Hoe vind je op reis de leukste hotspots?

door Explorista

Regelmatig krijg ik social media-berichtjes, e-mailtjes of word ik persoonlijk aangesproken met de vraag of ik nog tips heb voor een bepaalde bestemming. Natuurlijk! Maar in deze post leek het me ook wel handig om jou te vertellen hoe ik dat nou doe: de leukste hotspots van een stad uitvinden.

Een grote hint is social media! “Vroegah” was ik meer van het losse handje. Ik ging naar een stad en zag wel. Maar sinds ik blog merk ik dat ik het toch wel jammer vind als ik in tentjes terecht kom die slecht eten voorschotelen, en dat ik liever iets bijzonders (maar betaalbaars) op zoek. Kan ik dat ook meteen weer mooi met jullie delen. En goede research is daarmee toch al het halve werk.

Twitter

Wanneer ik naar een bestemming ga, vraag ik altijd even rond op Twitter of iemand al op de plek is geweest. Vaak reageert een andere blogger wel, of tagt iemand andere mensen die er geweest zijn. Mensen vinden het leuk om anderen te helpen. Ik ook, ik reageer ook altijd als mensen mij op Twitter om tips vragen. Handig: verkeersbureaus en toerismeorganisaties op de locaties waar je heen gaat, willen je vaak ook helpen met tips als je ze tweet. Je kunt natuurlijk ook direct bloggers oid benaderen die gevestigd zijn in de stad waar je heen gaat.

DTTSP2_905

Facebook

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Facebook… ik vraag bijna altijd als ik op reis ga wel naar tips van vrienden, of van volgers op mijn blog-pagina. Daarnaast volg ik een aantal bloggers op Facebook, dus zie ik regelmatig posts of foto’s voorbij komen over waar zij geweest zijn. Ook lees ik wel eens posts over hotspots in een stad waar ik ooit nog eens heenga, waarna ik de Facebook-pagina van die hotspot like, zodat ik hem voor in de toekomst heb opgeslagen. Dit doe ik zelfs voor bestemmingen waar ik niet eens een datum voor heb, maar gewoon echt naar toe wil.

Instagram

Mijn favoriete kanaal voor het spotten van hotspots is zeker Instagram. Pro tip is het volgen van een aantal hippe (food/travel/fashion)bloggers/ it-girls. Regelmatig Instagrammen ze hun etentjes en kopjes koffie, en meestal taggen ze daarin het café, waardoor je meteen op de kaart kunt zien waar die zich bevindt. Ik wil ook nog wel eens op de hashtag van een stad zoeken, daar komen soms ook mooie uitzichten of leuke eettentjes uit naar voren.

DeathtoStock_1

Pinterest

Pinterest is mijn go to-kanaal voor instant inspiratie. Het is iets minder geschikt voor het zoeken van eettentjes, maar wel voor de mooiste uitzichten, of beste fotografische plekjes van een locatie. Ook kan het helpen bij het vaststellen van een route door een land, als je een roadtrip gaat maken. Zo zocht ik voor mijn roadtrip door Amerika de mooiste natuurparken, en daar hielp Pinterest me zeker bij. Handig is dat sommige pins doorlinken naar een artikel, waar je meer kunt lezen of tips kunt krijgen over de bestemming of route. Ik tik gewoon het land of de stad in, en doe inspiratie op.

Blogs

Het mag geen verrassing zijn dat ik mezelf een ongeluk struin op blogs om de leukste aanraders in een stad te vinden. Niet alleen zoek ik op reissites & reisblogs naar aanraders voor bezienswaardigheden, ik speur ook vaak naar lokale food- (en soms lifestyle) bloggers. Zij weten namelijk de allerbeste plekjes om neer te strijken voor een ontbijtje, lunch of diner. Vaak kijk ik wat centraal is, of dichtbij mijn hotel ligt, en plan daar zo een beetje een route omheen. Handig is om de adresjes op te slaan in ‘My Maps’ van Google Maps, zodat je ze altijd bij de hand hebt, en precies kunt zien wat in de buurt is.

IMG_4415_905

Google

Voor algemene aanraders qua bezienswaardigheden ga ik meestal naar Google. Lijstjes met top 10’s en dergelijke, wikipedia… achtergrond informatie. Het is weinig spannend, maar werkt wel. Vaak zoek ik ook uit wat de ‘hipster’-wijk is van een locatie, omdat daar vaak veel leuke originele concepten, winkels en eettentjes te vinden zijn. Het bruist er, het leeft.

Yelp

Yelp is nog een favoriet om te zien wat de beste tentjes zijn in een stad. Meestal gebruik ik dan de ‘kaart’-functie, zodat ik kan zien wat er in de buurt van mijn hotel zit, en daar mijn lijstje op bijstellen. Ik kijk wel vaak of de recensies van locals of toeristen zijn. Als locals erg positief zijn over een plek dan is het meestal een aanrader.

Death-to-the-Stock-Photo-Tech-Wired-0010-825x510

Locals

De allerbeste tip is nog altijd om vrienden te worden/zijn met locals. De allerleukste tripjes had ik toen locals me meenamen naar hun favoriete restaurantjes. Zo belandde ik in Athene bij een van de beste gyros-tentjes, en heb ik in Londen zoveel leuke koffietentjes en restaurantjes bezocht dat één blogpost het niet eens meer dekt. Of dan die twee tripjes naar het Baskenland (Gipuzkoa & Urdaibai) waar ik een weekend lang alleen maar at, at en at.

Algemene tips

Dan heb ik natuurlijk nog wat algemene tips voor het zoeken van leuke hotspots. Kijk of het druk is met locals, vermijd tentjes die een menukaart met plaatjes hebben, en ga niet direct zitten bij een tentje vlak naast een bezienswaardigheid. Daar is niet het niet alleen duur, maar meestal (let op: niet altijd, meestal) ook niet bijzonder lekker eten. Waarom? Omdat het niet hoeft. Je betaalt voor het uitzicht, en de centrale locatie, en de mensen zullen toch wel komen.

picjumbo.com_HNCK3991

Hoe vind jij de beste hotspots?

Photo’s: Death to the Stock Photo, Picjumbo.com

Misschien vind je dit ook interessant

13 reacties

Shirley 28 april, 2015 - 08:57

Handige tips! Ik doe het op een vergelijkbare manier. Helaas zit er weinig structuur in de random reisartikelen die ik het hele jaar door opsla. De vraag is dus altijd of ik ze terug kan vinden op het moment dat ik eindelijk naar de bestemming ga. Verder vind ik TripAdvisor ook nog steeds een handige app.

Plaats een reactie
Explorista 28 april, 2015 - 10:28

Haha oh jee. Misschien kun je de artikelen opslaan in een app als Evernote? Dan kun je ze altijd terugvinden als je de naam van de stad intikt :)

Plaats een reactie
Tea 28 april, 2015 - 11:42

Ik kijk ook vooral via Instagram en dan ‘check’ ik het na op Yelp/Urban Spoon of Tripadvisor. Het kan nog zo Instagramwaardig zijn … het moet ook nog wel lekker zijn/

Plaats een reactie
Explorista 28 april, 2015 - 14:09

Haha helemaal mee eens. Ik doe dat overigens ook altijd inderdaad!

Plaats een reactie
Lianne 28 april, 2015 - 14:02

Ik gebruik een combinatie van de CityMaps2Go App + TripAdvisor/Googlen naar Beste Restaurants of Coffee Shops. Works like a charm en wat jij zegt is zo waar: als je er dan ben is het zo zonde als je ergens bent waar het eten niet lekker is/het stom is.

Plaats een reactie
Explorista 28 april, 2015 - 14:10

Ja, vroeger vond ik het altijd vervelend om dingen vast te leggen. Maar nu ik dus meestal in leuke plekjes eet, niet meer. Scheelt ook weer een uur lang hongerig en boos (want; hangry) door de stad struinen op zoek naar iets wat er wél leuk uit ziet ;-) Thanks voor de tip!

Plaats een reactie
Lieke 28 april, 2015 - 15:39

Goede tips!
Ik ga vrijdag naar Arnhem en heb al gegoogled en om verschillende blogs gekeken en weet nu dat ik zeker naar t modekwartier wil. Erg handig!

Plaats een reactie
Marjolein - BerlijnBlog 29 april, 2015 - 11:06

Als aanvulling op de goede tips die je al noemde: Foursquare! Handig als ik spontaan iets zoek in een onbekende stad (want, een kaart, veel reviews en foto’s) maar ook om lijstjes te maken met locaties die ik wil opslaan voor een later bezoek.

Plaats een reactie
Nanda 30 april, 2015 - 13:33

Ik pin me suf om niet te vergeten. En ik zoek inderdaad ook via Yelp., of een andere lokale site. En vragen helpt ook prima! Er is altijd wel iemand die een local kent. En als ik het toch ben vergeten, dan vraag ik het gewoon in mijn accommodatie, waar mensen graag eten.

Plaats een reactie
Joyce 2 mei, 2015 - 13:24

Fijne tips, hier ga ik zeker gebruik van maken!

Plaats een reactie
Sophie 4 mei, 2015 - 17:24

Je vergeet de aller belangrijkste; Foursquare. Binnen no time zie je wat er in de buurt zit wat goed beoordeeld is, zoeken op allerlei criteria en word veel door locals gebruikt!

Plaats een reactie
Explorista 4 mei, 2015 - 17:38

Dankjewel! Zelf gebruik ik foursquare niet, moet ik zeggen, maar ik hoor inderdaad goede dingen van andere mensen :)

Plaats een reactie
Patrick op Reis (@patrickopreis) 23 december, 2015 - 10:19

Ik laat me vooral leiden door de stad. Ik hoef niet persé de hotspots van dit moment te vinden, maar wil vooral de vibe van de stad voelen. Ik zie wel waar de wind me naartoe voert en kom zo vaak op leuke plekken terecht die ik juist niet op andere blogs en social media zie.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter