5 dingen om te weten voor een bezoek aan kasteel Neuschwanstein

door Explorista

Het torende al eeuwenlang bovenaan mijn wishlist, en talloze fantasietripjes naar München werden in mijn hoofd ingepland met maar één doel: het bezoeken van kasteel Neuschwanstein. Een heus sprookjeskasteel, boven op een berg? Yes, please. Dus toen we een roadtrip maakten naar Balkan, besloot ik dat als we dan tóch een tussenstop zouden doen, dat dat München moest worden. En dan kon een tripje naar Slot Neuschwanstein niet ontbreken. Dat lijkt me duidelijk.

En dus pakte ik op een warme maandag mijn kroontje in, trok mijn mooiste Sound of Music outfit aan, en huppelde richting de auto voor een rit van ongeveer anderhalf uur van München naar Schloss Neuschwanstein. Het was de eerste stop op onze reis, en zoals gebruikelijk had ik weer eens iets ingepland omdat ik een mooi plaatje had gezien: ik had geen idee waar ik nou daadwerkelijk aan begon. Het was een stuk handiger geweest als ik wat van de onderstaande informatie en tips had gehad voor mijn bezoekje!

Neuschwanstein is misschien wel het mooiste kasteel ik ooit bezocht. Dit waren vijf dingen die je moet weten voor een bezoekje aan het sprookjeskasteel Neuschwanstein + tips voor je bezoek!

1. Een stukje geschiedenis over dit Disneykasteel

Voordat we in de geschiedenis duiken, ja: dit kasteel deed dienst als inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland! Dat roze kasteel, inderdaad. En dat zie je er dan ook best aan af! De vergelijking is treffend.

Dan nu de geschiedenis: Ooit was er een excentrieke Beierse koning. Zijn naam was Ludwig II en hij was geobsedeerd door sprookjes. Zijn grootste wens was dat hij als koning zo kon leven als de koningen in de Middeleeuwen. En daarvoor had hij een fantastisch kasteel nodig.

Daarom liet hij een gigantisch kasteel bouwen, Neuschwanstein, waarvan de bouw in 1869 begon. Het kwam overigens nooit af… er ontbreken nog een aantal gebouwen die Ludwig op de planning had staan.

Op het einde van zijn leven werd de koning (die verzot was op sprookjes, zich weinig interesseerde in het leger, en het liefst een teruggetrokken leven leidde) onbekwaam geacht door de regering, en afgezet.

Een dag nadat hij werd afgezet, in 1886, werd zijn levenloze lichaam in een nabijgelegen meer gevonden. Dat was op zich al vrij dubieus, want hij was een goede zwemmer. Maar goed, af of niet: het kasteel is werkelijk waar prachtig, en je kunt je bijna niet indenken dat het nooit af is gemaakt.

Neuschwanstein6

2. Vanuit München naar Slot Neuschwanstein (+ kaart)

Het kasteel Neuschwanstein ligt in het dorpje Hohenschwangau, niet ver van de plaats Füssen, in de Duitse deelstaat Beieren. Het kasteel ligt op ongeveer anderhalf tot twee uur rijden ten zuidwesten van München, praktisch tegen de Oostenrijkse grens aan. Ook vanuit Innsbruck is het ongeveer twee uur rijden naar het kasteel.

Neuschwanstein met de auto: Neuschwanstein is perfect te bezoeken als dagtrip en het makkelijkst te bereiken met de auto. Parkeren kun je in het dorpje Hohenschwangau. Hier heb je een kaart met alle parkings en actuele parkeertarieven.

Let op: je moet in het dorpje parkeren en vervolgens zelf de berg op (eventueel met een shuttle). Dichterbij parkeren kan niet. Ik weet niet of je inmiddels met een bankpas kan betalen bij het parkeren, maar toen ik er was (in 2015) kon je alleen met cash betalen, dus neem voor de zekerheid voldoende contant geld mee. Het blijft immers Duitsland.

Neuschwanstein met de trein: Als je met de trein reist, moet je uitstappen in de plaats Füssen. Vervolgens kun je de bus pakken naar Hohenschwangau, waar het kasteel zijn eigen busstop heeft. Voor meer informatie over hoe je de mogelijkheden met openbaar vervoer, kun je dit artikel lezen.

Neuschwanstein met de bus of als dagexcursie: Mocht je geen eigen vervoer hebben (of even alles uit handen willen geven aan professionals en gewoon lekker willen ontspannen) dan kun je ervoor kiezen om een georganiseerde bustoer te boeken, met vertrek vanuit München. Hierbij wordt je dag gepland door ervaren begeleiders, worden de tickets voor je opgehaald en krijg je uitgebreide uitleg over het kasteel.

Vanaf de parkeerplaats naar het kasteel:
Er zijn een paar manieren om naar boven te gaan naar het kasteel. Je kunt lopen, wat best pittig is, maar wel een goede workout (wij hebben het ook gedaan). Dat duurt zo’n twintig minuten. Je kunt ook met een treintje gaan, dat kost €3,50 voor een retourtje (€3 voor naar boven, en €2 voor naar beneden, een retourtje is dus iets goedkoper).

Je kunt ook lekker traditioneel met de paardenkoets gaan (die gaan trouwens ook niet helemaal naar boven, de laatste 10-15 minuten moet je lopen). Dit kost €8 om naar boven en €4 om naar beneden te gaan. Zo ging koning Ludwig zelf altijd naar boven trouwens :-).

Openingstijden Slot Neuschwanstein:

April to 15 Oktober: 9:00 -18:00
16 Oktober tot Maart: 10:00 – 16:00

De ticket office gaat een uur voor de opening van het kasteel open, en sluit twee uur voor sluiting van het kasteel. Bezoek de website voor de meest actuele openingstijden en een kaart van het terrein. Je kunt via de officiële website ook kaartjes kopen.

Gesloten op: 1 januari, 24/25/31 December
Adres ticketcenter:
Neuschwanstein-Hohenschwangau
Alpseestraße 12, D-87645 Hohenschwangau 

Bonustip: je mag geen grote rugzakken of tassen meenemen in het kasteel, dus laat deze óf in de auto (uit het zicht, natuurlijk!), of neem ze niet meer op je dagtrip.

3. Je moet vooraf kaartjes kopen (+ tips hoe dat werkt!)

Het kasteel is zo druk dat het met een timeslot-systeem werkt. Het kasteel bezoeken kan alleen met een rondleiding. Bij het kopen van je kaartje reserveer je een vast tijdstip om het kasteel te bezoeken. Zorg dus dat je op tijd komt voor je rondleiding, anders heb je je timeslot gemist. Er zijn twee opties voor het kopen van kaartjes:

A) Je hebt van tevoren online kaartjes gekocht (slim!)

B) Je wilt ter plekke kaartjes kopen (ook een optie, maar minder verstandig)

Optie A: De handigste optie is om voor je bezoek alvast skip-the-line kaartjes te reserveren. Laat simpelweg je smartphone voucher zien aan de gids bij het meeting point op parking P3. De officiële tourgids neemt je mee op een 35 minuten durende Engelstalige rondleiding door Neuschwanstein. Zo hoef je nergens in de rij te staan.

Optie B: Als je van te voren geen kaartjes hebt gekocht, sluit je beneden in het dorp aan in de rij bij de ticket office om kaartjes te kopen voor het kasteel. Ga vroeg op de dag je kaartjes halen, aangezien vaak pas uren later een plekje vrij is. Het allerbeste kun je rond de openingstijd al bij het ticket office zijn, dat is een uur voordat het kasteel opengaat.

Ik zou je zelf met klem (!) aanraden van te voren online kaartjes te kopen, zodat je niet achter het net vist. Dan hoef je ook niet in de rij voor de ticket office, en die kan lang zijn. In de wachttijd kun je de omgeving ontdekken.

Ga bijvoorbeeld naar de Marienbrücke, het bruggetje iets hoger gelegen op de Tegelberg vanwaar je het mooiste uitzicht hebt op het kasteel, en schiet een paar mooie foto’s. Wandel door de omliggende natuur. Of ga eventueel iets eten in het dorpje Hohenschwangau.

Zorg dat je vijftien minuten voor aanvang van je rondleiding aanwezig bent. Als je op het gereserveerde tourtijdstip aankomt, moet je je melden bij het hek. Dan krijg je een audioguide en de gids leidt je rond door het kasteel. De rondleiding zelf duurt zo’n 35 minuten.

Het is allemaal ontzettend goed en vlot geregeld. De rondleiding is vrij kort en snel, maar is echt super leuk! Wat interessant om meer te leren over het kasteel, de geschiedenis en de excentrieke koning. De ruimtes zijn supergoed bewaard gebleven. En dat úítzicht. Neuschwanstein is echt het mooiste kasteel dat ik ooit bezocht heb.

Let op: Hou bij alle stappen van je bezoek rekening met wachttijden: zorg dat je op tijd je kaartjes gaat ophalen, op tijd gaat wachten voor het treintje (die rij kan flink oplopen), en op tijd bij het kasteel aankomt. Je kunt beter boven bij het kasteel nog even moeten wachten (de omgeving is mooi!), dan dat je te laat bent voor je tour.

4. Het is stervensdruk

Nou, en niet een beetje druk. Echt stervensdruk. Zes weken na de dood van Ludwig werd het kasteel voor het eerst opengesteld voor publiek. Sindsdien is het uitgegroeid tot één van de meest drukbezochte kastelen ter wereld. Slot Neuschwanstein ziet jaarlijks 1.3 miljoen toeristen, dus de kans is groot dat het tijdens jouw bezoek ook nogal druk is.

Ik weet dat het op een populaire plek druk is. Rationeel gezien. Maar dat vergeet ik altijd en dan heb ik visioenen van hoe ik in mijn eentje door een kasteel draal en de mooiste uitzichten helemaal voor mezelf heb. In plaats daarvan schoven we met een paar honderd mensen op een bruggetje vanwaar je mooi uitzicht hebt op het kasteel. Je moet je letterlijk langs lijven schuiven, en tegelijkertijd je gedachtes onder controle houden als het bruggetje een beetje kraakt. Want je zal toch maar naar bene-… Nee.

In plaats van een heel rustgevend uitzicht op het kasteel, raakte ik betrokken in een ellebooggevecht met een dikke Aziatische vrouw van middelbare leeftijd, en moest ik goed mijn best doen haar permanentje niet in elke hoek van mijn foto te hebben. Maar ach. Het uitzicht is wel mooi. De tourgroepen in het kasteel worden overigens gereguleerd. Die zijn groot, maar niet te groot, waardoor je wel alles kunt zien tijdens je rondleiding.

Zo vermijd je de toeristen bij Neuschwanstein:

– Bezoek het kasteel zo vroeg mogelijk: Je kunt het kasteel het beste zo vroeg mogelijk op de dag bezoeken. Een uur voor openingstijd is het nog rustig op de Marienbrücke en op de parkeerplaats. Ook is dit je beste optie als je niet online al kaartjes hebt gekocht.

– Bezoek het kasteel buiten het hoogseizoen, en op een doordeweekse dag. Dan is het minder druk.

– Je kunt ook het kasteel na drie uur ’s middags bezoeken, maar dan moet je wel van te voren een kaartje hebben (de kans is erg groot dat ze anders al uitverkocht zijn). Na drie uur trekken veel mensen weer terug naar München.

5. De omgeving is ook echt niet lelijk.

Kijk maar. Ik heb de Sound of Music nooit gezien (in Salzburg vielen ze bijna van hun stoel), maar zo stel ik het me een beetje voor. Serieus. KIJK. HOE. MOOI. Kort om: gaan! Een paar goede tips voor plekken om te bezoeken in de omgeving:

  • Salzburg: De geboortestad van componist Mozart, en de prachtige architectuur in de stad laat zien dat de stad altijd welvarend is geweest. Verder ben je zo in de bergen als je lekker wilt wandelen of wintersporten. Lees mijn artikel over Salzburg hier.
  • Kasteel Hohenschwangau: dit kasteel ligt op zo’n twintig minuten van kasteel Neuschwanstein en valt in combinatie te bezoeken. Ook dit kasteel is alleen met een rondleiding te bezoeken. Hier woonde koning Ludwig II tijdens zijn jeugd. Meer informatie over Kasteel Hohenschwangau.

Ben jij al eens in Slot Neuschwanstein geweest?

Ik was op uitnodiging van het kasteel op bezoek, maar dit beïnvloedt op geen enkele manier mijn mening over het kasteel (ik HOU van kastelen).

Misschien vind je dit ook interessant

23 reacties

Anita - Reisvlinder.nl 11 augustus, 2015 - 10:17

Jammer dat het er zo druk is, maar ik ben op slag verliefd op dat kasteel. Wat en mooie foto’s. Misschien ook maar een keer een tussenstop maken..

Plaats een reactie
Annebelle 11 augustus, 2015 - 10:26

Ik ben hier ook geweest en vond het prachtig. De rondleiding vond ik het niet per se waard om geld aan te besteden.

Plaats een reactie
Explorista 11 augustus, 2015 - 14:42

Oh echt? Ik vond het heel interessant, en hoewel het niet goedkoop is, kom je anders helemaal niets over het kasteel te weten… dus ik zou het wel iedereen aanraden persoonlijk. :)

Plaats een reactie
Yvon 12 augustus, 2015 - 05:44

Nou ben ik wel benieuwd wat een kaartje kost…

Het kasteel is in elk geval prachtig! Ben benieuwd hoe het er van binnen uitzag.

Plaats een reactie
Wesley Pechler 11 augustus, 2015 - 11:22

DIT KAN ÉCHT NIET! WAT IS JE ADRES? DAN STUUR IK JE VANDAAG NOG EEN DVD VAN THE SOUND OF MUSIC TOE! ;) Bedankt voor dit artikel, ik ga over 6 dagen eindelijk! Ga met een georganiseerde groepstour vanaf München (want geen rijbewijs) en dan ook nog door naar Linderhof, ben erg benieuwd :)

Plaats een reactie
Lizette 11 augustus, 2015 - 11:51

Wat een schitterend kasteel! Jammer dat het zo druk was. Maar volgens mij toch zeker wel de moeite waard de drukte een keer te gaan trotseren om het met eigen ogen te zien. Wat een mooie foto’s ook!

Plaats een reactie
Stephanie 11 augustus, 2015 - 13:34

Wauw prachtig!! Echt een onwijs mooi kasteel, daar zou ik echt zo graag eens naartoe willen. Staat genoteerd haha!

Plaats een reactie
Kirsten 11 augustus, 2015 - 14:16

Jaaaaa, mooi kasteel he :) Ik ben er ook geweest (liep stage in de buurt) en ik was ook meteen verliefd op dit kasteel. Ik had geloof ik wel mazzel dus, want toen bij mij was het eigenlijk helemaal niet druk. Oké, een bus vol Japanners maar verder stond ik wel alleen op die brug (anders had ik het ook nooit aangedurfd om de brug op te gaan).

En nu wil ik weeeeeer!

Plaats een reactie
Sabine 11 augustus, 2015 - 14:42

Ik houd echt ENORM van kastelen! Jammer dat er hier in Colombia zo weinig zijn (en diegene die er zijn, zijn moeilijk bereikbaar). Dit kasteel ziet er werkelijk uit als een sprookje! Jammer van de drukte, maar toch wil ik er heen! :)

Plaats een reactie
Tikva 12 augustus, 2015 - 20:08

Oh ik wil daar echt nog een keer naar toe, kastelen zijn gaaf zeker Disneykastelen. Wij gaan later dit jaar ook nog in een doornroosje kasteel slapen zo’n zin in!

Plaats een reactie
Leonie | Troikatripper 12 augustus, 2015 - 22:44

Het ziet er onwaarschijnlijk prachtig uit! Ben benieuwd naar je de rest van je verhalen over je Balkanreis. :)

Plaats een reactie
Jessica 13 augustus, 2015 - 02:14

Haha geniaal! Ik bepaal ook vaak aan de hand van een foto dat ik ergens heen MOET gaan ;p Heerlijk hoe je jezelf door een verlaten kasteel waant en dan wakker schrikt door schreeuwende kleuters en Japanners die elkaar met selfiesticks aanvallen.

Plaats een reactie
Paul 15 augustus, 2015 - 20:06

– het was er erg druk.
– het was er zo druk dat er een wachtrij was voor de wachtrij.
– kaartjes op de website gaan maar 2 dagen in het voren.
– er staat nog een (echt) kasteel naast dat ook druk is, ook duur, maar niet stervensdruk.
– het is een prima plek om je Chinees, Japans, Italiaans en welke taal dan ook op te halen.
– ik was er half juli, het was er drukker dan op de Kalverstraat voor Sint.

Plaats een reactie
Explorista 16 augustus, 2015 - 13:50

Volgens mij kan dit samengevat worden in: het was druk, wat ik ook al aangeef in het artikel ;-)

Plaats een reactie
Marcella 18 augustus, 2015 - 21:29

Wat een plaatje zeg! Dit kasteel móet echt op mijn wishlist. Wauww <3

Plaats een reactie
Yvonne 16 september, 2015 - 21:26

Jeetje, jij wordt gewoon uitgenodigd op dat kasteel waar ik ook al jaren naar toe wil?!? Super! Nooit bij stilgestaan dat het daar zo druk zou zijn, goed om even rekening mee te houden dus (aangezien wij tegenwoordig met buggy en rugdrager met bijbehorend grut reizen wat niet lang in de rij wil staan). Leuk verslag en mooie foto’s!

Plaats een reactie
Ajnik 16 juni, 2018 - 13:46

Hoi, ik heb nog wat vraagen. Ik wil Neuschwanstein kasteel in combinatie met Kasteel Hohenschwangau te bezoeken. Hoe moet ik voor alle twee kastelen ticket reserveren, want er moet op vaste tijden . Is het te doen in een dag? Hoe lang (ongeveer) duurt bezoek aan Neuschwanstein en hoe lang aan Kasteel Hohenschwangau. Ik vertrek op 10 augustus uit Slovenië, en volgens google maps zou ik 6 uur over meten doen. Ik neem aan als ik voor 6 uur vertrek ben ik rond 12-13:00uur in Fussen. Om alles nog te kunnen regelen( incheken in hotel, parkeren…) zou ik ticket voor Neuschwanstein kasteel om 15:00 willen reserveren. Is het te doen om daarna nog Kasteel Hohenschwangau te bezoeken? En hoe moet ik dan twee verschillende tijden reserveren, als ik combinatie ticket koop bij http://www.hohenschwangau.de/1397.0.html ? Bij voorbaat dank voor antwoord.
Met vriendelijke groet,
S.Ajnik

Plaats een reactie
Explorista 17 juni, 2018 - 13:25

Hi, een bezoek aan Neuschwanstein duurt (zoals in het artikel staat) 35 minuten. Daarnaast moet je minimaal 1.5 uur wachten tussen het kopen van je ticket en het bezoek van het kasteel. Dus je zult zeker 2.5 uur, maar liever 3 uur moeten rekenen voor je bezoek, want hier zit nog niet je wachttijd voor het kopen van tickets en vinden van een parkeerplekje bij inbegrepen. Ik heb geen ervaring met Hohenschwangau dus daar kan ik je geen advies over geven. Ik weet ook niet precies hoe het zit met de tickets voor Hohenschwangau. Succes!

Plaats een reactie
Ajnik 19 juni, 2018 - 14:43

Dank je wel voor je reactie. Ik ga online tickets kopen, voor allebei. dus als ik voor Neuschwanstein onlijn ticket koop, dan is het wachttijd niet 1.5 uur, of als nog wel voor die officiële tickets?

Plaats een reactie
Explorista 20 juni, 2018 - 19:26

Hi Ajnik. Je moet de tickets 1.5 uur van te voren ophalen, anders vervalt je reservering.

Plaats een reactie
Annemiek 16 juli, 2018 - 20:45

Zou het kunnen kloppen dat er nu al helemaal geen tickets online meer te koop zijn voor het kasteel in juli en augustus? Ik had niet verwacht dat je zó ver van tevoren zou moeten reserveren… :(

Plaats een reactie
Explorista 18 juli, 2018 - 10:54

Het lijkt erop :(

Plaats een reactie
Irene 21 juli, 2023 - 13:18

dat zag ik ook,tot eind augustus geen kaarten meer verkrijgbaar
dan kan je je ze dus ook niet op.de dag zelf meer .aan de kassa.kopen neem ik aan

Plaats een reactie

Laat een reactie achter