Hoe je in één dag dik kunt worden in San Sebastian

door Explorista

Mijn twee grote liefdes in het leven: reizen en eten. (En nouja.. misschien Meneer een beetje). En als er iets is wat je fijn kunt in San Sebastian, of Donostia – zoals de trotse Basken de plaats noemen, dan is het eten. Een lome, verassend zonnige dag, struinde ik van pintxos bar naar patisserie, en smikkelde ik in het zonnetje, terwijl na zonsondergang het vuurwerk afging. Perfectie. 

Maar ho.

Laten we eerst even stilstaan bij San Sebastian. Want hoewel ik er in een vaag verleden ooit een dagje heb doorgebracht (ik kocht er een trui en die heb ik nog), kon ik me geen voorstelling meer bij de stad maken. Ik ging er dus blanco in. Altijd de fijnste staat, vind ik.

Maar kijk dan.

SanSebastian2 San Sebastian4 San Sebastian3 San Sebastian26 SanSebastian1 San Sebastian6 San Sebastian24 San Sebastian23

Een vleugje Frankrijk met een portie Spanje, en een angstaanjagend mooie baai = San Sebastian.

San Sebastian was één van die steden die me echt verbaasde. Je kon duidelijk merken dat het een vrij rijke stad is – duur ook om te wonen, als ik mijn Baskische vrienden mag geloven. Ooit was het de plek waar gegoede burgers kwamen om van het goede leven te genieten… en eigenlijk is er niet zo veel veranderd. Behalve dat het nu ook voor de normale mensch een prettig stekkie is.

Er hing een erg relaxte sfeer die me meteen beviel, en toen ik met mijn nieuwe vrienden door de baai liep, van het oude centrum naar het andere uiteinde, voelde ik me intens gelukkig. Op de terugweg zagen we overigens vuurwerk dat de lucht in alle kleuren verlichtte. Speciaal voor ons blogtripje natuurlijk, ha.

Maar goed. Dan is het tijd voor pintxos en daarmee de Spaanse eetcultuur. Want daar kan ik dus best wel aan wennen. Het ruige schema: ’s ochtends een licht ontbijtje. Dan rond een uur of elf een pintxo. Dan rond een uur of twee uitgebreid lunchen, tot een uur of vier. Dan haal je mogelijk wat dessert, chill je met je billen, en schuif je rond tien uur ’s avonds aan het avondeten. Een feest wat ook rustig tot half één doorgaat. Dit alles terwijl je de pintxos wegspoelt met wat cider of kalimotxo.

En om ons de écht Spaanse eetcultuur van pintxos bij te brengen, namen onze nieuwe Spaanse vrienden ons mee op een soort van kroegentocht… voor pintxos. Woorden die ieder voedsel-lievend hart laten fladderen. En ik besloot: potverdikkeme.. ik ben in Baskenland. Dus ik ga eens een risico nemen. En bij de eerste bar, A Fuego Negro, bestelde ik dan ook krab-ijs.

Krab-ijs.

Laat dat even bezinken, mensen.

San Sebastian12

En dat was dus echt niet te vreten…

In potentie is er veel dat goed kan gaan. Ik hou van krab. Ik hou van ijs. Dus het had geniaal kunnen zijn. Maar nee.. krab-ijs is niet mijn ding. De anderen hadden echter allemaal super lekkere dingen, dus het was ongetwijfeld een zwakke dag voor zowel de bar als voor mij.

Een van de dingen waardoor ik de liefde wil verklaren aan Pintxos is dat de specifieke ‘keuken’ erg draait rondom brood. En girlfriend loves bread. Het is een verkeerde opvatting dat pintxos in essentie tapas zijn. Want hoewel het concept van kleine hapjes hetzelfde is, heeft bijna iedere pintxos een stukje brood met daarop een (dare I say: goddelijk) beleg.

Dit was wat we aantroffen in de volgende twee pinxtos-barretjes (truthfully: je kunt in het oude centrum gewoon willekeurige lekkere barretjes in dwarrelen en daar een pinxtos nemen en naar de volgende doorzwerven).

San Sebastian8 San Sebastian19 San Sebastian15 San Sebastian18

Ik wilde nooit meer weg.

Maar toen kwamen we bij de patisserie Oiartzun.

San Sebastian22 San Sebastian20

Het leven kan moeilijker zijn. Dessert na lunch is een fantastisch idee dat ik meteen zou invoeren als ik president van de wereld was.

Anyway. Zie je die monstertaart? Ik giechelde met Lloyd in de patisserie nog dat “niemand die toch zou bestellen, want daar kon je wel met zijn vieren van eten, zo’n gigantisch ding. Niet bepaald een tussendoortje.” Eenmaal buiten op onze stoeltjes kwam de serveerster aanlopen met onze taarten. En zet de monstertaart recht voor Yaya’s neus. Die vervolgens nietsvermoedend aanvalt. Ik lag zo’n beetje onder tafel van het lachen.

San Sebastian21

Voor iedereen die lezen te vermoeiend vindt, hier een samenvatting: San Sebastian is leuk. En je kunt overal lekker eten, en nu wil ik ook Baskisch worden en de hele dag pintxos eten. Pintxos zijn het einde. Groetjes!

Tapas vs Pintxos?

Misschien vind je dit ook interessant

19 reacties

Merin Veronique 9 maart, 2015 - 08:43

Oh my God, heerlijkheid! Het water loopt me in de mond. Ik ben ook echt een brood-liefhebber. San Sebastian is niet het eerste wat in je opkomt als je op zoek bent naar een nieuwe bestemming, maar deze gaat vanaf nu wel op het (te lange) lijstje! :)

Plaats een reactie
Hand Luggage Only 9 maart, 2015 - 09:13

Oh dear! My secret shame! Haha! That cake defeated me! :-) Please can we go back again soon???

Plaats een reactie
Explorista 9 maart, 2015 - 10:28

hahaha I admired you for your diligence, and YES please!

Plaats een reactie
Merel 9 maart, 2015 - 09:57

Aah, dat ziet er echt super lekker en mooi uit allemaal! Ik ga dit jaar op werkweek met school en alle voorgaande jaren kon je o.a. kiezen uit San Sebastian. Precies dit jaar weer niet natuurlijk..

Plaats een reactie
Explorista 9 maart, 2015 - 10:28

Oh no, wat een pech! Wat kun je wel kiezen?

Plaats een reactie
Annebelle 9 maart, 2015 - 10:45

Mmm, wat heerlijk allemaal!

Plaats een reactie
Stéphanie | Expeditie Aardbol 9 maart, 2015 - 10:52

Als je net een vreemd geluid hoorde, dat was mijn maag die aan het knorren is. San Sebastian stond al hoog op mijn lijst, maar heeft nu nog weer wat meer prioriteit gekregen ;)!

Plaats een reactie
Maaike 9 maart, 2015 - 11:38

De foto’s van zowel de stad als het eten zien er goddelijk uit! San Sebastian is eigenlijk nog nooit bij mij opgekomen als reisbestemming, maar na het lezen van deze post stijgt het behoorlijk in mijn ‘possible-destinations’ lijstje!

Plaats een reactie
Jolisa 9 maart, 2015 - 13:54

Oh man, dat eten. Je zou er zo voor in het vliegtuig stappen…
Leuk geschreven weer!

Plaats een reactie
Debby 9 maart, 2015 - 13:55

Je hebt mij ook onder de tafel van het lachen <3 omg love jouw schrijfstijl hahaha!!!

Plaats een reactie
Explorista 9 maart, 2015 - 14:22

Ha wat leuk om te horen <3

Plaats een reactie
Petra 9 maart, 2015 - 14:01

Hmmm, ja die pintxos, heerlijk! En wat een superleuk artikel heb je er van gemaakt!

Plaats een reactie
Explorista 9 maart, 2015 - 14:22

Dankjewel :)!!

Plaats een reactie
Esther 9 maart, 2015 - 14:53

Leuk artikel zeg en wat ziet de stad er mooi uit! Ik krijg alleen wel een beetje honger door deze blogpost, dus ga nu snel weg (geintje)! Ik ben je gaan volgen via Bloglovin :)

Plaats een reactie
Explorista 9 maart, 2015 - 14:57

Leuk om te horen! haha erg he? Ik heb hetzelfde. (Ik ga ook snel weg)

Plaats een reactie
eva - eighty7 9 maart, 2015 - 18:13

Oh man ik krijg er honger van ;) ziet er heerlijk uit allemaal! En nu wil ik ook pinxtos :)

Plaats een reactie
Floor 9 maart, 2015 - 19:46

Leuk artikel! Ik moest echt lachen om de titel :)

Plaats een reactie
Explorista 10 maart, 2015 - 12:49

Ha leuk om te horen!

Plaats een reactie
Romy 9 maart, 2015 - 20:20

Super leuk geschreven! Ik moest vooral erg lachen om het krabijs! San Sebastian lijkt me echt gaaf, staat nu zeker op m’n lijstje

Plaats een reactie

Laat een reactie achter