Digital Nomad maand 12: Nederland & Vietnam | September 2018

door Explorista

Yesss, we zijn eindelijk weer op reis! Hier heb ik de hele zomer naar uitgekeken, en nu is het avontuur weer begonnen :-). Inmiddels zijn we zo’n twee weken in Vietnam, met een nogal onverwachte tussenstop in China trouwens, waarover zometeen meer. Deze maand markeert ook ons jubileum van 1 jaar Digital Nomad zijn. Kijk mee wat we de afgelopen maand allemaal gedaan hebben deze maand!

De maand begon met twee weken in Nederland. Dat was niet zo erg, want het was namelijk een drukke twee weken met verjaardagen, afspraakjes met vrienden, en voorbereiding voor onze grote reis. 

Grappig feitje is dat mijn opa, vader en ik in dezelfde week jarig zijn, dus dat hebben we gevierd met een leuk etentje, en met wat familie die op visite kwam. Ik kocht van mijn verjaardagsgeld een koptelefoon, die je onder mijn ‘beste aankoop van de maand’ kopje ziet. 

Wakker worden boven China

30 uur in China

Onze grote reis begon meteen al niet helemaal perfect, vanwege de typhoon die ronddwaalde en verwoesting aanrichtte in Zuid-Oost Azië. Hij was vooral actief in de Filipijnen, maar op zijn vertrek ging hij natuurlijk even precies door ons vluchtpad, langs Guangzhou en daarna boven Hanoi langs. 

Dus op de ochtend dat ik wakker werd, zag ik meteen al dat het tweede deel van onze vlucht gecanceld was. Onze vlucht van China Southern naar Guangzhou ging nog wel gewoon (met een beetje vertraging), maar het deel naar Hanoi was gecanceld. Leek me niet zo’n groot probleem, want er gaan drie vluchten per dag naar Hanoi, dus we zouden wel op een latere gezet worden, dacht ik.

Bij aankomst bleek dat dat een illusie was. We zouden pas meer dan 24 uur later verder kunnen vliegen. Oké. We kregen een airport hotel, transfers, en drie maaltijden in het hotel, dus dat was op zich allemaal prima geregeld. Maar in het hotel werkte de Wifi amper, en aangezien we in China waren deden mijn social media en WhatsApp het überhaupt niet (of bijna niet). Niet zo handig, want nu kon ik niemand laten weten dat we gestrand waren. En kon ik ook niet werken. Gelukkig waren we wel zo slim geweest om onze bagage naar Guangzhou te laten labelen, zodat we gewoon onze koffer konden ophalen. 

Afijn. We hebben het overleefd door veel te slapen, boeken te lezen, en een blogpost te tikken waarvoor ik geen internet nodig had. 

De volgende ochtend vertrokken we met goede moed naar het vliegveld. Om daar vervolgens achter te komen dat we op standby stonden. En als we dus niet op deze vlucht meekonden, moesten we nóg eens 8 uur op het vliegveld wachten, waar de WIFI ook maar amper werkte. Noooooo.

Anderhalf uur later mochten we terugkomen bij de balie, en dan zou de vriendelijke mevrouw ons mededelen of we wel of niet meemochten. Het was tot op het laatste moment spannend, want de vlucht was eigenlijk overboekt. Maar toen kwam het verlossende woord: we kregen een boarding pass. En boarden zou over 40 minuten al beginnen. 

RENNEN!

We zijn in volle sprint over Guangzhou airport gegaan, want overigens verder best een mooi vliegveld is. Hijgend kwamen we bij de gate aan, en bleken we ook nog eens ‘Business Class’ te vliegen. Waar we overigens pas in het vliegveld achterkwamen, want we hadden stoelen 34A en B ofzo. Dus pas na een paar rijen komen we erachter dat de telling BEGINT bij 34??? Logica. We moesten ons excuserend langs een rij andere passagiers terugwurmen, en pas toen we op onze stoelen zaten durfde ik uit te ademen: hè hè, Hanoi, here we come.

Ons leven in Hanoi

En nu zijn we dus inmiddels al een week of twee in Hanoi. Op het moment dat dit artikel online komt zijn we in Sapa, voor een dag of twee, maar verder hebben we tot nu toe vooral geleefd en gewerkt in Hanoi. We werken gewoon zo’n vier tot vijf dagen per week, en hebben een heel fijne coworking space waar we rustig kunnen werken.

Ook ons appartementje is fijn (afgezien van die ene keer dat ik het steegje uitliep en bijna tegen een man aanliep die een SLANG beethield). We hebben een heerlijk ritme hier van werken, ’s avonds een nieuw restaurantje proberen, dan wat Netflixen op de bank, en in het weekend de stad ontdekken. Mijn ideale leven. 

De komende maand wordt wat interessanter op reisgebied. We beginnen de maand natuurlijk in Sapa, en zijn tot ongeveer halverwege de maand nog in Hanoi. In die periode doen we nog een uitstapje naar Tam Coc Ninh Binh en naar Halong Bay. Als onze tijd in Hanoi er op zit, gaan we langzaam naar het zuiden, mits het weer dat toelaat. De rest van de maand zullen we doorbrengen in het midden van Vietnam. 

Wat ik leuk en minder leuk vind aan Hanoi

Tot nu toe vind ik Hanoi een erg leuke stad, best wel prettig leefbaar. Hanoi is druk en chaotisch, maar daardoor lééft en bruist het wel. Er zijn veel leuke restaurants en cafés, het internet is heel snel, en ik vind de mensen echt heel aardig. Het eten is hier trouwens echt heerlijk. Wat me verraste aan Hanoi is dat er zoveel meren zijn. Er is echt veel water! En dat geeft een bepaalde ruimte en rust, vind ik. 

Minder leuk vind ik het verkeer. Als je geen scooter hebt, ben je als voetganger best kwetsbaar. Er zijn eigenlijk meestal geen voetpaden, en Vietnamezen scheuren soms echt vlak langs je heen. Inmiddels heb ik wel geleerd hoe je hier over moet steken. Ik heb geleerd dat Vietnamezen NIET remmen of stoppen, maar ze gaan WEL om je heen. Dus dat moet je even onder de knie krijgen. Daarnaast is de luchtkwaliteit hier denk ik niet zo goed, vanwege al het verkeer, dus dat is jammer. Het zou de stad een stuk leefbaarder maken!

Ons hotel in China had een ‘Weense’ stijl :’)

Statistieken September 2018:

Landen bezocht: 3

Nederland, Vietnam & China (al tel ik China eigenlijk niet officieel mee qua landen die ik bezocht heb hoor. Alleen voor dit lijstje :-)

Waarvan nieuw: 2

Vietnam & China. 

Plekken bezocht: 6

Etten-Leur, Breda, Den Bosch, Zaltbommel, Guangzhou en Hanoi. 

Aantal vluchten: 2

Van Amsterdam naar Guangzhou en van Guangzhou naar Hanoi, allemaal met China Southern Airlines. 

Aantal nachten in een hotel: 14 

Als je Airbnb’s tenminste ook als hotels telt. Anders maar eentje, ons airport hotel in Guangzhou.

Best gelezen blogpost van de maand: Maastricht tips: Dit zijn de 28 leukste hotspots & bezienswaardigheden tijdens een midweekend Maastricht

Super leuk om te zien dat deze blogpost het zo goed deed, omdat het onderdeel was van een campagne. Ik ging 24 uur naar Maastricht met als doel zoveel mogelijk leuke tips voor hotspots te verzamelen, en de voordelen van een bezoek in het Midweekend te promoten :). Ik vond het heel leuk om te zien en ben blij de resultaten te zien!

Mijn favoriete blogpost van de maand: 27 levenslessen die ik geleerd heb

Ik vind het natuurlijk súper leuk om over reizen te schrijven (het is mijn grootste hobby), maar daarnaast vind ik het zo nu en dan ook leuk om eens te schrijven over andere dingen die er toe doen. Zoals de levenslessen die ik tot nu toe heb geleerd. Ik heb er lang over gedaan om dit artikel samen te stellen, maar het heeft me heel veel geleerd.

Hoogtepunt van de maand:

  • Verjaardag: Het was zo gezellig om mijn verjaardag te vieren met mijn  familie. We zijn lekker uit eten geweest, en het was echt even quality time. Leuke gesprekken, lekker eten.
  • Vrienden zien: Altijd als ik langere tijd op reis ga, prop ik vlak voordat ik weg ga nog wat afspraken met vrienden. Ik weet niet waarom ik dat niet vaker doe, en altijd een vertrek nodig heb als aanleiding om vrienden te spreken haha. Maar hoe dan ook: het was echt heel gezellig. 
  • Hanoi: Jaaaa. Eindelijk zijn we in Vietnam. Hier hebben we toch een heel aantal weken naartoe gewerkt, en Vietnam was een land dat ik al lang wilde bezoeken. Nu is het eindelijk zo ver en hebben we hier negen weken! En het bevalt net zo goed als dat ik gehoopt had, dus ik kijk enorm uit naar de rest van de tijd :). 
Noedels en sojabonenmelk als ontbijt in China!

Dieptepunt van de maand:

  • De lange overstap: Het mag geen verrassing heten, maar een ongepland verblijf van dertig uur in China zat niet echt in de planning. Op zich was het allemaal geen drama, en goed geregeld, maar het was wel vervelend. 
  • Een slang zien: Ons appartement ligt aan een steegje dat uitkom op een groter steegje. Ik liep dus ons steegje uit, en daar loopt een meter voor me een man langs met iets in zijn handen. Ik zie het en denk: oh, een slang. Het duurt echt een volle seconde voordat mijn brein beseft wat het ziet en ik compleet flip. EEN SLANG. In het steegje achter ons. Het goede nieuws was, dat de man zelf enorm moest lachen om mijn freak out. 

Favoriete serie/film van de maand: Real Detective

Jullie weten allemaal dat ik dol ben op True Crime series, dus toen ik deze zag, gaf ik ‘m ook een kans. De serie bestaat uit opzichzelfstaande afleveringen, waarin detectives vertellen over de zaak die hen nog steeds achtervolgt. Afgezien van het feit dat de serie echt met Netflix-kwaliteit is gemaakt en visueel aantrekkelijk is, vind ik vooral de emotie van de detectives zo mooi. Je ziet hoe de zaken ze nog steeds raken. Er is ruimte om te vertellen over de emoties die detectives voelen. Angst. Obsessie. Verdiet. Opluchting. En dat is mooi. Iets wat ik nog niet eerder heb gezien in een True Crime serie. 

Te zien op Netflix.

Films die ik deze maand zag:

  • Book Club: Een super leuke luchtige komedie over vier vrouwen op leeftijd en hun liefdes- en seksleven. Vrolijk, en een heerlijke plane watch. 
  • I Feel Pretty: Ik hou van Amy Schumer, maar dit was geen goede film. Het concept is goedbedoeld, maar het is slecht uitgevoerd, waardoor de vrouw die superzelfverzekerd is ondanks dat ze niet voldoet aan  de maatschappelijke beelden van schoonheid toch weggezet wordt als “haha kijk eens hoe grappig” in plaats van inspirerend. Jammer. 
  • Coco: Ja, hoe kon ik deze nou niet zien? Super leuke animatiefilm, heel schattig. En ik heb zeker een traantje gelaten. Nu wil ik nóg liever naar Mexico. 
  • Crazy Rich Asians: Ik keek enorm uit naar deze romantische komedie, omdat het nogal een grote stap is voor Hollywood om een productie te maken die geschreven is door een Aziaat, en met een volledige Aziatische cast. Ik vond het een schattige, leuke film en ik heb moeten lachen. Met sommige aspecten van de film had ik moeite (waarom zijn alle Indiërs in deze film bewakers of schoonmakers??), maar op zichzelf best een leuke film. 

Favoriete boek van de maand: 1793 – Niklas Natt och Dag

Misschien totaal iets anders dan ik normaal zou lezen, maar ik had zin in een historische roman die zich afspeelde op een buitenlandse plek. En zo kwam ik bij dit boek uit, dat zich afspeelt in het jaar 1793 in Stockholm, waar een zwaar mishandeld lijk uit de rivier opgevist wordt, en de zoektocht naar de dader je brengt naar de hoogste kringen van de stad. Echt heel goed. Leest als een trein, met prachtige beschrijvingen, en ik krijg het gevoel dat het historisch heel accuraat is. Niet voor lezers met een zwakke maag, want Jezus, er zitten een paar gruwelijke scenes in. 

Koop het boek hier.

Favoriete aankoop van de maand: Bose QuietComfort 35 II

Ik weet niet of ik dit ooit verteld heb, maar ik ben hoogsensitief. Dat betekent dat ik snel overprikkeld kan raken. Daarom wilde ik al een tijdje deze koptelefoon die omgevingsgeluid filters. En toen ik mijn verjaardagsgeld kreeg, en dat voegde bij verjaardagsgeld van eerdere verjaardagen, kocht ik deze koptelefoon. En daar heb ik geen moment spijt van gehad. Dit is echt mijn beste aankoop ooit. Hij zit zo lekker!

Door de Noise cancellation worden geluiden als de motoren van een vliegtuig, of de trein op de rails, vrijwel helemaal weggefilterd. Dat betekent dus ook dat je je film in het vliegtuig niet zo hard hoeft te zetten. Maar ik heb het al vaker gebruikt: zeker met een muziekje op, hoor je echt vrijwel niets meer van je omgevingsgeluid. Heerlijk!

De koptelefoon op Bol.com.

Lees alle artikelen uit September:

Waar ben jij heen gereisd in September?

Misschien vind je dit ook interessant

3 reacties

Linda | travellersoftheworld 6 oktober, 2018 - 16:13

Leuk om een update te lezen van je! Jammer van de overstap die ineens wel heel lang duurde, maar wat fijn dat Hanoi zo goed bevalt :)

Plaats een reactie
Explorista 10 oktober, 2018 - 06:35

Wat leuk! Super veel plezier gewenst op je reis. Nieuw Zeeland lijkt me zo super gaaf!

Plaats een reactie
Lieke 22 oktober, 2018 - 11:50

Hoi,

Ik lees al een poos mee op je site en vind het super dat je nu in Vietnam zit! Dat is tot nu toe echt mijn favoriete land. Ik heb er toevallig net een stuk over geschreven op mijn website.

Veel plezier daar!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter