Dit zijn mijn goede voornemens voor 2021 (+ wat ik leerde in 2020!)

door Explorista

Heeft het eigenlijk nog wel zin om doelen te zetten na een jaar als 2020? Dit jaar zag ons gezellig aan de slag gaan met onze doelen, lachte ons vervolgens in ons gezicht uit en nam ons alles af. We zagen allemaal massaal onze plannen in lucht opgaan.

Toch vind ik het fijn om even te reflecteren op mijn jaar, want uiteindelijk sta ik aan het eind van dit jaar op een totaal ander punt dan ik aan het begin van dit jaar had kunnen denken. In dit artikel kijk ik terug op de goede voornemens die ik had, deel ik de belangrijkste les die ik dit jaar geleerd heb en zet ik doelen voor 2021. Kijk je mee?

Terugblik goede voornemens 2020

Ieder jaar kies ik een themawoord om op te focussen voor dat jaar. En dat werkt heel goed voor me, omdat ik dan één overkoepelende prioriteit heb voor dat jaar, waar ik al mijn beslissingen tegen kan afzetten.

In 2020 was het themawoord: durven.

2019 was het jaar waarin ik heel veel persoonlijke ontwikkeling doormaakte, en in 2020 wilde ik vooral doorgaan op diezelfde voet, en nog meer risico nemen. Ik merkte dat ik mezelf op veel vlakken nog tegenhield, en ik wilde mezelf pushen om meer buiten mijn comfortzone te gaan. Ik was bang, zo bang. Waarvoor weet ik niet precies.

Ik begon het jaar meteen met iets doen wat ik spannend vond: een soloreisje naar Marrakech. Ik nam mezelf voor om in 2020 überhaupt meer te soloreizen, omdat ik beter op mezelf wilde leren vertrouwen, en leren genieten van alleen zijn, iets wat ik vroeger altijd heel moeilijk vond en dat ik eigenlijk pas sinds 2019 goed kan.

Ik lanceerde een tweede bedrijf, dat ik vrijwel meteen weer moest pauzeren, voordat het goed en wel uit de startblokken was. En toen viel alles stil. De hele wereld. Alles waar ik de afgelopen zeven jaar aan gewerkt had, stortte van de één op de andere dag in. Mijn inkomsten droogden op, mijn dromen werden uitgesteld, ik had geen toekomstperspectief meer. Geen idee wanneer ik weer verder kon met mijn leven. Mijn identiteit stond op losse schroeven… wie was ik eigenlijk als ik niet meer kon reizen?

Er volgde een periode waarin ik echt met mijn neus op te feiten werd gedrukt, en de realiteit onder ogen moest zien. Dat sommige dingen gewoon echt niet werkten voor me. Dat het tijd was om los te laten, voor mezelf te kiezen en door te gaan.

2020 was het jaar van… hergeboorte

Ik had aan het begin van het jaar niet kunnen verwachten dat nu zou staan waar ik sta.

Inmiddels heb ik drie maanden solo gereisd waarin ik leerde dat ik eigenlijk prima alleen kan zijn, heb ik de grootste crisis uit mijn werk en persoonlijke leven overleefd, en heb ik dingen over mezelf geleerd die ik van te voren niet zag aankomen.

De lessen waren hard – mijn gód wat waren ze hard-, maar ik bén er nog. Ik ben onder de indruk van mijn veerkracht, ik had mezelf veel zwakker ingeschat. Maar als ik dit allemaal kan overleven, ben ik onverwoestbaar.

Zo deed ik het bij mijn andere goede doelen voor 2020:

Reizen:

 • 5 nieuwe landen bezoeken: Hahaha, nou ja. We weten allemaal hoe dat gelopen is, hè? Ik heb geen enkel nieuw land kunnen bezoeken.
 • 3 soloreizen: Deze is wel gelukt! Ik ben solo naar Marokko, Italië en Portugal geweest! De laatste twee waren technisch gezien op één reis, maar aangezien het twee losse landen zijn, ga ik het wel goed rekenen ;-).

Werk:

 • Creativiteit terugvinden in mijn werk: Ik was eind vorig jaar een beetje burned out van het schrijven van reisgidsen, en wilde meer ruimte creëren voor creativiteit in mijn werk. Dat is dit jaar niet gelukt. Ik moest alle zeilen bij zetten om zakelijk gezien de zomer te “redden”, en het bedrijf klaar te stomen voor als toerisme weer begon in 2021. En dat met lagere budgetten dan ooit, waardoor er weinig ruimte was voor creativiteit.
 • Grappig genoeg was 2020 het eerste jaar waarin ik me NIET voornam om meer video’s te maken, en waarin ik dat dus juist WÉL deed. Ook de moeite waard om even bij stil te staan!

Persoonlijk:

 • Een sportroutine vinden die ik fijn vind: Ik was aan het begin van het jaar SUPER fit. Ik sportte heel veel. En toen kwam de Grote Crisis en kon ik vijf maanden lang niet veel meer dan depressief op de bank liggen en af en toe een wandelingetje maken. Ik ben alle spierkracht weer verloren. Maar ik probeer er niet bij stil te staan, want ik weet dat het wel weer komt. Ik hou van sporten.
 • Stoppen met nagelbijten: Helaas! Ik heb wel kleine pogingen gedaan, maar het is me tot nu toe niet gelukt om het langer dan een paar weken vol te houden. Ik denk dat ik wel steeds beter leer wat werkt, dus ik heb vertrouwen dat het me dit jaar uiteindelijk gaat lukken.
 • Blijven mediteren: Vorig jaar mediteerde ik elke dag. Zeker drie maanden aan een stuk, tien minuten per dag. En het maakte ENORME verschillen voor mijn gemoedstoestand. Maar toen ik deze zomer zo worstelde, voelde álles als een gigantische opgave. Zelfs tien minuutjes vrijmaken voor mediteren was teveel. Ik ben van plan dit in 2021 weer op te pikken, want het is echt magie voor mijn gemoedstoestand.

Mijn goede voornemen voor 2021: GÁÁN

Als ik iets geleerd heb in 2020 is dat het leven niet vrijblijvend is. Je krijgt niet eindeloos de kans om je dromen waar te maken. Je moet de kansen grijpen als ze er zijn, want je weet niet of je ooit nog een nieuwe mogelijkheid krijgt. Het leven is kort, en alles kan van de één op de andere dag veranderen. Je moet NU leven.

En daarom is mijn themawoord voor 2020: GÁÁN.

In 2021 wil ik alles aanpakken in het leven. Kansen grijpen als ze voorbij komen. Mogelijkheden creëren. Dromen waarmaken. Niet langer afwachten. Ergens vol inspringen, en het later wel uitzoeken. Onpraktische beslissingen nemen omdat ze goed voelen. Volledig op mijn intuïtie vertrouwen. Met enthousiasme leven. Trouw zijn aan mezelf. Ik wil gáán, power in mijn reet. Op volle kracht richting mijn droomleven. Ik heb geen tijd meer om te wachten. Je leeft maar één keer.

Andere goede voornemens voor 2021:

Reizen:

 • Solo reizen in Zuid-Amerika
 • Minimaal 3 nieuwe landen bezoeken

Ik roep al jaren dat ik naar Zuid-Amerika wil, maar het heeft eigenlijk nooit hoog op mijn wensenlijstje gestaan. Maar de laatste tijd ontmoet ik steeds meer mensen die veel tijd hebben doorgebracht in dit werelddeel, en ik raak steeds meer gefascineerd door het idee van soloreizen in Zuid-Amerika. Bovenaan mijn lijstje staan Peru en Colombia. Moet ik wel nog een paar zinnetjes Spaans leren, denk ik zo.

Elk jaar neem ik mezelf voor om een aantal nieuwe landen te bezoeken. Ik heb de neiging om vaak terug te keren naar landen waar ik al geweest ben. Ik vind drie nieuwe landen wel een mooi streefdoel, maar het hangt natuurlijk volledig af van wat er mogelijk is met de restricties.

Werk:

 • Mijn eerste tour begeleiden
 • Een groter team voor Explorista

Mijn grootste zakelijke doel is om mijn allereerste tour samen te stellen, verkopen en begeleiden. Als dat eenmaal gedaan is, knal ik echt een champagnefles open. Waar de tour naartoe gaat weet ik nog niet exact, want dat is afhankelijk van welke landen open zijn.

Mijn andere doel is om een groter team te hebben voor Explorista. Op dit moment run ik de website alleen, en dat is gewoon meer niet te doen. Ik doe rustig twee á drie dagen over een uitgebreide blogpost, moet ook nog e-mail en social media bijhouden, en een “offline” leven hebben.

Ik wil dus graag komend jaar meer schrijvers hebben, die van Explorista.nl een inspirerend platform maken voor vrouwen die van reizen houden.

Persoonlijk:

 • Naar Parijs verhuizen
 • Vloeiend Frans leren spreken
 • Leren koken voor mezelf
 • Meer (klassieke literatuur) lezen
 • Meer klassieke muziek luisteren

Mijn allergrootste doel in 2021 is om naar Parijs te verhuizen. Het staat al jaren bovenaan mijn wensenlijstje om tijdelijk in Parijs te wonen, om daar een paar maanden Franse les te volgen. Ik spreek een beetje Frans, maar ik wil het eindelijk eens góéd leren. En Parijs is één van mijn favoriete steden ter wereld. Het lijkt me geweldig om omringd te worden door zoveel kunst, geschiedenis en cultuur.

Een ander doel wat ik heb voor volgend jaar, is om te leren koken voor mezelf. De afgelopen maanden in Italië en Portugal heb ik geen avond voor mezelf gekookt. Drie maanden lang ging ik elke avond uit eten, of bestelde ik eten. Dat was heel leuk, maar begon na een tijdje ook wel te vervelen. Als ik eindelijk weer een plekje voor mezelf heb, wil ik leren koken voor mezelf en er echt van genieten.

Ik wil ook meer lezen. En dan specifiek klassiekers. Ik ben de laatste tijd wat meer klassieke literatuur aan het lezen, en ik merk dat ik het eigenlijk veel leuker vind dan gedacht. Bovendien vind ik het een toffe uitdaging voor mezelf op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, omdat het wel echt iets van me vraagt. Ik heb zin om komend jaar lekker op mijn eigen bank diep in een klassieker te duiken en mezelf uit te dagen. Met een kopje thee, een warm dekentje, een klassieke muziek playlist en een kaars aan.

Over die klassieke muziek gesproken: ik wil ook vaker naar klassieke componisten luisteren. Ik hield als kind enorm van klassieke muziek, en was geobsedeerd met ballet. Ik heb mijn CD met muziek van Tchaikovsky helemaal grijs gedraaid (die van ABBA trouwens ook, verschil moet er zijn ;-)). Maar veel verder ben ik qua componisten niet gekomen, omdat het toch een beetje ontoegankelijk voelt.

Ik heb al eens een podcast geluisterd over klassieke muziek en dat hielp. Maar ik zit eraan te denken om dit jaar eens een challenge voor mezelf te doen. Ik zag dat Elsie van ABeautifulMess bijvoorbeeld een “music jar” heeft, waar ze 52 verschillende artiesten in stopt, en dan mogen de kinderen elke week grabbelen en die week luisteren ze naar muziek van die artiest. Super goed voor je muzikale ontwikkeling. Dus ik dacht misschien zoiets (virtueel) te doen voor klassieke componisten. Leuk toch?

Eigenlijk wil ik komend jaar vooral mijn interesses schaamteloos omarmen. Ik wil lekker naar musicals en ballet gaan, omdat ik dat mooi vind. Ik wil misschien wel wat creatieve hobby’s proberen om te kijken of ik die leuk vind. Workshops volgen. Dingen proberen. Kortom: ik kijk er naar uit om uit te vinden wie ik in 2021 word. Mezelf nog beter leren kennen.

Dit waren mijn goede voornemens van:

Wat zijn jouw goede doelen voor 2021?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter