Hoe ik mijn vliegangst overwon (+ tips hoe jij dat ook kunt)

door Explorista

Mijn klamme handjes vouwen zich om de stoelleuning, en mijn hartslag bereikt een ongezond aantal slagen per minuut. Mijn ogen zijn gefixeerd op een haperend lampje een paar stoelen voor me. In mijn hoofd staat het vast: er is vast een storing in de hydraulische leidingen. Er gaat geen brandstof meer naar de motoren. Zometeen slaan ze af. Ik weet het zeker: dit wordt mijn einde.

Een aantal jaar geleden was ik doodsbang elke keer dat ik voet moest zetten in een vliegtuig. Niet verwonderlijk, met mijn voorliefde voor het National Geographic-programma ‘Air Crash Investigation’. Ik kan wel dertig manieren opnoemen waarop een vliegtuig kan neerstorten. En toch heb ik tegenwoordig nergens last meer van. Geen zweethandjes, onrustig gevoel of doodsangsten meer. Ik stap probleemloos in mijn eentje het vliegtuig in, en alleen bij heel erge turbulentie word ik onrustig. Ik overwon mijn vliegangst. Wil jij ook je vliegangst overwinnen? Ik geef je vliegangst tips en leg je uit hoe jij, net als ik je vliegangst kan overwinnen.

UPDATE 2018: Weet je dat er in 2017 helemaal NIEMAND is omgekomen in een commercieel vliegongeluk? Wereldwijd. Niemand. Zo veilig is vliegen dus!

vliegangst1
Ik heb er jaren écht last van gehad, zo erg dat ik nog net geen afscheidsbrief schreef voor ik in het vliegtuig stapte (maar dat altijd wel serieus overwoog). Maar toen ik vorig najaar terugvloog uit Portugal besefte ik me ineens: ik heb nergens meer last van. Ik ben niet eens meer nerveus als ik plaatsneem op mijn stoel. Ik hyperventileer niet meer zodra het vliegtuig de grond verlaat. Ik kijk niet eens op of om als we landen. Het kan me níets meer schelen. En sindsdien heb ik nog acht keer gevlogen.

Ik kan niet zeggen dat het aan één ding ligt, waardoor ik mijn vliegangst heb overwonnen. Het was bij mij eerder een samenloop van dingen. Dit zijn mijn tips.

1: Zorg voor afleiding

Één van de beste dingen die ik deed toen ik nog wèl last had van vliegangst, was mezelf afleiden op cruciale momenten. Ik was heel bang voor de take off. Van het moment dat je stil staat op de startbaan, tot het geluid van het volle vermogen van de motoren, en van het moment dat de wielen de grond niet meer raakten, tot het moment dat de piloot in de lucht gas terugnam en je even een seconde een vrije val lijkt te maken (OMYGOD, VOORAL DAT). Na een tijdje leerde ik mezelf aan om te proberen te lezen tijdens takeoff. Ik kreeg dan misschien geen woord echt binnen, ik deed mijn best me ergens anders op te focussen waardoor ik niet naar buiten keek, en zo vloog (woordgrap) de takeoff voorbij.

vliegangst2

2: Prent de feiten in je hoofd

Ja, je hebt ze al duizend keer gehoord, maar de feiten over vliegen blijven herhalen hielp bij mij écht. Wist je dat het gevaarlijker is om thuis te blijven dan in het vliegtuig te stappen? De kans is groter dat je sterft door een brand in je eigen huis, namelijk. Elke seconde landt er ergens ter wereld een vliegtuig veilig. Ik geloof dat je zelfs meer kans hebt om te sterven aan een schop van een ezel, dan om te sterven bij een vliegtuigongeluk. Vliegen is nog altijd veruit de veiligste manier van vervoer. En zo kunnen we doorgaan.

3: Denk aan iemand die veel vliegt

Confession-time: Mijn guilty pleasure is showbusiness. En wat hebben alle grote popsterren met elkaar gemeen? Ze vliegen tientallen keren per jaar, letterlijk de hele wereld over. En toch leven ze nog allemaal (Aaliyah daargelaten). Bedenk eens even hoe vaak Madonna in haar leven gevlogen zal hebben. Of Britney Spears. Of kijk eens naar de reisbloggers die je volgt, die stappen toch ook regelmatig het vliegtuig in? Ik ken zelfs iemand die per jaar tussen de honderd en tweehonderd vluchten maakt, al jaren lang. En die heeft ook élke vlucht overleefd. Aan hen denken helpt me als ik bang ben.

4: Heb vrede met wat er gebeurt

Dit klinkt een beetje cru, maar zodra je in een vliegtuig zit heb je geen controle meer. Het is compleet tegennatuurlijk om zo hoog in de lucht te hangen, daar zijn we als mens niet op ingesteld. Je kunt maar beter gewoon vrede sluiten met wat er gebeurt. Als dit het einde is, dan is het maar zo. Ik kan er toch niets aan doen, en het is dan ook heel snel voorbij. Ik deed in ieder geval iets wat ik leuk vond (reizen).

vliegangst3

5: Vlieg zo vaak mogelijk

Mijn belangrijkste tip is: vlieg vaak. Het is makkelijk om bang te zijn voor iets wat je nooit of maar heel weinig doet. Maar zodra je een paar keer per jaar vliegt, besef je de routine. Je weet op welke momenten je turbulentie kunt verwachten (als je door de wolken gaat), en dat op en neer deinende vleugels alleen maar een goed teken zijn. Dat een lampje dat ineens aan gaat, geen aankondiging van het noodlot is. En dat het eigenlijk niet heel anders is dan reizen met de bus. En voor je het weet, vind je vliegen zelfs een beetje saai.

6: Lees een boek over vliegangst

Ook mijn kennis Vera had heel erg last van vliegangst. Zij zweert bij het boek: ‘Vliegangst en hoe je er vanaf komt’ van Lucas van Gerwen. De schrijver van dit boek is niet alleen piloot maar ook psycholoog, en weet dus niet alleen hoe vliegangst ontstaat, maar ook hoe je er vanaf komt. Vera: “Bij elke vlucht die ik maakte werd de angst om neer te storten alleen maar erger. Zodra ik een geluidje hoorde, kreeg ik hartkloppingen en ging ik hyperventileren. Het werd zelfs zo erg dat ik niet meer van mijn vakantie kon genieten, omdat ik wist dat ik nog een keer terug moest vliegen. Ik besloot dat dit niet verder kon op deze manier, en kocht het boek van Van Gerwen. Hij legt heel duidelijk uit hoe een vliegtuig werkt en waar alle geluidjes vandaan komen, hoe klein de kans op een vliegtuigongeluk nou écht is, en hoe je om moet gaan met verschillende soorten vliegangst. Sindsdien heb ik twee keer gevlogen, en was ik niet meer bang. Ik heb zelfs een andere passagier gerustgesteld toen er hevige turbulentie was.”

vliegangst4

Ik heb om jullie te helpen ook nog een aantal boeken op een rijtje gezet die je kunnen helpen met je angst. Vriendinnetje Vera is enorm geholpen met één van deze boeken, dus zij is het levende bewijs dat een boek over vliegangst lezen, je op je volgende vlucht een stuk rustiger kunt maken omdat je iets hebt op aan te denken tijdens je reis en op jezelf in te praten.

 

Wat is jouw tip tegen vliegangst?

Ps. Als ik nu ergens op de bodem van de Atlantische Oceaan lig: check punt 4.

Misschien vind je dit ook interessant

48 reacties

Lisette | Travellust.nl 1 juli, 2014 - 07:54

Fijn dat je er nu van af bent!

Wat jij een aantal jaar geleden had, heb ik nu nog steeds. Vooral met het opstijgen heb ik en hardslag van 200 en denk ik dat ik doodga. Toch merk ik wel dat als ik veel afleiding zoek, mijn gedachten een stuk rustiger worden. Als de daling eenmaal wordt ingezet ben ik blij omdat er dan bijna een eind aan komt.. haha.

Dat boek moet ik maar eens gaan aanschaffen!

Plaats een reactie
Sandra 1 juli, 2014 - 08:10

Ik heb dit boek ook gelezen lange tijd terug. En wat wel echt heel goed werkt is inderdaad de uitleg van alles wat je hoort en ziet. Het nadeel is wel dat ik in het vliegtuig de volgorde van alle geluidjes ’tel’ en lichtelijk in paniek raak als ik een geluidje mis. Dan denk ik direct dat de piloot iets vergeet. Wat ook goed helpt is meemaken dat vliegtuigen beschadigen en gewoon door kunnen vliegen of gerepareerd kunnen worden. Toppunt was mijn laatste vlucht, waar er dus écht iets mis zou zijn met het hydraulische systeem en dat de piloot even een draadje moest doorknippen en dan zouden we vertrekken (dat overigens ook nog eens vier uur duurde….). Say what? Maar het helpt wel te relativeren…

Plaats een reactie
Marieke 1 juli, 2014 - 08:33

Haha, heerlijke blog weer! Ik heb geen vliegangst, maar zit (vooral tijdens het opstijgen) ook niet héél ontspannen in mijn stoeltje. Je geeft goeie tips!

Plaats een reactie
Lisa 1 juli, 2014 - 09:40

Ik vind je blog zó leuk en ik kijk echt uit naar je posts over de Verenigde Staten!
Nu iver die vliegangst, in augustus stap ik voor het eerst op een vliegtuig en ik denk niet dat ik echt bang zal zijn maar dat ik me toch ook niet erg ontspannen zal voelen. Ik ga wel zeker voor afleiding zorgen. Bedankt voor de tips!

Plaats een reactie
zoe 1 juli, 2014 - 09:40

Wat jammer dat ik dit nu lees in plaats van voordat ik gister terugvloog!
Gister was het voor mij de meest vreselijke vlucht ooit. Eigenlijk heb ik bij het stijgen en landen altijd scenario’s in mn hoofd van wat er allemaal wel niet kan gebeuren, maar gister tijdens de vlucht schudde het vliegtuig zo erg dat ik gewoon bijna moest huilen. Waarschijnlijk is het de genoemde turbelentie als je in de wolken bent maar men, gelukkig kon ik mezelf in bedwang houden want om nou keihard te gaan lopen huilen net zoals de baby achter me (terwijl er niks aan de hand was) vond ik nou ook niet echt dapper. Maar leuk eas het niet en ik was zo snel mogelijk dat vliegtuig ook weer uit! :(

Plaats een reactie
Explorista 7 juli, 2014 - 19:39

Aww, wat rot dat je zo’n vervelende vlucht had. Soms heb je inderdaad een ruigere vlucht. Ik merk dat turbulentie meestal is bij door de wolken gaan, of landen in een warm land (??). Dus daar bereid ik me op voor. Maar op de vlucht naar Kopenhagen had ik laatst zoveel turbulentie dat ik er misselijk van werd, en toen we turbulentie hadden midden boven de Atlantische oceaan (op de vlucht naar de USA) gingen doemscenarios ook even door mijn hoofd. Dus ik denk dat iedereen dat heeft. Je bent niet alleen! Het belangrijkste voor mij is gewoon om het vaak te doen; dan merk je echt dat je angst minder wordt. Dus hup: snel het vliegtuig weer in. In gedachten hou ik je hand vast :-D

Plaats een reactie
Esther 1 juli, 2014 - 11:21

Wat een goede tips en ik denk dat ik dat boek ook eens ga aanschaffen. Zelf heb ik geen last van vliegangst, maar een aantal mensen in mijn omgeving met wie ik ook vaak vlieg wel. Zij hebben vooral last van het feit dat ze geen controle meer hebben over de situatie. Ik hoop dat wanneer ze bijvoorbeeld wat meer kennis hebben van hoe het werkt in een vliegtuig, ze net wat ontspannender kunnen zitten.

Plaats een reactie
Explorista 7 juli, 2014 - 19:40

Ja de controle loslaten is inderdaad lastig. Bij mij hielp het om het regelmatig te doen: dan merk je dat die piloten echt wel doorhebben wat ze doen. Gelukkig! ;-)

Plaats een reactie
yvonnedo 1 juli, 2014 - 12:30

Goede tips! Ik heb nog nooit gevlogen en moet er eerlijk gezegd niet aan denken.. maar ik denk wel dat deze tips helpen. Als het jou is gelukt om het te overwinnen, moet het mij ook lukken.

Plaats een reactie
Explorista 7 juli, 2014 - 19:41

Absoluut! En ik was heel erg hoor!

Plaats een reactie
Fleur 2 juli, 2014 - 18:43

Wat fijn dat je er nu af bent! Lijkt me heel erg naar om te hebben! Ik vlieg redelijk vaak in een jaar en sinds ik dat met mijn vriend doe, voel ik ook enigszins spanning. Dit komt omdat hij redelijk bang is en ik daar helaas door word beïnvloed. Gelukkig kan ik wel snel relativeren en er ‘nuchter’ over nadenken waardoor het nooit echt een angst zal worden!

Plaats een reactie
Explorista 7 juli, 2014 - 19:42

Ik word juist minder zenuwachtig als ik vlieg met mijn vriend, haha. Zo van; ‘Als er iets gebeurt, zijn we in ieder geval samen’. (Kansloze gedachte natuurlijk, maar goed!)

Plaats een reactie
Marcella 5 juli, 2014 - 19:32

Goed artikel! Ik vind het gevoel van ‘opgesloten zitten’ het minst prettig. Een lichte vorm van claustrofobie dus. Ik zit daardoor ook graag aan het gangpad en loop zo’n beetje elk uur naar het toilet. Maar juist dat geeft me een gevoel van vrijheid en dat voelt fijn. En nu ik 24 uur vloog naar Nieuw-Zeeland en nóg langer terug, is alles beter dan dat. Ik denk dat dat heulll erg helpt bij elke volgende vlucht :-)

Plaats een reactie
Explorista 7 juli, 2014 - 19:47

Ik zit ook het liefst aan het gangpad, ik heb precies hetzelfde als jij :-)

Plaats een reactie
Yvon 12 juli, 2014 - 17:53

Goed dat je er nu vanaf bent. Het lijkt me niet prettig om veel te vliegen en altijd maar bang te zijn.
Zelf heb ik geen angst om te vliegen, ik ga er altijd vanuit dat het goed komt.

Het enige moment waarop ik kriebels krijg is wanneer ik moet inchecken voor mijn vlucht. Ik ben altijd een beetje bang dat mijn gegevens verkeerd ingevuld zijn, ik niet het juiste visum heb of dat ik te horen krijg dat de vlucht omgeboekt is.

Plaats een reactie
Explorista 13 juli, 2014 - 14:57

Wat grappig, dat heb ik juist nooit!

Plaats een reactie
Thijs 11 februari, 2015 - 07:18

Leuk blog en handige tips! Maar ik heb juist, hoe vaker ik vlieg hoe verschrikkelijker ik het vind. De eerste keer dat ik vloog vond ik het zelf leuk. De laatste keer had ik zo’n heftige paniekaanval dat ik knock-out ben gegaan. Zelfs als ik een foto zie gemaakt in of vanuit een vliegtuig voel ik al een paniekreactie. Voor mij is vliegen dus echt een hel! Ik heb daarom ook maar besloten om niet meer te vliegen (wat ik overigens echt heel erg jammer vind, want had nog graag veel plekken willen zien). Maar ik vind het super knap dat jij er vanaf bent gekomen. Hoop dat het mij ook ooit nog eens lukt, maar dat verwacht ik niet.

Plaats een reactie
Explorista 11 februari, 2015 - 14:39

Geef de hoop niet op! Het heeft misschien gewoon even tijd nodig :) Ik weet zeker dat je het kunt!

Plaats een reactie
lisanne 18 juli, 2015 - 20:41

Ik typ het even nog een keertje want volgens mij is ie niet verzonden… Toen ik zeven en negen was ben ik zonder problemen naar Curaçaou en Japan gevlogen in een groot vliegtuig. In juni vloog ik na langere tijd, op 13-jarige leeftijd met mijn orkest naar Italië. Nou was ik van tevoren best gespannen en had ook een neerstort-nachtmerrie gehad, maar mijn reactie in het vlievliegtuig had ik dus echt niet verwacht. Bij het opstijgen heb ik vrij onbekende orkestleden helemaal ondergesnikt (was blij dat ik niet meer naast mn dirigent zat). Later hevige turbilentie over de alpen, een luchtzak bij de dolomieten en dan snel landen voor milaan airport. Vreselijk. Volgend 18-jarig orkestlid ondergejankt. Zn geruststellende woorden over zn moeder die stewerdess is hielpen wel iets, maar niet veel. Heb zn hele hand fijngeknepen. En maar trillen en hyperventileren. Voelde me best schuldig tegenover andere (bange) medepassagiers, er waren vier stewerdessen bij me. Heb ook nog gegild (hiervoor schaam ik me echt heel erg). Alle feiten en tips aangehoord, hielpen niet op de heenweg en ook niet op de terugweg, hoewel de hyperventilatie wel snel minder werd.

Nou is mijn oom piloot, en door een nieuwe regeling kunnen via een tussenstop in Qatar goedkoop naar mn neefje en nichtje in Kenia vliegen. Hier willen mn ouders volgend jaar dan ook graag gebruik van maken. Ik wil natuurlijk graag mee voor alle culturele indrukken, maar 2×6 uur bang zijn is nou niet helemaal geweldig. En aangezien mijn moeders vakantie anders valt gaan ik en mn zusje met vader waarschijnlijk eerder. Maar mn vader vindt al helemaal dat ik me aanstel (dat is zijn manier om me te helpen), mn moeder heeft er wel begrip voor. De tips werken niet en dat boek kopen gaan ze al helemaal overdreven vinden. Zijn er nog andere ideeën? Op 14jarige leeftijd wil ik nog wel wat meer van de wereld zien…

Plaats een reactie
Explorista 21 juli, 2015 - 12:43

Ha lieve Lisanne, je berichtje was wel degelijk doorgekomen, maar omdat het je eerste comment op deze site was, moest ik hem handmatig goedkeuren. En momenteel ben ik op reis in de Balkan, met niet altijd goed internet, haha. Dus het duurde even. Wat je ervoer klinkt als een paniekaanval, daar hoef je je helemaal niet voor te schamen. Ik heb ze ook heel af en toe, en het is heel erg naar. Als ik jou was zou ik even googelen wat je daar het beste tegen kan doen, of hoe je er het beste mee om kan gaan, daar kan ik je niet zo van advies van voorzien. Schaam je zeker niet voor hoe je je gedroeg in het vliegtuig, angst is een heel sterkte emotie, en mensen die het stom vinden dat jij je zo gedroeg, hebben zelf niet genoeg empathie. Dat is hun probleem, niet het jouwe.

Ik vind opstijgen in een vliegtuig nog steeds niet zo leuk, zeker als ik alleen vlieg (wat ik meestal doe). Dus probeer ik me af te leiden. Door een tijdschrift bladeren, muziekje luisteren, gesprekje voeren met de mensen naast me. Bij mij helpt het ook heel erg om na te denken over iedereen die ik ken die heel vaak vliegt en ook nog steeds gewoon leeft. Misschien helpt het om voortaan aan mij (of andere reisbloggers) te denken? Ik vlieg iedere maand, en sta ook altijd weer netjes op de grond daarna. Of denk aan je oom: hij vliegt bijna elke dag, en dat gaat ook altijd goed. Vliegtuigen zijn ontzettend veilig. Ze vliegen vaak een heel groot deel op automatische piloot, waardoor er eigenlijk helemaal niets mis kan gaan. Het is vervelend dat je ouders er niet helemaal open voor staan, het is heel pijnlijk als mensen jouw angst niet erkennen. Er zijn cursussen tegen vliegangst, die je zou kunnen proberen, mits je ouders er achter staan. Ik moet zeggen dat het bij mij ook minder werd toen ik iets ouder werd, dus het zou best wel kunnen dat je er vanzelf een beetje overheen groeit, wat ik natuurlijk heel erg hoop voor je. Mijn beste tips staan eigenlijk in dit artikel.. ik ben geen expert, ik heb het toevallig zelf zo meegemaakt. De ene keer is het bij mij ook erger dan anders, maar het helpt bijna altijd door mezelf alle feitjes te vertellen. Ik vind dit altijd fijn om aan te denken: FEAR: False Evidence Appearing Real :) heel veel succes lieve Lisanne! Ik weet zeker dat je die vakantie heel erg gaaf gaat vinden!

Plaats een reactie
Lisanne 22 juli, 2015 - 20:49

Sorry, ik ben een beetje ongeduldig :/ Heel erg bedankt voor al je tips, ik ga echt m’n best doen ze goed te gebruiken. (Hoewel het nog niet zeker is of de vakantie doorgaat, aangezien we een paar maanden daarvoor gaan verhuizen) zal ik laten weten hoe het is gegaan. Mijn oom is vorige week overgekomen en heeft me gisteren uitgelegd hoe een vliegtuig vliegt en daardoor heb ik ergens toch een soort controle (namelijk kennis) gekregen. Hoewel nog steeds de tranen als ik aan de vlucht denk me bijna in de ogen springen…. ga binnenkort waarschijnlijk ook naar een luchtvaartmuseum, misschien werkt dat ook.

Plaats een reactie
Eva - eighty7 16 februari, 2016 - 10:16

Ja, zo herkenbaar dit! Ik denk ook altijd aan alle celebs die honderden keren hebben gevlogen. Gek dat dat werkt he? Ik moet zeggen dat ik ook minder bang ben geworden omdat ik vaker ben gaan vliegen. Ik weet nu inderdaad dat er niks geks aan de hand is als het vliegtuig op en neer schut. Toch ben ik altijd weer opgelucht als het lampje “riemen vast” uit gaat en de stewardessen beginnen te lopen. Ik vraag me af wanneer ik vliegen écht relaxed ga vinden…

Ik heb laatst gemediteerd tijdens het opstijgen via de gratis app headspace. Ik werd er heel rustig van..

Plaats een reactie
Sharon 24 april, 2016 - 11:11

Ik heb ook last van vliegangst. Toen ik jonger was (jaar of 7 t/m 12) heb ik heel veel gevlogen en zoveel gezien. Tot ik Air Crash Investigation gezien heb, heb ik nu zoveel angst voor vliegen. We vlogen vroeger eigenlijk elke vakantie wel. Maar als me ouders beginnen over vakantie en vliegen zit ik er vervolgens huilend bij. Me ouders zijn daarom ook vaak alleen met me zusje op vakantie geweest en bleef ik gewoon thuis omdat ik niet durfde. Nu ben ik 16 en vertrekken we over 3 dagen richting ibiza, en zit nu al met stress. Bang dat, dat ding neerstort. Maar het helpt wel te denken dat die kans op neerstorten 1 op de 11 miljoen is en dat al die bekende artiesten ook altijd weer veilig op de grond staan. Daarbij heb ik zelf al stuk of 20 keer gevlogen toen ik jonger was en ik leef nog steeds, dus waarom zou het nu wel het einde van mijn leven zijn. Dan nog zit ik met scenarios in me hoofd en heb s’nachts nachtmerries over neerstortende vliegtuigen.. Heel vervelend en hoop dat ik maar weer veilig thuis kom na me vakantie.

Plaats een reactie
Explorista 24 april, 2016 - 12:03

Hee lieve Sharon! Ik heb gisteren nog gevlogen en ik zit nu ook veilig en gezond aan mijn ontbijtje :) weet je hoe veel vliegtuigen elke dag van en naar Ibiza gaan? Heel veel! Ik ken zooooooveel mensen die naar Ibiza zijn geweest en die zijn er allemaal nog. Veel plezier! Stuur me een berichtje als je er bent :)

Plaats een reactie
Sharon 8 mei, 2016 - 22:29

Heeeey

Ik had slechte wifi op ibiza. Heen reis beetje histirisch vliegtuig ingekomen maar gelukkig waren de stewardessen heel aardig. Naar mate de vlucht kon ik wel ontspannen. Ontzettend leuk gehad in ibiza en ook weer veilig terug gekomen met een beetje turbulentie. Vliegen viel best mee..

Groetjes :)

Plaats een reactie
Explorista 8 mei, 2016 - 22:30

Wat leuk! Fijn om te horen :) nu volhouden he? xx

Plaats een reactie
Suzanne 18 mei, 2016 - 10:52

Hoi!
Morgen ga ik, via Frankfurt, naar San Francisco. Dit is de eerste keer dat ik echt een vlucht maak die zo lang is, 12,5 uur vanaf Frankfurt. Heb hiervoor wel vluchten gemaakt van ongeveer 9 uur, ben naar Canda, Florida en Dominicaanse Republiek geweest. Ook ik heb af en toe ontzettend last van vliegangst. Niet zo zeer omdat we zo hoog in de lucht hangen, maar om het feit dat ik er niet uit kan wanneer ik er klaar mee ben en je de controle los moet laten. Wat jij doet tijdens het opstijgen, dat doe ik ook. Ik koop altijd een tijdschrift op het vliegveld voor het opstijgen, voor de afleiding, ook al lees je tijdens het opstijgen 30 keer hetzelfde zinnetje ;) Wanneer je eenmaal in de lucht hangt gaat het meestal wel weer, al kan ik soms ook nog flink onrustig worden wanneer het lichtje ‘riemen vast’ tijdens de vlucht gaat branden. En landen.. dat vind ik dan eigenlijk weer helemaal niet erg, tenzij de landing zo gaat dat je met ‘schokken’ omlaag gaat. Waar ik altijd op let tijdens het vliegen, vooral met turbulentie: als het personeel rustig blijft, dan blijf ik dat ook, want dan is er vast niets aan de hand.

Desondanks zit ik nu ook alweer met trillende handjes hoor, het blijft toch altijd spannend! Maar we moeten maar zo denken, wanneer je toe blijft geven aan je vliegangst mis je zoveel moois in de wereld.. dat idee heeft mij ook echt over de grens getrokken om die oceaan toch maar eens over te vliegen. En met succes!

Plaats een reactie
Explorista 18 mei, 2016 - 10:55

Volgens mij lijken wij best op elkaar! Ik vind opstijgen ook niets, maar eenmaal in de lucht gaat het prima, en landen vind ik zelfs best wel leuk. Veel plezier in San Francisco, wat een heerlijke stad!

Plaats een reactie
mike 3 juli, 2016 - 00:16

ik ben ook zo een poepert maar ik stap wel in
het engste vind ik turbelenties
maar ik ben voor bijna alles angstig
ziekenhuizen dokters vliegangst tandarts fobies ga maar door

Plaats een reactie
Firtje 28 juli, 2016 - 11:59

Je hebt echt super leuke tips en als ik in de vliegtuig
Zit denk ik aan je tips dat maakt me rustig

Plaats een reactie
Firtje 28 juli, 2016 - 03:15

SUPER bedankt voor je tips ze hebben me erg geholpen ik vind de vliegtuig nu super leuk en heb in de vliegtuig gewoon gedaan wat jij geschreven had nogmaals SUPER bedankt

Plaats een reactie
Chimène 14 augustus, 2016 - 09:17

Ik ben met mijn familie en de familie van mijn vriend (half braziliaan) naar Brazilië geweest. De show aircrash investigation had me erg bang gemaakt maar toen ik van Amsterdam naar Madrid ging had ik nergens last van en dacht dat mijn vliegangst weg was. Vanuit Madrid naar Sao Paulo was ik dus in eerste instantie ook rustig maar door hele hevige turbulentie is mijn angst weer terug. Het is zo erg dat ik de laatste week van mijn vakantie hier er goed ziek van ben geworden. Deze tips hebben me toch iets rustiger gekregen, dankje!

Plaats een reactie
Explorista 14 augustus, 2016 - 14:19

Gelukkig heb je toch nog iets aan mijn tips gehad, fijn om te horen! Vervelend dat je er toch last van had, ik snap het wel. Turbulentie is heel vervelend! Ik hoop dat je gezien hebt hoeveel een vliegtuig aankan, en dat het vliegtuig waarschijnlijk zelfs nooit in de problemen is geweest (het hoort erbij!) en je gewoon veilig geland bent. Probeer de vervelende ervaring te gebruiken voor de volgende keer! :) Heel veel liefs!

Plaats een reactie
Christina 4 september, 2016 - 22:13

Mijn man en ik willen graag een stedentrip maken. Beide nog nooit gevlogen. Maar.. . Ik durf niet. Ik ga nog liever bevallen. Mijn angst? Stel je voor we storten neer. Dan zie ik mijn dierbaren nooit meer. En elk geluidje hobbeltje piepje lampje zal wel het einde betekenen. Ik ben zo bang dat ik nog liever de bevalling nog een keer doe. Tips?

Plaats een reactie
Explorista 5 september, 2016 - 10:49

Hi Christina, gewoon doen! Je gaat er zeker geen spijt van krijgen. Al mijn tips staan in het artikel :-) Groetjes, Milou

Plaats een reactie
frans 16 september, 2016 - 22:34

Zelf heb ik mijn vliegangst opgelopen tijdens een vakantie op Majorca.
Eenmaal daar lees je krantjes en luister je naar de radio. En toen begon bij ons het feest.Binnen een week 4 crashes!!!
Oja….straks lekker weer terugvliegen..(..)…
En dan vlieg je 20 jaar niet en dan is alles vergeten.Oeps. Na die 20 jaar bleek het WEER terug te komen,en toch…als ik weer op Schiphol ben,denk ik steeds weer”ach…het is immers niks”.
Dus maar weer 5 jaar wachten voor de volgende vlucht?
Juist DAT blijkt fout te zijn.Ga geregeld vliegen,dat helpt.

Plaats een reactie
Explorista 17 september, 2016 - 12:00

Helemaal met je eens. Hoe vaker ik vlieg, hoe minder last ik er van heb.

Plaats een reactie
Patricia 10 augustus, 2017 - 00:00

Hoi hoi, aanstaande dinsdag vliegen we naar Mallorca vanaf eindhoven. Ook ik heb vliegangst. Dit heb ik ontwikkeld sinds ik kinderen heb 1 van 8 en 1 van 3. Al een aantal dagen voor het vliegen bekruipt mijn angstgevoelens al. Het enige wat mij een beetje op de been houdt is dat het 2.15 uur vliegen is en het constant over land vliegt dus een noodlanding zo gemaakt is. Ik vind het vreselijk om dit gevoel te moeten hebben. Ik wou dat ik enigzins relaxed in mijn stoel kon zitten ook voor mijn kindjes.

Plaats een reactie
Explorista 10 augustus, 2017 - 13:00

Ik begrijp heel goed dat je daar last van hebt als je kinderen hebt. Ik hoop dat de tips je een beetje helpen!

Plaats een reactie
Jelle 1 januari, 2018 - 22:07

Ik heb ook vliegangst en inderdaad de controle loslaten een lichte vorm van claustrofobie (ik durf ook niet in de lift) en te veel air crash investigations gekeken. En nog het allerraarste is ik wil piloot worden.
HELP

Plaats een reactie
Yousra 13 februari, 2018 - 15:54

Hoi ik ben 12 jaar en ga ongeveer 2 keer per jaar met het vliegtuig.
Sinds een jaartje ben ik erg bang geworden (omdat ik nu meer nadenk dan vroeger).
Als ik dit lees verlies ik veel stres WAT EEN GOEIE TIPS!

Heel erg bedankt!
yousra

Plaats een reactie
Explorista 15 februari, 2018 - 03:10

Fijn om te horen. Veel plezier op je reizen Yousra!

Plaats een reactie
karlien 13 januari, 2019 - 19:07

Fijn deze tips, schrijf ik met het zweet in mijn handen. Dank je!

Plaats een reactie
Explorista 16 januari, 2019 - 12:10

Ik hoop dat het helpt <3

Plaats een reactie
Parsa Seyedin 30 januari, 2019 - 09:33

bij mij begon het allemaal toen ik naar Air Crash Investigation
Voor dat ik het keek was vliegen heel aangenaam maar
Nu heb ik enorme vlieg angst

Plaats een reactie
Explorista 30 januari, 2019 - 10:02

Ik ken het! Ophouden met kijken :-). Ik keek er altijd graag naar (zo interessant!), maar het geeft je een vertekend beeld. Voor elke aflevering van Air Crash zou je namelijk ongeveer 38 miljoen afleveringen (!) moeten kijken van vluchten die gewoon veilig opstijgen en landen. Zoveel vluchten zijn er namelijk per jaar, en er crashen bijna nooit vliegtuigen. Omdat jij bijna alleen maar beelden ziet (Air Crash Investigation + het nieuws) van vliegtuigongelukken, lijkt het alsof dat veel vaker voorkomt dan het daadwerkelijk doet. Je moet dat beeld bijstellen!

Plaats een reactie
Marieke Markman 28 mei, 2019 - 16:48

Hoi Milou,
Ik heb de tips geprint bij de onze vakantie vorige week.
Helemaal zonder bibbers is niet gelukt, maar het helpt echt.
Welk boek zou jij het meest aanbevelen?
Groetjes Marieke

Plaats een reactie
Explorista 28 mei, 2019 - 17:52

Ohhh wat fijn om te horen! Dat maakt me blij :) ‘Vliegangst en hoe je er vanaf komt’ schijnt een heel goed boek te zijn :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter