;

8 tips voor het afsluiten van een reisverzekering

door Explorista

Mijn mond valt altijd van verbazing open als ik mensen tegenkom die reizen zonder reisverzekering. Ik reis natuurlijk erg veel voor mijn werk, en ben ook nogal een neuroot, maar ik moet er niet aan denken zonder reisverzekering op stap te gaan. Wat nou als ik gewond raak of er iets gestolen wordt? Dan ben ik mooi de sjaak, en dat omdat ik een paar euro wilde besparen. Mooi niet.

Toen Hema mij vroeg een artikel te schrijven over reisverzekeringen, kwam dat goed uit: ik heb toevallig zelf laatst nog een nieuwe reisverzekering afgesloten vanwege mijn werk, dus toen ben ik even in het onderwerp gedoken, en daarnaast vind ik het ook wel leuk om te melden dat heel veel mensen denk ik niet weten dat Hema ook reisverzekeringen aanbiedt (heel goedkope, al vanaf €1,47 per maand!). Let’s dive in: wat zijn mijn tips voor het afsluiten van een reisverzekering?

Spopo

 

Tip 1: Kortlopend of doorlopend?

Vergeten een reisverzekering aan te vragen? Geen probleem: je kunt hem meestal gewoon nog even online aanvragen en zelfs nog dezelfde dag laten ingaan. Handig! Maar moet je nou een (of meerdere) kortlopende of een doorlopende reisverzekering doen? Wat is voordeliger? Dat hangt af van de reisverzekering en jouw reispatroon. Ruwweg wordt gezegd dat een doorlopende reisverzekering voordeliger is als je meer dan 3 weken per jaar op reis gaat (of meerdere korte reizen maakt). Daar vallen ook weekendjes weg in eigen land onder.

Tip 2: Zorg voor de juiste locatie-dekking

Ga je in Europa op vakantie of wereldwijd? Bij het afsluiten van een (doorlopende) reisverzekering moet je altijd kiezen voor welk dekkingsgebied je verzekerd wilt zijn: Europa of wereldwijd. Bij heel veel verzekeringen kun je dit overigens tussentijd wel weer aanpassen, maar let goed op wat je uitkiest: een wereldwijde dekking is dubbel zo duur, dus die kun je misschien beter later pas aanzetten als het relevant wordt? (mits dat mogelijk is natuurlijk!)

Untitled design

Tip 3: Ga je spannende sporten doen?

Als je op reis gaat duiken of wintersporten, dan heb je daar vaak een extra module voor nodig. Het fijne is dat dan ook bijvoorbeeld diefstal van je ski’s is gedekt, en dus niet alleen de (peperdure) repatriëring als je een ongeluk hebt gehad. Als je andere gevaarlijke sporten doet, zul je goed de voorwaarden moeten doorlezen om te weten wanneer je wél en niet gedekt bent, dit verschilt per verzekering.

Tip 4: Hoe lang blijf je weg?

Hoe lang ben je achter elkaar weg? De maximaal toegestane reisduur verschilt per verzekering: bij sommigen mag je maar 45 dagen achtereen weg, bij anderen mag je wel een jaar wegblijven. Kijk hier goed naar, want het zou zonde zijn als je lekker drie maanden op reis bent en er achter komt dat je niet meer gedekt bent: wat is zo’n verzekering dan nog waard?!

Tip 5: Welke spullen vallen onder je dekking?

Wat er gedekt is in je verzekering wisselt ook enorm per verzekering. Zo’n beetje alle verzekeringen hebben wel een dekkingsbedrag voor laptops, camera’s en zelfs contant geld. Verder is het zo dat spullen vaak tegen de dagwaarde vergoed worden. Ik heb heel erg gekeken naar het dekkingsbedrag van electronica, omdat ik natuurlijk reis met twee camera’s, een laptop, een e-reader en telefoon. Dat is niet niks! Misschien reis jij alleen met je telefoon, maar het is hoe dan ook goed om te weten wat er gedekt is en wat niet!

IMG_0174

Tip 6: Zit er een annuleringsverzekering bij?

Meestal moet je een annuleringsverzekering als extra module afsluiten, maar ik vind het zelf altijd wel een fijn idee. Let wel op dat een annuleringsverzekering meestal alleen geldt als je de reis minder dan één of twee weken geleden hebt geboekt. Stel nou dat je bijvoorbeeld je baan kwijt raakt, spontaan in scheiding belandt, of één van je familieleden sterft, dan dekt de annuleringsverzekering een deel van of de hele reissom (afhankelijk van de voorwaarden). Wel kunnen annuleringsverzekeringen duur zijn, dus het is een afweging die je zelf moet maken.

Tip 7: Ga je wel eens voor zaken op reis?

Ik wel! In veel gevallen moet je daarvoor een aparte reisverzekering afsluiten, en dat gaat heel ingewikkeld via tussenpersonen. Toch is het wel belangrijk dat je die hebt als je voor zaken op reis bent (daar vallen als blogger dus ook persreizen onder), omdat je anders helemaal niet gedekt bent op je zakelijke reis. Ik zit zelf hiervoor bij FBTO trouwens, omdat ik daar makkelijk beide verzekeringen tegelijkertijd kon regelen. Maar voor de meeste mensen is dit niet relevant.

DSC_0711

Tip 8: Hoe zit het met ongevallen en ziektekosten?

Stel: je veroorzaakt een ongeluk. Dekt je reisverzekering dan de juridische kosten die komen kijken bij het proces? En hoe zit het met medische kosten? Vaak wordt alleen het equivalent van de kosten in Nederland gedekt, maar wat nu als dat ongeluk in de VS plaatsvond? Afhankelijk van je bestemming kan het nuttig zijn hier eens naar te kijken.

Er zijn ongetwijfeld nog wat tips om te delen om naar te kijken als je een reisverzekering afsluit, maar dit waren degenen waar ik naar gekeken heb toen ik de mijne afsloot. Heb jij nog tips voor het afsluiten van een reisverzekering?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Shirley 8 augustus, 2017 - 09:11

Ik heb zelf al jaren een doorlopende reisverzekering. Dit is in mijn geval niet zo duur en dus heb ik het na 1 of 2 vakanties er al uit. Nederlanders staan wel bekend als oververzekerd volk volgens mij. Mijn vriend is bijvoorbeeld veel minder fanatiek met het afsluiten van verzekeringen. Als hij de schade zelf zou kunnen betalen, neemt hij geen verzekering. Voor ziektekosten in Amerika dan bijvoorbeeld weer wel. Er zit wat in. Ik heb al 10 jaar een doorlopende reisverzekering en nog nooit iets hoeven claimen, gelukkig. Van het geld dat ik al betaald heb aan mijn verzekering, had ik best een ticket naar huis kunnen betalen in geval van nood (misschien niet voor een gipsvlucht ;-)) Maar persoonlijk hou ik toch van de zekerheid en kom ik liever niet in één keer voor hoge kosten te staan, dus ik blijf lekker verzekerd.

Plaats een reactie
Explorista 8 augustus, 2017 - 12:48

Interessant! De meeste dingetjes zou ik inderdaad zelf wel kunnen betalen of vervangen, maar ik reis zoveel dat mijn risico natuurlijk ook hoger ligt dan iemand die één keer per jaar op vakantie gaat. Nederlanders zijn zeker een oververzekerd volkje, maar voor mij geldt dat ik liever wat extra besteed om lekker peace of mind te hebben, dan dat ik me op vakantie druk zou maken over bepaalde kosten :)

Plaats een reactie
Linda | travellersoftheworld 13 augustus, 2017 - 16:25

Ik was heel blij met mijn verzekering toen mijn spiegelreflexcamera gestolen werd in Italië. Ik was alles kwijt, de camera, lens, opzetstuk van statief, accessoires etc. en ik heb bijna alles vergoed gekregen. ik wist niet dat je je ook bij hema kon verzekeren, grappig!

Plaats een reactie
Explorista 14 augustus, 2017 - 13:16

Oh jeetje wat ontzettend naar moet dat zijn geweest… vooral al vanwege je foto’s! De rest is natuurlijk te vervangen, maar je foto’s :(

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.