Vliegvelden Londen: de ultieme gids voor het kiezen van een luchthaven

door Explorista

Mijn lievelingsstad in de wereld, Londen, kent maar liefst zes vliegvelden in- en rondom de stad. Met zoveel keuze: hoe kies je dan een goed vliegveld in Londen? Want je kunt wel naar een “goedkoper” vliegveld vliegen, maar misschien kost het je wel veel meer tijd en geld om van het vliegveld naar Londen centrum te komen. In de zeven maanden dat ik in Londen woonde, heb ik expres alle luchthavens van de stad geprobeerd, zodat ik jou advies kon geven. Daarom heb ik vandaag mijn beste tips verzameld in deze gids voor vliegvelden in Londen. Ik deel tips over hoe je in het centrum komt, hoeveel het kost, hoe transfers werken en welke vliegvelden het beste bereikbaar zijn voor jouw stedentrip in Londen. Lees mee!

Vliegvelden Londen kaart:

Voordat we alle zes vliegvelden van dichtbij gaan bekijken om te bepalen welk vliegveld het beste is, is het belangrijk om te noemen dat “beste” selectief is. Er zijn namelijk verschillende criteria om je luchthaven-keuze op te baseren, zoals bijvoorbeeld prijsniveau, afstand tot het centrum, of je er met een budget of een fullservice airline naartoe kunt vliegen en welke Nederlandse luchthavens er überhaupt een vlucht naartoe hebben. Let’s dive in!

Laten we allereerst beginnen met het bepalen vanaf welk vliegveld je het goedkoopst naar Londen vliegt. Dat is namelijk over het algemeen Eindhoven, gevolgd door Amsterdam. Dit komt doordat Eindhoven een  grote basis is voor Ryanair, en Amsterdam een grote basis voor EasyJet. Allebei de maatschappijen vliegen goedkoop naar Londen. Vliegen naar Londen duurt ongeveer 45 tot 60 minuten, afhankelijk van welk vliegveld je vertrekt en naar toe vliegt. Voor goedkope vliegtickets naar Londen zoek ik altijd op Skyscanner.

Goedkoopste vliegveld in Londen: Over het algemeen is in mijn ervaring London Stansted het goedkoopste vliegveld in Londen, dit omdat het vanaf Eindhoven bereikbaar is met Ryanair. Ook Luton en Southend zijn over het algemeen goedkoop, omdat die met EasyJet vanaf Amsterdam te bereiken zijn. London Gatwick is meestal de goedkoopste van de “centrale” vliegvelden in Londen. Heathrow is vaak prijzig, en London City is meestal het duurst.

Dichtste bij centrum: Het meest centraal gelegen vliegveld is London City Airport. Alleen City Airport en Heathrow Airport liggen binnen de grenzen van “Groot Londen” en zijn met de metro te bereiken.

Full service airlines: Als je graag niet met een budget airline, maar met een full service airline vliegt naar Londen, dan kun je het beste naar London City, London Gatwick of London Heathrow vliegen. Dan kun je vliegen met bijvoorbeeld KLM en/of British Airways.

Mijn favoriete vliegveld in Londen: Mocht je benieuwd zijn welk vliegveld ik over het algemeen kies als ik naar Londen vlieg… dat is London Gatwick. Meestal zijn de tickets naar London Gatwick niet veel duurder dan naar de “budget vliegvelden” en je bent met de trein toch heel snel in het centrum.

Stansted Airport

Stansted Airport (STN) informatie:

Bouwjaar: 1942
Vanaf waar in Nederland bereikbaar: Amsterdam & Eindhoven
Afstand Stansted Airport tot centrum: 56 km ten noorden van de stad
Reistijd Stansted Airport tot centrum: 47 minuten
Hoe duur is het om naar Stansted Airport te vliegen?

Zo kom je van vliegveld Londen Stansted naar Londen centrum: er zijn twee manieren om vanaf Stansted Airport in het centrum van Londen te komen: met de bus of de trein. Je kunt natuurlijk ook met de auto naar het centrum, maar dat is waanzinnig duur (met de taxi) of waanzinnig onhandig (met een huurauto).

Bus van Stansted naar Londen centrum: de busverbinding vanaf Stansted is erg goed, zo’n elk kwartier vertrekken er wel bussen naar Londen. Je hebt twee opties Airport Bus Express (voorheen Terravision) & National Express. Je kunt kaartjes online (goedkoper) maar ook gewoon op het station kopen, en je vindt de bussen voor het vliegveld. Een enkeltje begint vanaf £5, afhankelijk van je bestemming. De bussen stoppen op verschillende punten in Londen (Paddington, Victoria, Liverpool St, Stratford & London Bridge) en doen er ongeveer een uur over, afhankelijk van het verkeer.

Trein van Stansted naar Londen centrum: je kunt natuurlijk ook met de trein naar het centrum in Londen. De trein is de snelste optie, en die doet er 47 minuten over. Je moet dan de Stansted Express hebben, die rijdt naar Liverpool Street. Het goedkoopste is om van te voren kaartjes te kopen, maar je kunt ze ook op het vliegveld zelf nog kopen. De trein vertrekt elke 15 minuten. Als je van te voren boekt, kosten kaartjes £7 (als je het op het station koopt zijn ze volgens mij £17). Je kunt geen Oyster Card gebruiken op de trein van en naar Stansted airport.
Luton Airport

Luton Airport (LTN) informatie:

Bouwjaar: 1938
Vanaf waar in Nederland bereikbaar: Amsterdam
Afstand Luton airport tot centrum: 50 km ten noorden van de stad
Reistijd Luton airport tot centrum: 40 minuten
Hoe duur is het om naar Luton Airport te vliegen?

Zo kom je van vliegveld Londen Luton naar Londen centrum: de twee beste opties om vanaf Luton airport naar het centrum van Londen te komen zijn ook nu weer de trein en de bus.

Bus van Luton naar Londen centrum: De bus doet er minimaal 50 minuten over om je vanaf Luton naar het centrum te brengen, al zal dat vaker tussen een uur en anderhalf uur zijn vanwege het verkeer. National Express vertrekt vier keer per uur, en stopt óf bij Paddington óf bij Victoria (met een aantal stops onderweg). Tickets beginnen vanaf £5. De andere optie is Green Line, bus 757, die twee keer per uur naar Victoria rijdt. Tickets beginnen vanaf £11. Je kunt tickets voor National Express op het vliegveld of online kopen. Green Line tickets kun je online of bij de buschauffeur kopen. Je vindt de bussen voor het vliegveld.

Trein van Luton naar Londen centrum: De snelste optie om vanaf Luton naar het centrum te komen is de trein. Je komt op het treinstation door de shuttle bus te nemen vanaf het vliegveld. Die kost £2.10 voor een enkele reis (£3.50 voor een retourtje) en kun je alleen cash betalen. De shuttle bus doet er zo’n tien minuten over. De trein doet er vervolgens zo’n 30 minuten over om in het centrum van Londen te komen (St. Pancras station). Je reist of met de East Midlands of met de Thameslink trein, er bestaat geen “Luton express” trein. De kosten van een treinkaartje vanaf Luton Airport wisselen per tijdstip en maatschappij, kijk op Trainline.com voor prijzen en vertrektijden. Je kunt geen Oyster Card gebruiken op de trein van en naar Luton Airport.

Southend Airport

Southend Airport (SEN) informatie:

Bouwjaar: 1947
Vanaf waar in Nederland bereikbaar: Amsterdam & Groningen
Afstand Southend airport tot centrum: 68 km ten oosten van de stad.
Reistijd Southend airport tot centrum: 53 min
Hoe duur is het om naar Southend Airport te vliegen?

Zo kom je van vliegveld Londen Southend naar Londen centrum: de enige realistische optie om bij- en van Southend Airport te komen is met de trein. Er gaan zo’n twee tot drie treinen per uur naar Stratford en Liverpool Street. Het kost je 53 minuten om vanaf Southend Airport naar Liverpool Street te komen. De treinmaatschappij waarmee je reist heet Greater Anglia. Het treinstation ligt tegenover het vliegveld, en is dus super makkelijk om te bereiken. De kosten van een treinkaartje vanaf Southend Airport wisselen per tijdstip en maatschappij, kijk op Trainline.com voor prijzen en vertrektijden. Je kunt geen Oyster Card gebruiken op de trein naar Southend.

Screen Shot 2018-06-08 at 12.29.41

London City Airport (LCY) informatie:

Bouwjaar: 1987
Vanaf waar in Nederland bereikbaar: Amsterdam & Rotterdam
Afstand London City tot centrum: 14 km
Reistijd London City tot centrum: 22 min
Hoe duur is het om naar London City Airport te vliegen? €€€

Zo kom je van vliegveld Londen City naar Londen centrum: Er zijn twee opties om vanaf het vliegveld London City in het centrum van Londen te komen. De eerste optie is met de taxi of Uber. De tweede optie is om met het openbaar vervoer te gaan. Pak de Docklands Light Railway, en vanaf daar kun je tot aan Bank Station met de DLR. Je kunt gewoon je Oyster Card gebruiken hiervoor. Dit kost slechts £2.80 (of £3.30 tussen 6.30 uur en 9.30 uur).

Lees hier mijn gids over hoe openbaar vervoer werkt in Londen.

London Gatwick Airport

Gatwick Airport (LGW) informatie:

Bouwjaar: 1933
Vanaf waar in Nederland bereikbaar: Amsterdam
Afstand Gatwick airport tot centrum: 47 km
Reistijd Gatwick airport tot centrum: 30 min
Hoe duur is het om naar Stansted Airport te vliegen? €€

Zo kom je van vliegveld Londen Gatwick naar Londen centrum: de beste optie om van London Gatwick naar het centrum van Londen te komen is de trein. Je kunt ook met de bus, maar dit duurt een stuk langer.

Met de trein van London Gatwick naar Londen centrum: De Gatwick Express rijdt in 30 minuten naar London Victoria, met een vertrek elke 15 minuten. Dit kost £19.90 (£17.80 online). Je kunt ook met een regionale trein: de Southern of de Thameslink, dit is goedkoper en je doet er ongeveer 50 minuten over. Dit kost slechts £8.30 (of £14.70 tussen 6.30 en 9.30 uur). Je kunt voor alle treinen je Oyster Card gebruiken, ook voor de Gatwick Express. De treinen vertrekken vanaf de South terminal, waar je ook kaartjesmachines en hokjes kunt vinden. Ik raad je aan om de trein te pakken naar bijvoorbeeld London Bridge, City Thameslink of Farringdon station, en vanaf daar over te stappen op de metro of bus. Dat doe ik altijd.

Met de bus van London Gatwick naar Londen centrum: De goedkoopste optie om vanaf London Gatwick naar Londen centrum te komen is met de bus. De bus naar London Victoria wordt uitgevoerd door National Express (ook als je je kaartje koopt via EasyBus). Als je een paar dagen van te voren online je kaartje koopt, kost dit vanaf £5. De bus doet er ongeveer 90 minuten over. 

Heathrow Airport

Heathrow Airport (LHR) informatie:

Bouwjaar: 1946
Vanaf waar in Nederland bereikbaar: Amsterdam
Afstand Heathrow airport tot centrum: 27 kilometer
Reistijd Heathrow airport tot centrum: 15 minuten
Hoe duur is het om naar Stansted Airport te vliegen? €€€

Zo kom je van vliegveld Londen Heathrow naar Londen centrum: Je kunt op vier manieren naar het centrum komen vanaf London Heathrow. Je kunt de Heathrow Express, de gewone trein, de metro or een taxi nemen. Dat laatste zou ik overigens niet aanraden, want het is erg duur.

De snelste manier om van Heathrow airport naar Londen centrum te komen is met de Heathrow Express. Deze rijdt elke 15 minuten naar Paddington Station, en doet er 15 minuten over. Tickets kosten £22 (of £25 tussen 6.30 en 9.30 uur), maar kunnen ook goedkoper zijn als je ze van te voren online koopt.

Je kunt ook met een reguliere Tfl (transport for London) trein naar het centrum. Die doen er ongeveer een half uurtje over. Een treinkaartje met de reguliere trein kost £10.20. Je kunt hiervoor je Oyster Card gebruiken.

De meeste locals nemen de underground naar London Heathrow. Die doet er ongeveer een uurtje over. Je kunt de Piccadilly Line pakken. Dit kost £3.10 (of £5.10 tussen 6.30 en 9.30 uur). Je kunt hiervoor je Oyster Card gebruiken.

Lees hier mijn gids over hoe openbaar vervoer werkt in Londen.

Als laatste kun je ook de bus pakken naar Heathrow Airport, maar om eerlijk te zijn zou ik niet weten waarom je dat zou doen. Je doet er bijna een uur over, en kost £10. National Express rijdt op deze route.

jakob-owens-209005-unsplash

Conclusie: welk vliegveld in Londen moet je kiezen?

Welk vliegveld in London voor jou de beste keuze is, hangt van een aantal factoren af. De belangrijkste factoren zijn geld, tijd en locatie.

Als je graag de goedkoopste optie wilt voor een trip naar Londen dan raad ik je aan om naar Stansted Airport te vliegen, aangezien de vluchten daar altijd heel goedkoop zijn. Zorg dat je van te voren je bus of treinkaartje koopt, en dan kun je echt heel goedkoop naar Londen.

Als je graag de snelste optie wilt, en zo min mogelijk tijd wilt verspillen onderweg naar Londen, raad ik je aan naar London Heathrow of London City te vliegen. Vanaf allebei ben je ongeveer in twintig minuutjes in het centrum.

Het beste vliegveld voor jou hangt ook af van de locatie van je hotel in Londen. Als je in Noord-Londen verblijft kun je het beste vliegen naar Stansted of Luton. Verblijf je in Oost-Londen, dan ligt London City het meest centraal voor je. Al komen de treinen van Southend en Stansted trouwens ook heel centraal aan voor je, in Stratford of in Liverpool Street station. Verblijf je in Zuid-Londen dan is London Gatwick je beste optie. En verblijf je in West-Londen dan is London Heathrow de slimste keuze. Als je centraal verblijft is eigenlijk alles wel een optie, al biedt London Gatwick dan over het algemeen de beste prijs-tijd-kwaliteit verhouding.

Vliegveld met beste prijs-kwaliteit verhouding in Londen:

Zelf kies ik altijd voor London Gatwick of Stansted Airport, en dat zou ik jou ook aanraden. Kies Gatwick als je Zuid, Westelijk of Centraal verblijft. Het heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding doordat je snel en voor relatief weinig geld in het centrum bent. Ook zijn de tickets meestal niet veel duurder dan vliegen naar Stansted Airport. Kies Stansted Airport als je Noordelijk, Oostelijk of Centraal verblijft. Stansted heeft ook een goede prijs-kwaliteit verhouding, maar wel alleen als je van te voren je Stansted Express treinkaartjes koopt. Let daar dus op, anders verlies je meteen het voordeel.

Ik hoop dat deze gids je helpt bij het kiezen van een luchthaven in Londen, en bij het reizen van je vliegveld naar centrum Londen. Succes!

Wat is jouw favoriete vliegveld in Londen?

Misschien vind je dit ook interessant

10 reacties

Marcella 27 augustus, 2018 - 13:17

Wij vlogen met Flybe vanaf Groningen naar Southend. Prima prijs (50 pp retour) en met de trein ben je er zo. Dat gaan we zeker vaker doen!!

Plaats een reactie
Explorista 29 augustus, 2018 - 11:50

Top! Goede toevoeging Marcella :)

Plaats een reactie
citytravellers 4 november, 2018 - 13:46

Hoi,
Wij zijn van plan om vanaf Gatwick naar het centrum met de (normale) treinen te gaan ipv de Gatwick Express. Al wat research gedaan maar we komen er niet goed uit of je dan ook de oyster card kan gebruiken hiervoor. Omdat je elders schrijft dat de oyster card niet geldig is voor de normale treinen. Het idee was om met Southern naar het centrum te reizen. Weet je of we dan met de oyster card kunnen reizen?

Plaats een reactie
Explorista 4 november, 2018 - 15:03

De Oyster card is wel geldig vanaf Gatwick, in ieder geval op treinen die naar Londen gaan :-). Met “normale treinen” bedoel ik eigenlijk regionale treinen, buiten Londen zones 1-6.

Plaats een reactie
Steffie Verhoeven 16 april, 2019 - 14:31

Hoi! Top website zeg!
Vraagje… wat zou jij doen om van Stansted airport naar Liverpool street station te gaan? Bus of trein? En als je voor bus kiest…. waar kan ik van te voren kaartjes kopen? En waar anders op het vliegveld? Of kan ik dan met contactloze pinpas (rabobank) betalen? En als je voor trein kiest, waar koop ik van te voren een kaartje?

Bedankt alvast!

Plaats een reactie
Explorista 17 april, 2019 - 11:41

Ik zou gaan voor de trein, omdat ik tegenwoordig wat meer budget heb, en het sneller is :)

Plaats een reactie
Jos 14 september, 2019 - 20:44

In de herfstvakantie ga ik met mijn zoon naar Londen vanaf Groningen naar Southend..
Je schrijft: “De kosten van een treinkaartje vanaf Southend Airport wisselen per tijdstip en maatschappij”. Maar volgens mij is er maar 1 maatschappij (Greater Anglia) en 1 prijs.. Of zie ik iets over het hoofd?
En hoe kan het dat Trainline.com een andere prijs (20 pond) geeft dan Greater Anglia (17 pond)?

Plaats een reactie
Explorista 16 september, 2019 - 10:04

Je hebt gelijk dat alleen Greater Anglia actief is op die route. Mijn fout, sorry. Waarom er verschil zit in prijs weet ik niet.

Plaats een reactie
Christa Van Leeuwen 13 februari, 2022 - 15:13

Hallo, als ik op standsted land en ik wil naar de wijk Kensington. Is dat een makkelijke verbinding?

Plaats een reactie
Yil 3 november, 2022 - 11:18

Wat een geweldige informatie over London geef je hier op je website!
In mijn jeugd een paar keer naar London geweest met mijn ouders en nu ga ik volgend jaar in juni voor het eerst met mijn dochter :-)
Veel inspiratie doe ik hier op, dank daarvoor! We verblijven in een hotel in Camden vlakbij het British Museum omdat dit lekker centraal ligt (Mad Hatter zou ook nog kunnen maar ligt wat minder centraal). Alleen welk vliegveld raad je dan aan, Stansted of Luton?
Dank je wel alvast!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter