; 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Urdaibai8 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Daar ging ik weer, op naar een locatie met een naam die ik drie keer moest lezen voordat ik een poging tot uitspraak durfde te wagen: Urdaibai. Urdaibai is een ecologisch reservaat van tien bij vier kilometer, vlak naast Gipuzkoa. Perfect om er één of twee dagen door te brengen en het zo te combineren met een langer tripje in het Spaans Baskenland. Natuurlijk had je nog nooit van Urdaibai gehoord (ik ook niet), maar dit zijn X redenen waarom je het wél zou moeten kennen.

Refuge5 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Ze hebben er een wilde dieren-opvang

Het heet Basondo, en je kunt het bezoeken. Ze hebben er zwijnen, struisvogels, ezels, herten, bizons en zelfs lynxen! En niet geheel onbelangrijk… ook twee katten, waarvan er eentje flink kwam knuffelen. De dieren worden er opgevangen en beschermd, zoals bijvoorbeeld een half-blinde lynx en een half-blinde adelaar.

Birdcenter4 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Je kunt er vogels spotten

Nog meer dieren! Ik dacht dat ik vogels spotten super saai zou vinden, maar het tegenovergestelde was waar. Wat interessant om meer te leren over de vogeltrek in Europa, en vervolgens over een waanzinnig uitzicht uit te staren en kijken of je vogels herkent. Een super modern centrum wat zeker een bezoekje waard is.

Urdaibai9 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Mijn droomhuis staat er

Zoals we in het Brabants zeggen: Dun deeze. In Ibarrangelu, Laga Beach. Gelukkig hoef ik maar een klein eindje te lopen om chocolademelk te drinken als die op is, want dat kan bij het strandtentje Toki Alai daar tegenover. Geloof je het? Chocolademelk drinken in SPANJE.

Gernika6 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

En mijn bibliotheek ook

Deze bibliotheek tref je in het Gernika Assembly House. Dit is het belangrijkste instituut waar, als ik het goed begrijp, de provincieregering van Bizkaia zich vestigt. Vertegenwoordigers van het Baskenland worden hier nog altijd geïnaugureerd.

Urdaibai7 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Het mooiste uitzicht ever staat er

Ja, dus dit.

Bermeo8 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

En de lekkerste paella ook

Die vind je bij Boliña el Viejo, een verstopt restaurantje in Gernika. Als je binnenkomt zie je alleen een shabby bar met een scherm, maar daarachter is het restaurant, dat er overigens qua design niet veel beter uitziet. De tent wordt gerund door een pittige 75+ dame, die de menukaart (die er niet is) uit haar hoofd opdreunt, alle orders onthoud, en natuurlijk geen woord engels spreekt. Bestellen in het Baskisch is een uitdaging. Maar het is het waard, want wát een smaak. En mijn god… die porties. Je bent nog dagenlang vol… en overigens je kleren ook want die geur gaat er niet snel uit. Maar ja, het is het allemaal waard.

Bermeo7 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Dit dorpje bezit 75% van alle tonijnboten ter wereld

En dat dorpje heet Bermeo. Iedere man, broer, vader, oom, neef of buurman is er visserman. En de vrouwen zijn getrouwd met de zee. Het Fishermans museum is ook echt een bezoekje waard als je meer wilt weten over de belangrijke rol van de zee in Baskenland. Vond het erg boeiend!

Aroyabe5 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

En die tonijn is dus écht heel erg lekker hè…

Mijn tripje begon officieel met een bezoekje aan tonijnconservenfabrikant Aroyabe. En hoewel het bezoeken van de fabriek echt interessant was, begon het echte genieten pas bij de proeverij. Hot damn. Die tonijn was zo sappig en zacht dat hij op je tong uit elkaar viel. Handig weetje: tonijn in olie wordt alleen maar beter naarmate hij ouder wordt, ansjovis juist niet.

Gernika5 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Ze hebben er een magische boom

Nouja, magisch… Onder deze boom zweert de president van de Basken zijn trouw aan het Baskische volk. Da’s belangrijk. En dat gebeurt al eeuwen (hoewel de originele boom inmiddels dood en vervangen is).

Aristieta2 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

En een heel fijne eco-b&b

En de eigenaren zijn super lief en verbouwen zelf groenten en fruit die ze op de lokale boerenmarkt verkopen. Het heet Aristieta en ligt vlak buiten Gernika.

Bilbao10 1 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Bilbao ligt op een steenworp afstand

Je kunt het super goed combineren: Bilbao, Urdaibai, Gipuzkoa, San Sebastian. Top vakantie.

Gernika9 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Het enige echte Peace Museum ligt in Gernika

En wat indrukwekkend. Het museum wil je laten nadenken over vrede, wat het betekent, en hoe we het kunnen bereiken. Super stijlvol design ook, iets wat me uberhaupt verbaasde in Baskenland; dat het allemaal zulke stijlvolle musea zijn.

Gernika3 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Gernika, van dat schilderij ja.

Yes, Guernica is een erg beroemd schilderij van Pablo Picasso. In 1937 werd de stad Gernica (Guernica) gebombardeerd door de Duitsers en Italianen. Dit bombardement was aanleiding voor het schilderij… het bombarderen van burgers was immers nieuw. In het museum tref je een muurschildering van het schilderij. En ook een donkere kamer waarin je even ervaart hoe het bombardement moet zijn geweest. Ongeveer twintig procent van de bevolking van Guernica kwam bij het bombardement om.

Gernika10 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Zesta Punta is een verdomd leuke sport

Eigenlijk ben je een soort Kapitein Haak… met een lange gleuf aan je arm (haha, ze zei gleuf aan je arm). En daarin gaat een bal, die je zo en hard en ver mogelijk naar een muur gooit, waar hij via moet terugkaatsen. Een soort squash met hindernissen dus. Nadat ik met samengeknepen billen het veld betrad (1: die ballen gingen loeihard, 2: die handschoenen kosten €600 per stuk!!), kon ik eindelijk van de Baskische sport genieten. En toegegeven: ik vond het echt leuk!

Refuge7 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Pauze betekent soep en calamari (rabas)

Waar kijk jij naar? Dit is gewoon mijn tussendoortje. Stop die Liga milkbreak maar weer weg, vrienden.

Refuge8 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Er is een supervette grot… alleen mag je die niet meer bezoeken.

Een bezoekje aan een eeuwenoude grot, dat zag ik wel zitten. Alleen: helaas! De grot is sinds een aantal jaar niet meer te bezoeken voor consumenten, alleen nog maar voor archeologische teams, aangezien de staat in de honderd jaar dat het open was voor publiek zo verslechterd was. In plaats daarvan krijg je een 3D-rondleiding door de grot. Met een 3D-bril ja. Ik kreeg er een beetje hoofdpijn van, maar het concept was wel super vet. En is wel alsof je er zelf bent. Wat een gigantische grot!

Bermeo3 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Je kunt er baby-geit eten.

Ja, en daar kwam ik dus pas naderhand achter. Ik vond overigens grote geit van de grill véél lekkerder bij Cannon Restaurant. Baby geit is vooral veel botjes. Ja, en ik heb nog steeds een trauma.

Itsasmendi9 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

EEN WIJNPROEVERIJ.

Enough said. Wij bezochten wijnproducent Itsasmendi, een lokaal wijnbedrijf dat Txakoli witte wijn produceert, typisch Baskische wijn. En dat was dus echt niet erg.

Eten. That’s all.

Aroyabe6 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen Bermeo9 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen Bermeo10 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen Bermeo11 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen Gernika11 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen Gernika12 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen Gernika13 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen Gernika14 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen Itsasmendi10 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen Itsasmendi11 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen Refuge9 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen Refuge10 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen Urdaibai11 - 18 redenen waarom je Urdaibai wél zou moeten kennen

Wat is je favoriete reden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties

 1. Jelly

  Ik had ook nog nooit van de naam gehoord, haha. Maar dat huis, ik wil daar wonen!!!!!!!11!!!1!!

  | Reageer op deze reactie
 2. Wauw wat een prachtige natuur!! en alleen al de foto’s van al dat heerlijke eten doet me het water in de mond lopen haha!
  Nu staat er nóg een plekje op m’n toch al vrij uitgebreide travel-wishlist :p

  | Reageer op deze reactie
 3. Marijke

  hé, supermooi! Lijkt me wel een ideale bestemming met prachtige natuur, cultuur om nog maar te zwijgen dat eten. Die foto’s zijn om van te watertanden :-) Leuk om eens iets te lezen over een totaal onbekend dorpje!!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2023 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring