Dit moet je weten als je het kasteel Vianden wilt bezoeken

door Explorista

Na een heerlijk dagje in Luxemburg stad, wilde ik op mijn tweede dag in Luxemburg even iets anders doen. De stad uit, iets moois zien. Na even Googlen kwam ik een prachtig kasteel tegen, op de top van een heuvel, met daaronder een schattig stadje: Vianden. Wat ik niet wist is dat Vianden dus blijkbaar een heel populair plaatsje is onder Nederlanders: de voertaal is praktisch Nederlands. Mocht je het kasteel van Vianden willen bezoeken, dan heb ik hier wat tips voor je!

Een klein stukje geschiedenis

De geschiedenis van Vianden gaat terug tot de negende eeuw. Vianden ligt praktisch op de grens met Duitsland, en niet ver van de Belgische grens. Het is een klein dorpje in een groene, heuvelachtige omgeving. Het stadje heeft ook wat Nederlandse roots aangezien het graafschap van Vianden al sinds de 15e eeuw in handen is van de familie van Nassau. Victor Hugo, de befaamde Franse schrijver, heeft er ook een aantal maanden gewoond.

Het kasteel van Vianden is de belangrijkste bezienswaardigheid van het Luxemburgse dorpje. Het werd tussen de 11e en 14e eeuw gebouwd op de resten van een Romeins kasteel, in Romeinse en Gotische stijl. Het kasteel is sinds de 15e eeuw ook in handen van de familie van Oranje-Nassau. Omdat het zo goed bewaard is gebleven deed me op het eerste aanzicht best wel denken aan Neuschwanstein, al is het natuurlijk minder sprookjesachtig.

Openingstijden:

  • April t/m September: alle dagen van 10:00 t/m 18:00 uur
  • Maart & Oktober: alle dagen van 10:00 t/m 17:00 uur
  • November t/m Februari: alle dagen van 10:00 t/m 16:00 uur.
  • Gesloten op 25 december en 1 januari.

Entreeprijs:

Volwassenen: 7 €
Kinderen: (6-12 jaar) 2 €
Studenten: (13-25 jaar) met een student card 4,5 €
65+-ers 6 €

Een audio-guide (onmisbaar) kost €2.

Kinderen jonger dan 6 jaar bezoeken het kasteel gratis.

Je kunt zowel contant als met de volgende kaarten betalen: Visa, Mastercard, Vpay, Meastro.

Adres:

Montée du Château
L-9408 Vianden

Vianden7 Vianden4

1. Vianden is super schattig

Niet echt een tip, maar meer een observatie. Vianden is echt een klein, slaperig dorpje, en super schattig om te bezoeken. Omdat het zo klein is, loop je makkelijk van de ene naar de andere kant. Het dorpje heeft een rivier die het dorp in tweeën splitst, en vanaf de brug over die rivier heb je prachtig uitzicht over het kasteel.

2. Parkeren is gratis op zondag

Volgens mij geldt dit voor heel Luxemburg, maar mocht je besluiten een dagje naar Vianden te gaan (het is immers maar zo’n drie uurtjes rijden), dan kun je het beste op zondag gaan. Dan is parkeren in het dorp gratis. In Luxemburg stad is dit overigens ook zo.

Vianden3 Vianden6

Vianden5

3. Parkeren kan vlakbij het kasteel

Mocht je de heuvel richting het kasteel zien en denken: no way jose, dan heb je geluk. Je kunt namelijk een klein stukje omhoog lopen en daar parkeren. Vanaf die parkeerplaats is het nog maar een klein stukje klimmen richting het kasteel. Nadat we het kasteel bezocht hadden, parkeerden we in het lager gelegen deel van het dorp.

4. Een audio-guide is onmisbaar

Het kasteel Vianden is erg mooi bewaard gebleven (of, nouja: gerestaureerd). Het bezoeken is dus ook zeker een tip. Een bezoekje kost €7 dus dat is best een nette prijs, vond ik. Maar wat me altijd een beetje tegenvalt is als een kasteel binnenin helemaal geen informatiebordjes heeft (of bijvoorbeeld alleen in het Luxemburgs of Frans). Dat vind ik niet zo netjes tegenover de betalende bezoeker. Anyway… mocht je iets willen begrijpen van de geschiedenis van het kasteel, dan lijkt een audioguide (€2) me wel een aanrader.

Op deze pagina kun je overigens veel uitleg krijgen over de ruimtes die je bezoekt, en is een plattegrond van het kasteel.

Vianden1 Vianden2

5. Het beste uitzicht heb je vanaf de stadsmuur

Mocht je een prachtig uitzicht zoeken over Vianden en het kasteel, dan kun je het beste even de stadsmuur beklimmen. Dit zul je al wel zien als je de stad binnen komt rijden, maar je kunt bij de kruising van de aanrijroute en de weg naar het kasteel parkeren, en vanaf daar naar boven klimmen voor een paar mooie foto’s.

6. Lekker eten doe je bij Cafe Du-Pont

Mocht je nog een leuk lunchzaakje zoeken, dan kan ik Cafe Du-Pont aanraden. Je zit aan de rivier, met een prachtig uitzicht en het eten is prima. Ik had de schnitzel met champignonsaus. Grappig genoeg komen in Vianden dus zoveel Nederlanders dat zelfs de kaart in het Nederlands was.

Vianden9 Vianden10

Bonus: boek een goed hotel in Vianden

Wil je overnachten in Vianden? De volgende drie hotels bieden een optie voor ieder budget:
€ – Het goed beoordeelde Café Hotel de Ville Bruxelles ligt centraal in Vianden. Je boekt een voordelige kamer met balkon met uitzicht, en een inbegrepen ontbijt. Check hier de meest recente prijzen.

€€ – Hotel Victor Hugo ligt prachtig aan de rivier, en heeft uitzicht op het kasteel van Vianden. Het eten in het restaurant is erg goed, en het hotel bezit een eigen wellness centrum. Check hier de meest recente prijzen.

€€€ – Aan de rand van Vianden ligt Belle Vue, waar je jezelf op een ruime suite kunt trakteren. Vanaf je balkon heb je uitzicht op het kasteel. Het hotel heeft een binnenzwembad en sauna. Check hier de meest recente prijzen.

Heb jij nog tips voor Vianden?

Het kasteel van Vianden is een superleuk dagtripje: dit moet je weten voor je Vianden bezoekt!

Misschien vind je dit ook interessant

10 reacties

Lizette 20 september, 2016 - 10:02

Wat een fijne tips! Luxemburg staat al lang op mijn wensenlijstje en afgelopen maand zou ik er heen gaan tot door omstandigheden mijn reisplan wijzigde. Maar op zondag er heen rijden is wel een goed idee!

Plaats een reactie
Robin 20 september, 2016 - 11:55

Daar ben ik ook geweest! Volgens mij zijn we toen met een kabelbaan omhoog gegaan en hebben we daar wat gegeten en gedronken. Heel lief stadje!

Plaats een reactie
Hand Luggage Only 22 september, 2016 - 15:26

Loved Vianden when we visited recently! Also, loving the new website design! It’s absolutely fantastic!!!

Plaats een reactie
Pascal 13 juli, 2017 - 19:36

Gisteren deze site bezocht en vandaag in Vianden geweest. Klein dorpje met inderdaad een erg mooi kasteel (momenteel verbouwingswerken, maar niet hinderlijk aangezien de werkzaamheden buiten zijn). Natuurlijk gebruik gemaakt van uw eettip…. erg lekker, heerlijk terras, vriendelijk personeel. Parkeren is trouwens erg gemakkelijk en gratis bij de kabelbaan!!

Plaats een reactie
Explorista 13 juli, 2017 - 21:10

Wat een leuk berichtje Pascal. Fijn dat je iets aan mijn tip hebt gehad, dat maakt me heel blij :)

Plaats een reactie
Esther 29 september, 2017 - 21:58

Heb jij enig idee hoe de situatie is voor rolstoel gebruikers?

Plaats een reactie
Explorista 2 oktober, 2017 - 05:46

Oef, dat kan ik me niet meer herinneren helaas :(. Sorry!

Plaats een reactie
Zico 3 november, 2017 - 11:40

Prachtige plek zo gelegen tussen al dat groen.

Plaats een reactie
Ellen Eva Brouwers 7 juli, 2019 - 12:08

Wat een fijn artikel dit! Ik heb enkele aanvullingen:
Het stadje wordt wakker tijdens de middeleeuwse week rondom einde juli. Het is dan uiteraard erg druk en parkeren bij het kasteel is zeer lastig, maar er rijden pendelbussen. Of neem de kabelbaan naar boven, waarbij je wel een behoorlijk stukje door het bos naar beneden moet lopen: zeer mooi echter niet doen als je niet goed ter been bent. Laat je dan even afzetten boven.
Verder zijn er de laatste jaren twee hele leuke winkels bij gekomen waar je middeleeuwse kleding kunt kopen of laten maken: ook prachtige stoffen en fournituren kun je er vinden.
Misschien over het hoofd gezien: er is een heerlijk zwembad met uitzicht op het kasteel en grote zonneweide.
Vroeger waren er discotheken en werd Vianden vooral druk bezocht door jongeren: op de brug was het altijd een meeting point. Dat is helaas wat veranderd. Maar vraag eens bij de eigenaren van Du Pont of ze wat lekkere swingmuziek op willen zetten…veel kans dat het uitdraait op dansen …
Relaxen met een lekker drankje of potje thee in een artistieke ambiance kun je uitstekend bij Ancien Cinema, zo’n 80 meter verderop aan de linkerkant waar regelmatig tentoonstellingen zijn en live muziek met af en toe jamsessions.
Overdag prachtige wandelingen maken of een interessant educatief bezoek aan de krachtcentrale, aan de Our, net buiten vianden, richting Dasburg, en even verderop de kopermijn. Leuk voor jong en oud.
Tja en dan mis ik in het rijtje van eetmogelijkheden de bijzonder lekkere gegrilde tournedos met pepersaus bij Auberge Aal Veinen, Beim Hunn, al meer dan 30 jaar een begrip (zolang komen wij er al).
Aansluitend nog wat info over het kasteel: de renovatie is zo goed als klaar: er is een stuk aangebouwd waarin je wat kunt drinken en waarin zich een nieuw museum bevindt met wetenswaardigheden: zeer de moeite waard.

Plaats een reactie
Melissa 12 juli, 2019 - 12:03

Wat leuk, bedankt voor deze tips…vandaag gaan we Vianden en het kasteel weer bezoeken, helaas missen we dit jaar de middeleeuwse week, die hebben we vorig jaar wel beleefd, erg leuk! Nu schijnt er een voorstelling te zijn, dus we gaan het beleven en zeker wat lekkers smullen ;-)!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter