Vianden8

Dit moet je weten als je het kasteel Vianden wilt bezoeken

Na een heerlijk dagje in Luxemburg stad, wilde ik op mijn tweede dag in Luxemburg even iets anders doen. De stad uit, iets moois zien. Na even Googlen kwam ik een prachtig kasteel tegen, op de top van een heuvel, met daaronder een schattig stadje: Vianden. Wat ik niet wist is dat Vianden dus blijkbaar een heel populair plaatsje is onder Nederlanders: de voertaal is praktisch Nederlands. Mocht je het kasteel van Vianden willen bezoeken, dan heb ik hier wat tips voor je!

Een klein stukje geschiedenis

Het kasteel van Vianden is zonder twijfel de eyecatcher van het dorpje. De geschiedenis ervan gaat terug tot de negende eeuw, en het deed me op het eerste aanzicht best wel denken aan Neuschwanstein (maar dan wel iets minder indrukwekkend ;-)). Vianden ligt praktisch op de grens met Duitsland, en niet ver van de Belgische grens. Het is een klein dorpje in een groene, heuvelachtige omgeving. Het stadje heeft ook wat Nederlandse roots aangezien het graafschap van Vianden al sinds de 15e eeuw in handen is van de familie van Nassau. Victor Hugo, de befaamde Franse schrijver, heeft er ook een aantal maanden gewoond.

Vianden7 Vianden4

1. Vianden is super schattig

Niet echt een tip, maar meer een observatie. Vianden is echt een klein, slaperig dorpje, en super schattig om te bezoeken. Omdat het zo klein is, loop je makkelijk van de ene naar de andere kant. Het dorpje heeft een rivier die het dorp in tweeën splitst, en vanaf de brug over die rivier heb je prachtig uitzicht over het kasteel.

2. Parkeren is gratis op zondag

Volgens mij geldt dit voor heel Luxemburg, maar mocht je besluiten een dagje naar Vianden te gaan (het is immers maar zo’n drie uurtjes rijden), dan kun je het beste op zondag gaan. Dan is parkeren in het dorp gratis. In Luxemburg stad is dit overigens ook zo.

Vianden3 Vianden6

Vianden5

3. Parkeren kan vlakbij het kasteel

Mocht je de heuvel richting het kasteel zien en denken: no way jose, dan heb je geluk. Je kunt namelijk een klein stukje omhoog lopen en daar parkeren. Vanaf die parkeerplaats is het nog maar een klein stukje klimmen richting het kasteel. Nadat we het kasteel bezocht hadden, parkeerden we in het lager gelegen deel van het dorp.

4. Een audio-guide is onmisbaar

Het kasteel Vianden is erg mooi bewaard gebleven (of, nouja: gerestaureerd). Het bezoeken is dus ook zeker een tip. Een bezoekje kost €6 dus dat is best een nette prijs, vond ik. Maar wat me altijd een beetje tegenvalt is als een kasteel binnenin helemaal geen informatiebordjes heeft (of bijvoorbeeld alleen in het Luxemburgs of Frans). Dat vind ik niet zo netjes tegenover de betalende bezoeker. Anyway… mocht je iets willen begrijpen van de geschiedenis van het kasteel, dan lijkt een audioguide (€2) me wel een aanrader.

Vianden1 Vianden2

5. Het beste uitzicht heb je vanaf de stadsmuur

Mocht je een prachtig uitzicht zoeken over Vianden en het kasteel, dan kun je het beste even de stadsmuur beklimmen. Dit zul je al wel zien als je de stad binnen komt rijden, maar je kunt bij de kruising van de aanrijroute en de weg naar het kasteel parkeren, en vanaf daar naar boven klimmen voor een paar mooie foto’s.

6. Lekker eten doe je bij Cafe Du-Pont

Mocht je nog een leuk lunchzaakje zoeken, dan kan ik Cafe Du-Pont aanraden. Je zit aan de rivier, met een prachtig uitzicht en het eten is prima. Ik had de schnitzel met champignonsaus. Grappig genoeg komen in Vianden dus zoveel Nederlanders dat zelfs de kaart in het Nederlands was.

Vianden9 Vianden10

Heb jij nog tips voor Vianden?

Het kasteel van Vianden is een superleuk dagtripje: dit moet je weten voor je Vianden bezoekt!

8 comments

 1. Lizette

  Wat een fijne tips! Luxemburg staat al lang op mijn wensenlijstje en afgelopen maand zou ik er heen gaan tot door omstandigheden mijn reisplan wijzigde. Maar op zondag er heen rijden is wel een goed idee!

  Beantwoorden

 2. Robin

  Daar ben ik ook geweest! Volgens mij zijn we toen met een kabelbaan omhoog gegaan en hebben we daar wat gegeten en gedronken. Heel lief stadje!

  Beantwoorden

 3. Hand Luggage Only

  Loved Vianden when we visited recently! Also, loving the new website design! It’s absolutely fantastic!!!

  Beantwoorden

 4. Pascal

  Gisteren deze site bezocht en vandaag in Vianden geweest. Klein dorpje met inderdaad een erg mooi kasteel (momenteel verbouwingswerken, maar niet hinderlijk aangezien de werkzaamheden buiten zijn). Natuurlijk gebruik gemaakt van uw eettip…. erg lekker, heerlijk terras, vriendelijk personeel. Parkeren is trouwens erg gemakkelijk en gratis bij de kabelbaan!!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Wat een leuk berichtje Pascal. Fijn dat je iets aan mijn tip hebt gehad, dat maakt me heel blij :)

   Beantwoorden

 5. Esther

  Heb jij enig idee hoe de situatie is voor rolstoel gebruikers?

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Oef, dat kan ik me niet meer herinneren helaas :(. Sorry!

   Beantwoorden

 6. Zico

  Prachtige plek zo gelegen tussen al dat groen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *