Neuschwanstein5

5 dingen om te weten voor een bezoek aan kasteel Neuschwanstein

Neuschwanstein5

Het torende al eeuwenlang bovenaan mijn wishlist, en talloze fantasietripjes naar München werden in mijn hoofd ingepland met maar één doel: het bezoeken van kasteel Neuschwanstein. Een heus sprookjeskasteel, boven op een berg? Yes, please. Dus toen we afgelopen zomer naar de Balkan trokken, besloot ik dat als we dan tóch een tussenstop zouden doen, dat dat München moest worden. En dan kon een kasteeltripje niet ontbreken. Dat lijkt me duidelijk.

En dus pakte ik op een warme maandag mijn kroontje in, trok mijn mooiste Sound of Music outfit aan, en huppelde richting de auto voor een rit van ongeveer anderhalf uur van München naar Neuschwanstein. Het was de eerste stop op onze reis, en zoals gebruikelijk had ik weer eens iets ingepland omdat ik een mooi plaatje had gezien: ik had geen idee waar ik nou daadwerkelijk aan begon. Alleen dat het er mooi uitzag op foto’s. Classic.

Het bleek één van de mooiste kastelen, misschien wel dé mooiste, die ik ooit bezocht. Dit waren vijf dingen die je moet weten voor een bezoekje aan het sprookjeskasteel Neuschwanstein.

Neuschwanstein6

1. Het is een Disneykasteel (no, for real)

Dit epische kasteel (dat mag best gezegd worden), is de inspiratie van het kasteel van Doornroosje in Disneyland. En dat zie je er best aan af. Het mag dan niet roze zijn, een sprookjeskasteel is het wel!

2. Het is niet af

Ooit was er een excentrieke Beierse koning. Zijn naam was Ludwig II en hij was geobsedeerd door sprookjes. Zijn grootste wens was dat hij als koning zo zou leven als de koningen in de Middeleeuwen: in fantastische kastelen. Hij liet een gigantisch kasteel bouwen. Af was het nooit… er ontbreken nog een aantal gebouwen die Ludwig op de planning had staan. Op het einde van zijn leven werd de koning (die verzot was op sprookjes, zich weinig interesseerde in het leger, en het liefst een teruggetrokken leven leidde) onbekwaam geacht door de regering, en afgezet. Een dag nadat hij werd afgezet werd zijn levenloze lichaam in een nabijgelegen meer gevonden – dit terwijl hij een goede zwemmer was. Af of niet: het kasteel is werkelijk waar prachtig, en je kunt je bijna niet indenken dat het nooit af is gemaakt.

Neuschwanstein3

3. Je moet van te voren kaartjes kopen

Het is allemaal een klein beetje verwarrend, als je niet voorbereid aankomt (maar dat kom jij wel, daarom lees je deze post). Allereerst parkeer je je auto op de parkeerplaats (let op: alleen cash betalen!), vervolgens sluit je aan in de lange rij om kaartjes te kopen voor het kasteel (beneden in het dorp). Als je niet van te voren kaartjes hebt gekocht, dan moet je vroeg in de dag je kaartjes halen, aangezien vaak pas uren later een plekje vrij is. Handiger is om je kaartjes alvast online te bestellen en hoef je die dan alleen maar op te halen. Kaartjes kosten zo’n €12 per volwassene. Het kasteel valt alleen met een rondleiding te bezoeken, die zo’n 35 minuten duurt. Zorg dat je op tijd bent voor het tijdstip dat je je tour geboekt hebt, want ze kennen hier zeker de Duitse pünktlichkeit.

Vanuit het dorp zijn er vervolgens een paar manieren om naar boven te gaan naar het kasteel. Je kunt lopen, wat best pittig is, maar wel een goede workout (wij hebben het ook gedaan). Dat duurt zo’n twintig minuten. Je kunt ook met een treintje gaan, dat kost €2,60 voor een retourtje (€1,80 voor naar boven, en €1 voor naar beneden, een retourtje is dus goedkoper). Je kunt ook lekker traditioneel met de horse carriage gaan. Dit kost €6 om naar boven en €3 om naar beneden te gaan.

Als je vervolgens op het gereserveerde tourtijdstip aankomt, moet je je melden bij het hek. Dan krijg je een audioguide en de gids leidt je rond. Het is allemaal ontzettend goed en vlot geregeld. De rondleiding duurt maar zo’n half uur, maar is echt super leuk. Wat interessant om meer te leren over het kasteel, de geschiedenis en de excentrieke koning. De ruimtes zijn supergoed bewaard gebleven. En dat úítzicht. Neuschwanstein is echt het mooiste kasteel dat ik ooit bezocht heb. Voor actuele openingstijden van het kasteel kun je het beste de website bezoekenLet op: Hou bij alle stappen van je bezoek rekening met wachttijden: zorg dat je op tijd je kaartjes gaat ophalen, op tijd gaat wachten voor het treintje (die rij kan flink oplopen), en op tijd bij het kasteel aankomt. Je kunt beter boven bij het kasteel nog even moeten wachten (de omgeving is mooi!), dan dat je te laat bent voor je tour.

Zo kom je bij Kasteel Neuschwanstein:

Het kasteel is perfect als dagtrip vanuit München, en makkelijk te bereiken met de auto. Mocht je geen eigen vervoer hebben (of even alles uit handen willen geven aan professionals en gewoon lekker willen ontspannen) dan kun je ervoor kiezen om een georganiseerde bustoer te boeken. Hierbij wordt je dag gepland door ervaren begeleiders, worden de tickets voor je opgehaald en krijg je uitgebreide uitleg over het kasteel.

4. Het is stervensdruk

Nou, en niet een beetje. Ik weet altijd best wel dat het op een populaire plek druk is. Rationeel gezien. Maar dat vergeet ik altijd en dan heb ik visioenen van hoe ik in mijn eentje door een kasteel draal en de mooiste uitzichten helemaal voor mezelf heb. In plaats daarvan schoven we met een paar honderd mensen op een bruggetje vanwaar je mooi uitzicht hebt op het kasteel. Je moet je letterlijk langs lijven schuiven, en tegelijkertijd je gedachtes onder controle houden als het bruggetje een beetje kraakt. Want je zal toch maar naar bene-… Nee. In plaats van een heel rustgevend uitzicht op het kasteel, raakte ik betrokken in een ellebooggevecht met een dikke Japanse vrouw van middelbare leeftijd, en moest ik goed mijn best doen haar permanentje niet in elke hoek van mijn foto te hebben. Maar ach. Het uitzicht is wel mooi. De tour-groepen in het kasteel worden overigens gereguleerd. Die zijn groot, maar niet te groot, waardoor je wel alles kunt zien tijdens je rondleiding.

Neuschwanstein4

5. De omgeving is ook echt niet lelijk.

Kijk maar. Ik heb de Sound of Music nooit gezien (in Salzburg vielen ze bijna van hun stoel), maar zo stel ik het me een beetje voor. Serieus. KIJK. HOE. MOOI. Kort om: gaan!

Neuschwanstein1 Neuschwanstein2

Ik was op uitnodiging van het kasteel op bezoek, maar dit beïnvloedt op geen enkele manier mijn mening over het kasteel (ik HOU van kastelen).

 

17 comments

 1. Anita - Reisvlinder.nl

  Jammer dat het er zo druk is, maar ik ben op slag verliefd op dat kasteel. Wat en mooie foto’s. Misschien ook maar een keer een tussenstop maken..

  Beantwoorden

 2. Annebelle

  Ik ben hier ook geweest en vond het prachtig. De rondleiding vond ik het niet per se waard om geld aan te besteden.

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Oh echt? Ik vond het heel interessant, en hoewel het niet goedkoop is, kom je anders helemaal niets over het kasteel te weten… dus ik zou het wel iedereen aanraden persoonlijk. :)

   Beantwoorden

   1. Yvon

    Nou ben ik wel benieuwd wat een kaartje kost…

    Het kasteel is in elk geval prachtig! Ben benieuwd hoe het er van binnen uitzag.

    Beantwoorden

 3. Wesley Pechler

  DIT KAN ÉCHT NIET! WAT IS JE ADRES? DAN STUUR IK JE VANDAAG NOG EEN DVD VAN THE SOUND OF MUSIC TOE! ;) Bedankt voor dit artikel, ik ga over 6 dagen eindelijk! Ga met een georganiseerde groepstour vanaf München (want geen rijbewijs) en dan ook nog door naar Linderhof, ben erg benieuwd :)

  Beantwoorden

 4. Lizette

  Wat een schitterend kasteel! Jammer dat het zo druk was. Maar volgens mij toch zeker wel de moeite waard de drukte een keer te gaan trotseren om het met eigen ogen te zien. Wat een mooie foto’s ook!

  Beantwoorden

 5. Stephanie

  Wauw prachtig!! Echt een onwijs mooi kasteel, daar zou ik echt zo graag eens naartoe willen. Staat genoteerd haha!

  Beantwoorden

 6. Kirsten

  Jaaaaa, mooi kasteel he :) Ik ben er ook geweest (liep stage in de buurt) en ik was ook meteen verliefd op dit kasteel. Ik had geloof ik wel mazzel dus, want toen bij mij was het eigenlijk helemaal niet druk. Oké, een bus vol Japanners maar verder stond ik wel alleen op die brug (anders had ik het ook nooit aangedurfd om de brug op te gaan).

  En nu wil ik weeeeeer!

  Beantwoorden

 7. Sabine

  Ik houd echt ENORM van kastelen! Jammer dat er hier in Colombia zo weinig zijn (en diegene die er zijn, zijn moeilijk bereikbaar). Dit kasteel ziet er werkelijk uit als een sprookje! Jammer van de drukte, maar toch wil ik er heen! :)

  Beantwoorden

 8. Tikva

  Oh ik wil daar echt nog een keer naar toe, kastelen zijn gaaf zeker Disneykastelen. Wij gaan later dit jaar ook nog in een doornroosje kasteel slapen zo’n zin in!

  Beantwoorden

 9. Leonie | Troikatripper

  Het ziet er onwaarschijnlijk prachtig uit! Ben benieuwd naar je de rest van je verhalen over je Balkanreis. :)

  Beantwoorden

 10. Jessica

  Haha geniaal! Ik bepaal ook vaak aan de hand van een foto dat ik ergens heen MOET gaan ;p Heerlijk hoe je jezelf door een verlaten kasteel waant en dan wakker schrikt door schreeuwende kleuters en Japanners die elkaar met selfiesticks aanvallen.

  Beantwoorden

 11. Paul

  – het was er erg druk.
  – het was er zo druk dat er een wachtrij was voor de wachtrij.
  – kaartjes op de website gaan maar 2 dagen in het voren.
  – er staat nog een (echt) kasteel naast dat ook druk is, ook duur, maar niet stervensdruk.
  – het is een prima plek om je Chinees, Japans, Italiaans en welke taal dan ook op te halen.
  – ik was er half juli, het was er drukker dan op de Kalverstraat voor Sint.

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Volgens mij kan dit samengevat worden in: het was druk, wat ik ook al aangeef in het artikel ;-)

   Beantwoorden

 12. Marcella

  Wat een plaatje zeg! Dit kasteel móet echt op mijn wishlist. Wauww <3

  Beantwoorden

 13. Yvonne

  Jeetje, jij wordt gewoon uitgenodigd op dat kasteel waar ik ook al jaren naar toe wil?!? Super! Nooit bij stilgestaan dat het daar zo druk zou zijn, goed om even rekening mee te houden dus (aangezien wij tegenwoordig met buggy en rugdrager met bijbehorend grut reizen wat niet lang in de rij wil staan). Leuk verslag en mooie foto’s!

  Beantwoorden

 14. 18x goedkope vliegtickets onder €50 in juni

  […] één volle dag in de stad besteden en één volle dag een excursie maken (of auto huren) en naar Slot Neuschwanstein trekken. Dat is toch echt wel een mustsee […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *