; Romantisch Kassel: dit is de leukste stad voor een weekendje voor twee

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Romantisch Kassel: dit is de leukste stad voor een weekendje voor twee

16667 Aquaedukt.1024 - Romantisch Kassel: dit is de leukste stad voor een weekendje voor twee

Zoals jullie weten ben ik dól op sprookjesachtige steden voor een romantisch weekendje weg. Kassel is een Duitse stad vol kastelen, fonteinen, parken, en dat op slechts een paar uur rijden van de grens ligt. Hoe romantisch wil je het hebben? Mocht je dit voorjaar een stedentripje willen doen, raad ik je aan eens aan Kassel te denken. In dit artikel deel ik allerlei romantische dingen om te doen in Kassel voor een fantastisch weekendje weg.

Wat je moet weten over Kassel:

Kassel is een stad in de Duitse deelstaat Hessen. Het is al een heel oude stad, die zijn stadsrechten in 1189 kreeg. Als hoofdstad van het district was het een rijke stad in de middeleeuwen. In de eeuwen die erop volgde was het even onder leiding van Napoleons broer Jerome Bonaparte, tot het geannexeerd werd door Pruisen.

De Tweede Wereldoorlog raakte de stad hard, waarbij in één nacht door bombardementen 10.000 man om het leven kwam, en zo’n 80% van de oude binnenstad met vakwerkhuisjes verdween. Gelukkig zijn een aantal prachtige bouwwerken bewaard gebleven.

54 Apollotempel.1024 1024x768 - Romantisch Kassel: dit is de leukste stad voor een weekendje voor twee
Titel: Apollotempel
Copyright: © Kassel Marketing GmbH

Romantische dingen om te doen in Kassel:


Wandel door Bergpark Wilhelmshöhe en bezoek Schloss Wilhelmshöhe

Op een plateau boven de stad Kassel ligt het Neoklassieke paleis van Wilhelmshöhe. Op de plek van het huidige paleis heeft vrijwel altijd een gebouw gestaan: in de twaalfde eeuw was het een klooster, in de eeuwen daarna een kasteel en in 1786 werd het huidige paleis gebouwd. De Duitse keizer Wilhelm II gebruikte het gebouw als zijn zomerresidentie. Sinds 1974 is het een kunstmuseum, nadat een groot deel van het gebouw gerestaureerd werd vanwege bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Het paleis maakt onderdeel uit van het grotere Bergpark Wilhelmshöhe, dat sinds 2013 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dit gigantische park van 2.4 vierkante kilometer is een van de allergrootste heuvelparken ter wereld. Vandaar ook de naam “bergpark” natuurlijk. De bouw van het park begon in 1689 en duurde maar liefst 150 jaar. Bovenop de Karlsberg vind je het Herculesmonument. Tussen 1-05 en 03-10 stroomt tijdens de Waterspelen het water van bovenaan de berg tot het beneden geleden Schloss Wilhelmshöhe. Dit park is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Kassel, en mag je absoluut niet overslaan.

Bezoek het mysterieuze Kasteel Löwenburg

Als je toch in het Bergpark Wilhelmshöhe bent, is het de moeite waard een bezoekje te brengen aan Kasteel Löwenburg. Als je het Middeleeuwse uiterlijk ziet, zul je misschien denken dat het heel oud is, maar dat is niet zo. Het kasteel werd gebouwd tussen 1793 en 1801 en was één van de eerste nepruïnes in centraal Europa. Nepruïnes zijn een grappige architecturale trend die aan het eind van de achttiende eeuw zijn hoogtepunt kende. De ruïnes hadden iets mysterieus, romantisch en nostalgisch en waren het hoogtepunt van architectonische klasse.

Het kasteel had trouwens ook een daadwerkelijke functie: het heeft binnenin een barokke layout en beschikte over verschillende kamers, waaronder appartementen, een kapel en wapenarsenaal. Doordat er renovatiewerkzaamheden aan de gang zijn, zijn slechts bepaalde delen van het kasteel te bezoeken.

Orangerie1 1024x685 - Romantisch Kassel: dit is de leukste stad voor een weekendje voor twee
Orangerie
Copyright: Kassel Marketing GmbH | Fotograf Patrick Baensch

Zwijmel weg bij een Moonlight Dinner

De meest romantische plek voor een dinner in Kassel? Dat is de Schloss Orangerie. Elke woensdag kun je er een “moonlight dinner” ervaren. Geniet van een driegangenmenu, een glas prosecco, een cocktail en fijne pianomuziek. Hoe romantisch wil je het hebben? Reserveer hier je diner!

De Orangerie werd gebouwd tussen 1703 en 1711, en ligt in Karlsaue park. In eerste instantie diende het als zomerhuis, maar ook als opslagplek voor tropische planten die de koude Duitse winters buiten niet zouden overleven. In de Tweede Wereldoorlog raakte ook dit gebouw zwaar beschadigd, maar het is gerestaureerd en herbergt sindsdien een astronomisch museum met planetarium.

Tentoonstelling: Kassel… verliebt in Saskia

Op dit moment is er een super interessante tentoonstelling gaande in Schloss Wilhelmshöhe: “Kassel… verliebt in Saskia”. Het is dit jaar 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed, maar zijn liefde voor Saskia Uylenburgh is onsterfelijk, aldus de aankondiging. De tentoonstelling gaat dieper in over hoe het was om te daten in de 17e eeuw, hoe hun huwelijk was, en stelt ook hun huwelijkscadeaus tentoon.

Nu zul je je misschien afvragen wat Rembrandt met Kassel te maken heeft? Het schilderij dat Rembrandt van zijn vrouw Saskia maakte hangt al eeuwenlang in Kassel. Het is het lievelingsschilderij van de inwoners van de stad en haar gezicht prijkt op vele ansichtkaarten. Ze is zo’n beetje het boegbeeld van de stad.

De tentoonstelling start op 12/4 en loopt tot 11/08.

Vier de Casseler Frühlings-Freiheit

700 jaar geleden werd Kassel als vrije stad uitgeroepen, en elk jaar wordt dit met de Casseler Freiheit gevierd. De stad tovert zich tijdens die dagen om tot een soort kermis vol activiteiten, eetkraampjes en gezelligheid. Dit jaar vindt het plaats op 7 april. Lees hier meer over de geplande evenementen.

322 Beleuchtete Wasserspiele.1024 - Romantisch Kassel: dit is de leukste stad voor een weekendje voor twee
Titel: Beleuchtete Wasserspiele
Copyright: Kassel Marketing GmbH | Fotograf Mario Zgoll

Handig om te hebben: WowKasselCard – kortingskaart

Op WowKassel vind je bijzondere aanbiedingen/deals in de stad. Denk aan het romantische diner dat ik al eerder noemde, maar ook aan een rondleiding door het planetarium, een sprookjesachtig ontbijt of een ballet. Met de WowKasselCard krijgt je extra korting én 72 uur gratis reizen met de bus, tram en trein in het Kassel-gebied. De kaart kost slechts €9 voor 24 uur of €12 voor 72 uur voor 2 personen.

Kassel: makkelijk te bereiken

Zoals al even aangestipt is het verrassend makkelijk om Kassel vanuit Nederland te bereiken. De stad is zo’n beetje het geografische middelpunt van Duitsland, en toch ben je er al in zo’n vier uurtjes rijden. Ook met de trein is de stad makkelijk te bereiken: in vijf uur vanuit Utrecht.

16601 Aquaedukt.1024 1024x681 - Romantisch Kassel: dit is de leukste stad voor een weekendje voor twee
Titel: Aquädukt
Copyright: Kassel Marketing GmbH | Fotograf Paavo Blåfield

Boek nu je weekendje Kassel!

Helemaal overtuigd? Mooi, ik ook. Boek nu je romantische weekendje weg op deze website!

Wat zijn jouw favoriete dingen om te doen in Kassel?

Deze blogpost is gesponsord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

  1. Erica

    Leuk artikel, maar 2.4 vierkante meter is wel een erg klein park ????

    | Reageer op deze reactie
© 2013-2023 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring