Inhoudsopgave
Je kunt het een klein wonder noemen: een stad vinden in Zuid-Frankrijk waar ik nog nooit geweest ben. Als semi-francofiel heb ik veel delen van Frankrijk al afgekruist, maar om één of andere reden was ik nooit aan Marseille toegekomen. Ik ben verliefd op steden als Parijs en Nice, maar Marseille viel me in eerste instantie nogal tegen.
Ik vond de bezienswaardigheden in de stad echt prachtig, maar ik vond de sfeer een beetje ontbreken. Omdat ik dit artikel niet te negatief wil insteken, wil ik de focus vooral leggen op de bezienswaardigheden en laat ik het lekker aan jou om te bepalen wat je van de stad vindt!
Een korte geschiedenis van Marseille
Als je puur naar inwonersaantallen kijkt, dan is Marseille na Parijs de grootste stad van Frankrijk. En over het algemeen hebben populaire steden een rijke geschiedenis. Marseille is geen uitzondering. Al rond 600 v.Chr. werd de stad gesticht door de Grieken. Het versimpelde destijds de handel tussen de Grieken en de Kelten om hier een handelspositie te hebben. Dat was het startschot voor de handelsstad die Marseille in de gehele geschiedenis is. Niet zo gek, als je ziet dat Marseille langs het water ligt op vaarafstand van Spanje, Italië en landen als Marokko, Algerije en Tunesië.
Deze positie zorgde er mede voor dat Marseille, na de periode van de Grieken, in een hoop verschillende handen geweest is. Zo behoorde Marseille toe tot de Visigoten, de Bourgondiërs en de Franken tot het in 1480 definitief in handen van Frankrijk kwam. In die tijd had de stad trouwens nog een hele andere naam: Massilia. Pas in de 19e eeuw kreeg de stad de naam zoals wij hem nog nu steeds kennen.
Toen Marseille al definitief in Franse handen kwam, groeide de stad hard tot het formaat wat ’t nu heeft. Niet alleen door toerisme, maar ook doordat het de belangrijkste route van en naar de Noord-Afrikaanse koloniën was. Inmiddels zijn deze koloniën verleden tijd, maar de groei van de stad is gebleven.
Hoe kom je in Marseille?
Er zijn twee populaire manieren om richting Marseille te gaan: het vliegtuig en de auto. KLM vliegt je bijvoorbeeld in een kleine twee uur naar Marseille. Tickets voor een retourvlucht beginnen vanaf €99.
Kies je, net als ik destijds, voor de vrijheid van een auto? Dan kun je met je eigen auto op pad of er eentje huren (al in Nederland, of pas in Frankrijk) bij bijvoorbeeld SunnyCars. Vervolgens kun je in Marseille zelf je auto vrij makkelijk parkeren (wanneer je kiest voor een dagje Marseille). Volg simpelweg de borden naar de haven en je bent er al.
Wij parkeerden in de Vinci Charles de Gaulle. Bij het naar buitenlopen van de parkeergarage hoef je nog maar één straat te lopen en je staat met je voeten in de oude haven. De parkeergarage uitgaan en op de snelweg belanden is overigens een heel ander verhaal. Als kippen zonder kop verdwaalden we en reden we zeker vier keer dezelfde route. Doe ons wat dit betreft vooral niet na.
Bezienswaardigheden Marseille
De Oude Haven
De oude haven van Marseille vond ik erg charmant. Met een beetje geluk tref je er een orkestje aan dat oefent onder de spiegelende overkapping. Muzikale ondersteuning terwijl jij door de straten struint. Ook de vismarkt die er gehouden wordt is leuk om doorheen te wandelen. De echte vissers aan het werk zien, terwijl de lokale bevolking boodschappen doet om nieuw meesterwerk te maken van het avondeten.
Vanaf de haven, die vol ligt met dure boten, heb je een fantastisch uitzicht op de kathedraal die behoorlijk majestueus aandoet met zijn glinsterende gouden top. Zeker iets om van dichterbij te bekijken.
Je wandelt in ongeveer 35 minuten via een duidelijk aangegeven route vanaf de haven naar de kerk op het hoogste punt van Marseille. In de hitte is dit overigens niet meteen aan te raden en overigens ook niet voor mensen die slecht ter been zijn. De eerste helft van de route is goed te doen, maar de tweede helft is vrij steil. Eenmaal boven ben je natuurlijk wel extra trots als je een blikje Amerikaanse toeristen uit de geparkeerde tourbus ziet rollen. En de klim is het waard. Het uitzicht is waanzinnig.
De Basiliek Notre Dame de la Garde
Deze basiliek die je vanaf de oude haven ziet, is van dichtbij nog indrukwekkender dan van veraf. De witte stenen, compleet met gaten in de zijkant door kanonvuur van de Duitsers in 1944, zijn bijna oogverblindend en hetzelfde geldt voor het gouden Mariabeeld op de berg. De basiliek is rond 1850 gebouwd en is sindsdien niet alleen een toeristische attractie, maar ook daadwerkelijk een bedevaartsoort voor pelgrims.
Ook van binnen is de basiliek een bijzondere verschijning met een met goudbeklede koepel, hangende boten en muren vol schilderijen van schepen in donkerbruine lijsten. Het schepenthema komt overigens van de Heilige Maria, die van oudsher beschermheilige van de zeevaarders is. En met een havenstad als Marseille kun je zo’n beschermheilige god gebruiken.
Ook het uitzicht vanaf de kerk valt niet te missen. Een prachtig panorama geeft je een beeld van de gigantische omvang van Marseille en kijkt uit op de glinsterende zee.
Oorlogsmonument Marseille
Vlakbij de basiliek vind je oude Amerikaanse tank en een oorlogsmonument. De tank werd gebruikt bij de aanval op de Duitsers op 25 augustus 1944 waarbij de drie inzittenden om het leven kwamen. De tank is een eerbetoon aan de gevallenen en herdenkt het gevecht waarvan de sporen nog in de zijkant van de kerk te zien zijn.
Heftig om in zo’n simpel nietszeggend Frans straatje zo’n grote tank te zien en al helemaal als je bedenkt dat deze tank hier zeventig jaar geleden écht reed. Wanneer je hier toch in de buurt bent, dan is het zeker de moeite om even een kijkje te nemen. Alleen al uit respect voor de inwoners van de stad die in deze periode om het leven kwamen.
Jardin de la Colline Puget
Ook het oudste openbare park van Marseille mag niet in deze lijst ontbreken. Jardin de la Colline Puget werd gecreëerd in 1801 en is een kleine oase van rust in de Franse stad. Het ligt op een heuvel waardoor je uitzicht hebt over de stad, maar ook door het park kunt afdalen. Je wandelt langs dichte begroeiing, kleine watervalletjes en een grote witte fontein.
Ik vond het een heerlijk plekje om even tot rust te komen. Simpelweg struinen zonder plan en even tot rust komen in de drukte die een grote stad soms ook heeft. Het ligt op de route van de Basiliek terug naar de minder hooggelegen delen van de stad. Goed te combineren met elkaar dus!
Centre de la Vieille Charité
Aan de andere kant van de oude haven vind je Centre de la Vieille Charité, een 17e-eeuwse opvangplek en hospice voor daklozen en wezen. Alleen al het uiterlijk van het gebouw is prachtig. Ontworpen door de huisarchitect van de koning is dit een grandioos religieus gebouw, midden in een oud deel van de stad.
Het is één van die gebouwen waarbij je de hoek omdraait en er ineens tegenaan loopt. Dat zijn de soort verrassingen waar je naar zoekt tijdens een stedentripje. Overigens is het sowieso een leuke buurt om lekker rond te struinen, want de sfeer die er hangt is relaxed.
In Centre de la Vieill Charité is tegenwoordig een cultureel museum te vinden. Ikzelf heb het museum overgeslagen, maar als je enige interesse hebt in kunst van verschillende culturen, dan is het een bezoekje waard. Op de website van het museum vind je welke collecties er momenteel zijn.
Cathédrale de la Major
De Basiliek Notre Dame de la Garde is niet het enige indrukwekkende religieuze gebouw. Ook de Cathédrale de la Major is een verschijning die je bijna niet kunt missen. Deze kathedraal werd pas in de 19e eeuw gebouwd, in dezelfde kleuren als de basiliek op de heuvel.
Hoewel deze specifieke kathedraal heel jong is voor zo’n soort gebouw, stonden er al vele eeuwen kerken op deze plek. Te beginnen met een veel kleinere kathedraal die in de 12e eeuw gebouwd werd. Het merendeel hiervan is afgebroken om de nieuwe, grotere kathedraal te bouwen, maar niet alles. De restanten van deze allereerste kerk staan nog altijd bij de Cathédrale de la Major. Je kunt de kathedraal overigens vrijwel dagelijks bezoeken, maar de buitenkant is eigenlijk al indrukwekkend genoeg.
Strand van Marseille
Jazeker, zelfs in een stad als Marseille kun je het strand terugvinden. Deze havenstad aan de kust van Frankrijk heeft meerdere stranden waar je uit kunt kiezen waaronder Plages du Prado. Grappig genoeg zijn deze stranden niet natuurlijk, maar een project waar de burgemeester van de stad in de jaren 70 opdracht voor gaf. Dank burgemeester.
Nu kun je je handdoek uit het hotel ophalen, jezelf in je bikini hijsen en richting het strand wandelen. Gewoon, midden op de dag, omdat je daar zin in hebt. Een hele slimme zet nadat je de heuvel beklommen hebt naar de basiliek. Wandel voor je naar het strand gaat ook nog even langs Amarino voor een welverdiend, fantastisch lekker ijsje (zie verderop bij de leukste restaurants!).
Château d’If
Voor Château d’If pak je een van de boten die naar deze bijzondere plek varen vanuit Marseille. Het fort dat deze naam draagt, ligt op het kleinste eiland in de Frioul-archipel in de Middellandse Zee vlak voor de kust van Marseille.
Van oorsprong was dit een verdedigingswerk dat gebouwd werd rond 1528. In praktijk is Château d’If nooit gebruikt tijdens een oorlog. Niet omdat er geen oorlogen waren, maar omdat het al in 1701 afgekeurd werd als militaire vestiging. Het fort zou te veel zwakke plekken hebben. De ligging midden in het water maakte de keuze voor een nieuwe bestemming voor Château d’If eenvoudig: een gevangenis. Dit bleef zo tot het einde van de 19e eeuw, waarna het in 1890 geopend werd voor publiek.
Koop hier je fasttrack-ticket voor Château d’If
De leukste restaurants in Marseille
- Amarino: De beste plek voor ijs in Marseille. Niet goedkoop, maar heel erg lekker. En je hebt een fantastisch uitzicht op de haven, terwijl je je ijsje opeet.
- Chez Didier et Brigitte: Je kunt je portemonnee aardig omkeren voor lekker eten in Marseille, maar Chez Didier et Brigitte is net zo lekker en een stuk meer budgetproof. Je geniet hier van heerlijke verse pizza’s.
- Café Bovo: In Café Bovo kun je terecht voor de Franse keuken en verse vis (Marseille is immers een havenstad). Het eten wordt prachtig opgemaakt en smaakt (gelukkig) ook nog eens lekker.
Hotel tips voor Marseille
- Le Ryad Boutique Hôtel: Een lieflijk boetiekhotel met Oosterse invloeden die je niet alleen in de inrichting ziet, maar ook in de voorzieningen. Zo is er een theesalon en kun je ook tijdens het ontbijt de lekkernijen uit de Marokkaanse keuken vinden. Een centraal gelegen hotel, perfect voor de budgetreiziger.
- Novotel Marseille Vieux Port: Dit viersterrenhotel ligt in het centrum van Marseille en vlakbij het strand Catalans. Je kijkt uit op de oude haven, geniet van lekker eten in het restaurant en kunt relaxen in de spa van het hotel.
- InterContinental Marseille – Hotel Dieu: Gun je jezelf een echte next-level relaxvakantie? Dit vijfsterrenhotel ligt in een indrukwekkend 18e-eeuws pand, is sfeervol ingericht, heeft twee eigen restaurants en natuurlijk ontbreekt de spa ook niet. De beste keuze wanneer je voor een écht luxe ervaring gaat.
16 reacties
Ik ben juist een beetje verliefd geworden op Marseille. Ik was daar ongeveer twee maanden geleden voor een weekje. We sliepen in het hotel Mama Shelter, wat sowieso al een hele ervaring was en echt een mooie bijdrage heeft geleverd aan de reis. in eerste instantie, toen we door Marseille reden, dacht ik; waar zijn we terechtgekomen?! Veel arme, mensen, zwervers en overal vuilnis en graffiti. Maar gedurende de week ben ik erachter gekomen dan Marseille echt een ruwe diamant is. Het wordt nog niet overspoeld door toeristen waardoor je de stad echt als een local kan ontdekken. We hebben heerlijk gegeten die week, onder andere in twee pizzeria die allebei topkwaliteit eten serveerden voor een goede prijs. De stad was daarnaast superfotogeniek, met allemaal verlaten hoekjes en muurkunst, Een paar van de foto’s kun je zien op mijn blog http://www.confashionsandmore.blogspot.com. Ik vond vooral de mix wat betreft bevolking interessant; er wonen ontzettend veel studenten, maar ook veel buitenlanders van over de hele wereld. En ook al leek de sfeer op het eerste gezicht een beetje griezelig s avonds, later voelde ik me op mijn gemak. Al met al, vond ik dat Marseille een bepaalde eigen charme (en ziel) had die ik nog in weinig andere steden had gezien, het had een onconventionele sfeer, maar daar hou ik wel van; iets nieuws, iets anders. En ik zou er zeker geen nee tegen zeggen om daar een half jaar te studeren. We zijn ook een dag naar Aix-en-Provence geweest, maar juist die stad sprak me niet aan. Ik vond dat er weinig te doen was en te toeristisch was gemaakt. Het voelde niet helemaal authentiek meer. Maar ieder zijn mening natuurlijk :)
Absoluut ieder zijn eigen mening! Leuk om te horen dat jij je zo vermaakt hebt. Vaak zijn plekken toeristisch om een reden :-)
Ik had er ook weinig van verwacht, maar vond Marseille een interessante stad. Misschien ook wel omdat ik vooraf al wat verhalen en indrukken van locals had meegekregen. Ook hele nare verhalen hoor, over een buitenwijk van Marseille waar zelfs de politie niet meer durft te komen ivm criminaliteit. Maar het centrum is lang niet meer zo crimineel, verzekerden zij mij, en dat ondervond ik zelf ook. Heb in Parijs engere momenten gekend dan in Marseille. Ik vond trouwens de parken één van de fijnste dingen van de stad! Heb je die toevallig bezocht, Parc Borély en Parc du Prado? Erg mooi! Evenals de corniche, de kustlijn. We hebben trouwens precies dezelfde foto gemaakt van de Notre Dame de la Garde, haha: https://www.bonjourfrankrijk.nl/wordpress/wp-content/uploads/2014/06/marseille-stedentrip-8.jpg :-)
Thanks voor je reactie! Dat scheelt denk ik zeker! Vind het altijd leuk om te horen hoe anderen een stad beleven, als ik het zelf niet zo top vond. Ik ben geloof ik niet in dat park geweest!
Mooie foto’s! Jammer dat Marseille tegen viel. Toch leuk dat je ook positieve punten noemt :)
Dankjewel!
Ik ben 1x in Marseille geweest, en ik vond het toen erg leuk omdat ik daar een vakantievriendje had ontmoet, haha. Hebben daar veel tijd samen doorgebracht, dat maakt het natuurlijk meteen een stukje leuker. Ik moet wel zeggen dat ik toen nog niet zo heel oud was (15 ofzo?) en ik toen nog een beetje een cultuurbarbaar was. Ik heb van Marseille zelf dus niet heel veel gezien. Ik heb die vakantie vooral veel het strand bekeken ;)
Haha wat een heerlijke herinnering! Leuk he, hoe zoiets je vakantie kleurt?
Newcaslte viel mij tegen, zie https://www.artikel255.nl/2014/01/newcastle-een-misselijkmakende-trip.html
En in Indonesië viel Surabaya mij heel erg tegen. Jakkie!
Ik ga je artikel lezen! Ik ga eind juli denk ik een weekendje naar Newcastle. Benieuwd of het mij bevalt!
Jammer dat het tegenviel! Je hebt wel mooie foto’s gemaakt. Leeuwarden is in 2018 culturele hoofdstad van Europa, dus zo veel heeft een stad ook niet nodig voor die titel geloof ik..
haha BURN. ;-)
Ook wel eens fijn om een negatief verhaal te lezen op een reisblog. Niet alles kan nou eenmaal geweldig zijn. Je foto met het licht en donker is wel erg mooi!
Dankjewel! Ik ben altijd eerlijk. Gelukkig is reizen subjectief, anderen zal Marseille wel bevallen :-)
In 2009 4 maanden in Marseille gezeten voor mn Erasmus. Voor mij is Marseille Brussel aan de kust. Heb me nooit onveilig gevoeld, of toch niet meer of minder dan in Brussel. Ik hou wel van de fierheid van de mensen in Marseille, speciale mensen, maar zeer vriendelijk. Heb er ook school gelopen dus dat zal wel een impact hebben op mijn positieve beeld dat dagtoeristen niet hebben.
Jammer dat je Marseille zo ervaren hebt. Het is een stad die je moet leren aanvoelen de mensen zijn aardig maar afwachtend. Ik woon er nu een paar maanden en begin het eindelijk te begrijpen. Les Marseillais zijn trots op hun stad en genieten van het leven. Het komt zoals het is en waarom zou je je ergens druk om maken. Dat verklaart de diversiteit en het soms erg achtergebleven onderhoud. En, oh ja als je met de auto komt leer dan creatief te zijn en maak je niet druk. Tot ziens!!