Eten in Londen: mijn 62 favoriete café’s & goedkope restaurants (2019 update!)

door Explorista

Londen is mijn absolute favoriete stad. Ik woonde er ruim zeven maanden, en bezocht de stad zo vaak dat ik het niet meer op twee handen kan tellen.  Afgezien van alle toffe bezienswaardigheden, is eten in Londen één van mijn favoriete dingen om te doen. Daarom besloot ik in deze super uitgebreide gids mijn tips te delen voor mijn favoriete cafés en (voornamelijk!) goedkope restaurants in Londen.

Voordat we beginnen zal ik even uitleggen hoe ik dit artikel heb vormgegeven. Ik heb de restaurants, cafés en bars zo veel mogelijk per wijk en gebied onderverdeeld. Soms gaat het per wijk, soms per metrostation/omgeving. Daarnaast werkt het in Londen zo dat als je eenmaal één goedlopende zaak hebt, dat er vaak nog wel meerdere komen. Sommige zaken die ik los heb uitgelicht zijn dus onderdeel van een keten, en soms heb ik ketens gewoon onder het kopje ketens verzameld. Een beetje arbitrair, maar ik hoop dat je er toch iets mee kunt! Er zit vast iets leuks tussen voor een hapje eten in Londen :)

Shoreditch

Jaguar Shoes

Een paar deuren van het hostel vandaan zit Jaguar Shoes. En zoals alle hipsterregels betaamt: de naam geeft totaal niet weer wat het echt is. Er worden geen jaguars verkocht, en ook geen schoenen. En heel leuk, licht, tentje.

Londonhotspot1

Meat Mission

Meat Mission

Bij Meat Mission in Hoxton zul je versteld staan van het supergave decor. Het plafond is gebaseerd op glas in lood design, en de burgers zijn erg smakelijk. Niet helemaal date proof echter, want ze zijn zo juicy dat je twaalfhonderd servetten nodig hebt om alle sappen op te deppen. Maar lékker! Ik ben hier echt een miljoen keer geweest, en heb zowel mijn vriend als mijn ouders een keer hier mee naartoe genomen. (Meat Mission heeft nog twee vestigingen in Londen: Meat Liquor in Islington en Meat Market in Covent Garden.)

Barrio Shoreditch

Ook Barrio Shoreditch is onderdeel van een keten van meerdere bars, maar omdat ik alleen in deze geweest ben, zal ik hem even apart benoemen. Barrio heeft een superleuke kleurrijke Mexicaanse vibe, en hip interieur.

Bar Kick

Aan het andere einde van de hip-heids schaal vind je Bar Kick, een paar deuren verderop. Bar Kick is zo’n heerlijke bar waar je lekker met je vrienden kunt ouwehoeren, voetbal kijken, een drankje kunt doen. En tafelvoetballen! Daar staat de bar namelijk om bekend, en ik heb hier dan ook al menig toernooi mogen aanschouwen.

12645145_10154003076574260_1654817502903738289_n

Mijn ouders bij Beigel Bake

Beigel Bake

Een instituut in Londen, en óók een zaakje waar ik zo’n beetje mijn hele familie mee naartoe heb genomen. Beigel Bake zit al sinds 1974 op Brick Lane, dé hipsterstraat van Oost Londen (voordat het zo hip was natuurlijk). De bakkerij is 24 uur per dag open, en de salt beef bagel is de ster van de show (al hebben ze ook andere bagels). De bakkerij produceert 7,000 bagels per dag. Het interieur is sober, je kunt er niet zitten, en de bediening grenst aan onvriendelijk (efficiënt?), maar de bagels zijn erg goedkoop en waanzinnig lekker. Er is geen local in Londen die deze zaak niet kent.

Rolling Stock

In de zomer MOET je hier naartoe. Ik heb deze beer garden een keer per ongeluk ontdekt, en sindsdien ben ik er meerdere keren geweest. Het zit vlak naast een spoorbrug (heel hip), en je kunt er fijn iets drinken in de buitenlucht. De laatste keer dat ik er was waren er ook muzikanten een beetje aan het jammen.

Love’s Company

Technisch gezien ligt het bij Old Street, dus net buiten Shoreditch, maar omdat het op wandelafstand ligt, neem ik hem mee. Wij kwamen hier terecht omdat veel pubs in Londen best wel vroeg dicht gaan, en we nog een later drankje wilden doen. Leuke bar met cocktails. Als je iets chiquers wilt dan is er aan de overkant Nightjar.

Islington

Saponara

Als je maar naar één Italiaan gaat in Londen, laat het dan deze zijn. Werd me aangeraden door Italiaanse collega’s, en hoewel het een beetje uit de richting is, is het eten echt waanzinnig. Een kleine trattoria, met slechts een paar tafeltjes, gerund door echte Italianen. Waanzinnig genieten.

La Davina

Nog een fijne betaalbare Italiaan, met een superleuk interieur. Aan de muur hangt een halve auto!

Exmouth Market

Londonhotspot4

Sweets

Sweets

Exmouth market is een populaire lunchplek voor Londenaars, en dus kon ook ik er niet wegblijven voor een tweede snelle lunch met vriendinnetje Kasha. De broodjes zijn hier absoluut heerlijk, en voor Londense begrippen zeker betaalbaar. De naam verklapt het al, maar de zoetigheden zijn specialiteit. De Portugese taartjes schijnen hier goddelijk te zijn. Het is een klein zaakje met weinig zitplekken, maar daarom wel extra gezellig.

Santorè

Een heel populaire Italiaan. Zeker aan te raden om hier te reserveren, want het zit meestal vol! In de zomer zit het terras helemaal vol.

Brill

Dit was vaak mijn stop als ik ’s ochtends nog even een bagel wilde halen voor mijn werk. Ook de koffie schijnt hier goed te zijn, aldus mijn collega’s. De bagels zijn overigens wel een beetje aan de prijs, maar wel héél lekker. Dit is trouwens behalve een koffiezaakje ook een muziekzaak dus je kunt er ook platen kopen.

Kings Cross/St. Pancras

Dit lijken misschien een beetje weinig restaurants, maar er zijn heel veel restaurants uit het kopje ‘ketens’ die hier in de buurt zitten!

Store Street Espresso

Voor een heerlijk ontbijtje en een fijne cappuccino moet je hier zijn. Dit zaakje zit niet zo ver van Kings Cross/ St. Pancrass en schuin tegenover Generator Hostels. Ik at hier een heerlijk schaaltje Griekse yoghurt met noten en fruit, maar ik zag er ook families die toast met gepocheerde eieren hadden. Alles zag er heerlijk uit.

German Gymnasium

Wat een práchtige zaak is dit zeg. Een prachtig historisch gebouw (een voormalige turnhal) dat is omgetoverd tot een stijlvol en prijzig Europees restaurant. De schnitzels schijnen hier gigantisch te zijn.

Barbican

Prufrock Coffee

Leuk zaakje om koffie te drinken, maar ook de lunchkaart is aan te  raden. Ik had een súper lekkere pompoensoep. Ik drink zelf geen koffie, maar het fijne van de thee was dat je een gratis refill kreeg!

Kennedys of Barbican

We kwamen hier terecht voor een simpele barhap voor een avondje in de pub, maar ik vond het echt verrassend goed eten. Ook een lekker simpele zaak, met een echt Engels sfeertje. Goede fish & chips, en ook mijn steak burger kon ik aanraden (maar dan wel zonder komkommer).

Soho

Meat Mission

Meat Market

Soho is één van de meest populaire wijken voor toeristen (maar ook locals) om iets te eten en drinken. Dit is ook waar veel mensen gaan stappen, trouwens. Meat Market (een zusje van Meat Mission en Meat Liquor) zit in Covent Garden – dat überhaupt een bezoekje waard is. Ik vind Meat Mission zelf leuker en gezelliger, maar het eten is hier voor burgerlovers natuurlijk ook spectaculair.

Rossopomodoro

Ik kan hier niet zo veel over zeggen: het interieur is stijlvol en de pizza’s zijn geweldig. Gebakken in een houtoven. Tip voor lekker eten in Londen!

Freud Bar

Het was je misschien al opgevallen dat er niet zo heel veel bars op de lijst staan, maar ik ben dus niet zo heel erg van het uitgaan. Zo nu en dan een cocktail doen vind ik trouwens ontzettend leuk. Daarvoor is Freud een goed bewaard geheim. Let goed op, want deze bar zit ondergronds, je moet dus eerst een trap naar beneden! Heerlijke cocktails :)

Sketch

Dit is een populaire bij bloggers, en mensen met een liefde voor design. Sketch doet me nog het meest denken aan een Wes Anderson film. Het gebouw heeft verschillende ruimtes die allemaal in andere stijlen zijn ingericht. Van een zuurstokroze jaren 20-salon, tot een jungle bar. Wij deden er een brunch, wat vrij prijzig was, maar wel een leuke ervaring.

Jacob the Angel

Dit zaakje zit in Neal’s Yard, en toen we de naam zagen moesten we natuurlijk naar binnen (Jacob de naam die mijn vriend gebruikt als hij in het buitenland is). Superleuk en piepklein koffiezaakje.

Clerkenwell

Pham Sushi

Dit is mijn favoriete sushi-zaakje in Londen. Het heeft twee vestigingen, maar eentje is vooral voor take away, geloof ik. Het is maar een piepklein zaakje, maar het eten hier is echt heerlijk, en de sfeer is daardoor ook erg gezellig.

Pho Clerkenwell

Voor een snelle lunch ging ik wel eens naar Pho, waar je heerlijk vietnamees eet. Let wel op dat ze hier alleen cash accepteren.

Liverpool Street

IMG_20150331_144736-1

The Water Poet

Water Poet

Een paar van mijn favoriete herinneringen spelen zich hier af. Voor de echte romanici is The Water Poet een aanrader. Je kunt er gezellig binnen zitten, maar zelf vond ik buiten erg leuk. Je loopt door een gang van lichtjes naar de binnentuin, waar je heerlijk een drankje kunt doen in het zonnetje.

The Crown and Shuttle

Deze prachtige pub heeft een geweldige binnentuin waar je in de zomer heerlijk kunt zitten. Ik ben hier geweest tijdens één van mijn eerste bezoekjes aan Londen!

Duck & Waffle

Nog zo’n icoon dat iedere Londenaar wel kent. Dit restaurant zit bovenin een toren, met een waanzinnig panorama uitzicht over Londen. Nog zoiets leuks: het restaurant is 24/7 geopend. Wel is het vrij prijzig, dus vooral geschikt voor een speciale gelegenheid. De duck & waffle zelf zijn overigens echt heerlijk. Reserveren is een must, en dat moet jeecht wéken van te voren doen.

Southbank

Queen Elizabeth Roof Garden Bar & Cafe

Dit is mijn favoriete plekje in de zomer. Ook hier heb ik al een aantal keer met vrienden afgesproken, en ik vind het zo leuk om de verrassing op hun gezichten te zien als ze een compleet nietszeggend gebouw oplopen, en bovenop ineens in een soort rooftop-bar terecht komen. Super leuk, en waanzinnige uitzichten over de Big Ben en London Eye.

Southwark

Londenhotspot2

Four Corners

Four Corners

Lief vriendinnetje Kasha nam me mee op lunch in Four Corners Cafe op de Southbank, wat ik ook wel eens leuk vond (daar breng ik veel te weinig tijd door!). Je treft het café niet zo ver van metrostop Southwark, in een straat waar je niet alleen super leuke cafeetjes vindt, maar ook street food stalletjes. Heel gezellig! Four corners heeft een reisthema, dus je kunt je goddelijke chai latte opdrinken, terwijl je snuffelt in een Lonely Planet.

Doggetts Coat and Badge

Ik ben hier meerdere keren geweest voor feestjes, en ik kan je vertellen, het terras is zo’n beetje de meest romantische plek van heel Londen. Neem je date ermee naartoe en geniet samen van het uitzicht over St. Pauls Cathedral en de Thames.

London Grind

Een stijlvol restaurant en café schuin tegenover London Bridge tube station. Super handig voor afspraken, en een fijne plek om vanuit te werken. Overigens zijn er nog veel meer ‘Grind’ koffiezaakjes door heel Londen (het is een keten), maar daar ben ik niet geweest.

Bermondsey

Franco Manca

Bermondsey was mijn wijk, dus nu ben je bij de echte tipjes aangekomen :) Grappig genoeg kwam ik er pas na maanden achter dat Franco Manca óók onderdeel is van een keten, maar ik ben alleen maar in deze vestiging geweest. Dit is echt mijn dikste budget-tip voor Londen. De houtoven pizza’s hier zijn echt goddelijk lekker, en maar £6! Dat is zelfs voor Nederlandse begrippen keigoedkoop. Lekker eten + fijn zaakje + voordelige prijzen = ultieme avond uit!

Basilico

Dit zaakje doet alleen maar aan afhalen of thuis bezorgen, maar mocht je toevallig in de buurt op een hotelkamer slapen… dan moet je echt een pizza bij Basilico bestellen. Je kunt supergrote bestellen, maar de ingrediënten zijn ook echt van hoge kwaliteit. Niet per se goedkoop, maar zeker met twee personen goed te doen.

Hej Coffee

Toen ik nog in Londen woonde kon je me hier bijna altijd wel vinden. Ik zat hier meerdere keren per week te werken, meestal met een zalm bagel. Dit is een superfijn klein koffiezaakje met Zweedse invalshoek, waar het personeel supervriendelijk is, je lekker in alle rust kunt werken, en Dante de bloemist zijn prachtige boeketten uitstalt en verkoopt.

The Woolpack

Klassieke pub met een leuke binnentuin, of zoals ze hier zeggen: beer garden. Lekker in de zomer tot laat een biertje drinken en van het weer genieten.
IMG_20150326_090228
Old Shoreditch Station

Fuckoffee

Voor de hipsters kan ik Fuckoffee aanraden, alleen al vanwege de hilarische naam. Leuk koffiezaakje om rond te hangen en wat te drinken. Wel zuinig qua wifi (die is maar een uurtje geldig geloof ik en dan moet je een nieuw drankje kopen) dus niet echt geschikt om te werken.

Tower Hill

The Minories

Ik ga niet vaak eten in een traditionele pub, maar op een zonnige zondagmiddag moet je doen wat de locals doen toch? En dus streek ik met een vriendin neer in de tuin van deze pub. Het eten hier is pubfood met een twist (zo had ik een pulled chicken-broodje) en zij kip met mozerella, uienringen en sweet potato fries. Ook leuk: binnenin vind je biechthokjes. Dat verwijst dan weer terug naar de voormalige burgerlijke parochie (Minories Holy Trinity) die hier van de 15e tot de 19e eeuw in de buurt te vinden was, en waar de pub naar vernoemd is.

Elephant & Castle

Theo’s

Hoewel ik vaak in Elephant & Castle ben (aangezien vrienden van mij er wonen), eet ik er maar weinig. Dit keer hadden we echter zin in pizza en streken we dus neer bij een restaurantje in de buurt: Theo’s Pizzeria. Een leuk zaakje met geweldige houtoven Napolitaanse pizza, voor een fijn prijsje. Zonder twijfel één van de beste pizza restaurants in Londen!

Mercato Metropolitano

Ik hou van een toffe food court, en dit is zonder twijfel de leukste die ik in Londen ben tegengekomen. In de weekenden gezellig druk, doordeweeks heel rustig. Bij Mercato Metropolitano vind je allerlei roodtrucks met cuisines uit alle hoeken van de wereld: van Turks tot Caribisch, en van Japans tot Italiaans. Super leuk!

Notting Hill

202 Westbourne Grove

Hier kwamen we terecht voor brunch na een frisse wandeling door Notting Hill. Dit is een concept store, waar ze ook heerlijke brunches serveren. Aan de dure kant, maar wel erg lekker. Ik kan je de eggs florentine aanraden.

Farm Girl Notting Hill

Leuk cafeetje waar ze gezonde(re) gerechten serveren. Ik vind de inrichting met blauwe tegels aan de muur. Ze serveren er ook veel vegetarische en veganistische gerechten. Grappig feitje: ik heb hier eens een fotoshoot gehad!

Bethnal Green

The Common E2

Tof zaakje voor brunch. Zit vol met hipsters, en je ruikt daarna naar bacon, maar ik vind de industriële inrichting met gietijzeren raamkozijnen en hangplanten erg leuk.

The Fugitive Motel

Dit hippe hotel is nog niet lang open. Over het hotel kan ik niet veel zeggen, ik ben namelijk alleen in de lobby geweest waar de bar zit en eten geserveerd wordt. De pizza’s hier zijn echt super lekker! Ook handig: je kunt hier co-worken.

Ketens

Dit zijn mijn favoriete ketens in Londen! Superinternationale ketens als Starbucks, McDonalds of Chipotle heb ik niet meegenomen, maar die zijn er natuurlijk wel.

Wagamama

Keten van Aziatisch eten, met curry’s en Japanse noodle gerechten.

Leons

Gezonde fastfood, van puurdere burgers tot saladeboxen.

Honest Burgers

Lekkere burgers. Maar een paar keuzes waardoor kwaliteit gegarandeerd wordt. Vergelijkbaar met Byron.

Five Guys

De favoriete keten van Obama. Heerlijk fout. Wel echt meer McDonalds-achtig dan Honest & Byron.

Byron

Net als Honest een keten met kwalitatieve burgers. Goede milkshakes ook.

Gourmet Burger Kitchen

Mijn favoriete uit de reeks kwaliteitsburgers. Iets origineler qua insteek en burgers, de milkshakes zijn goddelijk en de zoete aardappelfrietjes met baconnaise zijn zó goed dat ik er bijna van moet huilen.

Pizza Union

Een favoriet voor een snelle hap. Prima, betaalbare pizza’s, snelle service.
IMG_20150327_203835
Wagamama

Pizza Express

Iets meer ‘restaurant’ versie van Pizza Union. Stuk duurder ook. Wel meer geschikt voor een avondje uit.

Pizza Pilgrims

Ik vind Pizza Pilgrims leuk omdat de pizza’s origineler zijn dan bij de bovenstaande zaakjes, en bovendien  een sourdough bodem hebben (net als Franco Manca), die ik erg lekker vind.

Vapiano

Italiaanse keten die je waarschijnlijk wel kent. Altijd goed, niet bijzonder goedkoop.

Yo Sushi

Sushizaak met een lopende band waar je gerechtjes vanaf haalt, en dan vervolgens aan het eind de bordjes bij elkaar optelt om af te rekenen.

Itsu

Hier ging ik altijd sushi halen voor de lunch. De kwaliteit is niet zo super, maar best lekker voor de lunch. Rond sluitingstijd heeft alle sushi 50% korting.

Chilango

Om eerlijk te zijn ben ik maar bij één vestiging geweest (op Leather Lane) van de tien ofzo, maar dit is een handige take-away Mexicaan die heerlijke burrito’s maakt. Je kunt er overigens ook wel zitten, maar is net als bijvoorbeeld Pizza Union minder geschikt voor iets langers dan een lunch.
Londonhotspot3
Four Corners

Pret à Manger

De go-to voor iedere Londenaar tijdens een werklunch. “Even snel naar de Pret” zijn zo’n beetje de meest uitgesproken woorden ooit. Verkoopt sandwiches en salades voor prima prijs. Zitten overal.

Caffè Nero

Nero & Costa kom je overal tegen en zijn simpelweg prima ketens die koffie verkopen, waar je gebruik kunt maken van de wifi.

Costa coffee

De zaken zijn echt ongeveer hetzelfde, dus ik heb geen voorkeur tussen de twee. Ik drink ook geen koffie, dus welke koffie beter is…. no clue!

The Breakfast Club

Een van de populairste ketens in Londen, en rijen staan dan ook regelmatig ver buiten de deur. De gimmick? je kunt de hele dag ontbijt eten, dus je kunt ook eieren of pannenkoeken bestellen voor je avondeten. Lekker eten en ik ben bij drie vestigingen geweest.

Nando’s

Nando’s is echt een icoon in de Britse cultuur. Dit is een keten die draait om kip, met Portugese stijl van bereiding en kruiden. Perfecte plek om af te spreken voor een simpel, maar smaakvol hapje eten met vrienden. Erg populair en dus overal te vinden.

Wasabi

Nog zo’n handige goedkope sushiketen. Perfect voor als je even een snelle lunch nodig hebt. Ik vind de kwaliteit van de sushi hier denk ik beter dan bij Itsu.

Bone Daddies

‘Japanese Soul Food’, zo omschrijft de keten zichzelf. Denk niet aan sushi, maar juist aan stomende kommen ramen, katsu curry of pokébowls.

Ook leuk voor tijdens je stedentrip:

Wat zijn jouw favoriete tentjes in Londen?

Ps. Ik had helaas niet van alle tentjes foto’s gemaakt, en sommige foto’s zijn met mijn telefoon en dus slecht. Maar de tips zijn goed, beloofd!

Misschien vind je dit ook interessant

14 reacties

Andrea 25 mei, 2015 - 10:23

Zo leuk!! Ik ga in juni weer een paar dagen. Ik ben er niet super lang maar ik kan vast wel wat tentjes in Shoreditch bezoeken want daar verblijven we ook. Can’t wait!

Plaats een reactie
Roshelle 25 mei, 2015 - 11:54

Ziet er allemaal awesome uit! Meat Mission lijkt me heel erg lekker!

Plaats een reactie
Explorista 25 mei, 2015 - 12:05

Zo goddelijk :D

Plaats een reactie
Meilans 25 mei, 2015 - 13:12

Hihi, je bent niet de laatste die Wagamama ontdekt, want ik ben er nog nooit geweest. Moet het misschien toch eens proberen. Er is er immers eentje op een kwartier van mijn voordeur. Oeps!

Plaats een reactie
Explorista 25 mei, 2015 - 13:29

Ha, oke, jij wint. Het is echt lekker :)

Plaats een reactie
Nanda 25 mei, 2015 - 15:48

Jamie’s Italian in Covent Garden. Lekker eten, lieve mensen, geweldige locatie.
En nu wil ik jouw adresjes uitproberen ;-)

Plaats een reactie
Karlijn Travels 26 mei, 2015 - 15:39

Wat een superleuke tips weer! I love Londen en ik hoop er nog heel vaak naar terug te gaan. Deze post bewaar ik voor de volgende keer! Ik ben trouwens ook nog nooit bij Wagamama geweest, dus je bent zeker niet de laatste die het ontdekt ;)

Plaats een reactie
Explorista 26 mei, 2015 - 15:57

Ha gelukkig! Je komt er vast wel weer eens… over een jaar ofzo ;-) haha!

Plaats een reactie
Dyon 26 mei, 2015 - 16:08

Ik mis Zizzi! Superlekkere pizza’s daar :)

Plaats een reactie
Explorista 26 mei, 2015 - 16:10

Die ga ik snel eens checken!

Plaats een reactie
Danielle 26 mei, 2015 - 16:59

Wat een fijne plekjes, ik ga deze blog zeker opslaan voor mijn volgende bezoek. Ik werd zelf heel blij van het ontbijt bij Bill’s en giraffe Burgers & Cocktails!

Plaats een reactie
Nienke - The London Tester 19 juni, 2017 - 09:27

Fijn lijstje! Er staat toch nog een heleboel tussen waar ik nog niet geweest ben. Moet ze maar snel eens checken :) Wanneer ben je weer in Londen???

Plaats een reactie
Explorista 19 juni, 2017 - 12:06

Ik heb nog geen plannen, maar ik kan nooit lang wegblijven! <3

Plaats een reactie

Laat een reactie achter