Momenteel kunnen we helaas niet reizen, maar ik hoop dat je je laat inspireren voor als dit in de toekomst wel weer mag!

Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Keulen - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Zo rond Kersttijd krijgt iedereen ineens de kriebels om verkleumd, arm in arm, met een geliefde onder de kerstlichtjes van een buitenlandse stad te struinen. Op te warmen met een warme chocolademelk terwijl om je heen kerstliedjes klinken in talen die je niet verstaat. Ik was vorig jaar december in Keulen en het is, ook als je uitslag van kerstmarkten krijgt, een geweldige bestemming voor een dagje of weekendje over de grend. Deze vijf dingen mag je niet missen!trans - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?
Keulen11 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Keulen17 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Keulen18 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Keulen13 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

1. De Dom van Keulen

Hard to miss, je trein stopt er zelfs naast. Op weg naar Kopenhagen afgelopen november beval ik de Deense naast me zelfs het gordijntje open te doen om de Dom te zien. Na een discussie of we hem nou wel of niet zouden zien (WEL) tuften we het station binnen en wierp ik nog even snel een blik op de kerk. De Gothische kerk is niets minder dan spectaculair, niet alleen in formaat als wel in ontwerp. Het is niet alleen de grootste kerk van Duitsland, het is zelfs één van de grootste van Europa, en dat merk je ook als je er verwonderd een rondje doorheen loopt. De dom stamt uit 1248 en is als een van de enige gebouwen van Keulen (dat in WW2 voor 90% werd platgebombardeerd) de oorlog redelijk ongeschonden uitgekomen. De Dom staat op de Werelderfgoedlijst, kost maar liefst €14 miljoen om elk jaar in stand gehouden te worden, en is gratis te bezoeken. DOEN!

Keulen3 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Keulen9 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Keulen4 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

2. De Triangeltoren

Één van de betere uitzichten die ik ooit had over een stad, was op de Triangeltoren in Keulen. Aan de overkant van de rijnoever staat het moderne glazen gebouw van ruim 103 meter hoog, dat dagelijks te bezoeken is. Met de lift zoef je naar het dak met panorama-uitzicht. Jammer genoeg bezochten wij de toren op de laatste dag van ons Keulen-tripje toen het stormde. Ik waaide bijna van de toren af, en na tien minuten verscholen steeds meer van mijn familieleden zich met bevroren vingers en doorweekte kleding bij de warme gehandicaptentoiletten. Ook was de dame bij de receptie ontzettend onvriendelijk. Ik zou graag nog eens terugkeren met zonnig weer, want het uitzicht was echt waanzinnig indrukwekkend. En om eerlijk te zijn was het ook wel eens gaaf op zo’n hoogte de brute kracht van het weer mee te maken. Bonus: je wandelt over de brug erheen, en krijgt daardoor een heel mooi uitzicht op de skyline van Keulen.(Toegang: €3)

Keulen24 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Keulen5 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Keulen22 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

3. Het EL-DE Haus

Ik schreef er al eerder over, maar als je een dag in Keulen bent moet je dit museum niet overslaan. Zeker niet als je enige interesse hebt in de Tweede Wereldoorlog. Ik ben ontzettend gefascineerd door deze periode, en het was met gemak dat ik de rest van het gezin overhaalde een gezellig middagje Gestapo-hoofdkwartier te doen. Er zijn maar weinig musea waarvan de rillingen zo over je lijf lopen als dit museum. Ik probeerde me met een brok in mijn keel voor te stellen wat voor doodsangsten de gevangenen in deze piepkleine cellen hebben uitgestaan, met geen idee wat hun (vaak hopeloze) toekomst in zou houden en hoe lang het zou duren voor hun volgende marteling. Of zelfs hun dood. Je kunt de muren aanraken waarmee hun wanhopige tranen zich plengden zeventig jaar geleden. Dichterbij de geschiedenis kom je niet. Entree: €4,50 (€2 voor studenten)

Keulen1 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Keulen2 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Keulen7 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Keulen12 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

4. Shoppen!

Keulen wordt gezien als één van de beste Duitse shoppingsteden, en ik hoor dan ook vaak van mijn omgeving dat ze even over de grens hoppen voor een nieuwe garderobe. Zelf heb ik door mijn kleine inkomen amper geld om te shoppen (prioriteiten), maar toch struinde ik met plezier door de winkelstraten. Vooral het Belgische Viertel wordt aangeraden om te shoppen, maar ik moet zeggen dat ik al flink aan mijn trekken kwam in het Galeria Kaufhof. Ik ben dol op zulke grote warenhuizen als ik in een andere stad ben, en deze deed me denken aan Galerie Lafayette en Harrods!

Keulen28 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Keulen19 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Keulen6 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

5. De Alststadt

Aan de oever van de Rijn tref je het échte oude centrum van Keulen, de Altstad. De schattige kronkelstraatjes en oude huisjes die volgeplempt zitten met biercafé’s en schnitzeltentjes. Romantisch om lekker doorheen te struinen, en heerlijk om te eten. Een ramp voor vegetariërs overigens, aangezien je struikelt over tenten waar ze met trots hele varkenspoten serveren. Ik at uiteindelijk een heerlijke schnitzel in een tentje wat zowel pizza’s als schnitzelfs serveerde. Normaal gesproken een recipe for disaster, maar deze zaak zat elke avond stampvol met locals, heeft een geweldig druk houten interieur met overal schilderijtjes, en schijnt zowel in schitzels als in pizza uit te blinken. De naam weet ik helaas niet meer (ik had toen nog geen reisblog), maar als je binnenkomt herken je het meteen! (Zie foto hierboven)

Bonuspunten als je de kerstmarkt bezoekt! Vorig jaar bezocht ik Keulen de dag na Kerst. Ik dacht dat de kerstmarkten er dan nog wel zouden staan. Mooi niet dus. Kwam ik daar even van een koude ker(st)mis thuis. Wees gewaarschuwd!

Keulen27 - Charmant & veelzijdig Keulen: mag ik weer?

Wat zijn jouw tips voor Keulen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties

 1. Lindsay | izora.nl

  Hey!
  Ik ga ook binnenkort naar Keulen toe!
  Heb je naast het stad gedeelte ( dus die heel dicht bij De Dom is ) Waar ook bijvoorbeeld die Lego winkel zit. Heb je naast dat stuk stad, nog een deel in Keulen waar ze een winkelcentrum hebben?

  Liefs

  | Reageer op deze reactie
 2. Ik ben nooit in Keulen geweest, maar ik las er dit jaar meer lovende woorden over. Ik heb de stad dan ook toegevoegd aan m’n wishlist. De Dom ziet er indrukwekkend uit, mooie foto’s heb je van de stad. Ik ben heel nieuwsgierig geworden!

  | Reageer op deze reactie
 3. Fem

  Schön :) Ik ben tot nu toe alleen nog maar met de trein langs Keulen gereden…Moest maar eens verandering in komen. Prachtige foto met die kaarsjes trouwens!

  | Reageer op deze reactie
  1. Dankjewel! Zeker een keertje uitstappen! Ik ben alleen nog maar met de trein door Hamburg gekomen, dus dat moet ook maar eens veranderen ;-)!

   | Reageer op deze reactie
 4. Leuk! Thnx voor de tips :) 6 febr gaan wij voor het eerst naar Keulen.. De Dom stond uiteraard al op de planning en nu de toren en het museum ook.. Top! Zinin!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2020 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring