Dit is de ultieme roadtrip route westkust Amerika in 3 weken

door Explorista

Mocht je ooit een epische roadtrip willen plannen: Amerika is your best choice. Want dat het land behalve een curieuze eetcultuur nog véél meer te bieden heeft, is duidelijk: in een paar uur zit je van besneeuwde bergtoppen midden in een woestijn, en van de kosmopolitische ervaring van steden ben je zo op het strand voor een middagje lekker ontspannen. En dan dat gevoel van vrijheid dat bij een roadtrip komt kijken! Om je te helpen bij het plannen van een roadtrip, deel ik vandaag onze route voor drie weken langs de westkust van Amerika.

Niet vergeten:

Dag 1: Amsterdam – Las Vegas

Spannend! Met vier uur vertraging stapten we op het vliegtuig naar Las Vegas. Of nou ja, Houston, om daar later over te stappen op de vlucht naar LV. Wat betreft het boeken van tickets: dit zijn mijn tips voor het boeken van een goedkoop vliegticket. Ik hield die richtlijn ongeveer aan en kocht een ticket voor €620 retour.

Dag 2 & 3: Las Vegas

Wat een magisch gevoel.. na zo’n lange reisdag (24uur!) de volgende ochtend wakker worden in een gigantisch hotelbed, met het zonnetje dat door het raam naar binnen schijnt. De vakantie is begonnen! We ontdekten Las Vegas door een beetje van alles te doen: een beetje te sightseeing in andere casino`s, een beetje lekker eten (ontbijten met burgers, omdat het kan), een beetje gokken, en een beetje smelten in de bloedhete zon. Vegas is een feestje, maar wel een gek feest, waar ik na twee dagen wel weer genoeg van had gezien. 

Hoteltips:

Dag 3 & 4: Zion National Park

Toen was het tijd voor het echte eerste deel van onze reis: die met veel natuurparken. We begonnen in Zion National Park, met twee dagen. Als je puur een impressie wilt krijgen van het park en de highlights wilt zien dan is één dag genoeg, maar wij besloten op de tweede dag ook nog een wandeling te maken: The Narrows. Echt waanzinnig mooi. Na zes uur intensief wandelen met kapotte enkels, moesten we nog zes uur rijden naar Grand Canyon… iets minder slim. In het donker en in de absolute middle of nowhere, zonder telefoon-bereik. Dus leer van mij en plan geen wandeling en autorit op dezelfde dag in.

Hoteltips:

Dag 5 & 6: Grand Canyon

Bucketlist-materiaal die Grand Canyon: als je puur een impressie wilt, kun je het in één dag doen. Maar omdat het zo’n flink stuk rijden was, besloten we er iets langer te blijven. De ene dag deden we voornamelijk de oost-kant, de andere de west-kant. Probeer als je er bent ook een sunset mee te pakken: de kleuren die de zon de canyon laat kleuren zijn super bijzonder.

Hotel tips:

Dag 7: Death Valley

Na wederom een paar uur rijden (wat is Amerika GROOT) kwamen we aan in Death Valley. Een plek waar Amerikanen ons iedere keer hartelijk om uitlachten. Wie gaat er nou naar een woestijn? Nou.. eh… mensen voor wie de dichtstbijzijnde woestijn op een ander continent ligt, that’s who. Ik moest Meneer met tegenzin van bed slepen, omdat hij liever in het zwembad dook, maar uiteindelijk was hij waanzinnig enthousiast over de rauwe natuur. De zon ging onder tijdens onze rit, en de woestijn kleurde geel, oranje en rood. Een spektakel.

Hoteltip:

Dag 8: Death Valley – Yosemite

Het wordt eentoning: maar ook dit was een lange rit. Eentje waarbij we na een half uur moesten omdraaien omdat Meneer twijfelde of we het wel met onze halfvolle tank uit de woestijn zouden redden. Turns out: nee, dat hadden we waarschijnlijk niet. Niet te geloven voor ons Dutchies, maar het is echt zo: je kunt in de VS rijden en urenlang geen tankstation tegenkomen. Niet een beetje gevaarlijk? Jawel, maar waarom zou de VS zich daar druk om maken?

Eenmaal aangekomen bleken we te slapen in tenten in Curry Village, in Yosemite. Niet gek, want die had ik geboekt. Voor Meneer, want hij wilde graag kamperen in Yosemite. Dat bleek ontzettend koud, en heel erg gehorig. Had ik al gezegd dat ik niet van kamperen hou?

Dag 9 & 10: Yosemite

Yosemite was waanzinnig. Wat een gigantisch park… het duurt iets van twee of drie uur om het hele park te doorcrossen. We bezochten de watervallen, mirror lake, en reden zelfs paard. ‘S avonds aten we pizza op het terras met jongeren die er hun zomervakantie doorbrachten. Wifi hadden we niet. Echt een gevoel van vrijheid.

Hoteltips:

Dag 11 & 12: Lake Tahoe

Lake Tahoe moest voor ons na anderhalve week hardcore natuurparken bezoeken en reizen even een rustplek worden. Eentje waar we even niet meer zouden doen dan een beetje zwemmen in het meer, eten en rondwandelen. Eenmaal daar bleken de hotels super duur, en het meer nog een beetje koud om te zwemmen. Maar jeetje, wat is het daar mooi. We hebben toch lekker gerelaxed, en zelfs een dagje gekayakt.

Hotel tips:

Dag 13, 14 & 15: San Fransisco

Vanaf Lake Tahoe is het maar een kort ritje naar San Francisco, waar we bijna drie volle dagen doorbrachten, met ronddwalen door de stad, fietsen over de Golden Gate brug en uitwaaien bij het strand. 

Hotel tips:

Dag 16: Big Sur

De dag erna wéér een lange rit op het schema, maar dit keer was de rit het doel. Namelijk: Big Sur, één van de mooiste autoroutes ter wereld. Ik kan bevestigen dat het inderdaad een prachtige rit is met ruige kustlijnen, bijzondere dalen en op het eind zelfs zeekoeien! Woooe. We sliepen in Santa Barbara.

Dag 17 & 18: Santa Barbara

Daarna was het tijd voor écht ontspannen. Santa Barbara. Mijn familie in de VS gaat altijd door over hoe Santa Barbara zo’n fijn stadje is, dus ik besloot dat het voor ons de perfecte plek zou zijn om te ontspannen. We deden niets meer dan ronddwalen over de pier en het strand, rondjes rijden en bij het zwembad liggen. Bliss. 

Hotel tips:

Dag 19, 20 & 21: Los Angeles

Los Angeles was van alle steden die ik bezocht mijn favoriet. Ik was er al eerder geweest en wist precies wat ik moest verwachten. Niet een stad met bezienswaardigheden, maar gewoon een stad met compleet verschillende wijken die allemaal iets te bieden hebben. We lachten om de treurigheid van de Walk of Fame, reden door de heuvels en villawijken, hingen een middagje rond bij het skatepark van Venice Beach en brachten een dag door in Universal Studios. Ik vond Los Angeles echt fantastisch. 

Hotel tips:

Dag 22 & 23: San Diego (optioneel)

De laatste week brachten we door bij familie in het zuiden van Californië. Allereerst een nacht net buiten Anaheim, en de andere nachten in het plaatsje Vista in Zuid-Californië. Onze week bestond veel uit ontbijten in de zonnige achtertuin, familiebezoekjes, etentjes, shoppen, rondrijden langs de kust, fourth of july, surfen, walvis spotten en ontspannen. Zo heerlijk om welkom te zijn bij familie. We voelden ons helemaal thuis.

Als je geen tijd hebt, kun je na dag 21 terugvliegen vanaf Los Angeles (of terugrijden naar Las Vegas en dan terugvliegen). Als je wel tijd hebt, dan raad ik je een bezoekje aan San Diego aan. Zo’n leuke stad met een oud centrum, heerlijke natuur en stranden in de omgeving waar je kunt surfen. Het wordt door veel Nederlanders overgeslagen, maar dat vind ik niet terecht! Wij reden op dag 29 naar Las Vegas en vlogen daarna naar huis. 

Hotel tips:

Onze terugreis:

De volgende dag was een treurige: de terugvlucht naar huis. Ik voelde me enorm sip omdat aan de toffe reis een einde was gekomen, een emotie waar ik nooit goed mee om kan gaan. Vanwege het tijdsverschil kwamen we pas de volgende dag aan.


We hadden er een flink reistempo inzitten, maar afgezien van het feit dat ik een extra dagje had willen plannen om te rijden van Zion naar Grand Canyon, hebben we echt een super vakantie gehad. We hebben niet alleen ontzettend veel gezien, maar ook ontspannen. We hebben lekker veel quality time doorgebracht en mooie herinneringen gemaakt. Dit was onze planning van de roadtrip langs de westkust van de USA, ik hoop dat je er iets aan hebt!

Waar kijk je het meest naar uit op je rondreis in Amerika?

Misschien vind je dit ook interessant

34 reacties

Wacca 16 maart, 2015 - 07:56

waw, pràchtige trip! Deze zou ik zo helemaal willen nadoen, behalve je familie zal ik met rust laten ;)
Boekten, jullie altijd op voorhand? Of vond je ter plekke overnachtingen… (Zo ja, ging dat vlot?)

Plaats een reactie
Explorista 16 maart, 2015 - 10:07

Een beetje van beiden. In of rondom natuurparken moet je sowieso vroeg van te voren boeken, omdat die plekken beperkt zijn en (zeker in de zomer en in weekenden) snel vol raken. Omdat San Fransisco duur is zou ik ook van te voren boeken, en Lake Tahoe als je daar in het weekend verblijft (door de weeks niet) voor de rest lukt het allemaal op bonnefooi wel :).

Plaats een reactie
Bianca 16 maart, 2015 - 08:26

Leuk om te lezen! Ik heb een soortgelijke route gemaakt.. Het is een mooie route en ik denk dat heel veel mensen er wat aan hebben. Een aanrader!

Plaats een reactie
Sieds | Sieds My Travels 16 maart, 2015 - 09:13

Wat een super gave route hebben jullie gedaan! Ik ga zelf in september een soortgelijke route doen, georganiseerd dat wel! ;-) Vooral Yosemite NP, Grand Canyon, Los Angeles en San Francisco lijken me heel mooi.

Plaats een reactie
Joyce 16 maart, 2015 - 09:49

Erg leuk om te lezen. Ik zou het ook wel willen doen!

Plaats een reactie
Annebelle 16 maart, 2015 - 12:01

Heerlijk! Doet me terugdenken aan mijn roadtrip in Amerika :D

Plaats een reactie
Myrthe 16 maart, 2015 - 12:37

Tijdens mijn verblijf van 5 maanden in Amerika heb ik ook mogen genieten van de Grand Canyon, San Diego en San Francisco! Zo fantastisch en écht waanzinnig. Naar alle drie de dingen wil ik sowieso nog een keer terug :D

Plaats een reactie
Explorista 16 maart, 2015 - 13:07

Ik oooooook :D

Plaats een reactie
Daphne | De Beautykoffer 16 maart, 2015 - 20:18

Oh wauw! Wat ik graag zou willen zien? Alles!

Plaats een reactie
Explorista 16 maart, 2015 - 21:07

Ha, that’s the spirit!

Plaats een reactie
Eva 17 maart, 2015 - 09:56

Wat een prachtige plekken, ik zou graag dezelfde route willen doen, lijkt me echt prachtig :)

Plaats een reactie
Explorista 17 maart, 2015 - 10:07

Leuk om te horen :)

Plaats een reactie
Jolisa 17 maart, 2015 - 16:26

Wat een prachtige roadtrip! En paardrijden in Yosemite, jaloers!!!

Plaats een reactie
newsfromNOMADS 18 maart, 2015 - 13:37

Hi, Leuk artikel en je hebt altijd veel afbeeldingen in je artikel staan. Daar houden, wij van newsfromNOMADS ook van! Ga zo door!

Plaats een reactie
eva - eighty7 18 maart, 2015 - 14:08

death valley lijkt me heel gaaf om te zien; bryce canyon zou ook zeker op de lijst staan :) toffe route!

Plaats een reactie
Explorista 18 maart, 2015 - 16:09

Ja, die stond ook op mijn lijst, maar ik moest kiezen tussen Bryce en Zion, en het werd Zion. :)

Plaats een reactie
Chris 21 maart, 2015 - 22:48

Hi! Op zich trekt Amerika mij niet, echter een road trip begint toch meer en meer te knagen……. hopelijk komt het er deze zomer van; of anders hoop ik volgende jaar! staat op de lijst nu sinds een paar maanden op dit te gaan doen.

Plaats een reactie
Ina 28 maart, 2015 - 19:49

Aaah, this trip looks soooooo amazing!
And yey! Your blog looks so good, Milou, and I’m so happy that I’m able to read some of it now!
Are you in London now? I’m going there tomorrow, and staying until the 1st!
Happy Easter!

Plaats een reactie
Explorista 29 maart, 2015 - 22:12

Yes I am here right now. Do hit me up and see if we can meet :)

Plaats een reactie
Mary 9 november, 2015 - 22:42

Hi! Zo leuk om al je uitgebreide USA posts te lezen! Zomer 2016 ga ik ook een roodtrip door California maken! :D Can’t wait!!

Plaats een reactie
Explorista 11 november, 2015 - 15:00

Wat leuk! Veel plezier!

Plaats een reactie
Suzanne 3 januari, 2016 - 17:41

Wat fijn dit! Wij gaan in april 3 weken naar de westkust. Mijn broertje opzoeken die nu daar exchange student is en verder lekker roadtrippen. Ikzelf heb de westkust al eens gedaan (SF -> LA langs de kust) tijdens mijn exchange year. Wel heel fijn om een beetje een richtlijn te hebben voor de parken. Wij willen ongeveer dezelfde doen alleen dan nog wel wat dingen toevoegen. Goede tip ook m.b.t. het tanken en het geen bereik hebben haha! Dat is echt iets wat ons zou gebeuren maar nu zullen we hier zeker nog over nadenken voor we een lange rit maken.

Mag ik vragen waar in Yosemite jullie gekampeerd hebben? Wij nemen een tent mee, willen voornamelijk hotels maar in Yosemite toch wel graag kamperen! Ik hoor het graag van je! Thanks!

Plaats een reactie
Explorista 4 januari, 2016 - 09:56

Wij verbleven in Camp Curry in een gehuurde (& ingerichte) tent. Veel plezier, toffe reis!!

Plaats een reactie
Isabelle 13 februari, 2017 - 10:07

Hoi!

Wat een leuke blog!

Ik vroeg me af wat jullie in totaal hebben uitgegeven per persoon?

Thanks!

Plaats een reactie
Explorista 13 februari, 2017 - 18:58

Hi Isabelle! Hier heb ik ook een artikel over geschreven :) explorista.nl/roadtrip-amerika-kosten-budget

Plaats een reactie
Tanya van Dijk 7 januari, 2018 - 12:25

Hi!

Wij gaan deze zomer 2,5 week naar de westkust en starten in Las Vegas. Welke parken/steden zou jij zeker meepakken? Wij zaten zelf te denken aan het volgende, alleen hoop dat dit allemaal haalbaar is:
– Las Vegas
– Death Valley
– Yosemite
– SF
– via Highway One naar LA met tussenstops in Santa Barbara en Malibu
– Joshua tree, Grand Canyon & Zion (of twee van deze ipv drie)
– Terug naar Las Vegas

Alvast bedankt voor je reactie! :)

Plaats een reactie
Explorista 7 januari, 2018 - 22:42

Hi Tanya! Dat is best een pittig schema voor twee weken. Heb je mijn route voor de westkust al gezien? Dan kun je zien wat wij ongeveer deden en in hoeveel tijd :) https://explorista.nl/route-roadtrip-westkust-amerika/

Plaats een reactie
Sanne 16 januari, 2018 - 22:55

Mijn vriend en ik zijn op dit moment bezig met het plannen van onze roadtrip. Wij denken zelf aan een roadtrip met een camper, is dit een aanrader?

Plaats een reactie
Explorista 17 januari, 2018 - 05:32

Hi Sanne! Heel veel mensen doen dat, dus volgens mij best een aanrader :-). Hou er wel rekening mee dat je uitzoekt hoe je makkelijk in het centrum van een stad komt, want dat kan denk ik niet altijd met een camper. Verder gebruikt een camper meer benzine, rij je langzamer, en zijn kampeerplekken niet altijd zo goedkoop als je misschien denkt. Desondanks zijn ze vaak wel goedkoper dan hotelkamers, en is het natuurlijk een supertoffe ervaring, zeker in een prachtige natuuromgeving. Ik heb vrienden die het gedaan hebben :)!

Plaats een reactie
Sanne 4 april, 2018 - 19:12

Hoihoi,

Ik ben even benieuwd of ons schema een beetje realistisch is.
Dag 1:
Aankomst Los Angeles + inchecken motel
Avondeten + city by night
Dag 2:
Rondlopen in los Angeles
Dag 3:
Los Angeles naar Kingman
Dag 4:
Kingman naar Grand Canyon
Dag 5:
Grand Canyon
Dag 6:
Grand Canyon naar Bluff
Dag 7:
Bluff naar Zion
Dag 8:
Zion
Dag 9:
Zion – Bryce Canyon – Zion
Dag 10: 26 juli
Zion naar Las Vegas
Dag 11:
Las Vegas
Dag 12:
Las Vegas naar Mammoth Lakes
Dag 13:
Mammoth Lakes naar Yosemite
Dag 14:
Yosemite
Dag 15:
Yosemite naar San Francisco
Dag 16:
San Francisco
Dag 17:
San Francisco naar Monterey
Dag 18:
Montery naar Santa Barbara
Dag 19:
Santa Barbara
Dag 20:
Terugvlucht

Plaats een reactie
Sanne 9 augustus, 2018 - 18:53

Ik ben ook aan het plannen voor zomervakantie 2019…wij verblijven vooral 2 weken in Phoenix in vakantieparkhuis van kennissen en gaan in 6 dagen een roadtrip maken met verschillende motel/hotels van gemiddeld €120 per nacht voor 2 kamers (wij zijn gezin met 5pers) van Phoenix naar San Diego, via Joshua Tree naar Los Angeles en Hollywood, naar Las Vegas, Grand Canyon en Antelope Canyon en Horsebend en dan weer naar Phoenix. Ontzettend veel zin in en ik ben benieuwd hoe mijn 3 tienerzonen dit zullen vinden. Vanwege handicap van mijn zoon (kunstbeen) kunnen we helaas niet veel wandelen door de parken, kan je er gewoon doorheen rijden en ook met auto redelijk dichtbij de Grand Canyon komen…hij kan wel wandelen maar niet te lang nml..

Jammer dat je niet namen van hotels waar je verbleef hebt genoemd..toch altijd handig een referentie…

Een goede tip die ik nog heb gelezen elders is een koelbox kopen bij supermarkt en op marktplaats een Anualpas kopen (toegang tot natuurpark), kosten gemiddeld 40 euro geldig voor bijna alle parken en zorg idd dat je tank minimaal halfvol is in de woestijn evenals neem zo’n zonnescherm mee (action) voor je voorruit.

Bedankt voor je mooie blog met foto’s…Gr.Sanne

Plaats een reactie
Explorista 9 augustus, 2018 - 19:28

Hi Sanne! Wat een mooie reis heb je gepland :) En dankjewel voor de tip, ik zal eens hotelsuggesties toevoegen als ik tijd heb! Ja, je kunt met de auto dichtbij de Grand Canyon komen, in Amerika is zo’n beetje alles ingesteld op de auto. Goede tips en veel plezier!

Plaats een reactie
Linda 4 februari, 2020 - 17:08

Hoi Milou, superleuke blog over de westkust vs en ik heb veel aan je tips! Zelf wil ik in oktober gaan van dit jaar, en ik wil vooral niet dat het te koud is want hé ik heb ook vakantie ;-) Als ik de klimaten op zoek van de diverse parken en steden, dan begin ik toch te twijfelen of we niet te laat in het jaar gaan. In welke periode was jij er en wat vond jij van de temperatuur?
Liefs Linda

Plaats een reactie
Explorista 5 februari, 2020 - 11:19

Hi! Ik was er in Juni/Juli geloof ik. Toen was de temperatuur heerlijk, maar het kan in San Francisco bijvoorbeeld wel koud zijn. Ik denk dat het in Oktober al wel aan de frisse kant is, maar dat is ook een beetje afhankelijk van of je op het strand wil liggen enzo. In Los Angeles en San Diego zal het nog steeds wel lekker weer zijn.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter