; Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!

roman kraft g gwdpsCVAY unsplash - Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!

Duitsland is een fantastisch vakantieland. Van bruisende steden tot de dramatische bergtoppen in Beieren: je kunt je er makkelijk een aantal weken vermaken. Ik ga ieder jaar wel op stedentrip in Duitsland, en vind de kastelen in Duitsland misschien wel de mooiste in Europa. Maar één ding waar Duitsland voor mij echt in uitblinkt? De mooie dorpjes en kleine stadjes.

Van historische dorpjes met vrolijk gekleurde vakwerkhuisjes, tot snoezige strandplaatsjes: op deze lijst vind je de 12 leukste dorpjes in Duitsland!

LEES OOK: Nog meer inspiratie? Dit zijn de 13 mooiste plekken in Duitsland.

historic center 4574172 1920 - Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!

Rothenburg ob der Tauber, Beieren

Dit Middeleeuwse stadje wordt alom gezien als mooiste dorpje van Duitsland. Het ligt aan de Romantische Straße, een route uit 1950 die je langs de meest romantische en sprookjesachtige plekken van Duitsland brengt.

Rothenburg ob der Tauber is één van de laatste overgebleven ommuurde steden van Duitsland, en in het historisch centrum lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Het dorpje zou zelfs de inspiratiebron zijn voor Walt Disney bij het tekenen van Pinokkio (niet zo gek als denkt dat het even verderop gelegen Kasteel Neuschwanstein als inspiratie diende voor het kasteel van Doornroosje!).

Hoe lang rijden vanuit Nederland: 6 uur

germany 1330116 1920 - Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!

Lichtenstein, Baden-Württemberg

Niet te verwarren met het land Liechtenstein tussen Zwitserland en Oostenrijk, want het dorpje Lichtenstein ligt iets ten zuiden van Stuttgart. Het is vooral beroemd vanwege het kasteel met dezelfde naam.

Schloss Lichtenstein is een adembenemend bouwwerk, balancerend op een rots boven de Echaz vallei. Het neogotische kasteel werd gebouwd tussen 1840 en 1842.

Het ontstaan van dit kasteel is een bijzonder verhaal. Het huidige kasteel staat namelijk op de ruïnes van het laatmiddeleeuwse kasteel Lichtenstein uit 1390, dat in 1826 de hoofdrol speelden in een populaire roman. In die tijd was romantisering van de Middeleeuwen helemaal in schwung, en droomde men over oude kastelen en nobele ridders.

De hernieuwde aandacht zorgde ervoor dat de neef van de koning, Wilhelm Graf von Württemberg, de ruïnes opkocht om er een zomerverblijf te plaatsen. Inmiddels is het zo’n sprookjesachtig kasteel dat in 2009 de film Sleeping Beauty er grotendeels gefilmd werd.

Hoe lang rijden vanuit Nederland: 6.5 uur

LEESTIP: Dit zijn de 18 mooiste kastelen in Duitsland!

architecture 3358477 1920 - Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!

Meissen, Saksen

Mocht de naam “Meissen” je bekend voorkomen, dan ben je waarschijnlijk een expert in servies, want Meissen is de eerste plek in Europa waar porselein werd geproduceerd (daarvoor kwam het uit China). Het wordt al 300 jaar in deze stad geproduceerd.

Aan het eind van de negende eeuw werd in een bocht van de Elbe dit plaatsje opgericht. Lange tijd was deze plaats de hoofdstad van Saksen, wat je wel terugziet in de vele prachtige bouwwerken in de historische binnenstad. Het meest bijzondere bouwwerk is de Albrechtsburg, het middeleeuwse kasteel dat vanwege zijn hoge ligging, boven de stad uittorent.

Hoe lang rijden vanuit Nederland: 7 uur

reiseuhu yr3Vn56Ocys unsplash - Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!

Quedlinburg, Saksen-Anhalt

Quedlinburg, gelegen in de Harz, is beroemd vanwege zijn prachtige vakwerkhuisjes. De stiftkerk Sint-Servaas, het kasteel en het historische stadscentrum staan allemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Je ontdekt de stad het beste door een gratis audiotour te halen bij de VVV, en al wandelend de stad te bewonderen. Ook een leuk feitje: hier woonde de allereerste vrouwelijke dokter van Duitsland!

Hoe ver rijden vanuit Nederland? 5 uur

LEES OOK: Wat te doen in Harz: de mooiste plekken in het Harz gebied

marketplace 2678206 1920 - Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!

Miltenberg, Beieren

Het prachtige Beieren zul je in deze lijst wel een aantal keer tegenkomen, maar er liggen dan ook veel snoezige traditionele dorpjes. Ik kan er ook niks aan doen :-).

Dit kleurrijke vakwerkstadje ligt aan de rivier de Main. Het wordt niet voor niets de “Parel aan de Main” genoemd. Bezoek het kasteel van Miltenberg (dat tegenwoordig een museum huisvest), bewonder het stadhuis uit 1379 en vergaap je in het centrum aan het prachtige Schmuckkästchen.

Voor degenen die geen Duits spreken: dit betekent juwelendoosje. En zo ziet het gebouw met rode versieringen er ook echt uit. Je kunt hier ook overnachten in het hotel.

Hoe ver rijden vanuit Nederland? 5 uur

kai pilger uQBxh6L5D4 unsplash - Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!

Cochem, Rijnland-Palts

Dit toeristenstadje ligt aan de Moezel en lijkt zo vanaf een ansichtkaart te zijn weggewandeld. Dit komt vooral vanwege het sprookjesachtige bergslot Reichsburg, die in de 12e en 13e eeuw gebouwd werd ter bescherming van de stad.

Er werd door de eeuwen heen veel gevochten om het plaatsje, en het raakte tijdens de 17e eeuw dan ook verwoest. De heropbouw was traag, maar is zoals je ziet toch goed gelukt. De beroemdste inwoner van het plaatsje was trouwens Napoleon, die zich er in 1801 tijdens de oorlog met de Duitse landen vestigde. Op dat moment zat de hele Moezelstreek onder Frans revolutionair bestuur.

Hoe ver rijden vanuit Nederland? 3.5 uur

Dinkelsbühl Weinmarkt 5 20160820 001 - Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!
Bron

Dinkelsbühl, Beieren

Dit volledig ommuurde middeleeuwse stadje kent één van Duitslands bekendste vakwerkhuisjes: het hotel “Deutsches Haus”. Struin over de met kinderkopjes geplaveide straatjes langs de 600 monumenten die hier te vinden zijn.

Breng een bezoekje aan de munsterkerk St.-Georg, een laatgotische hallenkerk. Leer meer over de geschiedenis van de stad, en wandel langs de 2.5 kilometer lange stadsmuur.

Hoe ver rijden vanuit Nederland? 6.5 uur

1280px Goslar Kaiserworth 20170915 012 - Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!
Bron

Goslar, Nedersaksen

Aan de andere kant van de Harz vind je de plaats Goslar. Dit stadje heeft zijn rijkdom vergaard door de mijnbouw. De mijn Rammelsberg werd al in 968 gebruikt, en is te bezoeken. Het was verrassend genoeg één van de leukste dingen die ik deed tijdens mijn tripje naar Goslar.

Goslar en de mijn zijn beiden UNESCO Werelderfgoed. Het centrum zelf is super gezellig, en vooral in de kerstperiode een dikke aanrader, als er een prachtige kerstmarkt staat.

Hoe ver rijden vanuit Nederland? 5 uur

LEESTIP: Dit zijn de 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip!

fachwerkhaus 941482 1920 - Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!

Bamberg, Beieren

De geschiedenis van het dromerige Bamberg gaat ruim 1000 jaar terug, en het centrum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat is niet gek, want er zijn maar liefst 2400 huizen onder monumentenzorg, wat Bamberg het grootste behouden oude stadscentrum van Europa maakt.

De stad werd net als Rome op zeven heuvelen gebouwd. Het beroemdste gebouw van Bamberg is het stadhuis dat op een klein eilandje temidden van een rivier gebouwd is. Het ziet er echter nogal frappant uit, omdat het in verschillende bouwstijlen gebouwd is, en boven het water uitpuilt. Super charmant!

Hoe ver is het rijden vanuit Nederland? 6 uur

1280px Michelstadt Fachwerkhaeuser 1024x768 - Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!
Bron

Michelstadt, Hessen

Tussen Darmstadt en Heidelberg vind je Michelstadt, een plaats die zeker sinds 741 al bestaat. Eeuwenlang was Michelstadt vooral een klein boerenplaatsje, maar dat veranderde toen er in 1870 een treinverbinding kwam.

Ineens groeide de stad economisch gezien vanwege de ijzerbewerkingsindustrie die er al was. Er ontstonden meerdere fabrieken die werkgelegenheid met zich meebrachten.

Het oude centrum is een bezoekje waard vanwege de traditionele marktplaats. Hier vind je niet alleen de opvallende marktfontein, maar ook het stadhuis uit 1484.

Hoe ver rijden vanuit Nederland? 5 uur

steve nomax 7r12483qeWE unsplash 1024x576 - Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!

Lübars, Brandenburg

Oké, technisch gezien is dit geen eigen dorpje meer, maar een stadsdeel van Berlijn. Maar dat zien we even door de vingers, want in alles VOELT het wel als een dorpje. En dat was het ook echt, totdat het opgeslokt werd door Berlijn in 1920.

Lübars werd gesticht in 1230. Het is dé plek waar Berlijners naartoe gaan als ze even de drukke stad willen ontsnappen. En dat kan goed in Lübars, een pastoraal dorpje waar de paarden nog gewoon rondlopen. Ook vind je er voldoende historische gebouwen en natuur om je een middagje mee te vermaken.

Hoe ver rijden vanuit Nederland? 6.5 uur

city 4390142 1920 - Dit zijn de 12 leukste dorpjes en kleine stadjes in Duitsland om te bezoeken!

Monschau, Noordrijn-Westfalen

Aan de rand van de Eifel ligt het lieflijke Monschau, beroemd vanwege zijn ligging aan de Roer en het historische centrum vol vakwerkhuisjes. Monschau vind zijn oorsprong in een nonnenklooster met een nabijgelegen burcht uit de dertiende eeuw. Die zorgden samen voor bedrijvigheid en het ontstaan van een dorpje.

Monschau vergaarde zijn rijkdom door de textielindustrie die in de stad plaatsvond. Breng een bezoekje aan het oude stadscentrum, bezoek de ruïne van een 13e eeuws fort, en bewonder het Rotes Haus uit 1706 (een voormalig woonhuis/textielfabriek).

Hoe ver rijden vanuit Nederland? 2.5 uur

Meer Duitsland-inspiratie van andere bloggers:

Wat zijn jouw favoriete dorpjes in Duitsland om te bezoeken?

Deze blogpost is gesponsord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2013-2023 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring