Hoeveel kost Roemenië? Dit waren onze uitgaven tijdens de rondreis!

door Explorista

Toen we een land in Europa zochten om ons een maand te vestigen, keken we al snel naar Oost-Europa: goedkoop, mooi en toch een hoge standaard van leven. Roemenië kwam al snel als winnaar uit de bus, vanwege het feit dat ze het beste internet van Europa hebben (belangrijk voor ons werk), en Boekarest een leuke stad zou zijn vol leuke cafeetjes. Ik had eigenlijk maar weinig beeld van het prijsniveau van Roemenië, of hoeveel zo’n rondreis door Roemenië nou zou kosten. En Explorista zou Explorista niet zijn, als we niet hebben bijgehouden hoeveel we hebben uitgegeven in Roemenië.

Dit is exclusief vliegtickets enzo, want die kosten zullen altijd verschillen, dus dit artikel houdt precies bij wat onze kosten waren vanaf het moment dat we aankwamen in Roemenië :-) Dit is hoeveel reizen door Roemenië kost!

Kosten verblijf in Roemenië

Airbnb: 656 euro

Hotels: 278.78 euro

Totaal aan verblijf: €934,78, dat is €38,94 per dag

Voor de 24 dagen dat we in Roemenië verbleven huurden we een superleuk appartementje dichtbij het centrum van Boekarest. Met een eigen keukentje, een wasmachine en een fijn bureau om aan te werken. Halverwege die periode besloten we een rondreis van een week te maken, en als we dat slim hadden gepland, hadden we die week de Airbnb kunnen opgeven, en daarna weer een nieuwe verblijfsplek vinden. Dat had ons 164 euro gescheeld. Maar daar hadden we 1) niet op gerekend en 2) geen zin in. Dus we besloten maar gewoon de Airbnb aan te houden, terwijl we zelf op rondreis waren. Konden we meteen fijn een deel van onze spullen daar laten.

Hotels zijn in Roemenië echt niet zo duur. We hebben in die week in vier verschillende hotels geslapen, en twee keer waren we twintig euro per nacht kwijt (in totaal). De andere twee keer waren we vijftig euro per nacht kwijt, toen we iets luxere hotels kozen. Dat is €10 per persoon or €25 per persoon per nacht, nog steeds helemaal niets dus.

Ceahlau_36

Kosten vervoer in Roemenië

Uber: 53,74 euro

Parkeren: 3,23 euro

Benzine: 99,47 euro

Autohuur: 159 euro

Totaal aan vervoer: €315,44, dat is €13,14 per dag

Tijdens onze tijd in Boekarest, verplaatsten we ons voornamelijk door middel van lopen, of Uber, als het  echt heel warm was (of we flinke stukken moesten overbruggen). Gemiddeld genomen betaalden we slechts 10 RON voor een rit (€2,15), wat we door 2en konden delen.

Voor onze rondreis van een week huurden we een auto voor €22,70 per dag. We hebben een paar keer getankt, wat uitkwam op gemiddeld zo’n 115 RON per keer (€24,80). Benzine is in Roemenië dus een stuk goedkoper.

Bucharest22

Kosten eten in Roemenië

€584,94 euro voor 24 dagen. Dat is €24,37 per dag.

Een van de grootste kostenpost als digital nomad is voor ons altijd uit eten gaan. We zijn nu eenmaal in een nieuwe bestemming, dus ik moet onder het mom van ‘research’ alle restaurants uitproberen, toch? TOCH???

Anyway, de kosten voor uit eten gaan verschilden nogal. Ik denk dat we gemiddeld zo tussen de 70 (€15) en 200 RON (€43) betaalden voor een diner, en daarbij hebben we zowel Roemeens als andere cuisines gegeten, en niet per se heel erg op de kosten gelet. Soms aten we zelfs nog wel iets goedkoper. Als we boodschappen deden en thuis kookten, waren we meestal zo’n 40 RON (€8,50) kwijt.

Biertan_1

Kosten bezienswaardigheden in Roemenië

Free walking tour: €21,57

Parliament: €15

Kasteel Peles: €12,94

Kasteel Bran: €17,26

Kerken: €7,76

Musea: €15,96

Filmkaartjes: €11,43

Totaal: €101,92, oftewel €4,25 per dag. 

We zijn aan bezienswaardigheden niet zo heel veel kwijt geweest. Zoals je ziet hebben we relatief veel gespendeerd aan twee Free Walking Tours, waar we twee keer een tientje als fooi hebben gegeven. Ik vind dat altijd wel zo netjes, omdat ik weet dat deze mensen niet betaald krijgen en soms zelfs moeten betalen om tours te mogen geven. Aangezien ik veel van hun informatie in mijn blogposts kan gebruiken, vind ik dat ik dan ook best iets meer mag betalen. Op zich zijn bezienswaardigheden in Roemenië echt best wel goedkoop (deze kosten zijn in totaal hè, die moet je nog door twee delen). Zelfs de belangrijkste attracties van het land kosten maar een paar euro om te bezoeken!

Brasov_2

Totale uitgaven in Roemenië

In totaal hebben we 1937 euro uitgegeven. Dat komt neer op 968,50 euro per persoon. We hadden nog wel 164 euro kunnen besparen door de Airbnb niet door te laten lopen, dus die zal ik voor dit gemak even er aftrekken (omdat een normale reiziger die kosten niet zou maken). Dat komt dan neer op €1773 in totaal, of €886,50 per persoon.

Dagbudget Roemenië:

Uiteindelijk komen we dan uit op een dagbudget van €29,55 per persoon per dag (op basis van twee personen). Je kunt de kosten nog wat verder laten dalen door minder vaak luxe uit eten te gaan, vaker zelf te koken, en natuurlijk in goedkopere hotels en hostels te verblijven. Die zijn er zeker wel, maar wij verblijven altijd graag in comfort.

Dat was ons kostenoverzicht van ons verblijf in Roemenië! Was het meer of minder dan je dacht?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter