Hoe overleef je een citytrip als het bloedheet is?

door Explorista

Best leuk en aardig dat zonnetje, maar laat ik maar gewoon eerlijk zijn: met mijn fluoriscerend witte huid doe je mij echt geen plezier met vijfendertig graden. Met een zwembad onder mijn oksels, haar dat nog het meeste wegheeft van de 36e afgewezen toupet van John Travolta, en een moraal van min vierentwintig trek ik met een hittegolf door een stad. Maar in de Balkan moest ik wel, want daar was het standaard bloedheet, en tsja.. je wilt toch iets van de omgeving zien. Al snel vond ik een routine waar ik me het meest prettig bij voelde. Zo overleef je een citytrip als het bloedheet is.

Kies je bestemming verstandig

Ja, duh. Open deur enzo, maar je gaat dus even niet naar de sahara in hartje zomer. Hou er even een beetje rekening mee. Dat gezegd hebbende, soms heb je gewoon pech. Een hittegolf kan overal langskomen. En München was wel de laatste plek waar ik verwachte 38 graden tegen te komen.

Bedek jezelf

Als tiener was mijn credo: hoe minder kleding, hoe beter. Ik dacht dat hoe strakker en korter de kleding was, hoe minder last ik van warmte zou hebben. Totdat ik ontdekte dat ik me juist veel prettiger en koeler voelde in een lange jurk, die mijn lijf voor een groot deel bedekte. Sindsdien stond ik zelfs in de Sahara met een lange spijkerbroek aan. (Niet helemaal de beste keuze, maar het bedekte mijn tere huidje). Door iets te dragen wat je huid bedekt, blokkeer je de zon, en dus de meest directe bron van warmte. In de auto had ik de hele tijd een vest over mijn ‘zonarm’, en het hielp écht.

cheapasszonnebrillen4

Draag luchtige kleding

Als aansluiting op het vorige punt: zorg dat de kleding die je draagt luchtig is. Hoe meer wind er tussen je benen door kan wapperen, hoe beter. Zegmaar. Gooi je okselharen los, en wapper ze in de wind. In all seriousness: kies voor katoen, of andere luchtige stoffen, die niet aan je huid plakken. Zo kan alles lekker door waaien, en koelt de wind je lichaam af. Zeker als er zweet op je huid staat.

Draag een hoed + Zonnebril

Die zonnebril spreekt voor zich: je wilt geen schade aan je oogbollen. Die hoed is tweeledig. Één: het is wetenschappelijk bewezen (door mij) dat je er met een hoed 438% stijlvoller uitziet dan zonder (echt hoor, niemand die je plakkerige haar en voorhoofd ziet). Twee: je voorkomt ermee dat je haarscheiding verbrandt. Dat is dus echt een groter probleem in mijn leven dan je denkt. Daarnaast verminder je de kans op zonnesteken aanzienlijk.

Barcelona77

Open schoenen

Random tip hoor, maar hoe graag ik ook met mijn New Balance gympen zou trouwen, in zomerse temperaturen is het geen feestje. Mijn voeten voelen als een wandelend oventje. Sindsdien probeer ik lekker zittende sandalen te vinden die er niet uitzien alsof je zometeen een wandelclub gaat beginnen. Mijn current favorites: een paar van Primark. Ja, echt. En ze lopen dus gek genoeg nog lekker ook. Zo zie je maar.

Zonnebrandcrème

Ik ga de deur niet uit. Zelf gebruik ik altijd factor 50, maar wat jij gebruikt moet je zelf weten. Ik gebruik zelf factor 50 omdat ik heb gemerkt dat ik toch nooit heel bruin wordt, en dat ik hiermee mezelf maar één keer per dag hoef in te smeren, en NOOIT verbrand. Dat is voor iemand met een heel lichte huid veel waard.

ZuidCalifornië9

Waaiers

Ze kosten vaak geen drol, en je gooit ze zo in je tas. Zo’n waaier kan echt even verlichting brengen als het warm is. Nét even dat kleine windje als het windstil is. Bonuspunten als je een knappe kerel kunt vinden die je toewappert. En die daarna niet ’tip?’ roept.

Plan je dag

Weet je dat het heel warm gaat worden? Probeer dan je dag zo in te plannen dat je ’s ochtends en ’s avonds de meest actieve dingen doet. Het is dan koeler en de zon schijnt minder fel. Probeer midden op de dag schaduw te zoeken, of plan wat rust in.

Munchen7

Bezoek museums, kerken of andere donkere ruimtes

Koester je innerlijke dracula, en sluit jezelf op in donkere, koele ruimtes. Mijn top picks? Kastelen, kerken of musea. Niemand hoeft te weten dat de enige reden dat je vier uur in het Louvre was, omdat het buiten bloedheet was. Bovendien: zo leer je nog eens wat.

Drink veel water (en weinig alcohol)

Verlaat je huis niet zonder flesje water. Het is heel belangrijk dat je niet uitgedroogd raakt in het warme weer. Hoe aanlokkelijk het ook is: alcoholische dranken onttrekken vocht aan je lichaam. Net als cafeïnerijke en suikerrijke dranken.

Lauwersmeer18

Lichte maaltijden

Hoe lichter je eet, hoe lichter je je zult voelen. En niemand wil zich naast bloedheet ook nog heel zwaar van het eten voelen. Vermijd heel vet eten, en ga voor iets lichts met vis en groenten bijvoorbeeld. Zout eten houdt vocht vast.

Neem siesta’s

Ze zijn niet voor niets uitgevonden. In Bosnië, toen de thermostaat in de middag zo’n veertig graden aantikten, deden wij even een tukje in onze kamer. Ga je ’s avonds helemaal fris op pad. Je zult zien dat het ’s avonds in warme bestemmingen helemaal leeft: iedereen komt zijn huis uit, en dat is het moment waarop het sociale leven van locals echt plaatsvindt.

Egypte1

Boek accomodaties met airconditioning

Lijkt me duidelijk. Echt, een ventilator is gewoon niet genoeg.

Vermijd de volle zon

Als je dan tóch wilt zonnen (er schijnen menswezens te zijn die vrijwillig in de zon gaan liggen – ne pas moi, zullen we maar zeggen), ga dan alsjeblieft niet tussen 12 en 3 in de zon liggen.

Valencia70

ZO. VEEL. IJSJES.

Last but not least: er is echt geen beter excuus om drie ijsjes per dag te eten. Het moet. Want je moet je temperatuur naar beneden brengen enzo. Het is voor je gezondheid.

Wat zijn jouw beste tips voor reizen tijdens een hittegolf?

Misschien vind je dit ook interessant

12 reacties

Lizette 13 augustus, 2015 - 08:29

Leuk bericht! En goeie tips! Mijn huidje is iets minder teer, maar dan nog is goed bedekken en smeren een must. Heb me toch al eens vergist en met blote schouders op het terras gezeten, waardoor mn schoudertas daarna toch ff wat minder lekker zat. En waaiers, ideaal! Op de een of andere manier vergeet ik ze steeds in te pakken en koop ik weer een nieuwe zodra ik er eentje zie. Klein minpuntje, als ik eenmaal begin met wapperen… :)

Plaats een reactie
Shirley 13 augustus, 2015 - 08:33

Goede tips. Ik probeer me altijd zo min mogelijk in te spannen en druk te maken. Mijn laatste hete stedentrips waren in Amerika en daar kun je behalve van schaduw naar schaduw ook van airco naar airco.

Plaats een reactie
Karlijn 13 augustus, 2015 - 09:57

Fijne tips! Ik leef in de zomer echt in zwierige maxirokken en een losse lange jurk, dus dat helpt aardig. En natuurlijk is ijs altijd welkom, bij elke temperatuur ;)

Plaats een reactie
Annebelle 13 augustus, 2015 - 11:23

Toen ik in München was vond ik het ook nog verrassend warm!

Plaats een reactie
Claire 13 augustus, 2015 - 12:02

Haha; supergrappig geschreven :D

Plaats een reactie
Jessica 13 augustus, 2015 - 12:35

Haha zo leuk geschreven! Die van de ijsjes is zeker waar: er is altijd reden voor ijs (ook in de winter in Nederland hoor)!

Plaats een reactie
Debby 13 augustus, 2015 - 13:26

HAHAHAH gooi je okselharen los en wapper ze in de wind <<<333 ik heb juist nog steeds dat hoe minder kleding hoe beter gevoel want ik ga met kleding ook enorm zweten en dan word ik liever bruin of rood met zweet dan dat ik wit blijf met zweet :P ik doe wel graag haarbandjes in enzo. En siësta. Love it!

Plaats een reactie
Wesley Pechler 13 augustus, 2015 - 14:11

Hahaha wat een perfect artikel! Volg de meeste van deze tips al op (vooral ijs en kerken) maar sommige zullen nooit lukken (licht eten? wat is dat?). En ik moet zeggen dat de Sahara pas, eind juni, heel goed te doen was met 41 graden. Zelfs met een hete kameel tussen mijn benen. Liever 41 graden in Marokko dan 31 in dit benauwde land!

Plaats een reactie
Daphne | LiveTheLifeYouLove 13 augustus, 2015 - 21:47

Hahahhaha, jij bent echt hilarisch! Super leuk geschreven Milou! En goeie tips ook :) Vooral van die ijsjes kan ik geen genoegen krijgen ;)

Plaats een reactie
Vetexbart 14 augustus, 2015 - 11:05

Toffe post Milou! Ik was onlangs in Doornik toen het 40 graden was in België, dat verwacht je natuurlijk niet dus had ik mijn fiets die ik wilde huren maar omgeruild voor een elektrisch exemplaar :)

Plaats een reactie
Lisa 15 augustus, 2015 - 21:07

handige tips! Sommigen spreken voor zich, maar denk je als leek niet zo snel aan.

Plaats een reactie
Marcella 18 augustus, 2015 - 21:38

Uiteraard, ijsjes eten is de allerbéste tip!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter