Sebastian13 - Wat zijn Pinchos? Pinchos bestellen: hoe werkt dat?

Dat was het! Ik hoop dat je iets gehad hebt aan mijn uitleg, en dat je de volgende keer zelfverzekerd een pinchos bar in durft te stappen. Want je mist anders echt iets :).

Heb jij wel eens pinchos op?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 reacties

 1. Heel leuk dat je deze info deelt want ik heb dit dus nooit geweten en het komt zeker van pas wanneer ik eens die kant opga voor een vakantie. Het ziet er allemaal heerlijk uit, daar zou je een volledige maaltijd van kunnen maken ;).

  | Reageer op deze reactie
 2. Nou, ik ben blij met dit artikel! Dit zijn inderdaad van die dingen die ik soms vermijd, omdat ik niet weet hoe iets werkt en ik me geneer tegenover de locals. Terwijl het juist zo leuk/lekker/gezellig is!

  | Reageer op deze reactie
 3. Het leuke aan pinchos/tapas is dat je de hele avond kan bar-hoppen en zo verschillende plekjes kan ontdekken. Je besteld 1 drankje en 1 of 2 pinchos en dan vertrek je weer verder naar een ander restaurant :-) En ik vraag eigenlijk altijd een aanbeveling!

  | Reageer op deze reactie
  1. Ik vond het de eerste keer ook intimiderend, maar gelukkig was ik toen met locals en kon ik leren van de meesters. Blij dat je er iets aan hebt gehad :)

   | Reageer op deze reactie
 4. Jep, ik stond in Valencia ook een beetje te dralen in de deuropening en naar die bordjes te gluren, maar ik zag geen menukaart of prijzen en liep toen dus toch maar door… Haha, precies wat je beschrijft. Next time durf ik nu wel, ik beloof het ;-)

  | Reageer op deze reactie
 5. Jildou

  Wat een leuke en fijne uitleg. Ik had nog nooit van deze hapjes gehoord, maar als ik ooit eens op vakantie ga in het Baskenland weet ik nu hoe het werkt om deze hapjes te eten :)

  | Reageer op deze reactie
 6. Ik wíst dat jij dit soort dingen aan me kon vertellen! Eind van de zomer ga ik met een vriendin naar Valencia en ik dacht AAH AAH EXPLORISTA ‘zoeken op site: Valencia’ et voilà, twee superhandige en relevante artikelen. Thanks Milou!

  | Reageer op deze reactie
  1. Aahhh, leuk, leuk! Binnenkort schrijf ik ook nog over eettentjes en bezienswaardigheden (zodra ik klaar ben met een miljoen foto’s bewerken), dus stay tuned. Veel plezier in Valencia!

   | Reageer op deze reactie
 7. Samantha - Daily Pleasures

  Super handige post! Zal het zeker in mijn achterhoofd houden wanneer ik weer eens in Spanje ben want ja ik geef toe dat ik ook zo een type ben dat door loopt als ik niet weet wat ik moet doen.

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2023 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring