Dit is de beste reistijd voor Vietnam (+ klimaat & regenseizoen)

door Explorista

Vietnam is één van mijn favoriete landen op de hele wereld. Ik heb er ruim twee maanden rondgereisd, van noord tot zuid, en raad het land aan iedereen aan die het beste van Azië wil zien. Je hebt niet alleen waanzinnige natuur, maar ook superlieve mensen en de lekkerste keuken ever.

Hoewel je misschien denkt dat het in Azië altijd heerlijk zomers weer is, is dat niet zo. Vietnam heeft ook zeker te maken met seizoenen, al verschilt dat per deel van het land. Daarom raad ik je aan om dit artikel te lezen, zodat jij precies weet wat de beste reistijd voor Vietnam is, en in welke maand je het beste kunt reizen!

Het klimaat in Vietnam

Vietnam ligt in zuidoost Azië aan de Zuid-Chinese Zee. Zoals vrijwel alle landen in dit deel van de wereld heeft ook Vietnam een tropisch klimaat. Toch ligt het niet zo simpel als ‘in het hele land is er regenseizoen’ of ‘overal is het ongeveer 30 graden’. Vietnam heeft namelijk een langgerekte vorm, waardoor het zuiden een stuk tropischer is dan in het noorden. Ga uit van een gemiddelde temperatuur tussen de 20º en de 35ºC.

Met die wisselende weersomstandigheden is ook gelijk de vraag beantwoord of er een periode is waarin je absoluut niet naar Vietnam moet reizen: nee, die is er niet. Het hangt af van welk deel van het land je bezoekt. Zo is het zuiden het hele jaar door tropisch warm, maar kan het in het noorden van Vietnam in de winter best koud zijn! Kortom, een goede voorbereiding is het halve werk.

Het regenseizoen in Vietnam

Het regenseizoen is wel iets waar je rekening mee moet houden. In deze periode valt er namelijk veel regen. In de meeste gevallen is regenseizoen in Azië goed te doen. De stortbuien ontstaan vaak pas aan het eind van de dag, waardoor je het goed aan ziet komen en er rekening mee kunt houden in je planning. Het is dan een flinke bui die meestal vrij snel weer over is. Maar het kan wel vervelend zijn als het élke dag regent tijdens je vakantie.

Gelukkig is Vietnam in verschillende klimaatzones onderverdeeld. Zo kan het in het zuiden stortregenen, terwijl het noorden gewoon droog is. Zeker wanneer je rondreist door Vietnam kun je goed rekening houden met deze natte periode. Hieronder ontdek je de verschillende klimaatzones en wat hun beste (weinig regen, zon en een lekkere temperatuur) en slechtste (veel regen) maanden zijn.

De klimaatzones in Vietnam

We spreken grofweg over het noorden, midden en zuiden van Vietnam waarin ieder deel een eigen klimaat kent. Er zijn natuurlijk geen harde lijnen tussen deze verschillende gebieden te vinden, maar het geeft je een idee van waar je in welke periode het beste kunt zijn. Ook delen we meteen wat je in die regio moet doen, als je er toch bent!

Meer houvast nodig voor een mooie route door Vietnam? Bekijk dan de Vietnam route die mij in drie weken het mooiste van dit land liet zien.

Noord-Vietnam

Zoals gezegd is het in het noorden van Vietnam merkbaar kouder dan aan de andere kant van het land. Noord-Vietnam heeft een subtropisch klimaat wat betekent dat de zomers typisch tropisch zijn, maar de winters vrij koud kunnen zijn. In december, januari en februari is het overdag ‘maar’ 20 tot 24 graden en in de nachten moet je het doen met 14 tot 16 graden. Op sommige plekken kan het zelfs sneeuwen! Van mei tot september is de temperatuur een tropische 30 tot 35 graden.

Beste reistijd: november t/m januari
Slechtste reistijd: juni t/m september

Doen in Noord-Vietnam

Hanoi

Voor een stad als Hanoi spelen de weersomstandigheden niet direct een hoofdrol. Het spreekt voor zich dat door een stad wandelen aangenamer is als het droog is en een graad of 25, maar ook in het regenseizoen of de hete zomerdagen kun je hier terecht. Kies voor een van de musea en maak beter kennis met de Vietnamese keuken in een van de eettentjes. Met mooi weer in de stad? Wandelen! Verken de Temple of Literature, bezoek Train Street en kijk je ogen uit in French Quarter.

Meer tips? Lees onze reisgids over Hanoi.

Sapa

Sapa is zo’n beetje het tegenovergestelde van Hanoi. Geen stad en geen drukte, maar groen en rust. Sapa is een bergdorpje vlakbij de hoogste berg van Vietnam: Fansipan. De belangrijkste trekpleister is de rijstvelden van Sapa. Dit hoogtepunt in noordelijk Vietnam wijkt qua reisadvies iets af van de rest. De velden zijn namelijk op hun mooist in de zomermaanden. Die maanden zijn in Sapa zelf ook een iets andere beleving, want in bergachtige gebieden zijn de temperaturen vaak wat lager. In september (oogstmaand) en december t/m februari is het in Sapa juist wat mistroostiger. In de winter kan het zelfs flink koud zijn: soms ligt er sneeuw!

Sapa bezoeken? Lees tips over de reis er naartoe, trekking en meer in de Sapa reisgids.

Cat Ba / Halong Bay

Halong Bay is een hoogtepunt in Vietnam. Via een boottour verken je de vele eilandjes en geniet je van het dromerige uitzicht. Maar het kan wel enorm druk zijn! Cat Ba is een vergelijkbare ervaring, maar dan iets onbekender.

Doordat je per boot deze plekken bezoekt, is de rol van het weer ook net iets anders. Een regenbui in Hanoi is immers minder vervelend dan midden op het water in een bootje. Daarom is een trip naar Cat Ba of Halong Bay het slimste in het voor- of najaar (maart t/m mei of september t/m november). Het weer in deze baaien is altijd wel ietwat onvoorspelbaar, maar in deze periodes heb je de beste kansen.

Ontdek wat je kunt doen in Cat Ba, wat je niet mag vergeten in te pakken en waar je het beste je tour kunt boeken in deze gids.

Midden-Vietnam

Het midden van Vietnam is ook echt het midden tussen het klimaat uit het noorden en het zuiden. Er zijn dus zowel subtropische als tropische dagen te vinden. Zo is het hier van december tot en met februari zo’n 23 tot 26 graden en doet het in de zomer – net als het noorden – mee met het tropische klimaat. Ook is dit gebied van augustus tot november de plek waar de meeste kans op regen is.

Beste reistijd: december t/m maart
Slechtste reistijd: juni t/m augustus

Doen in Midden-Vietnam

Hue

Als voormalig hoofdstad van Vietnam is er veel te ontdekken over de geschiedenis van het land in deze stad. Het is geen heel leuke stad voor een lang verblijf, maar wel eentje die een fijne tussenstop is op je doortocht naar het noorden of zuiden van Vietnam.

De beste reistijd voor Hue is toch in de wintermaanden december en januari. Hierin is het er warm, maar niet bloedheet en is ook het regenseizoen niet of nog niet op z’n hoogtepunt aanwezig. Het weer is in Midden-Vietnam wel het meest onvoorspelbaar, dus zorg dat je voorbereid bent qua kleding.

Lees meer over Hue en de bezienswaardigheden.

Hoi An

Net iets zuidelijker dan Hue, langs de kust van Vietnam vind je Hoi An. Ook voor dit plaatsje (mijn persoonlijke favoriet!) geldt dat het ’t mooiste is wanneer je er bent in de wintermaanden. Je hebt alle tijd om door de straten te struinen en te relaxen, zonder te hoeven ontsnappen aan de intense hitte of de vele stortbuien. Bovendien vind je rondom Hoi An een heleboel rijstvelden die relaxter zijn om te bezoeken zonder al te extreem weer.

Meer lezen? Bekijk mijn tips voor een bezoek aan Hoi An (aanrader!).

Zuid-Vietnam

In het zuiden is het heel eenvoudig: het is er warm. Het hele jaar door is het er gemiddeld 32 graden en geniet je van het lekkere weer. Klein detail: ook hier is er kans op heftige regenval in het najaar. Dit betekent dat het in die tijd van het jaar best benauwd aan kan voelen in de regio. Het gebied koelt immers niet af door de regen, want de temperatuur blijft rond de 30 graden hangen.

Beste reistijd: november t/m februari
Slechtste reistijd: augustus t/m oktober

Doen in Zuid-Vietnam

Ho Chi Minh City

Het zuiden van Vietnam kun je niet bezoeken zonder Ho Chi Minh City aan te doen. Het is de grootste stad van Vietnam, en er is dus logischerwijs ook meer dan genoeg te zien. Veel van de bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en daarmee is het weer wederom en belangrijke factor.

Doordat Ho Chi Minh in het zuiden ligt, is het er het hele jaar goed warm. Het enige waar je rekening mee moet houden is het regenseizoen wat van mei t/m november loopt. Het regent er dan niet de hele tijd, maar je kunt regelmatig een flinke bui verwachten. Doordat de temperatuur stabiel blijft, maakt het eigenlijk niet zoveel uit wanneer je de stad bezoekt. Ikzelf was er in het regenseizoen (oktober/november) en had er weinig last van. Een gevalletje; wat er in je planning goed uitkomt.

Lees hier mijn reisgids voor Ho Chi Minh City

Phu Quoc

Het zuiden van Vietnam heeft een tropisch klimaat en dat betekent natuurlijk ook dat er stranden en prachtige eilanden te vinden zijn. Een van die eilanden is Phu Quoc in de Golf van Thailand. Het is echt een zonvakantie-eiland waar je resorts vindt, op je gemakje met de scooter tourt, op het strand ligt en geniet van de zonsondergang met een drankje in de hand. Helemaal tot rust komen dus.

Wanneer je hier naartoe gaat, dan wil je simpelweg genieten van niks doen in de zon. Sla het regenseizoen dus over, pak je zonnebrand in en ga ergens tussen november en mei naar Phu Quoc.

Conclusie: wat is de beste reistijd voor Vietnam?

Zoals je merkt is Vietnam erg wisselend wat beste reistijd betreft. Het hangt er maar net vanaf wat je wilt doen en hoe vervelend je extreme hitte of regenval vindt. Als je gaat backpacken door het land, dan kun je heel goed met de weersomstandigheden meereizen. Zelf was ik in eind september in Noord-Vietnam, oktober in Midden-Vietnam en begin november in Zuid-Vietnam en dat vond ik een perfecte planning qua weer!

Wat wil jij graag zien in Vietnam?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter