Vakantieveilingen: Zo win jij iedere veiling! (Tips 2018)

door Explorista

Hi, nieuwe lezers! Om niets te missen van mijn budgettips, raad ik je aan je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief, en/of me te liken via Bloglovin, Facebook of Twitter. Fijn weekend!

Nigeriaanse prinsen die jou uitkiezen als ontvanger van een gulle donatie, nep-emails van de bank waarin je wachtwoorden moet bevestigen en eenzame Russinnen die in jou een nieuwe levenspartner zien: op het internet wordt wat opgelicht. Logisch dus dat je er bij grote aankopen voorzichtiger mee bent. En dan heb je nog het nagelbijt-aspect van een veiling. Ik was sceptisch toen ik drie dagen van te voren een reis kocht naar Egypte bij Vakantieveilingen.nl. Maar guess what: het werkte echt. Ik deel mijn tactieken waarmee jij elke veiling wint.

Hoe Vakantie Veilingen werkt:

Het hele concept van Vakantieveilingen is simpel. Verzorgers van reizen (busorganisaties, vakantieparken, hotels/etc) zetten één of meerdere reizen online met een zelfgekozen startbod (toen ik deze reis won was dit startbod €0). Volgens mij is het startbod meestal nul euro, al hebben ze een tijdje met een vast startbod geëxperimenteerd, en dat werkte toen minder goed.

Elke dag verschijnen er aantal reisgerelateerde veilingen op de site. Daarna wordt er geboden, en dan neemt de hoogste bieder, de winnaar, de reis af voor de winnende prijs. Een kind kan de was doen. (Mocht jij zo’n kind hebben, stuur ‘m even door. Hier moet ik met een zaklamp langs de stapels wasgoed.)

Mijn jarenlange ervaring als Ebay-biedster (je kunt nooit genoeg fluorescerende plastic kettingen hebben), wierpen hun vruchten af toen ik onder lichte druk van Meneer (“IK MOET DEZE WEEK NAAR DE ZON. IK TREK HET NIET”) me op de site begaf voor een goedkope lastminute. All inclusive of niet, we wilden weg. De locatie maakte ons niet eens uit, als het maar voor minder dan €800 voor twee personen kon. En snel een beetje.

Egypte29

Na een aantal reizen op Vakantieveilingen te hebben laten schieten wegens ’te duur’, had ik raak. In de laatste seconden deed ik een bod en: JA! Ik won! Een week Egypte voor €375 per persoon. Ultra All Inclusive, met vliegticket, eten, drinken en transfers in dat bedrag inbegrepen. Drie dagen later vertrok het vliegtuig waarin ik verwacht werd.  Na de euforie van de overwinning, kwam ineens de realiteit binnen. Over drie dagen gingen we op vakantie, en we moesten nog inentingen regelen, inpakken, opruimen en zorgen dat de kat verzorgd zou worden. (Die inentingen waren niet echt nodig, maar je weet nooit, better safe than sorry). Ook was ik bang dat mijn reservering bij Corendon niet op tijd door zou komen, maar na een paar keer bellen bleek alles geregeld.

En zo zaten we na drie hectische dagen in het vliegtuig naar Egypte. Waar ik even een weekje niet hoefde na te denken over eten, vervoer, overnachtingen, maar gewoon kon genieten. Van het snorkelen boven kleurrijk koraal, van cocktails aan het zwembad, van eeuwenoude tempels in Luxor, en quad rijden in de Sahara. O, ja, en genieten van het feit dat de andere reizigers via Vakantieveilingen allemaal meer hadden betaald. Budgetscore!

Egypte37

TIPS: Stappenplan voor Vakantieveilingen

1) Kijk een keertje rustig rond op Vakantieveilingen. Bieden ze aan wat je wilt? Zo ja, maak dan een profiel aan. Zorg dat je ingelogd bent zodra je gaat bieden.
2) Zit eerst een keer een veiling uit. Kijk wat er ongeveer geboden wordt en hoe snel het gaat. Zo krijg je een idee van de tactiek die je moet gebruiken.
3) Heb je een reis op het oog? Spreek dan met jezelf een maximumbedrag af. Hoger dan dit ga je niet. En hou ook in de gaten wat zo’n reisje kost bij een ‘gewone’ aanbieder.
4) Check vervolgens wat de voorwaarden van de reis zijn. Om welke data gaat het. Zijn er extra kosten, behalve de €5 boekingskosten? Is het een waardebon of een reis op vaste data? Zijn er dingen uitgesloten? Vaak zit een transfer en ontbijt bijvoorbeeld niet inbegrepen, maar ben je misschien wél verplicht die af te nemen. Bezint eer ge begint. Gelukkig is het wettelijk verplicht deze informatie allemaal te noemen, en die vind je dan ook allemaal makkelijk en duidelijk op de boekingspagina van jouw deal.
5) En dan bieden? Nee. Je wacht tot het laatste moment. Hou rustig de veiling in de gaten, en bied op het allerlaatste moment (ik ga altijd voor de laatste 30 seconden) meer dan je tegenstander. Hoeveel meer? Dat is altijd een gok. Als je zeker wilt zijn, zit je met vijftig euro meestal goed.
6) Zei ik nu net vijftig euro? Wrong! Bied altijd het bedrag + 1. Oftewel: €21 of €51 of €101. Waarom? Omdat je tegenstanders niet zo slim zijn. En mocht je toevallig hetzelfde bieden, dan heb jij net een euro meer geboden. Dus win jij. Smart!

Egypte33

Wat moet je NIET doen op Vakantieveilingen:

Ik krijg altijd last van moordneigingen als ik mensen vier uur voor het einde van de veiling €200 zie bieden. Waarom? Er is totaal geen zinvolle reden voor. En waarom zou je in godsnaam JEZELF overbieden? Nog zoiets doms.
A. Het is niet slim zo vroeg voor het einde al een bod te plaatsen, er zal altijd wel iemand zijn die er over heen gaat. Door vroeg te bieden drijf je de prijs alleen maar op, en daarmee snij je jezelf in de vingers.
B. Het is ook niet slim om in één keer veel meer te bieden. Ook daarmee drijf je de prijs onnodig meer op. Wat nou als je die reis voor €150 minder had kunnen krijgen?
Als je toch de neiging voelt om een paar uur van te voren te bieden (niet slim, maar be my guest), doe dan niet meer dan een paar euro meer dan je voorganger. Zo zorg je ervoor dat als je straks tegen elkaar gaat opbieden, de startprijs lekker laag is. En dat willen we toch allemaal? Een topreis voor zo weinig mogelijk geld.

Happy bidding!

Als je eenmaal gewonnen hebt:

  • Zorg dat je zo snel mogelijk betaalt, als je dat niet binnen vijf dagen doet, krijg je €2,50 incassokosten en een incassobureau aan je broek.
  • Nadat je reis betaalt is, krijg je een waardebon. Deze kun je dan downloaden. Doe dit binnen 24 uur na betaling.
  • Het kan ook zijn dat je in plaats van een waardebon, direct kunt boeken. Dat hangt af van de precieze deal.

Egypte16

Heb jij wel eens een tripje gewonnen bij Vakantieveilingen?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 22 februari 2014. Dit artikel is voor het laatst geüpdatet in September 2018. 

Misschien vind je dit ook interessant

21 reacties

Marieke 22 februari, 2014 - 09:37

Jaaaaaaa, wij zijn vorig jaar voor €90 2 nachten naar Parijs geweest. Hebben er toen zelf nog 1 nacht bijgeboekt daar. I love vakantieveilingen! Wij boden toen ’s nachts en inderdaad een ‘onlogisch’ getal (maar ik weet het niet precies meer).

Plaats een reactie
Explorista 22 februari, 2014 - 10:41

Ja! Leuk hè? Helemaal in de nacht? Want ik heb dat ook eens geprobeerd, maar tussen 12 en 7 zijn er volgens mij geen veilingen. (Of toen in ieder geval niet..)

Plaats een reactie
Annebelle 22 februari, 2014 - 10:57

Ik heb ook wel eens iets gewonnen op vakantieveilingen! Maar soms heb ik wel het idee dat er mensen worden ingezet om de prijs omhoog te drijven, misschien medewerkers of dergelijke.

Plaats een reactie
Explorista 22 februari, 2014 - 11:13

Zou kunnen.. Maar daar heb ik nooit bewijs van gevonden of iets dergelijks :-)

Plaats een reactie
Maaike 22 februari, 2014 - 11:58

Ik heb een keer ook voor 90 euro twee nachten in Parijs gewonnen :-) Super fijn! Maar we hadden daarvoor wel een aantal veilingen verloren haha.

Plaats een reactie
Explorista 22 februari, 2014 - 12:06

Ha, ja, zo gaat dat. De aanhouder wint!

Plaats een reactie
Michelle - Travel lifestyle.nl 22 februari, 2014 - 13:20

Hahaha, leuk! Ik kan ook niet tegen die mensen die uren voor het einde al giga bedragen neerzetten (stiekem denk ik wel eens dat het gewoon mensen van het bedrijf zijn die de reis aanbieden omdat ze niet willen dat ie voor al te weinig geld weggaat). Altijd leuk, maar wel even goed naar de datumeisen kijken, anders heb je voor niks betaald (true story, gelukkig kaartjes voor een feestje die 10,- waren, maar toch ;-))

Plaats een reactie
Lars Sang Mo Boom 22 februari, 2014 - 14:30

En wees niet teleurgesteld als je de veiling niet hebt gewonnen. Veelal komt hetzelfde product nog een paar keer langs.

Plaats een reactie
Explorista 22 februari, 2014 - 15:13

Goede toevoeging. Klopt!

Plaats een reactie
Rianne 22 februari, 2014 - 16:34

Vaak wel leuke aanbiedingen via vakantieveiligen vaak! Heb hier nooit een vakantie gekocht, maar wel een keer kaartjes voor een concert!

Plaats een reactie
Explorista 22 februari, 2014 - 17:16

Heb ook een keer meegedaan voor kaartjes voor Britney, maar niet gewonnen.. (en ook geen spijt van ;-))

Plaats een reactie
Linda 22 februari, 2014 - 20:09

Ik heb alleen een onbeperkt pannenkoeken eten arrangement gewonnen voor vier personen. Die vakanties zijn meestal op dagen dat ik niet kan, helaas

Plaats een reactie
Karin 27 februari, 2014 - 10:47

Een aantal malen erg goedkoop een leuke lastminute via vakantieveiling geregeld, Egypte, Tunesie en Turkije en ook een aantal hotels leuk kunnen boeken.
Dit jaar helaas niet meer sinds de nw regel dat er een startbod is en die is niet schappelijk bij de diverse lastminutes van de reisorganisatie vind je het voor dezelfde prijs of zelfs nog lager!
Ik vind het erg jammer dat het zo gaat en heb nu noodgedwongen het anders gedaan en ben 2 weken geleden via Exepedia naar Marokko geweest.
Hotelkamerveiling heeft ook bijna geen leuke 1 euroveilingen meer en daarnaast betaal je 10,- veilingkosten erover heen.
Als iemand nog tips heeft voor andere leuke vakantie veiling sites hoor ik het graag

Plaats een reactie
Explorista 27 februari, 2014 - 10:50

Helemaal met je eens! Toen ik dit artikel schreef, vorig jaar alweer, was die regel er nog niet. Nu wordt er ook bijna niet meer geboden. Dus uiteindelijk moeten ze er weer op terugkomen, lijkt me.. (Een beetje omzet is beter dan geen, lijkt me)

Plaats een reactie
Siemkje 27 februari, 2014 - 11:59

Heb vaak mee gedaan aan de veilingen en ook best wel vaak gewonnen. nooit op vakanties maar op dagje uit of avondje uit. Net even vergeleken maar als je een vakantie via last minute.nl boekt ben je rond de € 350,00 kwijt is voor 2 personen dus goed koper dan via vakantieveilingen.

Plaats een reactie
Explorista 27 februari, 2014 - 12:02

Hi Siemkje. Die nieuwe regel van Vakantieveilingen is inderdaad naar, en het is op veel plekken goedkoper om te boeken inderdaad. Maar voor dagjes uit kan het nog steeds werken :-)

Plaats een reactie
Sinem 23 september, 2015 - 09:55

Ik merk op Vakantieveilingen.nl dat mensen elkaar niets gunnen en niet samen werken..vooral bij dagje uit op korte veilingen van 60 sec. schiet er eentje steeds van €5 euro naar €30 euro. Als iedereen nou slim zou zijn en +1 doet? Dan heeft iedereen binnen een half uur een goede deal.

Plaats een reactie
Explorista 26 september, 2015 - 15:03

Mee eens!

Plaats een reactie
Lynn 12 oktober, 2018 - 14:06

haha zo herkenbaar dit! Vooral die moordneigingen als iemand direct bij het starten een extreem hoog bedrag biedt!
Verder leuke tips, en helemaal waar! Ik had laatst overigens ook nog een kortingscode gevonden op het internet waardoor ik geen administratiekosten hoefde te betalen.

Plaats een reactie
Gerda 10 december, 2018 - 21:32

Een reis wordt aangeboden voor 2 personen. Betekent dit bij vakantieveilingen dat de winprijs voor 2 personen geldt, of dat het de prijs PER PERSOON is?

Plaats een reactie
Explorista 11 december, 2018 - 10:37

Volgens mij is het de totaalprijs, tenzij anders vermeld staat.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter