; Hoe word je een #GIRLBOSS?

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Hoe word je een #GIRLBOSS? Boekrecensie.

DSC 0325 - Hoe word je een #GIRLBOSS? Boekrecensie.

DSC 0325 - Hoe word je een #GIRLBOSS? Boekrecensie.

Succesvolle zakenvrouwen saai? Hell to the no. Sophia Amoruso is een bad ass business babe. Van stelende, spijbelende puber, tot oprichter en CEO van modemerk NastyGal, dat honderden miljoenen dollars waard is. In haar boek #GIRLBOSS deelt ze haar tips & tricks en de lessen die zij leerde in het opzetten van haar bedrijf, en het creëren van een droomcarrière. Allemaal verpakt op een no nonsense manier. Ga zitten, klap je notitieboek open en bereid je voor op een lesje #GIRLBOSS 101 van Sophia Amoruso.

‘A #GIRLBOSS is in charge of her own life. She gets what she wants because she works for it.’

1. Besteed aandacht aan details, maar done is better than perfect

Wat Sophia’s eBay shop succesvoller maakte dan die van anderen was de aandacht voor details. Nét iets professionelere foto’s, nét even een andere omschrijving, of een persoonlijk mailtje naar de klant. Maar, benadrukt Sophia, belangrijker dan dat is dat je iets gewoon dóét. Je kunt wel altijd wachten tot het perfect is, maar dan gebeurt er nooit iets.

2. Kijk wat werkt, en schaaf bij

Aansluitend op bovenstaand punt, hield Sophia altijd een scherp oog op wat haar klanten wilden. Constant speelde ze met prijzen om te zijn wat goed werkte, en bekeek ze welke stijlen en jurken over de toonbank vlogen en welke niet. Degenen die niet verkochten, kocht ze de volgende keer niet meer in. De succesvolle exemplaren kocht ze de volgende keer twee keer in, die keer erna vier keer, en zo bouwde ze het langzaam op zodat ze nooit onverantwoorde financiële risico’s nam.

3. Ben onafhankelijk

Sophia begon NastyGal als vintage eBay-winkeltje. Maar na een tijdje besloot ze dat dat te riskant werd. Soms trof ze jaloerse verkopers die al haar aanbiedingen offline haalden, en bovendien: wat zou er gebeuren als eBay zou stoppen? Ze begon met een eigen site, en dat bleek een goede zet. Pas na jaren, en bewezen succes met een flink spaarsaldo op de bank, durfde Sophia in zee te gaan met een investeerder. Maar dan wel eentje die volledig bij het bedrijf paste, zodat ze zo min mogelijk afhankelijk was van de nukken van anderen.

DSC 0321 - Hoe word je een #GIRLBOSS? Boekrecensie.

4. Zoek iets wat je blijft boeien

“Unless you’re the child of a billionaire, work is something we all have to do. So hell, make it something you enjoy, because bored is not a #GIRLBOSS`s natural state.” Elke baan heeft dingen die je niet aanstaan, maar die wel leerzaam zijn. Zie dat als #GIRLBOSS training. Uiteindelijk zul je via alle baantjes die je niet bevallen iets vinden dat wel bij je past. En ga vooral niet achterover zitten. Je kunt je baan of bedrijf zo uitdagend maken als je zelf wilt, en zo raak je nooit verveeld.

5. Ga verstandig om met geld

‘Don’t live like a ceo when you’re still a sandwich artist.’ Simpel gezegd: geef nooit meer uit dan je hebt, en koop zeker geen luxe spullen om het maar te hebben. Investeer je geld in je bedrijf of in dingen die bijdragen aan jouw welzijn. En zijn die schoenen van Louboutin dat echt? If so, go for it. Maar kijk altijd rationeel naar een grote uitgave.

6. Vraag om wat je wilt

Heb je op dit moment niet wat je wilt? Dat is heel rot. Maar heb je eigenlijk wel gevráágd om wat je wilt? Sophia stelt er haar hand niet voor om te draaien om te onderhandelen, en dat zou jij ook moeten doen. Schaamte over geld is zó passé. Pro tip: koppel geld zoveel mogelijk los van je emoties, en dan kun je gewoon rationele beslissingen maken over je geld.

DSC 0319 - Hoe word je een #GIRLBOSS? Boekrecensie.

7. Geloof niet in mazzel, maar in magie

Mazzel is bullshit, stelt Sophia. Het impliceert dat je geen invloed hebt op je eigen lot. Magie, daarentegen, is waardevol. Het is simpelweg beseffen dat jij je gedachten controleert, en dat je gedachten je leven beïnvloeden. Visualiseer wat je precies wilt, en werk vervolgens je welgevormde kontje eraf om dat te bereiken. Maak van je doel een wachtwoord, zodat je iedere keer dat je op je computer gaat, weet waarvoor je werkt.

8. Omarm je freakiness

Als je jezelf accepteert, zullen anderen dat ook doen. ‘The last thing the world needs is another boring person or another boring brand, so embrace all the things that make you different.’

9. Blijf met beiden voeten op de grond

Vier absoluut je successen, maar trek niet iedere dag de champagnefles open. ‘Remember #GIRLBOSS: It’s not cool to get drunk on your own succes.’

DSC 0328 - Hoe word je een #GIRLBOSS? Boekrecensie.

Wat is jouw favoriete advies?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 reacties

 1. Mooie adviezen, zowel zakelijk als voor ‘het leven’ in zijn algemeenheid. Mijn favoriete advies?
  “Besteed aandacht aan details, maar done is beter dan perfect.”

  Mijn valkuil. Dingen te goed willen doen en me (een beetje) schuldig voelen over dingen die niet goed gaan of beter kunnen. Verspilde energie en veel te tijdrovend. Zou ik te oud zijn om m’n leven te beteren? :p

  | Reageer op deze reactie
 2. Ik heb het boek nog niet gelezen maar iedere keer denk ik als ik weer een artikel hierover tegen kom: Dit boek MOET ik eens lezen. Het is zo leuk dat er eindelijk coole tips in staan voor mensen die iets van hun carrière willen maken. En mijns inziens, ben je daar nooit te laat mee. Punt 7 en 8 vind ik leuk klinken. Mazzel is inderdaad bullshit (hoewel het sommigen wel heeft geholpen als ze een steuntje in de rug kregen van bemiddelde ouders, das toch ook een beetje mazzel) en je moet gewoon zelf je lot in eigen handen nemen. Team Free Will! Ook dus punt 8 dat je je freakiness moet omarmen ben ik volledig mee eens. Je moet wel iets van jezelf meenemen, anders wordt het boring!

  | Reageer op deze reactie
  1. Absoluut. Niemand heeft iets aan muurbloempjes. Mazzel kan ook op het juiste moment op de juiste plaats zijn, denk ik. Ik geloof wel dat het bestaat, maar niet dat je je hele carrière er op kunt bouwen of aan te danken hebt :)

   | Reageer op deze reactie
 3. haha Omarm je freakyness! :)
  Maar vooral vraag om wat je wilt is favoriet. Want lang niet iedereen durft te vragen om wat hij of zij wilt :) Dus dat is altijd een wijze les!

  | Reageer op deze reactie
 4. erg goede tips! ik heb het boek niet gelezen dus ik weet niet of die er wel of niet in staat, maar de állerbelangrijkste tip vind ik toch wel; Geef niet op, en zet door! mensen aan de top zijn ook ergens onderaan begonnen. en soms hebben ze het ook 100 keer opnieuw moeten proberen. en jaren lang hard werken voor weinig geld. dus als je maar lang genoeg door zet en niet opgeeft kom je er wel.

  X diana.

  | Reageer op deze reactie
  1. Dat is zeker een goede tip! Volgens mij staat de volgende quote in het boek: ‘It won’t always be you, but eventually it will be you.’

   | Reageer op deze reactie
 5. Punt 7 en 8: ik ben fan van dit topwijf :) Mijn valkuil was heel lang dat ik me met anderen vergeleek of bij een idee dacht ‘maar dat is er al’. Zo stom om jezelf zo te belemmeren. Doe je ding (en wees daar de beste in).

  | Reageer op deze reactie
  1. Ik snap helemaal wat jij hebt. Als ik niet oplet kan ik daar ook last van hebben, maar gelukkig is dat al een tijdje niet meer, nu ik gewoon lekker mijn eigen pad trek :)

   | Reageer op deze reactie
© 2013-2023 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring