Dit zijn de 9 allerleukste kerstfilms (en hun filmlocaties!)

door Explorista

Het is weer de mooiste tijd van het jaar voor liefhebbers van kerstfilms! Vooral in dit dumpsterfire jaar zijn feel good films een heerlijke manier om even te ontsnappen. Droom weg bij besneeuwde landschappen, romantische verhaallijnen, grappige plottwists en de mooiste kerstbomen en kerstdecoratie die je ooit gezien hebt. Doe dit alles met een kop warme chocolademelk en onder een dekentje op de bank. Hallo kerstgevoel!

In dit artikel vind je niet alleen de 9 leukste kerstfilms, maar we vertellen je ook waar ze gefilmd zijn. Zo kun je voortaan je eigen kerstfantasie uitleven, en je volgende kerstvakantie boeken naar de filmlocaties van Last Christmas of The Holiday. Dit zijn de leukste kerstfilms en waar ze opgenomen zijn. 

#1: Love Actually

Een all-time favorite is natuurlijk de kerstklassieker Love Actually. De film kwam uit in 2003 en beschikt over een flinke Britse sterrencast. Onder meer Emma Thompson, Hugh Grant, Colin Firth, Keira Knightley en Alan Rickman spelen in de film. Love Actually is een van de populairste kerstfilms, omdat je niet alleen meeleeft met het liefdesleven van acht verschillende koppels, maar ook prachtige beelden van Londen ziet.

Love Actually speelt zich vrijwel volledig af in Londen en dat is dan ook waar veel scènes opgenomen zijn. Het is geen geheim dat Londen een speciaal plekje in mijn hart heeft, dus het zal je niet verbazen dat ik met plezier bijna jaarlijks Love Actually kijk. Er is op veel verschillende plekken in de stad gefilmd en daar heb ik de leukste plekken van uitgekozen voor je.

Somerset House in the Strand, Londen

Een van de leukste plekken in Londen om de schaatsen onder te binden in de wintermaanden is Somerset House in the Strand. Het is het hele jaar door een imposant (overheids)gebouw, maar met kerstlichting, een ijsbaan en gezellige drukte is het er nog leuker. In Love Actually wordt het gebruikt in het begin om de kerstsfeer goed neer te zetten.

Bekijk hier de leukste dingen om te doen in Londen tijdens de winter

Bron foto

10 Downing Street, Londen

In de film speelt Hugh Grant de Britse prime minister en die woont in Londen al sinds 1735 op nummer 10 Downing Street. De scenes die zich inpandig afspelen zijn in studio’s opgenomen, maar je ziet Hugh Grant wel degelijk bij de echte 10 Downing Street staan in de film.

27 St Luke’s Mews, Notting Hill, Londen

Gaat er niet gelijk een belletje rinkelen? Ik help je: Mark verklaart zijn liefde hier aan Juliet met behulp van borden met tekst. Hij zegt niks, maar weet precies over te brengen hoe hij zich voelt. Deze scene is opgenomen bij 27 St Luke’s Mew in de wijk Notting Hill.

In deze reisgids deel ik de mooiste plekjes in Notting Hill.

#2: The Holiday

Nog zo’n kerstklapper is The Holiday. Je volgt het verhaal van twee vrouwen die besluiten om van huis te ruilen. De Britse Iris (Kate Winslet) reist af naar Los Angeles en Amanda (Cameron Diaz) komt in het idyllische Engeland terecht. Een echte feel-good film die ook direct je reislust aanwakkert.

Bron foto

Holmbury St Mary, Engeland

De cottage waar Amanda terecht komt, is een huisje dat speciaal op de set gebouwd is en is dus niet te bezoeken. Je kunt echter wel de plek bezoeken waar het huisje op gebaseerd is. Honeysuckle Cottage in het dorpje Holmbury St Mary was de inspiratie voor Rosehill Cottage uit de film.

1883 Orlando Road, San Marino, USA

De luxe villa waar Iris geniet van het lekkere weer ligt in San Marino (Californië), onderdeel van de stad Los Angeles. Ze hebben voor de shots van buitenaf dit indrukwekkende huis gebruikt. Hoewel er inmiddels het een en ander verbouwd is, kun je nog wel The Holiday erin herkennen.

Photo © Peter Trimming (cc-by-sa/2.0)

Shere, Engeland

De scenes waarbij je Amanda in het Engelse winterlandschap ziet, zijn veelal opgenomen in Shere. Shere is een lieflijk dorpje in de Surry Hills wat perfect het romantische beeld van Engeland in de winter weet te vangen. Shere ligt in de buurt van Londen.

#3: Bridget Jones’ Diary

Er zijn een aantal films die niet persé een kerstfilm zijn, maar toch vaak met kerst gekeken worden. Harry Potter wordt bijvoorbeeld vaak uitgezonden tijdens kerst, waardoor men er toch een kerstassociatie mee heeft. Ook Bridget Jones’ Diary hoort, wat mij betreft, in dat rijtje. Bridget Jones’s Diary volgt het leven van een dertiger (Renée Zellweger) en alle worstelingen die daarbij horen. Ook Love Actually-favorieten Colin Firth en Hugh Grant spelen in de film een hoofdrol.

Snowshill, Engeland

Engeland is nou eenmaal een prachtige locatie voor het winterse kerstgevoel, dus we reizen nogmaals af naar Engeland. Hoewel veel van de film zich afspeelt in Londen, keren we nu af naar het schattige Snowshill in de Cotswolds, waar de ouders van Bridget wonen in de film.

Mocht je nog twijfelen of Bridget Jones een kerstfilm is: veel kerstiger dan een dorpje met ‘snow’ in de naam wordt het niet. Ik ben er zelf geweest en het is een rustig, klein dorpje waar je een praatje maakt met de locals in de plaatselijke pub.

#4: Home Alone

Voor velen een jaarlijkse traditie met de feestdagen: Home Alone kijken. De kleine Kevin wordt door zijn familie vergeten terwijl ze in alle haast naar Parijs vertrekken. Kevin blijft daardoor alleen thuis achter en heeft de kerst van zijn leven, al moet hij wel twee inbrekers afschudden die het op zijn huis gemunt hebben. Geen romantisch liefdesverhaal, maar gewoon even hard lachen. 

Bron foto

671 Lincoln Avenue, Winnetka, USA 

Het grootste gedeelte van de film speelt zich natuurlijk binnenshuis af en is op de set opgenomen. De buitenkant van het huis is echter wel een bestaand huis in Illinois. Winnetka is niet enkel de plek van het huis, maar ook waar Kevin de kerstman bezoekt.

Rockefeller Center, New York

Home Alone kent natuurlijk meerdere films. Hoewel de eerste film zich grotendeels afspeelt in Illinois, is film twee voor een groot deel in New York te vinden. Zo vind je het oorspronkelijke World Trade Center, maar ook het Rockefeller Center in Home Alone 2: Lost in New York. Rockefeller Center mag sowieso niet ontbreken als je New York bezoekt, maar als je een Home Alone-fan bent, dan heb je nog meer reden om het gebouw te bezoeken. 

En vergeet ook vooral mijn gids voor kerst in New York niet te lezen als je een tripje plant voor volgend jaar!

#5: A Christmas Prince

Een van de nieuwere kerstfilms is de razend populaire A Christmas Prince die Netflix in 2017 uitbracht. Het is zoetsappig, megavoorspelbaar en heerlijk om bij weg te dromen. Precies zoals een romantische kerstfilm hoort te zijn. Journaliste Amber Moore moet verslag doen van Prins Richard die op het punt staat om tot koning gekroond te worden. Je mag drie keer raden hoe dat afloopt! 

Kasteel Peleș, Roemenië

Een prins kan natuurlijk niet in een pietluttig, klein huisje wonen. Dat moet een groots kasteel zijn. Dat grootse kasteel is Kasteel Peleș in Roemenië geworden. Het kasteel was vroeger het zomerpaleis van de koninklijke familie en is inmiddels een publiekelijk toegankelijk museum. En de plek waar een deel van A Christmas Prince (en de vervolgfilms) zich afspeelt! 

Ik heb Kasteel Peleș bezocht en schreef er een artikel over!

Bron foto

Cotroceni National Museum, Roemenië

Voor de shots binnenskamers hebben de makers van A Christmas Prince verschillende bestaande gebouwen gebruikt. Een van de locaties die je vaker voorbij ziet komen is het Cotroceni National Museum. Dit museum is, net als Peleș, eigendom van welvarende inwoners van Roemenië. In dit geval is Cotroceni Palace de officiële verblijfplaats van de president van het land. Een gedeelte van het paleis is omgetoverd tot het museum van A Christmas Prince deels opgenomen is.

#6: The Polar Express

In The Polar Express volg je een jongetje dat op kerstavond op de trein The Polar Express stapt. Het is een bijzondere animatiefilm waarin Tom Hanks maar liefst vijf rollen vertolkt. Ook was het het de eerste film volledig in all-motion capture gemaakt.

Maar hoe kun je iets van een animatiefilm nou bezoeken?! Als dat mogelijk was, dan vertrok ik direct naar Whoville uit The Grinch! (mijn allerfavorietste kerstfilm). The Polar Express staat niet met een bestemming op dit lijstje, maar met de trein zelf!

Bron foto

The Polar Express, Michigan, USA

De The Polar Express is gebaseerd op een bestaande trein. Makers van de film kozen de Pere Marquette 1225 als grootste inspiratiebron. Daar is natuurlijk slim gebruik van gemaakt door deze trein rondom de feestdagen om te toveren tot The North Pole Express. Je vindt deze beleving in Owosso, Michigan in de Verenigde Staten.

#7: Elf

Het vrolijke Elf gaat over Buddy die als baby geadopteerd wordt door de elfjes van de kerstman, waardoor hij opgroeit en denkt dat hij zelf ook een kerstelf is. Als hij erachter komt dat hij geadopteerd is, wil hij graag zijn biologische vader ontmoeten in New York.

Will Ferrell, die Buddy speelt, laat ons in Elf de mooiste plekjes van New York zien. Een gedeelte hiervan is ook echt opgenomen in New York, maar het merendeel van de binnenscènes zijn gefilmd in een verlaten ziekenhuis in Vancouver.

Lees hier mijn gids voor Kerst in New York!

Bron foto

Riverview Hospital, 2601 Lougheed Highway, Coquitlam, Brits Colombia

Het voormalig Canadese ziekenhuis voor mentale gezondheidszorg sloot in 2012 zijn deuren. Sindsdien is het pand veelvuldig gebruikt door de filmindustrie. Niet alleen Elf nam hier scenes op, maar ook in Prison Break, The Butterfly Effect en Smallville kun je het Riverview Hospital terugvinden.

Manhattan, New York

Elf Buddy komt op zoveel verschillende plekken in New York, dat ik ze verzamel onder het hart van New York: Manhattan. Hij komt binnen via de Lincoln Tunnel, bezoekt Park Avenue, struint door 5th Avenue, bezoekt de welbekende Empire State Building en komt bij Macy’s, Central Park en Central Park West. New York is het hele jaar door een bijzondere plek om te bezoeken, maar alle kerstversiering in december maakt het extra speciaal. 

Stedentrip New York plannen? Lees de reisgids met de beste wijken om te verblijven in New York én welke hotels aanraders zijn!

#8: Last Christmas

De nieuwste kerstfilm uit het rijtje brengt ons terug naar het prachtige Londen. In Last Christmas volgen we Kate (Emilia Clarke) die zich ongelukkig voelt, terwijl ze als elf in een winkel vol kerstversiering werkt. Haar leven neemt een onverwachte wending wanneer ze Tom (Henry Golding) ontmoet. De film komt uit 2019 en bevat bekende en nooit uitgebrachte muziek van George Michael.

Covent Garden, Londen

De kerstwinkel uit de film waar Kate zit in Covent Garden. De kerstwinkel is natuurlijk speciaal voor de film bedacht, maar je ziet wel degelijk veel mooie beelden van Covent Garden voorbijkomen.

Bekijk hier wat je naast Covent Garden nog meer niet mag missen in Londen!

Bron foto

Alexandra Palace, Londen

Kate schaatst ’s avonds laat over het ijs in Alexandra Palace. Het Victoriaanse gebouw heeft ook daadwerkelijk een schaatsbaan, net als in de film. Ook als je niet goed bent in schaatsen wil je deze plek bezoeken. Als je dan toch onderuitgaat op het ijs, dan val je tenminste op een prachtige locatie.

Bron foto

The Phoenix Garden, Londen

Deze community garden in hartje Londen is een van de belangrijkste plekken uit de film. The Phoenix Garden is een prachtig onderhouden, groen stukje Londen. Je vindt het op 21 Stacey Street, om de hoek van Neal’s Yard.

#9: The Princess Switch

Nog zo’n Netflix kerstfavoriet is The Princess Switch. Vanessa Hudgens speelt zowel Stacy als Margaret die elkaar tegenkomen en besluiten van leven te ruilen. De gevolgen zijn groot en romantisch. En dit alles speelt zich natuurlijk af in een winters kerstdecor. En niet zomaar een winters decor, maar het winterlandschap van Roemenië. Inderdaad, Netflix heeft een lichte voorkeur voor Roemeense locaties (omdat het voordelig is om te filmen :-)).

Kasteel Károlyi, Roemenië

In tegenstelling tot veel andere films hebben ze er in The Princess Switch voor gekozen om zowel de binnen- als de buitenkant van Kasteel Károlyi te gebruiken in de film. Het kasteel dient namelijk als het huis van de koninklijke familie van Belgravia. In werkelijkheid is het een 19e-eeuws kasteel dat toegankelijk is voor bezoekers en verschillende tentoonstellingen bevat.

Benieuwd naar al het moois dat Roemenië te bieden heeft? Lees ook Rondreis Roemenië: de mooiste roadtrip route door Transsylvanië en meer!

Wat is jouw favoriete kerstfilm?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter