Je eerste keer alleen reizen: hoe doe je dat? Solo reizen tips!

door Explorista

Een aantal keer heb ik nu de vraag gehad of ik eens een blogpost wil schrijven met solo reistips. Ik merk dat er een groot aantal jonge meiden zijn die dit graag eens zouden proberen, maar óf niet mogen van hun ouders, óf zelf niet durven en niet weten hoe ze het aan moeten pakken. Of juist oudere lezers die het altijd al eens hebben willen proberen maar die alleen reizen een beetje eng vinden. Ik reis al jarenlang regelmatig solo, in zowel Europa als Azië en Noord-Amerika, dus ik kan je een heel aantal solo reis tips geven voor je eerste keer alleen op reis!

1. Ga eerst eens een weekendje weg

Om te wennen aan het idee van alleen reizen, raad ik mensen altijd aan om eerst eens een weekendje weg te gaan. Zelfs één nachtje kan al goed zijn om te wennen aan het idee. Niemand zegt dat je meteen zes maanden in je eentje met een rugzak door Azië moet struinen, een weekendje in een stad die je graag wilt zien is net zo goed een soloreisje. Door een weekendje weg te gaan heb je waarschijnlijk niet voldoende tijd om last te krijgen van heimwee, moet je al een paar beslissingen helemaal zelf maken, en wen je aan het gevoel van zelfstandigheid die daarbij komt kijken.

Dit zijn mijn favoriete steden voor vrouwelijke soloreizigers. 

2. Kies een plek waar jij je comfortabel bij voelt

Zoals ik al zei: dit hoeft niet aan de andere kant van de wereld te zijn. Mijn eerste soloreisje ging naar Kopenhagen. En dat was bewust: het was een stad die ik al een eeuwigheid wilde zien. Bovendien is Kopenhagen niet alleen leuk en hip, maar ook een veilige, schone stad, met een cultuur die vergelijkbaar is met de onze, en waar iedereen goed engels spreekt. Dat gaf me een heel prettig gevoel, en het was de perfecte basis om in mijn eentje op ontdekkingsreis te gaan. 

Lees ook: Zeven dingen die Kopenhagen mij leerde over mezelf.

Comino9

3. Maak een planning

Niets kan je reisje zo verpesten als in een stad aankomen, voor het eerst in je eentje, en jezelf kapot vervelen. De kans is klein dat dat gebeurt als je van te voren uitzoekt wat je zou willen zien op een locatie. Dan kun je daar een planning omheen knutselen. Zo heb je altijd iets leuks te doen. Maar het mooie is dat je die planning ook weer los kan laten als je nieuwe vrienden maakt, met wie je andere dingen gaat doen. Het is simpelweg een fijne back up.

4. Boek je accommodatie

Om een puntje van stress weg te halen van je reisje zou ik van te voren je accommodatie kiezen. Als jij je daar prettig bij voelt, dan kun je een hotel boeken. Maar ik zou je met klem aanraden om een hostel te boeken. Daar zitten namelijk allemaal mensen zoals jij: jong, alleen, en op zoek naar een gezellige tijd met gelijkgestemden. Het is onmogelijk om niet meteen vrienden te maken in een hostel. Alle keren dat ik in mijn eentje op de bank in de gezamenlijke ruimte van een hostel ging zitten, had ik binnen vijf minuten aanspraak van iemand waarmee ik de rest van de avond gezellig kletsend doorbracht.

Ik boek mijn hotels en hostels altijd bij Booking.com.

foto 5_thumb_600x600

5. Maak contact

Mochten mensen je niet uit zichzelf aanspreken: zet je angst dan van je af. Spreek zelf wat mensen aan. Mensen in hostels staan open voor contact, dat vinden ze leuk. Vraag de standaardvragen en je hebt gegarandeerd een gesprekje: Waar kom je vandaan? Hoe lang ben je hier? Waar ga je naartoe? En mocht niemand zin hebben om te praten met je (ik betwijfel het!), dan kun je altijd nog in je eentje een hapje gaan eten, en ’s avonds lekker een boekje lezen op bed of wat Netflixen. Ook niet erg toch? (Serieus: wees niet bang gewoon te vragen of je mee mag met een groepje dat net uit eten gaat. De kans dat ze ‘ja’ zeggen is heel erg groot.)

6. Blijf in contact met je thuisfront

Dit is niet zozeer voor jezelf, maar vooral voor je ouders, die waarschijnlijk sinds jij wegbent met samengeknepen billen op de bank zitten, en elke tien minuten voor een altaartje knielen en een gebedje opzeggen. De berichtgeving in de media heeft ze een beetje beïnvloed, weet je… Ze houden van je, en voor elk dagdeel dat je niets laat horen zien zij al krantenkoppen met jouw naam erin. Het is voor hen fijn om te weten wat je van plan bent te doen. In dat geval, mócht er iets gebeuren, dan weten ze waar je ongeveer was. Bovendien kan het helpen tegen je heimwee, om gezellig even te laten weten wat je beleefd hebt.

Ik kende al deze mensen in de foto (op één iemand na) minder dan 24 uur. 

7. Vertrouw je gevoel en verstand

Als ik iets geleerd heb in de afgelopen vier jaar, dan is het dit: alleen reizen is niet gevaarlijk. Maar natuurlijk moet je wel goed opletten. En ja, er is altijd een kans dat je pech hebt. Maar als je vertrouwt op je gevoel en verstand, dan zul je waarschijnlijk geen problemen hebben. Let dus altijd goed op je spullen, laat je drankje niet onbeheerd achter, vertel niet zomaar aan wildvreemden waar je slaapt (waarom zou je?), en loop liever niet in je eentje ’s nachts over straat. Als jij een naar gevoel krijgt van iemand, voel je dan niet verplicht met die persoon te blijven praten. Je bent NIEMAND iets verschuldigd. En als je aanvoelt dat je iemand kunt vertrouwen, wees dan niet bang om met een stel vreemden uit je hostel mee te gaan stappen. De meeste mensen in je hostel zijn te vertrouwen. Maar bij soloreizen komt alles neer op vertrouwen op je gevoel.

8. Enjoy

En dat is juist het mooie van soloreizen: je leert jezelf enorm goed kennen. Je leert precies wat je fijn vindt: zo ben ik een extravert. Ik hou van rondom mensen zijn. Ik vind het leuk om ervaringen te delen, al vind ik het niet erg om bezienswaardigheden alleen te bezoeken. Ik leerde precies vertrouwen op mijn intuïtie. Ik maakte nieuwe vrienden, en heb een aantal van mijn mooiste reiservaringen gehad toen ik solo reisde. Je kunt precies doen waar je zelf zin in hebt, en hoeft even met helemaal niemand rekening te houden. Wat is beter dan dat? Enjoy!

Bonustip: Ik zou ook zeker zorgen dat je een simkaart hebt die werkt op de bestemming waar je reist. In Europa heb je gratis internet, maar in Azië kun je heel makkelijk en goedkoop een simkaart met internet kopen. Dan ben je  altijd bereikbaar, kun je Google Maps gebruiken en kun je makkelijk en veilig een Uber of Grab bestellen. Ik vind het onmisbaar!

Comino10

Geen straf om hier alleen te zijn…

Benieuwd naar de bestemmingen waar ik alleen heen ging? Kopenhagen, Londen, ParijsBarcelonaAthene, Helsinki, MaltaVerenigde Staten, Indonesië & Maleisië

 

Ook handig voor tijdens je reis:

Wat zijn jouw beste tips voor soloreizen?

Alleen Reizen solo tips

Misschien vind je dit ook interessant

57 reacties

Marieke 19 juni, 2014 - 08:30

Ik heb nog nooit solo gereisd en ga het ook niet doen, denk ik. Ik ga binnenkort mee met persreizen en dan denk ik al: ik wil dit delen met mijn vriend! Ik vind het juist leuk om met hem te gaan, zodat je op dat moment je ervaringen kunt delen en het er maanden later nog dagelijks over kan hebben. Dát is voor mij reizen (maar dat verschilt natuurlijk per persoon).

Plaats een reactie
Explorista 26 juni, 2014 - 03:51

Ik vind reizen met mijn vriend ook leuker. Maar alleen reizen is wel een heel bijzondere ervaring. Op persreizen ben je nooit alleen, en je schema ligt vast, dus dat is wel anders. Maar toch. Ik wil ook alles delen. Vandaar mijn blog, hahaha. Enjoy!!

Plaats een reactie
Wesley Pechler 19 juni, 2014 - 16:15

Reis vrij vaak alleen, in 2012 en 2013 één keer maar dit jaar komt de teller op 5! Als ik van plan ben veel plaatsen te bezoeken in weinig tijd prefereer ik soloreizen ook echt, maar bijvoorbeeld een strandvakantie zou ik nooit in mijn eentje doen.

Perfecte dagbesteding in een onbekende stad vind ik de free walking tours van Sandeman’s New Europe die in veel Europese bestemmingen worden aangeboden. Nog geen tour gehad waar ik niet direct in leuke gesprekken verwikkeld raakte met nieuwe mensen!

Plaats een reactie
Explorista 26 juni, 2014 - 03:44

Ja walking tours zijn daar perfect voor. Goede tip!

Plaats een reactie
Fleur 19 juni, 2014 - 17:45

Heel leuk en interessant artikel! Ooit wil ik ook nog eens ergens alleen heen!

Plaats een reactie
Explorista 26 juni, 2014 - 03:44

Thanks. Doen doen doen!

Plaats een reactie
Claudia 19 juni, 2014 - 21:49

Ik hou er net van om niets te plannen! Als je dan iemand leert kennen, kan je lekker met hen mee gaan. Wat ik wel doe, is gewoon enkele dingen opschrijven die ik zeker niet wil missen. Die doe ik dan wanneer ik er zin voor heb – nog een voordeel van soloreizen! Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Ik vond dit een leuke en waarheidsgetrouwe blog post :)

Plaats een reactie
Explorista 26 juni, 2014 - 03:43

Dankjewel! Ik vodn het prettig voor mijn eerste tripje om een schema te hebben (waar ik vanaf kon wijken), normaal gesproken leg ik het ook iets minder vast inderdaad :-)

Plaats een reactie
Karbonkel 20 juni, 2014 - 16:33

Ik wil graag een keer alleen reizen, voor langere tijd naar deel van Azië, Nieuw-Zeeland en Australië, maar vind het eng, dus een weekend of een weekje lijkt mij een prima start! :) Leuke tips.. alleen tijdens een langere reis zou ik alleen mijn eerste accommodatie vastleggen en de rest niet, maar voor een weekend of midweekje wel :)

Plaats een reactie
Explorista 26 juni, 2014 - 03:41

Mee eens!

Plaats een reactie
Lars 29 februari, 2020 - 15:42

In mei ga ik 3,5 maand naar de ardennen, daar ga ik werken op een camping. Daarna wil ik ook graag een reis gaan maken in azie of Afrika ergens, denken jullie dst ik voorbereid ben om na die 3 maanden zelfstandig op reis te gaan? De redenen dat ik dat ga doen is omdat ik mezelf graag wil leren kennen, en ik heel graag de wereld wil zienn!
Groetjesss

Plaats een reactie
Explorista 2 maart, 2020 - 10:43

Hi Lars! Zeker weten. Het zal zeker even wennen zijn, maar het is echt allemaal zo moeilijk niet, en je gaat een geweldige tijd hebben!

Plaats een reactie
Marcella 21 juni, 2014 - 23:53

Goeie tips. Ik vind het toch het leukst met mijn lief denk ik, al denk ik dat een tripje alleen ook juist goed is. Maar es op persreis zonder hem om langzaam te ‘wennen’ ;-)

Plaats een reactie
Explorista 26 juni, 2014 - 03:39

Goede manier om te wennen! Op persreis ben je eigenlijk nooit alleen. Gezellig!

Plaats een reactie
Lex 22 juni, 2014 - 16:35

Net terug van een soloreisje van 6 dagen langs Tallinn, Vilnius en Riga met een stopover in Helsinki. Dit soort snelle stedentrips werken bij mij prima. Voordeel is dat je met de sociale media toch je ervaring in woord en beeld kan delen met het thuisfront. In mijn geval facebook vrienden. Je krijgt vaak direct weer leuke reacties terug. Je bent dus nooit echt alleen.

Strandvakanties doe ik nooit solo. Lekker met het gezin.

Plaats een reactie
Explorista 26 juni, 2014 - 03:39

Mee eens! Al gaat wat mij betreft niets boven persoonlijke connectie. Maar ik weet er als social media-addict alles van ;-)

Plaats een reactie
tikva 23 juni, 2014 - 08:21

Mijn eerste reis alleen was 2 maanden naar Zuid-amerika. Ik zou juist zeggen begin niet met een korte trip alleen maar veel belangrijker die iets wat je echt heel graag wil doen. Mijn vriend van toen is inmiddels mijn man en we hebben een baby. Toch ga ik nog regelmatig alleen op pad. Vrijheid en echt doen wat je zelf leuk vindt. Alleen eten is het minst leuk en daar heb je de meeste kans op als je in een west europese stad in een hotel gaat zitten. Een hostel in Oost Europa als je toch dichtbij wil blijven.

Plaats een reactie
Farah - Food and other Friends 29 juni, 2014 - 22:16

Fijn artikel!
De reactie bovenin vind ik best jammer om te lezen ‘dat je maanden later nog je herinneringen kan delen met mijn vriend, dat is voor mij reizen’ (zoiets dan)… Net of alleen reizen minder bijzonder is. En als je nu geen vriend hebt? Wat dan? Dan is reizen minder leuk ;).
Maar ik begrijp het wel :), waarschijnlijk zou ik ook leuker vinden om het met iemand te delen… Maar ik heb nu ook ervaring hoe het is om alleen te reizen: heerlijk!

Kom net terug van mijn eerste solo vakantie naar Sicilie. Een weekje alleen. Wat heb ik genoten. De eerste dag moest ik erg wennen en voelde ik me ongemakkelijk omdat ik dus inderdaad niks gepland had. Ik dacht om het plaatsje te verkennen, maar daar was ik snel mee klaar. En toen verveelde ik me dus en wist ik niet wat ik moest doen. De rest van de dagen had ik vol gepland met strand, plaatsjes bezoeken en tours. En ik heb het zo goed naar mijn zin gehad. En daarbij was contact met het thuisfront ook belangrijk, omdat je het dan toch min of meer kan delen. En je komt er genoeg mensen tegen waarmee je je ervaringen kan delen. Ik kan niet anders zeggen dat ik het iedereen kan aanraden!
En aan je tips zal ik volgende keer echt iets hebben. En dan ga ik ook voor langere tijd weg.

Sorry voor mijn lange reactie ;), maar zo leuk om te lezen aangezien ik net zelf die eerste solo vakantie ervaring heb gehad.

Plaats een reactie
Explorista 7 juli, 2014 - 19:35

Wat leuk om je reactie te lezen! Blij dat je je herkent in mijn tips. Sicilie, wat een toffe plek om in je eentje heen te gaan. Waar ga je de volgende keer heen :-)?

Plaats een reactie
Lillian 21 september, 2014 - 00:28

Hey Explorista,

Ik ben blij dat ik op je pagina terecht ben gekomen!
Kopenhagen is ook altijd al mijn droomstad geweest om naartoe te gaan.
Nu heb ik voor 31 okt. tot 2 nov. een weekend tripje geboekt naar Kopenhagen.
Voor het eerst dat ik alleen erop uit ga! (mijn vrienden verklaren me voor gek)
En ik knijp ‘m best wel erg haha, dat ik twijfel of ik nog wel moet gaan!
Ik verblijf niet in een hostel, maar in een hotel naast het centraal station.
Heb je wat tips voor me waar ik mensen kan ontmoeten? (sinds ik niet in een hostel zit)
Is Kopenhagen ook ’s avonds veilig voor een jonge vrouw?
Is het makkelijk bevriend te raken met Denen?
Heb je zelf nog een favoriet cafe/restaurant van jou trip?
Ik heb wel al wat dingen uitgestippeld die ik sowieso wil zien.

Groetjes Lillian

Plaats een reactie
Explorista 21 september, 2014 - 10:19

Hi Lilian. Wat tof! Zeker gaan: absoluut! Het is hartstikke veilig dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Hostels zijn inderdaad de beste plekken om vrienden te maken, maar anders zou ik je aanrader gewoon af en toe in de lobby te zitten en mensen aanspreken die ook alleen zijn (gewoon voor een lulgesprekje). Ook een gratis wandeltour raad ik je aan: leuke manier om de stad te ontdekken en daarnaast zijn daar meestal ook andere eenlingen :) ik vond restaurant Pathe Pathe echt goddelijk, maar budgetvriendelijk is die minder. Mama Rosa is een betaalbare en centrale pizzeria. Veeeel plezier, deze ervaring wil je echt niet missen. Roep gerust als je meer vragen hebt! Liefs :)

Plaats een reactie
Eem 7 oktober, 2014 - 23:01

Leuk geschreven!
Ik ben zelf 3 maanden alleen naar Midden – Amerika geweest. In Costa Rica begonnen met een taalcursus van 4 weken en in het weekend het land rond gereisd met mede studenten. Daarna een week vrijwilligerswerk gedaan, dat vond ik minder leuk en toen besloten dat ik alleen naar Panama ging reizen. Een super ervaring. Leuke cultuur en mensen. Mijn ervaring is dat je onmogelijk alleen kunt reizen, want in de bus leer je waarschijnlijk al leuke mensen kennen. Ik zeg doen!! En genieten :D

Plaats een reactie
Explorista 8 oktober, 2014 - 09:29

Helemaal mee eens. Alleen reizen is echt moeilijk: dan moet je je best doen om geen vrienden te maken ;-) Tof avontuur heb je meegemaakt!

Plaats een reactie
Heleen 7 oktober, 2014 - 23:38

Ik vind zowel samen als alleen reizen erg mooi. Ik ben voor mijn werk een aantal keren naar het buitenland geweest (spanje, Canada en VS) de eerste keer VS heb ik samen met collega’s vanalles gepland, maar op een gegeven moment moest ik alleen vliegen, dat was even spannend, maar ging prima. Diezelfde reis heb ik ook alleen een stedentrip naar Toronto gedaan en in mijn eentje de nigara falls bezocht met een georganiseere excursie, dan ontmoet je ook mensen. In Spanje heb ik alleen twee dagenin Girona rondgestruind, dat vond ik wel wat spannender, omdat ik geen Spaans spreek, maar ook dat bleek geen enkel probleem.
Dit jaar ben ik 3,5 week voor mijn werk in de VS geweest en heb ik in mijn eentje stedentrips naar New York en Chicago gemaakt. new york was gepland, ik had New York al eens gezien, dus ik kon doen wat ik wilde. ik had van tevoren een lijst gemaakt met een aantal dingen die ik wilde doen. chicago was ongepland, wel net van tevoren een hostel geboekt en bij aankomst een reisgidsje gekocht, ideaal. ik heb me prima vermaakt. Ik vind het heerlijk om alleen door zo’ n grote stad te lopen. Ik heb me nooit onveilig gevoel.

Ook ik vind het jammer om zo’n eeste reactie te zien, maar ik begrijp het wel, je moet het een keer uitproberen om te weten hoe het is. Het is natuurlijk ook heel erg leuk om samen die herinneringente maken en later te kunnen delen. Mijn vriend zou zelf nooit alleen gaan, hij kan zich daar niets bij voorstellen, en dat is prima. Ik ben blij dat hij het ok vindt dat ik alleen ga in combinatie met een werktripje. Ik zou zo uit mezelf niet zo heel snel alleen een stedentrip maken vanuit thuis, dat vind ik ook leuker om met mijn vriend te doen.

Ik vind trouwens de top10 reisgidsen heel erg fijn, die zijn over heel veel steden gemaakt en hebben vaak een plattegrondje erin zitten, zijn klein en dus handzaam en er staan ook veel plaatjes in.

Plaats een reactie
Explorista 8 oktober, 2014 - 09:30

Handige tip! Ik ben met je eens dat je niet kunt weten hoe het is, totdat je het een keer geprobeerd hebt :-)

Plaats een reactie
Maaike 8 oktober, 2014 - 06:28

Leuk stuk. Ik ben zelf voor het eerst alleen op wintersport gegaan. Ik moest het toch leren, dus ik gokte op leuke mensen in m’n klasje. Eerst twijfelde ik wel: wat als ik m’n been breek. Maar al snel dacht ik: als je met iemand bent, zit die ook niet de hele dag aan je bed en hulp krijg je toch wel. Oftewel, gegaan en een topvakantie gehad.

Daarna ben ik nog naar Thailand, Indonesië en Nieuw-Zeeland geweest in m’n eentje en ik sta op het punt te vertrekken naar Bali (dit keer om uit te rusten, surfen/yoga, ipv rondreizen, maar wel weer 3,5 week alleen). Ik heb geen vriend, mijn vrienden zijn gesetteld (ben ietsjes ouder dan de doelgroep van deze blog), dus mijn keuze komt neer op niet gaan en achter de geraniums zitten, of alleen gaan en het avontuur tegemoet. Natuurlijk zijn er momenten die je wilt delen en soms ontmoet je weinig mensen (afhankelijk van bestemming/accommodatie), but hey… Dat overleef je ook wel.

Wees niet bang om alleen te zijn, want dan kom je echt tot jezelf. Dan leer je te luisteren naar je intuïtie, word je nog inventiever en ontdek je dat het onbekende echt niet zo eng is. Bovendien doe je wat jíj leuk vindt. Kan je a la minute je planning omgooien, terwijl je anders toch een compromis zoekt (ook niks mis mee, wel anders).

Wees niet bang voor het onbekende en vertrouw op jezelf. En alleen zijn is anders dan eenzaam zijn.

Plaats een reactie
Explorista 8 oktober, 2014 - 09:31

Wat een mooie opmerking op het eind. Helemaal mee eens!

Wat moedig om in je eentje op wintersport te gaan. Daar ben ik dus wél te schijtluizerig voor denk ik. Of althans: nu zou ik het wel durven denk ik. Maar vroeger was ik erg bang om te skiën. Geniet van Bali!

Plaats een reactie
kimster 14 september, 2015 - 10:23

Hey Maaike – late reply zo een jaar later maar ik kwam op deze website omdat ik aan het googlen was naar ‘alleen op reis waar ga ik heen’
ik zit erover te denken om 3 a 4 weken in November alleen op pad te gaan. Ik wil graag naar een bestemming waar het mooi weer is en waar wat te beleven valt. Low key en in een hostel oid. Ik heb vorig jaar een vriendin opgezocht die aan het backpacken was in Brazilie en ben 3 weken met haar mee gereisd, dat was super leuk! Nu wil ik graag zelf op pad (wel naar een land waar ze engels spreken, dat portugees vond ik best lastig). Dus ik zat te denken aan Thailand of Indonesie. jij bent in allebei geweest. Wat raad je aan? Ik ben 28 – de meeste backpackers zijn toch wat jonger. Ik hoop dat je een goede tip voor me hebt!

thanks, Kim

Plaats een reactie
M 8 oktober, 2014 - 06:34

8 dagen strandvakantie in je eentje vond ik erg saai, na 3 dagen mis je een gesprekspartner (de smalltalkgesprekjes met hotelpersoneel zijn prima maar vakantie met partner familielid of vriendin zijn gezelliger). Je kan ook vrijwilligerswerk gaan doen, zo maak je snel contact met andere vrijwilligers, en je hebt tussendoor vrije dagen om te relaxen en de omgeving te verkennen. Het kost wel geld maar een gewone vakantie ook! Georganiseerde vrijwilligersreizen zijn erg duur. Dus google zelf en vaak kan de organisatie helpen met een goedkope accommodatie.
Ik vind skype echt onmisbaar :-) gratis bellen is toch wat leuker kletsen met het thuisfront

Plaats een reactie
Explorista 8 oktober, 2014 - 09:31

Ik ben het helemaal met je eens: mij lijkt acht dagen strandvakantie uberhaupt wat saai, maar in je eentje al helemaal. Het is jammer als je op een plek bent waar je minder snel vrienden maakt. Vrijwilligerswerk kan een goede optie zijn inderdaad!

Plaats een reactie
Jeanette 8 oktober, 2014 - 09:39

Voor Lilian: een andere manier om mensen te ontmoeten is via couchsurfing. Ook als je al een hotel geboekt hebt en dus geen bank zoekt om op te slapen! Couchsurfing organiseert namelijk ook evenementen zoals etentjes en je kunt ook met mensen afspreken om gewoon een kop koffie te drinken. Je moet wel eventjes wat tijd steken in je profiel, maar daarna is het een hele gemakkelijke manier om aardige mensen te ontmoeten in een vreemde stad.
Ik was zelf eens 3 dagen in mijn eentje in Lissabon in een hotel en heb toen een avond met allemaal mensen via couchsurfing gegeten en gaan stappen. Was een super avond!
Verder heel leuk artikel, helemaal mee eens dat alleen reizen zeker zijn voordelen heeft. Precies doen wat je zelf wil en je leert inderdaad jezelf kennen. Zo weet ik dat ik niet zo goed ben in niks doen als ik alleen ben, en mijn dagen dus zo vol plan dat ik na een paar dagen helemaal bek-af ben :) Maar inderdaad is het ook wel heel leuk om je ervaringen met andere te delen die er op dat moment ook bij zijn, dat is een nadeel van alleen reizen. Al kun je je ervaringen ook prima delen met vrienden die je net 5 minuten geleden hebt ontmoet ;)

Plaats een reactie
Explorista 8 oktober, 2014 - 09:41

Haha mee eens! Het enige jammere is dat je ná je reis minder makkelijk herinneringen ophaalt. Je familie en vrienden vinden het best leuk om te horen, maar even samen lachen om een inside joke zit er niet in. Couchsurfen is inderdaad een goede optie! Ik heb het zelf maar één keer gedaan, en had toen nog al pech met de host, maar ik zou het zeker nog eens proberen :-) Dank voor je complimentje!

Plaats een reactie
Anita 10 oktober, 2014 - 18:08

Ik ben in september 8 dagen alleen naar Corfu geweest: ik vond het heerlijk. Je hoeft helemaal niks, hoeft met niemand rekening te houden. Ik ben er lekker op uit getrokken, heb een paar tours geboekt. Maar ook op eigen houtje wat plekjes bezocht en ook een paar dagen aan het strand met een goed boek.
Maar soms miste ik het wel om mijn ervaringen te delen met iemand.
Alleen op vakantie vind ik heerlijk, maar de stedentripjes die ik met mijn zus elk jaar maak vind ik net zo leuk.
Je tips ga ik zeker gebruiken als ik de volgende keer alleen op reis ga :)

Plaats een reactie
Explorista 14 oktober, 2014 - 12:19

Ik ken dat wel: het is toch leuk om te delen! Leuk om te horen :)

Plaats een reactie
Felicia 19 maart, 2015 - 16:26

Ik ben 17 maar ben nu al sinds mijn tiende bezig met reizen, wilde altijd al alleen op reis. Nu ben ik eindelijk bezig mijn eerste reisje te plannen naar berlijn! Ik kan niet wachten! Alleen mijn moeder is er nog niet zo blij mee, maar ik kan gewoon echt niet langer wachten. Ik moet gewoon weg, kan niet anders. Mijn vader lacht altijd wanneer ik dat zeg, die kan ook niet stil zitten. Bedankt voor de tips!!!!

Plaats een reactie
Explorista 19 maart, 2015 - 17:26

Leuk om te horen. Gaat helemaal goedkomen Felicia!

Plaats een reactie
Joélle 27 juli, 2015 - 16:38

Ik was 17 toen ik voor het eerst alleen op reis ging – een talenreis in Zuid-Spanje – en hoewel ik veel mensen ontmoette voelde ik me destijds nogal eenzaam. Ik was achteraf nog wat te jong denk ik, had tot dan toe ook alleen nog maar thuis gewoond. De jaren daarna heb ik steeds samen met partner, vrienden of collega’s gereisd, tot ik een keer in mijn eentje voor werk op pad moest naar Kopenhagen. Heb er een geweldige tijd gehad, veel leuke mensen ontmoet waarmee het goed klikte, en zou graag nog eens terug gaan. Nu zou ik echt niet meer aarzelen om in mijn eentje op reis te gaan, mocht ik geen reisgenoot kunnen vinden. Laat je dus vooral ook niet tegenhouden door een negatieve eerste ervaring, wil ik maar zeggen :).

Plaats een reactie
ashley 26 augustus, 2015 - 21:16

Ik wil over 1,5 maand naar Dublin in mijn eentje, gewoon omdat ik dat al een tijdje wil ervaren en dit verhaal heeft me zeker geholpen de stap te nemen! Maar nu ben ik wel in twijfel om een 1-persoonskamer of een dormroom te boeken in een hostel. Wat raad je me aan?

Plaats een reactie
Explorista 26 augustus, 2015 - 21:19

Absoluut een dormroom boeken! Zo leer je meer mensen kennen :) Neem wel mee: oordoppen, slaapmaskertje en een hangslotje voor je kluisje. En Dublin is zo leuk, daar ga je geheid vrienden maken!

Plaats een reactie
Judith 9 september, 2015 - 13:44

Wat leuk om te lezen! Ik ga komend weekend mijn eerste soloreisje maken. Toevallig ook naar Kopenhagen :)

Plaats een reactie
Sara 15 mei, 2016 - 11:00

Ik maak dit jaar voor het eerst een kort reisje alleen. De eerste twee zomers ging ik met een vriendin op citytrips, maar dit wilde ik alleen doen. Bij het lezen van je blog, viel me op dat ik gelijklopende ideeën heb en er ook al verwezenlijkt heb: niet te lang weg om te beginnen, een hostel (ik koos voor een B&B met grote ontbijttafel en salon), een land waar ik me goed voel (Italië en ik spreek de taal), … Sinds een paar dagen ben ik beginnen aftellen op instagram (la_vita_di_sara) en ben ik er op die manier elke dag mee bezig. Dat is ook een deeltje van mijn voorbereiding.
Bedankt voor het leuke blogbericht.

Plaats een reactie
Eveline 17 juli, 2016 - 10:26

Hallo,

Zoekende naar alleen reizen kwam op ik op deze post.
Ik ben ook aan het kijken voor stedentrip Kopenhagen.
Welk hostel heb jij verbleven? Ik wil wel een kamer voor mij alleen hebben, ivm echt goede nachtrust nodig.

Plaats een reactie
Explorista 17 juli, 2016 - 12:46

Hi! Ik verbleef in Generator Hostels! x

Plaats een reactie
Lin 15 augustus, 2016 - 21:44

Ik wil heel graag alleen op reis gaan. Je schrijft dat je zelf heel extrovert bent, ik ben juist iemand die heel introvert is. Het lijkt wel heel leuk om nieuwe mensen te leren kennen en te groeien op het sociale gebied. Is het dan wel een goed idee om alleen te gaan reizen of zou ik dan heel vaak alleen zijn?

Plaats een reactie
Explorista 15 augustus, 2016 - 21:46

Ik denk dat je het dan juist moet doen, en een beetje uit je comfortzone te stappen. Ik ben ook niet altijd extravert, maar je wordt soms ook zelf aangesproken :).

Plaats een reactie
Evelien 18 augustus, 2016 - 12:28

Na lang twijfelen ben ik 2 jaar geleden ook alleen op reis gegaan. Ik wilde rust en vooral zon, maar omdat ik toch ook wel opzag tegen het ’s avonds alleen moeten eten bijvoorbeeld of alleen over straat te moeten lopen heb ik besloten om een cruise van 10 dagen te gaan maken. Een perfecte en heerlijke manier om alleen te reizen! Voor het diner ’s avonds wordt je aan een tafel met anderen geplaatst. Dat kunnen mensen zijn die ook alleen zijn, maar dat kunnen ook stelletjes zijn. Ik zat aan een tafel met 10 personen, waarvan er nog 3 alleen waren. Hartstikke leuk!
Overdag heerlijk in me eentje in alle rust met een boekje in de zon liggen en ’s avonds een drankje doen in één van de barretjes aan boord van het schip. De eerste avond duurde het maar 5 minuten voordat ik aansprak had en uiteindelijk heb ik aan boord vrienden voor 10 dagen gemaakt. En ik hoefde ’s avonds niet alleen over straat. Voor mij was dat op dat moment een geruststellend idee van alleen reizen.
Maar na het lezen van al deze verhalen ga ik toch eens serieus nadenken om een langere (rond)reis te maken, maar dit keer dan wel met een rugzakje om en vaste grond onder mijn voeten!

Plaats een reactie
Explorista 18 augustus, 2016 - 12:29

Wat leuk! Ik vind het zo leuk dat iedereen zijn eigen pad kiest en op zijn eigen manier dezelfde stap maakt :)

Plaats een reactie
Nadia 4 december, 2016 - 14:53

Raden jullie in hostels gemixte kamers aan of juist kamers voor alleen vrouwen?

Plaats een reactie
Explorista 4 december, 2016 - 15:03

Waar je je zelf het prettigst bij voelt. Ik zelf vind gemixt vaak leuker eigenlijk.

Plaats een reactie
Rieneke 30 december, 2016 - 14:30

Ik twijfel heel erg om alleen op reis te gaan. Afgelopen zomer heb ik een maand gebackpackt door Europa met een vriendin en dit was heel erg leuk. Maar alleen reizen heeft ook voordelen, bijvoorbeeld dat je zelf kan doen wat je wilt gaan doen. Het probleem is dat mijn Engels niet perfect is, de laatste vakantie verstond ik niet alles en is het dus voor mij wel lastig om contact met mensen te maken. Heb je tips voor mij?

Plaats een reactie
Explorista 2 januari, 2017 - 10:01

Hi Rieneke,
Het klinkt misschien als een open deur, maar een cursus Engels kan geen kwaad denk ik. Het is een skill die je heel goed kunt gebruiken in het leven. Het is toch de communicatietaal waarin toeristen wereldwijd met elkaar praten. Tenzij je bijvoorbeeld goed Spaans spreekt, en naar Spaanstalige landen gaat :)

Plaats een reactie
Claudia82 20 juli, 2017 - 13:54

Zoveel mensen, zoveel wensen. Sommige vinden het heerlijk om alleen weg te gaan, andere gaan liever met hun partner. Maar wat als je relatie voorbij is en je gesettelde vriendinnen gaan liever ook met hun vriend/man, of we hebben geen geld? Een groep of singlereis biedt dan wel uitkomst! Maar je zit dan vast aan een programma. Wat als je daar geen zin in hebt? Ik trek dus ook de stoute schoenen aan en ga voor het eerst alleen op vakantie op mijn 35ste! Worst case? I hate it! You will never know, untill you GO!

Plaats een reactie
Bart 25 oktober, 2017 - 01:08

Leuk artikel! Ik ga aanstaande vrijdag alleen naar Praag en nu baal ik er wel ontzettend van om te lezen dat je een Hostel zeker aanraad. Ik heb namelijk helaas al een (duur) hotel geboekt. Het is de eerste keer dat ik solo op reis ga en ik vind het best spannend en ik ben bang dat het tegen gaat vallen. Heb je een tip om op een andere manier met andere reizigers in contact te komen ipv via een hostel? Groetjes!

Plaats een reactie
Explorista 25 oktober, 2017 - 10:30

Hi Bart! No sweat, je kunt in heel veel hostels in de lobby bijvoorbeeld een drankje of hapje doen, en dan kun je mensen ontmoeten. En sluit je anders aan bij een free walking tour of een pub crawl :) Je leert geheid een hoop mensen kennen zo!

Plaats een reactie
Leroy 27 mei, 2018 - 23:16

Heel leuk artikel! Ik ben van plan om na mijn studie en die loopt dit jaar op zijn einde. Om een maand naar Valencia te gaan in September. Dit word voor mij de eerste keer! Ik ben nu 22 jaar en heb altijd al zo iets gewild. Ik kies er juist bewust voor om alleen te gaan om mij zelf als persoon ‘nog’ beter te leren kennen. Ik kijk er nu al naar uit! Een planning over de bezienswaardigheden lijkt mij wel handig ja ,maar ik wil het ook niet te strak hebben zodat ik alle vrijheid heb.

Leroy

Plaats een reactie
Explorista 28 mei, 2018 - 12:09

Leuk! Geniet ervan :-) Je gaat een geweldige tijd tegemoet.

Plaats een reactie
Jonas Thys 1 april, 2020 - 13:20

Leuk artikel en leuke website over het algemeen trouwens! Eens je begint met solo-reizen is het zeer verslavend, niet!? ;-)

Groetjes,

Jonas

Plaats een reactie

Laat een reactie achter