Is Vietnam duur? Dit is een overzicht van de kosten in Vietnam

door Explorista

Welkom bij weer een artikel over reiskosten in een specifiek land! Dit keer kijken we naar Vietnam, waar ik twee maanden heb gereisd en geleefd. Gedurende die twee maanden hield ik onze uitgaven bij, zodat ik je in dit artikel kan helpen met het opstellen van een reisbudget voor Vietnam. Let’s dive in!

Is Vietnam duur?

Om meteen de hoofdvraag maar te beantwoorden: nee, Vietnam is niet duur. Sterker nog, Vietnam is goedkoop. Het is een beetje afhankelijk van waar je gaat en wat je doet, natuurlijk, maar ik vond Vietnam over het algemeen heel voordelig. Over het algemeen gesproken liggen de kosten het hoogst in de grote steden: Hanoi en Ho Chi Minh City. In Centraal-Vietnam ben je het goedkoopste uit.

Natuurlijk zijn de kosten hieronder een beetje algemeen genomen, maar ze gaan je al een goed idee geven van wat je kunt verwachten qua dag budget tijdens jouw reis in Vietnam.

Verblijf in Vietnam

 • Hostel: Vanaf €5 per nacht
 • Hotelkamer: Zo’n €15 – €75 per nacht
 • Huur appartement: €250+ per maand

Verblijf in Vietnam is meestal geen grote kostenpost, maar je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Mijn hotels in Vietnam waren de goedkoopste hotelkamers die ik ooit gehad heb, denk ik. En de prijs-kwaliteitverhouding is heel erg goed, voor weinig geld krijg je echt een goede hotelkamer. Als je aan het backpacken bent, heb je voor een paar euro per nacht al een bed in een prima hostel, in een dorm room.

Als je liever meer privacy wilt, dan zal een hotel geen grote aanslag zijn op je budget. Onze hotels in Hanoi en Ho Chi Minh City waren volgens mij gemiddeld zo’n 30-35 euro per nacht, inclusief ontbijt. Maar in Centraal-Vietnam probeerden we onze hotelkamers onder de €20 per nacht te houden, zonder in te leveren op comfort, en ook dat lukte makkelijk. In Phu Quoc sloegen we de spaarpot even stuk en hebben we een paar nachtjes in een luxeresort geslapen, voor €75 per nacht. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt.

Wil je net als wij deden een tijdje in Hanoi wonen? Wij huurden een eenkamerappartementje in het expat-gedeelte van Hanoi voor €550 per maand, via Airbnb. Dat is relatief duur, en kan veel goedkoper als je het buiten Airbnb doet. Omdat wij maar één maand verbleven, en geen zin hadden om lokaal allerlei appartementen te bezoeken, besloten wij gewoon makkelijk te doen via Airbnb.

Een vriend van ons zei dat hij de eerste maand dat hij in Hanoi woonde ook via Airbnb boekte, en bij de volgende maanden direct huurde bij zijn huisbaas, zonder het platform ertussen. En dat scheelde hem zo’n €200 per maand, geloof ik. Ik geloof dat hij voor zijn (iets minder luxe) appartementje zo’n €250 per maand betaalde. Aangezien wij nogal wat eisen hebben aan ons appartementje, qua locatie, grootte en voorzieningen, kwamen we hoger uit :).

Transport in Vietnam:

 • Bus: $15 per persoon (retour)
 • Trein: €8-€50 per persoon (enkele reis)
 • Vluchten: €30-€65 (enkele reis)
 • Taxi’s (Grab): Vanaf €0,35 (Grab bike) of €0,95 (Grab car).
 • Scooterhuur: 100.000-150.000 per dag

Wij vonden vervoer in Vietnam eigenlijk nog verrassend duur. En dan heb ik het vooral over het vervoer over langere afstanden. Dit komt denk ik doordat we meestal vrij kort van tevoren boekten, niet de goedkoopste optie namen, en ook op toeristen-vervoer aangewezen werden.

Laten we beginnen met de bus: we hebben twee keer een bus genomen om ergens te komen, Sapa en Cat Ba. Die bussen kostten volgens mij allebei 15 dollar per stuk. We werden vervoerd in luxe bussen, met stoelen die ver naar achter konden, wifi, en een Engelse reisleider. Ideaal.

We zijn ook twee keer met de trein gegaan: een keer van Hue naar Tam Coc, een kort treinritje van 2.5 uur, en een nachttrein van Hanoi naar Hue. We vonden vooral de nachttrein verrassend duur, zeker in vergelijking tot een hotel. Vonden het hele gegeven van een nachttrein überhaupt geen aanrader, maar dat is een ander verhaal.

Vliegen was verhoudingsgewijs ook niet zo goedkoop als ik verwacht had, maar daarbij zal ik wel eerlijk zeggen dat we niet met Vietjet hebben gevlogen (de nationale budgetmaatschappij) maar met Vietnam Airlines, de nationale maatschappij. Al en al vond ik het prima geprijsd hoor, maar dat had dus wel goedkoper gekund. Ik heb alleen inmiddels genoeg respect voor mezelf dat ik niet meer met een budgetmaatschappij vlieg als dat niet hoeft. ;-)

Het vervoersmiddel dat wij in steden het meest gebruikten was GRAB, de Aziatische variant van Uber. Mocht je het niet kennen: dit is een taxi-app die je aan je creditcard kan koppelen, met vaste prijzen, en waar je je begin en eindpunt kunt intikken en dus niet moeilijk hoeft te doen met taxichauffeurs die je willen afzetten of niet weten waar je heen wilt. De minimumprijs voor een ritje met een auto is 25.000 VND, en dat is minder dan een euro. Leuker is het om achterop een Grab bike te gaan. Is ook nog eens goedkoper, want dat begint vanaf 10.000 VND geloof ik (of misschien 15?). Je ruikt daarna wel naar uitlaatgassen, maar je moet het een keertje meegemaakt hebben in dat chaotische verkeer.

Een scooter huren is één van de leukste dingen om te doen in Vietnam, en dat kost je gemiddeld zo’n 100.000-150.000 VND per dag (afhankelijk van je locatie, en de kwaliteit van de scooter). Word of warning: het verkeer in Vietnam is chaotisch, en ik zou je niet aanraden hier een scooter te huren als je nog nooit een scooter bestuurd hebt. Wij hebben alleen maar scooters gehuurd in rustigere gebieden. Bovendien ben je niet verzekerd als je geen Nederlands motorrijbewijs hebt. Huren is dus op eigen risico.

Eten in Vietnam

 • Westers eten: 100.000 VND – 350.000 VND
 • Vietnamees eten: 20.000 VND – 150.000 VND

Zoals je hierboven kunt zien is Vietnamees eten over het algemeen een stuk goedkoper dan Westers eten. Je kunt op straat al voor 20.000 VND een broodje bahn mi scoren, en meer heb je niet nodig voor je lunch (of diner, zelfs). Zelfs als we uitgebreid uit eten gingen, hebben we volgens mij niet meer dan 150.000 VND betaald per persoon, inclusief drankjes en dessert, als het op Vietnamees eten aankwam. Vaak betaalden we minder dan dat.

Westers eten is een stuk duurder, in ieder geval als je lékker westers wilt eten. Volgens mij heb ik nooit een gerecht gezien dat minder was dan 100.000 VND, wat natuurlijk nog best mee valt. Je kunt het verder zo duur maken als je zelf wilt. Meestal betaalden we zo’n 150.000 – 200.000 VND per persoon voor een westerse maaltijd inclusief drankjes en dessert.

Ik ben me iets minder bewust van alcoholprijzen, omdat wij allebei niet zoveel drinken. Joris zegt dat hij meestal zo’n 30.000 VND voor een biertje betaalde, en de zeldzame keren dat ik een cocktail dronk, begonnen die prijzen geloof ik vanaf zo’n 100.000 VND. Behalve die ene keer dat ik aangeschoten werd op (meerdere) cocktails die 220.000 PER STUK kostten. Lekker bezig, Milou.

Activiteiten en excursies in Vietnam

 • Boottocht bij Cat Ba: 500.000 VND (full day)
 • Boottocht Trang An: 200.000 VND (2/3 uur)
 • Entreeprijzen musea en bezienswaardigheden: 20.000 – 40.000 VND
 • Wandeling Sapa: $40

De duurste activiteit die we gedaan hebben was een ééndaagse wandeling in Sapa. Die kostte zo’n 40 dollar per persoon (betaald in dollars, inderdaad). Dat is relatief duur voor Vietnamese begrippen natuurlijk, maar Sapa is dan ook een toeristische plek die draait op inkomsten uit buitenlandse toeristen.

Onze eendaagse boottocht bij Cat Ba bracht ons door ongeveer dezelfde natuur als Halong Bay, voor een fractie van de prijs. Als je een cruise maakt door Halong Bay met één overnachting ben je al snel €150 kwijt, per persoon. Wij keken eens naar het schema, beseften dat we met een eendaagse boottocht in Lan Ha Bay ongeveer hetzelfde zagen, en waren daar €18 per persoon voor kwijt (inclusief lunch). Ik bedoel maar.

Over het algemeen gesproken betaal je relatief veel op plekken die draaien op westers toerisme. En laten we eerlijk zijn, 8 euro voor drie uurtjes met een boot door buitenaards mooie natuur varen is natuurlijk niets. Maar je went snel aan die goedkope Vietnamese prijzen. En daar moet ik mezelf ook altijd aan blijven herinneren.

Bezienswaardigheden die ook veel door lokale bevolking worden bezocht zijn over het algemeen erg goedkoop. Dan heb ik het over musea, historische bezienswaardigheden, gebouwen in grote steden… etc.

Overige uitgaven:

 • Visum: $25
 • Simkaart: 150.000 VND – 200.000 VND (onbeperkt 4G internet)
 • Massage: 150.000 – 300.000 VND (voor 1 uur)
 • Bioscoop: 105.000 VND (zonder drankjes en popcorn)

Een visum voor Vietnam kost in principe $25, als je er eentje wilt van 30 dagen. Die kun je dan gewoon online aanvragen, instructies vind je hier. Als je langer wilt blijven, dan moet je een uitnodigingsbrief aanvragen (zo’n €20 geloof ik), bovenop de $25 van het visum. En ja, die moet je in Amerikaanse dollars betalen.

Als je langer dan een paar dagen in Vietnam bent, zou ik je aanraden een Vietnamese simkaart te kopen. Ik heb Viettel en Vinaphone geprobeerd. De eerste is duurder dan de tweede, en vond ik persoonlijk ook fijner, omdat ik bij Vinaphone veel sms’jes en andere berichtjes kreeg op mijn telefoon van het netwerk, waar ik natuurlijk geen drol van begreep (want: Vietnamees). Ik vond verder de dekking en de snelheid ongeveer hetzelfde. Onbeperkt internet betekent trouwens eerder iets van 12GB, geloof ik, waarna je internet immens traag en onbruikbaar wordt. Na een maand eindigt je simkaart (bij Viettel, in ieder geval), en moet je een nieuwe kopen, want dan heb je geen netwerk meer. Ik kocht mijn simkaarten op het vliegveld en bij telefoonwinkels.

Ik ben zelf niet zo van de massages, maar Joris wel, dus die heeft er een aantal gehad (zonder happy ending uiteraard). Hij zei dat hij op de toeristische plekken aanbiedingen voor massages heeft gezien die 150.000 VND voor een uur waren. Maar om eerlijk te zijn twijfel ik aan de kwaliteit van de massages op die plekken en die tarieven. In de meeste gevallen zag ik massages bij prima salons geprijsd voor 300.000 VND. Dat leek een beetje de standaardprijs, en is ook de prijs die Joris meestal betaalde.

Wij houden van films, en gaan tijdens onze reizen dan ook regelmatig naar de bioscoop. Zo ook in Vietnam, waar we bij VGC (de bekendste keten van bioscopen) 105.000 VND betaalden voor een bioscoopkaartje. Dit was zonder popcorn en drankje.

Totaal dagbudget voor Vietnam

Hoeveel moet je inplannen voor een dag budget voor Vietnam? Dat ligt natuurlijk aan je reisstijl. Wij probeerden ons in centraal Vietnam te houden aan een dagbudget van €30 per persoon, en dat lukte eigenlijk altijd. In Hanoi en HCMC redden we het daar niet mee, maar dat kwam ook omdat wij regelmatig westers aten. Daarentegen reisden wij relatief langzaam en zaten we lang op één plek, wat onze kosten drukte. Ook spendeerden we een hoop dagen gewoon binnen, werkend achter onze laptop, wat ook bevorderlijk was voor onze portemonnee.

Als je een backpacker bent die in hostels verblijft, je doet de normale bezienswaardigheden en je eet voornamelijk Vietnamese streetfood, dan kun je het met een dagbudget van 20-25 euro wel redden denk ik, exclusief de bedragen die je kwijt bent voor lange afstands- bus/trein/vliegtickets. Als je meer op ons uitgavenpatroon en onze reisstijl (prettige hotels en regelmatig Westers eten) reist, dan ben je eerder 30-40 euro per dag kwijt exclusief lange afstands- bus/trein/vliegtickets. Deze bedragen zijn ook exclusief alcohol, want als je elke dag een paar biertjes of cocktails drinkt, dan tikt dat natuurlijk snel aan. Als je dure tours doet (cruise in Halong Bay, excursie van meerdere dagen) dan moet je dat ook los er bovenop rekenen.

Ik hoop dat dit inzicht in de kosten van Vietnam je helpt, en een beetje een idee geeft voor je Vietnam reisbudget. Al met al is Vietnam voor onze begrippen ontzettend goedkoop. Maar laat dat niet je belangrijkste reden zijn om dit geweldige land te bezoeken. Het is zo’n mooi land, met bijzondere natuur, leuke mensen en heerlijk eten. Na er twee maanden te hebben doorgebracht is het zonder twijfel mijn favoriete land in Azië geworden. Veel plezier, en vergeet niet mijn artikelen over Vietnam te lezen voor je gaat!

Hoeveel gaf jij uit in Vietnam?

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Hans Assenberg 2 oktober, 2019 - 10:38

Waarom vermeld je de prijzen soms n euro’s en soms in VND , is een beetje verwarrend en nu moet ik al de bedragen weer om gaan rekenen.

Verder heel nuttige informatie
Groetjes

Plaats een reactie

Laat een reactie achter