Hoe duur is Singapore? Onze uitgaven voor 9 dagen (+ budget tips)

door Explorista

Zo’n beetje iedereen die ik sprak voordat we naar Singapore gingen zei het hetzelfde: Singapore is duur. Heel duur. De duurste stad ter wereld om te wonen. Verwacht geen Zuid-Oost Azië prijzen. Nou. Dat is mooi, want wij vlogen rechtstreeks vanuit Amsterdam, en waren dus wel gewend aan Nederlandse prijzen. Natuurlijk hield ik gedurende de negen dagen dat wij er waren bij hoeveel we uitgaven, en kun je zelf zien hoe duur of goedkoop Singapore nu daadwerkelijk is. Ook geef ik je wat budgettips voor Singapore.

Is Singapore duur?

Dat ligt een beetje aan je referentiekader. Goedkoop is het zeker niet, nee. Ik vond de prijzen veelal vergelijkbaar met Nederland, en soms zelfs met Londen. Maar er waren juist ook weer dingen die goedkoper waren dan bij ons, zoals bijvoorbeeld taxi’s. Als je een beetje een Nederlands budget in gedachten houdt, dan zit je redelijk goed met het opstellen van een budget in Singapore. Kijk mee hoeveel wij uitgaven!

Ik heb de vliegticket niet meegerekend, omdat dat niet zo heel relevant is voor dit overzicht. Iedereen zal wel ergens anders vandaan komen om Singapore te bezoeken J Dit hele overzicht is op basis van twee personen.

MSocialSingapore5

Verblijf

Twee nachten MSocial Singapore  – €249.17

Zeven nachten in Airbnb in Geylang – €431.78

Totaal: €680.95 (€75 per nacht)

Verblijf is, zoals in veel steden, in Singapore de grootste uitgave. Ik vond hotelprijzen erg vergelijkbaar met in Nederland. We hebben onszelf de eerste twee nachten getrakteerd op een luxer hotel in het centrum, waar we heel erg van genoten hebben, en wat relatief niet zo duur was in vergelijking tot Nederland. Daarna verbleven we in een Airbnb in een lokale wijk wat net buiten het (toeristische) centrum lag, en waar je eigenlijk nog steeds hartstikke centraal zit. Zo was bijvoorbeeld Marina Bay Sands maar zo’n drie haltes met de metro. In een taxi was je ook overal in een kwartiertje wel.

Budget tip: Je kunt deze kosten makkelijk drukken. Je kunt natuurlijk in hostels verblijven, en je kunt ook zeker wel een goedkopere Airbnb vinden. Wij betaalden zo’n €62 per nacht, en kregen daarvoor een ruim eenkamerappartement. Omdat wij als digital nomads gewoon onderweg werken, hebben wij iets meer eisen aan een accommodatie dan een ‘gewone toerist’. Wij willen een eigen appartement, met goede wifi, en een bureau of tafel waaraan we kunnen werken. Als je alleen maar reist kun je makkelijk een kamer huren in een appartement, of in een goedkoop hotel of hostel verblijven. Dan kun je de kosten nog wel halveren. Krijg hier trouwens een kortingscode voor Airbnb.

LittleIndiaSingapore11

Eten

Boodschappen – €29.50

Uit eten – €240.59

Totaal: €270.90 (€30 per dag)

Eten is een grappige categorie, want daar zagen we echt zulke wisselende bedragen. Over het algemeen gesproken is Westers eten stukken duurder dan Oosters eten, en ligt het ook nog een beetje aan waar je precies eet. Boodschappen waren duurder dan in Nederland (en wij zijn de Albert Heijn gewend…), maar niet heel erg veel.

Elke ochtend aten we thuis een ontbijtje. Meestal aten we ’s middags en ’s avonds buiten de deur. Voor een pizza in een toeristisch deel van Singapore betaal je al snel €15, terwijl we ook regelmatig lokaal Chinees aten en dan waren we €5 kwijt (inclusief drankje). Het wisselt dus enorm. Alcohol is over het algemeen duur. Al met al vind ik dat we hier niet zo veel aan hebben betaald, als je ziet dat we zo’n twee keer per dag buiten de deur aten voor €15 per persoon.

Budget tip: Eet zoveel mogelijk Oosters eten, en eet in lokale wijken. Do as the locals do J. Zo hebben we een keer voor €2.50 avond gegeten (zonder drankje) in het Maxwell Food Court in Chinatown. Vanwege de grote Chinese bevolking is lokaal eten vaak Chinese cuisine, en dat is dus goedkoop. Wij verbleven in Geylang, en betaalden daar eigenlijk nooit meer dan €4 voor eten. Een andere tip is dat je het kraanwater in Singapore gewoon kunt drinken, dus je hoeft niet moeilijk te doen met flesjes water (die overigens geen drol kosten, daar niet van).

ConservatoriesSingapore7

Vervoer

Taxi – €118.14

Metro – €7.50

Totaal = €125.64 (€14 per dag)

Taxi’s zijn dus echt niet duur in Singapore. Wij gebruikten vooral de app Grab, een lokaal alternatief voor Uber (wat er overigens ook actief is). Grab is iets goedkoper dan Uber en handig is dat je van tevoren precies weet hoeveel een rit kost. Je kunt via Grab trouwens ook normale taxi’s boeken, waarbij je dan een prijsindicatie hebt van de rit (taxi’s moeten volgens de wet hun rit berekenen met de taximeter). Bij Grab cars kun je alleen cash betalen (of via je credit card die gekoppeld is aan de app), bij taxi’s kun je ook pinnen met mastercard of visa. Let daar dus op. Grappig genoeg is vanwege surge pricing (hogere prijzen bij drukte) een gewone taxi soms goedkoper dan een Grab car, aangezien die altijd een vaste prijs hanteren. Dat kun je heel makkelijk in de app zien.

Al met al vond ik de taxi’s in Singapore echt niet duur. Wij hebben zo’n beetje alles met de taxi gedaan, dus in die €14 per dag zitten ook twee taxi transfers van en naar het vliegveld. We betaalden gemiddeld genomen zo’n €10 voor een ritje van twintig minuten.

Budget tip: De laatste twee dagen hebben we de metro ook een paar keer gebruikt. Werkt vlekkeloos en hartstikke handig. Een kaartje kost afhankelijk van de afstand, wij betaalden iedere keer zo’n €1 per ritje. Een bus is trouwens nog iets goedkoper (volgens mij betaal je €0,50 ofzo), maar daar hebben we ons niet aan gewaagd. Verder is de app Grab dus een dikke tip als je met taxi’s wilt reizen in Singapore.

UniversalStudiosSingapore1

Attracties

Gardens by the Bay: Flower Dome & Cloud Forest: €33,73

Universal Studios Singapore: €84

Totaal: €117,73 (€13 per dag)

In Singapore kun je heel veel gratis doen. Zo is ronddwalen gewoon een heerlijke activiteit, en zijn de meeste tempels gratis te bezoeken. Activiteiten zelf zijn van Nederlands niveau. Een bezoekje een de botanische tuinen van Gardens by the Bay kostte bijvoorbeeld €17 per persoon, wat echt wel een Nederlandse prijs is. Universal Studios was met zijn €42 per persoon ook vergelijkbaar met een dagje pretpark, maar wel weer véél goedkoper dan de Amerikaanse equivalent waar we in Los Angeles waren.

Budget tip: Maak gebruik van de gratis activiteiten, wat wij ook hebben gedaan. Check mijn artikel met tips voor dingen om te doen in Singapore, veel ervan is gratis.

SingaporeIG3

Totale uitgaven Singapore:

Totaal voor negen dagen: €1194.41

Totaal per dag: €132.71

Totaal per persoon per dag: €66.35

Conclusie: Het bedrag lijkt misschien schrikbarend hoog, maar als je bedenkt dat daar álles inzit (behalve vliegticket) voor negen dagen, vind ik het eigenlijk best wel meevallen.  We hebben niets gelaten, we hebben echt alles gedaan wat we wilden (nou goed, we hebben geen Chili Crab gegeten voor tachtig euro haha). Voor een stad die het imago heeft één van de duurste van de wereld te zijn, vind ik deze prijs per dag heel erg meevallen. In Londen of Amsterdam betaal je echt veel meer per persoon per dag, in mijn ervaring.

Hou er wel rekening mee dat wij als digital nomads niet elke dag op stap waren om dingen te zien. We hebben ook drie dagen thuis zitten werken, waarbij we dus alleen maar de deur uitkwamen om wat lokaal te eten. Maar goed, wij letten doordat we digital nomads zijn en gewoon elke dag geld verdienen minder op het budget dan een gemiddelde toerist or backpacker dat misschien zou doen, dus dit is denk ik wat dat betreft wel weer redelijk representatief.

Wat vind jij van dit budget? Vond jij Singapore duur?

Misschien vind je dit ook interessant

3 reacties

paul slinger 11 november, 2017 - 03:44

Jaren geleden was ik al in singapore geweest het zag er ook meer autentiek uit nu is bijna alles weggebroken en heeft het plaats gemaakt voor woontorens,shoppingmalls,buisiness centra,alles is strikt geregeld er is geen ruimte meer om te ontspannnen behalve dan een paar parken ja gemiddeld is singapore duur marina bay is leuk maar er iets kopen ho maar het is een lange overdekte kijk plaza 3 dagen is leuk dan snel wegwezen uit singapore little india is weg chinatown is bijna niks meer van over en de huizen die er dan nog zijn zijn dicht en worden niet bewoond vroeger kon je gewoon de haven in nu is alles afgesloten en zie je een van de vele cruiseboten ergens achter hekken liggen nee hongkong of dubai is leuker om een weekje rond te hangen

Plaats een reactie
Explorista 14 november, 2017 - 12:56

Hoi Paul. Jammer dat je Singapore niet zo leuk vindt. Wist je trouwens wat gratis is? Interpunctie ;-)

Plaats een reactie
Linda| travellersoftheworld 20 november, 2017 - 17:43

Ons hotel was wat goedkoper, dus wij gaven wel iets minder uit. Ik vond Singapore geen leuke stad, dus veel attracties waarvoor je moest betalen hebben wij gelaten. De prijzen voor eten etc vielen mij erg mee

Plaats een reactie

Laat een reactie achter