15x doen in Hannover: de allerleukste tips voor je stedentrip!

door Explorista

Mocht je bij het lezen van deze titel denken: ‘Hannover, dat is toch heel saai?!’ HO, Stop! Niet wegklikken. Onbekend maakt onbemind is echt van toepassing op Hannover in Noord-Duitsland, want toen ik de stad in de zomer bezocht vond ik het écht heel erg leuk. Het is een heel groene stad, met een charmant stadscentrum, wat toffe bezienswaardigheden en echt heel veel leuke hotspots. Het is perfect om te ontdekken voor één of twee nachtjes. Je moet een beetje weten waar je moet zijn, maar als je dat eenmaal weet heb je gegarandeerd een leuke tijd! Daarom geef ik je in deze gids de beste tips voor jouw bezoekje. Viel spaß!

#1 Ontdek Hannover per fiets

Hannover is verrassend groot, en als je overal naartoe wandelt, dan heb je aan het eind van de dag heel pijnlijke voetjes. Ik raad je aan om óf de tram te pakken, óf (als het lekker weer is) de fiets! Je kunt onder andere vlakbij het station een fiets huren, maar bij mij kon ik gratis gebruik maken van de fietsen van het hotel.

Hannover heeft veel fietspaden, en ik vond het veilig en comfortabel om door de stad te fietsen. De charme van Hannover zit in de verschillende stadsdelen, en je kunt zo makkelijk van de ene naar de andere plek komen.

#2 Struin door de Altstadt

Ik was erg gecharmeerd door de Altstadt van Hannover. Hannover is erg zwaar getroffen tijdens de oorlog, en het is dus voornamelijk een moderne stad. Maar in het stadscentrum hebben ze hun best gedaan om de oude stijl terug te halen. Veel gebouwen zijn dus herbouwd met hun oude uiterlijk (en vaak zelfs het originele bouwmateriaal). Zo tref je prachtige barokke gebouwen, maar ook veel vakwerkhuisjes.

Maar hoe weet je nou welke vakwerkhuisjes écht oud zijn, en welke pas zo’n veertig jaar oud zijn? Nou, daar zijn twee manieren voor: ten eerste kun je op de gevel kijken, want daar staat vaak aangegeven uit welk jaartal een gebouw stamt en wanneer het herbouwd is. Ten tweede kun je kijken hoe scheef het staat. Als het vakwerkhuisje echt schots en scheef staat, dan kun je er vanuit gaan dat het al honderden jaren oud is. Als het netjes recht staat, zal het waarschijnlijk een replica zijn ;-).

Hoe dan ook: ik vind het tof! Zo gaat de originele sfeer van een stad namelijk toch niet verloren, en hou je datgene dat een stad uniek maakt. Bonuspunten voor Hannover dus!

#3 Bewonder het oude én nieuwe stadhuis

De twee belangrijkste parels van Hannover om te zien zijn het oude en nieuwe stadhuis. Oftewel: Altes Rathaus & Neues Rathaus. Het oude stadhuis stamt uit 1410 en heeft ook een erg Middeleeuws uiterlijk, met zijn gotische bakstenen en zijn facade met vele dakraampjes. Het gebouw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog enorm beschadigd, en is na de oorlog in oude stijl herbouwd. In de meest moderne kant van het gebouw, aan de Karmarschstraße, vind je een aantal leuke cafeetjes.

Het nieuwe stadhuis is qua stijl heel anders. Het is heel groots, kasteelachtig en eclectisch, en stamt pas uit 1913. Het werd gebouwd in opdracht van Wilhelm II. Het ligt middenin het prachtige Maschpark, en vanaf de waterkant krijg je dan ook een prachtig uitzicht op het gebouw. Je kunt met een lift naar de top van de koepel, al is dat momenteel niet mogelijk. Sla deze twee bezienswaardigheden absoluut niet over tijdens je stedentrip.

#4 Bezoek de kerkruïne

Hannover heeft best wel veel kerken, maar de tofste om te bezoeken vond ik de Egidiuskerk. En ja, als je de foto’s hierboven ziet, dan zul je zien: het is niet echt een kerk meer, maar een ruïne. En dat is eigenlijk alleen maar toffer toch? Ik hou er wel van als ruïnes op een mooie manier aangekleed worden, en vervolgens als monument dienen

De Egidiuskerk stamde uit de 14e eeuw en is eeuwenlang een van de belangrijkste kerken van de stad geweest. Tijdens een bombardement in 1943 brandde de kerk helemaal uit. Er werd besloten de kerk niet opnieuw op te bouwen, maar het juist te bewaren als nagedachtenis aan de oorlog en de slachtoffers.

In de kerk hangt ook een vredesklok, die geschonken is door Hiroshima. Elk jaar op 6 augustus wordt de bel geluid ter nagedachtenis van de atoombom op Hiroshima.

#5 Neem een pauze met thee en appeltaart

Als je druk aan het rondwandelen of fietsen bent om de highlights te zien van de stad, dan is het nu hoog tijd voor een kleine pauze met thee en appeltaart. Dat doe je het beste bij Teestübchen, een lokale favoriet. Ooit was dit gebouw een apotheek, en elementen daarvan zijn nog in het interieur bewaard gebleven.

Überhaupt voelt het alsof je terugslapt in de tijd als je het café binnenloopt, met zijn prachtige rijke houten interieur. Ga lekker aan het raam zitten en zie de wereld aan je voorbij gaan, of kruip met lekker weer op het terras voor de met klimop-begroeide gevel.

Het familiezaakje staat bekend om zijn lekkere huisgemaakte taarten, waarvan er altijd zo’n stuk of zeven zijn om uit te kiezen. Ik ging voor de appeltaart met slagroom, mijn gids Elke koos voor een carrotcake.

#6 Doe een middagdutje in de paleistuinen

Er zijn verschillende, prachtige, tuinen om te bezoeken in Hannover. Ikzelf bezocht de Herrenhäuser Gärten, een collectie van vier tuinen die horen bij het zomerpaleis van de voormalige koning van Hannover. We gingen specifiek naar de Großer Garten, de barokke paleistuin, en tevens de bekendste tuin van de stad.

Bijzonder om te bedenken als je door de tuinen struint, is het feit dat de bloemen drie keer per jaar vervangen worden door planten en bloemen die bij het jaargetijde passen. Er zijn dan ook maar liefst 100 (!) tuiniers in dienst van het park. Leuk is dat er ook een openluchttheater is waar nog steeds voorstellingen gegeven worden.

De twee grootste highlights van het park zijn de gigantische fontein (de hoogste tuin-fontein van Europa), die op speciale momenten wel 72 meter hoog komt. En daarnaast de grot, die ontworpen is door kunstenares Niki de Saint Phalle. De binnenkant van de grot is bekleed met een mozaïek van spiegels en kleuren, en de wanden worden opgefleurd door kleurrijke vrouwenfiguren en dieren. Je vindt langs de rivierkade in Hannover trouwens ook drie beelden van haar (de Nanas van Hannover).

#7 Wandel rondom het meer

In Hannover ben je altijd maximaal tien minuten verwijderd van wat groen, zei mijn gids Elke me. En van wat ik gezien heb, lijkt dat echt te kloppen. Overal zijn parkjes en tuintjes om even aan het stadsleven te ontsnappen. Één van de belangrijkste plekken van natuur in de stad is de Maschsee. Het kustmatige meer is maar liefst 78 hectare groot, en een populaire plek om te gaan hardlopen of wandelen.

Normaal gesproken is er elke zomer ook het Maschseefest, een festival dat meerdere weken duurt en dat zich rondom de oevers van het meer afspeelt. Er zijn dan kraampjes met eten, muziek, cabaret en ook een vuurwerkshow.

#8 Leer alles over de beroemdste inwoner van Hannover

Iedere stad is trots op zijn meest beroemde inwoner, toch? In Hannover is dat Gottfried Leibniz. Nou zal zijn naam misschien niet direct een belletje doen rinkelen, maar ik beloof je dat je elke dag gebruik maakt van zijn uitvinding: de binaire code.

Leibniz was een wiskundige en tevens een van de grootste denkers van de 17e eeuw. Hij werd geboren in Leipzig, maar bracht het grootste deel van zijn leven door in Hannover, waar hij ook begraven ligt. Hij was een complete workaholic, sliep aar meen paar uur per nacht, en bracht de rest van de dag door met alles opschrijven wat in zijn hoofd op kwam. Hij schreef vijftig brieven per dag.

Ook grappig: er is een koekje dat naar hem vernoemd is. En die zijn erg lekker, dus ik zou er zeker een paar scoren voor je treinrit terug naar huis!

#9 Ontmoet de locals in de markthal

Hannover barst natuurlijk van de leuke restaurants, maar als je een écht authentieke ervaring wilt, dan moet je naar de Markthalle. Mooi is het niet, maar wel leuk. Er zitten namelijk veel kleine restaurantjes en cafeetjes waar je tussen de locals kunt zitten en genieten van de vele verschillende cuisines die er verkocht worden. Ook wordt er verse groenten en fruit verkocht, als je liever zelf wilt koken.

Als je van thee houdt dan MOET je naar het theewinkeltje van Tee-Treff. Dit zaakje wordt gerund door de superlieve Britta, die het sinds een jaar of twee bestiert sinds ze het overnam van haar schoonmoeder. Ga even lekker zitten met eenkopje thee, wat koekjes en geniet van het Hannoverse leven dat voorbij trekt achter de grote glazen ramen.

En als je een souvenir wilt kopen, ben je bij Tee-Treff ook aan het juiste adres. Britta heeft er grote blikken met de meest originele theesoorten. Ik gaf aan wat voor thee ik lekker vind, en ze pakte meteen een paar theesoorten erbij die me zouden bevallen. En ze had gelijk. Een soort barista, maar dan voor thee dus!

Ik weet dat ik nu echt een eindeloos lang verhaal vertel over thee, maar dat vind ik dus juist zo mooi aan reizen, want je leert echt andere dingen waarderen. Ik had het nooit zo op ‘losse’ thee, en was meer van de zakjes uit de supermarkt (Britta ook trouwens, voordat ze het zaakje overnam), maar door echt zoveel verschillende soorten te zien, en te mogen ruiken en meer te leren over de invloeden, ben ik echt helemaal converted. Zo leuk!

#10 Volg de rode lijn langs de monumenten van de stad

Wat je misschien opvalt als je door Hannover loopt, is dat er op veel plekken een rode lijn over de stoep loopt. Die staat daar niet zomaar: dit is de rode draad (Roter Faden) van Hannover. Als je deze volgt, wandel je langs de 36 belangrijkste plekken van Hannover. De route is 4.2 kilometer lang en begint tegenover het treinstation bij Ernst-August-Platz, en eindigt wederom vlak voor het treinstation onder het beeld van koning Ernst August. Je kunt een brochure halen bij het toerismekantoor, of de app Roter Faden gebruiken om meer informatie te krijgen over de plekken die je bezoekt.

#11 De beste pizza eet je bij Francesca & Fratelli

Wij houden van goede pizza, we houden van toffe branding, en houden van een succesvolle vrouwelijke ondernemer, dus dat we Francesca & Fratelli tof zouden vinden, was te verwachten. De Italiaanse Francesca begon ooit met één lokatie in Hannover, waar ze goede Napolitaanse pizza’s verkoopt. Maar inmiddels heeft ze 8 restaurants door heel Hannover, én een Italiaanse supermarkt in Linden, en zul je ook regelmatig iemand over straat zien lopen met de pastelkleurige pizzadozen met comics erop. Zeker een bezoekje waard!

#12 Spot streetart in de hippe wijk Linden

Hannover heeft een aantal leuke wijken die je kunt bezoeken, maar ik had er maar tijd voor eentje en daarom koos ik Linden, de hipsterwijk van Hannover. Linden ligt ten westen van de stad, en bestaat in essentie uit twee delen: het chiquere Linden Mitte en het alternatievere Linden Nord. Allebei zijn de moeite van het bezoekje waard.

Ik vond vooral Linden Nord echt leuk, omdat je er veel street art vindt. Mijn favoriete plekje was Kulturzentrum Faust, waar je oude fabriekshallen vindt, waar tegenwoordig creatieve workshops, vlooienmarkten en biergartens vindt. Als je de brug oversteekt kom je uit bij een stadsstandje: Strandleben. Je kunt daar trouwens ook naartoe met je kajak, aanmeren, en even stoppen voor een drankje, leuk!

#13 Sluit je avond af met een diner bij Lokal Vier

Pas nèt een paar weken geopend, en hartstikke leuk: dat is Lokal Vier, aan de noordkant van het oude centrum. Denk: pastelroze op de muren, en rijke groenen details. De kaart heeft veel Aziatische invloeden, met een flinke selectie pokébowls, maar ook curry’s. Er zijn veel vega en vegan opties. Geen honger? Je kunt ook terecht voor een cocktail in de binnentuin.

#14 Ga met de trein naar Hannover

Ik ga meteen even een confession doen: voordat ik werd uitgenodigd om Hannover te ontdekken, kende ik de stad alleen maar als ‘overstaphalte voor de trein naar Hamburg’. Ik was er al meerdere keren doorheen gegaan met mijn trein naar Berlijn of Hamburg, maar ik was nog nooit de stad in geweest. Een vergissing!

Wat geen vergissing is, is om de stad met de trein te bezoeken. Dat is namelijk super makkelijk. Met de ICE naar Berlijn doe je er vanaf Deventer zo’n drie uurtjes over om in Hannover te komen. En het treinstation ligt in het hart van de stad. Makkelijker (en groener!) kan niet!

Mocht je eventueel een combi-stedentrip willen maken, dan kun je eventueel vanaf Hannover de trein pakken naar Hamburg (2 uur) of Berlijn (2 uur).

#15 Slaap in het hippe boetiekhotel van Me and All Hotel

Ik mocht kiezen waar ik wilde slapen in Hannover, en er was maar één hotel waar ik graag wilde slapen: Me and All Hotel aan de Aegidientorplatz in het centrum van de stad. Dit is een boetiekhotel dat onderdeel is van de Me and All-keten dat inmiddels vijf hotels heeft in Duitsland. Denk: hippe lobby met exposed bricks, een bar met neonletters, velours stoelen, veel hout en planten, een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis huurfietsen waarmee je de stad kunt ontdekken.

Ik vond de kamer ook erg leuk, met donkeroranje (roest?) als accentkleur. Het bed was zo heerlijk dat ik niet meer op wilde staan, en ik vind ook het ontwerp van de wasbak en de douche midden in de kamer erg origineel. Bonuspunten voor de “free drinks” koelkast in de kamer, waar je inderdaad een gratis drankje kon nemen. Zo hoort service te zijn!

Kortom: zoek je nog een leuk slaapadresje? Ik kan je Me and All Hotel in Hannover erg aanraden! Klik hier voor de prijzen & beschikbaarheid.

Liever een ander hotel? Zie hier alle opties.

Wat zijn jouw beste tips voor een stedentrip in Hannover? Ben je er wel eens geweest?

Ik bezocht Hannover als onderdeel van een betaalde samenwerking.

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter