Herfstvakantie zon bestemmingen om lekker te ontspannen

door Explorista

Inhoudsopgave

Ben je nog op zoek naar een fijne herfstvakantie zon bestemming? Sluit maar achteraan in de rij, dat zijn we volgens mij allemaal. Even lekker weg uit het treurige Nederlandse weer, en bijkomen van ons drukke leventje aan een zwembad met als dagschema: luieren en eten. Als je mij zoekt: ik ben alvast mijn paspoort inpakken. Dit is een lijstje met herfstvakantie zon bestemmingen!

herfstvakantie zon Kaapverdië

Kaapverdië

Temperatuur Kaapverdië in oktober: 23-28 graden Celsius
Tijdsverschil Kaapverdië: zomertijd -3 uur (wintertijd -2 uur)
Munteenheid Kaapverdië: Kaapverdische escudo
Taal Kaapverdië: Portugees
Vliegtijd naar Kaapverdië: Zo’n 6 uur

Kaapverdië is een eilandengroep voor de westkust van Afrika. De voertaal is er Portugees, maar het is een zelfstandig land en dus geen eigendom van Portugal. De bekendste eilanden in Kaapverdië zijn Boa Vista, Sal en Boa Vista. Er valt maar weinig neerslag in Kaapverdië: 6 tot 19 dagen per jaar! (Hallo, ik verhuis hier even naartoe!)

herfstvakantie zon Gambia

Gambia

Temperatuur Gambia in oktober: 22-33 graden Celsius
Tijdsverschil Gambia: zomertijd -2 uur (wintertijd -1 uur)
Munteenheid Gambia: Dalasi
Taal Gambia: Arabisch
Vliegtijd naar Gambia: 6:15 uur

Gambia is een klein Afrikaans landje aan de westkust van Afrika. Het is als het ware om de Gambia- rivier  heengewikkeld. Gambia is zo’n 250 kilometer lang, maar slechts enkele tientallen kilometers breed. Gambia staat niet alleen bekend om zijn vriendelijke bevolking (de bijnaam is niet voor niets ‘The Smiling Coast’), maar ook om zijn mooie natuur rondom de rivier. Door zijn ligging in Afrika is het voor veel westerse toeristen een goedkope vakantiebestemming.

herfstvakantie zon Mauritius

Mauritius

Temperatuur Mauritius in oktober: 22-33 graden Celsius
Tijdsverschil Mauritius: zomertijd +2 uur (wintertijd +3 uur)
Munteenheid Mauritius: Mauritiaanse Rupee
Taal Mauritius: Engels
Vliegtijd naar Mauritius: Ongeveer 11 uur

Mauritius is het onbekendere bounty eilanden-broertje van de Malediven (zie hieronder). Nét zulke parelwitte stranden en blauwe zee, overigens. Mauritius ligt ten oosten van Madagaskar, aan de oostkust van Afrika. Mauritius is sinds 1992 een republiek. Doordat de voertaal Engels is, is het een populaire bestemming voor Engelse toeristen. Frans wordt echter meer gesproken onder de bevolking en in de media.

herfstvakantie zon Malediven

Malediven

Temperatuur Malediven in oktober: 26-30 graden Celsius
Tijdsverschil Malediven: zomertijd +3 uur (wintertijd +4 uur)
Munteenheid Malediven: Rufiyaa
Taal Malediven: Dihevi
Vliegtijd naar Malediven: Ongeveer 12 uur

Zal ik eens een geheimpje verklappen? Ik wil al mijn hele leven naar de Malediven. Het staat voor mij voor een soort luxesymbool, omdat vroeger alleen de rijkste celebrities konden betalen om hier een weekje naar toe te gaan. Maar sinds een paar jaar is het een heel betaalbare vakantiebestemming, die je gewoon bij de normale touroperators boekt. De Malediven liggen niet zo gek ver van Mauritius (en de Seychellen, trouwens) vandaan, onder Sri Lanka. Met de parelwitte bountystranden, het helderblauwe water en de geweldige resorts op palen, staat het ver bovenaan mijn bucketlist voor wat fijne herfstvakantie zon.

herfstvakantie zon Bali

Bali

Temperatuur Bali in oktober: 22-31 graden Celsius
Tijdsverschil Bali: zomertijd +6 uur (wintertijd +7 uur)
Munteenheid Bali: Indonesische Rupiah
Taal Bali: Indonesisch
Vliegtijd naar Bali: Ongeveer 16 uur

In oktober kom je langzaamaan in het regenseizoen terecht in Bali, maar de temperaturen zijn nog steeds echt geen straf. Bali is ontzettend geliefd vanwege zijn mix van cultuur, natuur en ontspanning. En laten we dan natuurlijk het heerlijk vers bereide Indonesische eten ook niet vergeten. Populaire plekken op Bali zijn Ubud en Kuta. Je kunt op het eiland fijn ontspannend maar als je actief bezig wilt zijn, dan zijn er genoeg rijstvelden om te ontdekken, of kun je leren surfen.

herfstvakantie zon mexico

Mexico

Temperatuur Mexico in oktober: 22-31 graden Celsius
Tijdsverschil Mexico: zomertijd -7 tot -9 uur (wintertijd -6 tot -8 uur) afhankelijk van je bestemming
Munteenheid Mexico: Mexicaanse peso
Taal Mexico: Mexicaans
Vliegtijd naar Mexico: Ongeveer 10 tot 11 uur

Mexico heeft als land ontzettend veel te bieden (cultuur, natuur, cuisine, geschiedenis), maar de meeste toeristen gaan toch naar het land om zich aan de zonnige oostkust bruin te laten bakken. Hé, en geef ze eens ongelijk. Cancun, Tulum en Puerto Vallarta zijn zeer geliefd. Het land is waanzinnig populair bij Amerikanen, maar ook in toenemende mate bij Europeanen, vanwege zijn goedverzorgde All Inclusive resorts. Ik heb de laatste tijd heel wat goedkope tickets voorbij zien komen, dus hupsakee!

herfstvakantie zon Dominicaanse Republiek

Dominicaanse Republiek

Temperatuur Dominicaanse Republiek in oktober: 21-31 graden Celsius
Tijdsverschil Dominicaanse Republiek: zomertijd -6 uur (wintertijd -5 uur)
Munteenheid Dominicaanse Republiek: Dominicaanse Peso
Taal Dominicaanse Republiek: Spaans
Vliegtijd naar Dominicaanse Republiek: Ongeveer 10 uur

Net wat minder bekend, maar niet minder geliefd is de Dominicaanse Republiek, dat al eens de backdrop was voor Wie is de Mol. De Dominicaanse Republiek is een land op het eiland Hispaniola in het Caribische gebied. Bijna alle vakanties die aangeboden worden voor Nederlanders gaan naar prachtige hotels in Punta Cana. Het Caribische gevoel van ontspannen, plus de prachtige stranden en tropische omgeving maken het een geweldige bestemming voor een weekje nietsen.

herfstvakantie zon Curacao

Curaçao

Temperatuur Curaçao in oktober: 26-32 graden Celsius
Tijdsverschil Curaçao: zomertijd -6 uur (wintertijd -5 uur)
Munteenheid Curaçao: Antilliaanse Gulden
Taal Curaçao: Nederlands en Papiaments
Vliegtijd naar Curaçao: Zo’n 9:30 uur (of langer als je een tussenstop hebt)

Ik ben volgens mij de enige Nederlander die nog nooit op Curacao is geweest, en waarom weet ik eigenlijk niet. Het ziet eruit als een heerlijk eiland met een geweldig klimaat, leuke sfeer en lekker eten. De ultieme plek om te ontspannen. En dan kun je er ook nog met je Nederlands terecht. Ik zie regelmatig aanbiedingen naar Curacao, dus het hoeft je echt niet de hoofdprijs te kosten!

herfstvakantie zon Aruba

Aruba

Temperatuur Aruba in oktober: 26-33 graden Celsius
Tijdsverschil Aruba: zomertijd -6 uur (wintertijd -5 uur)
Munteenheid Aruba: Arubaanse Florin
Taal Aruba: Nederlands en Papiaments
Vliegtijd naar Aruba: Zo’n 9:00 en 12 uur (of langer als je een tussenstop hebt)

Het iets minder bekende zusje van Curacao, maar misschien wel nóg mooier. Als ik foto’s mag geloven, want ook hier ben ik nog niet geweest. Ik zag onlangs foto’s van een vriendin die in een resort verbleef waar de flamingo’s om je heen wandelen op het strand, dus je begrijpt: ik ben verkocht. Er zijn iets minder aanbiedingen op dit eiland dan op het zustereiland, maar het voordeel daarvan is dat je ook wat minder toeristen tegenkomt :).

herfstvakantie zon Canarische Eilanden

Canarische Eilanden

Temperatuur Canarische Eilanden in oktober: 18-25 graden Celsius
Tijdsverschil Canarische Eilanden:  -1 uur
Munteenheid Canarische Eilanden: Euro
Taal Canarische Eilanden: Spaans
Vliegtijd naar Canarische Eilanden: Ongeveer 4,5 uur (afhankelijk van het eiland)

Een oude vertrouwde klassieker: als je even geen zin hebt om naar exotische bestemmingen te gaan, dan heb je de Canarische Eilanden nog om te ontdekken. Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife zijn de bekendste eilanden. Allemaal hebben ze een eigen karakter: zo is Gran Canaria het meest toeristisch en kent Lanzarote een bijna buitenaardse natuur. Op Tenerife zijn dan weer heel veel surfscholen. Doordat het vlak voor de Marokkaanse kust ligt, is het er lekker warm.

herfstvakantie zon Turkije

Turkije

Temperatuur Turkije in oktober: 15-25 graden Celsius
Tijdsverschil Turkije: zomertijd +1 uur (wintertijd +2 uur)
Munteenheid Turkije: Turkse Lira
Taal Turkije: Turks
Vliegtijd naar Turkije: Zo’n 3,5 tot 4 uur

Sinds de onrust in Turkije, laten de toeristen het afweten, maar ik zou me daar persoonlijk niets van aantrekken. De onrust vindt vooral plaats in de grensstreek met Syrië en in de hoofdstad. Toeristenlocaties als Bodrum, Antalya en Alanya hebben daar echt geen last van, en jij als toerist zult er ook niets van merken. Turkije is geliefd omdat het zo ingesteld is op de Westerse toerist. Door het grote aantal resorts is het goedkoop (vooral nu!), en het lekkere weer maakt het een perfecte bestemming voor herfstvakantie zon.

herfstvakantie zon Griekenland

Griekenland

Temperatuur Griekenland in oktober: 14-23 graden Celsius
Tijdsverschil Griekenland: +1 uur
Munteenheid Griekenland: Euro
Taal Griekenland: Grieks
Vliegtijd Griekenland: 3 tot 4 uur

Ook Griekenland ziet een daling in toerisme vanwege de onrust rondom de migranten, maar ik begrijp er helemaal niets van: het is er nog steeds hartstikke veilig (een veelgehoorde angst), en als toerist zul je hier erg weinig van merken. Tenzij je natuurlijk graag vrijwilligerswerk doet en een handje uit de mouwen wilt steken. Als je echter gewoon lekker van je vakantie wilt genieten in het zonnetje, dan kan dat nog steeds uitstekend op Griekenland. Kreta, Corfu, Lesbos, Zakynthos en Kefalonia zijn de meest populaire bestemmingen. Nu het toerisme wat afneemt, maar de zon gewoon aanhoudt, is de prijs-kwaliteitverhouding beter dan ooit.

herfstvakantie zon Egypte

Egypte

Temperatuur Egypte in oktober: 20-30 graden Celsius
Tijdsverschil Egypte: zomertijd +1 uur (wintertijd: o uur)
Munteenheid Egypte: Egyptisch pond
Taal Egypte: Arabisch
Vliegtijd Egypte: Ongeveer 5 uur

Zelf ben ik in de herfstvakantie in Egypte geweest, en ik vond het fantastisch. Echt perfect, nog steeds één van mijn favoriete reiservaringen. De meest populaire bestemmingen voor toeristen zijn Hurghada, Sharm-Al-Sheikh en Marsa Alam. Dit ligt allemaal een flink eindje van Caïro dus haal je maar niet in je hoofd dat je piramides gaat zien. Wel kun je práchtig snorkelen, lekker genieten aan het strand, en eventueel wat mooie oude tempels óf de Sahara bezoeken. Natuurlijk vraag je je af of Egypte veilig is? Op dit moment zou ik me niet zo’n zorgen maken. Ik ken mensen die er afgelopen jaar geweest zijn, en die hebben enorm genoten van de herfstvakantie zon :-).

Ben je nog op zoek naar een zonnige bestemming voor je herfstvakantie? Ik verzamelde de fijnste herfstvakantie bestemmingen met zongarantie!

Wat is jouw favoriete herfstvakantie zon bestemming?

Misschien vind je dit ook interessant

8 reacties

Anna 26 september, 2016 - 09:26

Ohhh, heerlijk om lekker weg te gaan nu het koude weer er hier aan komt. Kan ik helaas niet doen vanwege mijn studie, maar anders zou ik het wel weten… Lekker achter de zon aan!

Plaats een reactie
Explorista 26 september, 2016 - 10:42

Ik denk dat ik er nog even tussen uit piep richting de zon :-)

Plaats een reactie
Kimberley Griffioen 26 september, 2016 - 22:30

Heerlijk om bij weg te dromen! Snel maar weer een reisje naar een warm land boeken :)

Plaats een reactie
Michiel 27 september, 2016 - 08:45

In Mexico spreken ze Spaans, niet Mexicaans :-)

Plaats een reactie
Explorista 27 september, 2016 - 10:59

Dat klopt! De reden dat ik Mexicaans schreef is eigenlijk omdat ik van vrienden begrepen heb dat er toch nog wel wat verschillen zijn tussen Spaans en Mexicaans. Maar feitelijk heb je helemaal gelijk!

Plaats een reactie
Denise - Follow my footprints 28 september, 2016 - 12:18

Kefalonia als één van de meest populaire Griekse bestemmingen? Dat lijkt me niet. Het is nog een vrij rustig eiland. Eilanden als Kos en Rhodos zijn veel bekender. Maar sowieso is Griekenland fijn natuurlijk. En soms zelfs mínder dan 3 uur vliegen, zoals naar Chalkidiki (Thessaloniki) waar ik pas was. En naar bijv Corfu is het nog korter.
En ja, de Canarische eilanden zijn ook fijn, en vooral ook Turkije en Egypte. Net als jij heb ik een hele positieve ervaring in Egypte (dat was in de/een meivakantie weliswaar, maar toch, het is zo fijn op een plek te zijn waar je zeker te weten mooi weer hebt…).

Plaats een reactie
Denise - Follow my footprints 28 september, 2016 - 12:18

Naar Kaapverdië, Gambia de Malediven en Bali wil ik nog… En wat Mexico betreft: ik vond Cancún helemaal niet leuk, maar het heeft wel hele mooie stranden. En natuurlijk moet je dan ook wat van Yucatán ontdekken, anders zou ik het toch een beetje zonde vinden…

Plaats een reactie
Explorista 28 september, 2016 - 12:36

Ik hoor ook dat Tulum leuker is dan Cancun :) Als ik naar Mexico ging zou ik zeker een weekje aan de kust doen, en een weekje meer op ontdekkingsreis. Best of both worlds!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter