Inhoudsopgave
Parijs is zo’n stad waar je van houdt of die je compleet overgewaardeerd vindt. Ik vind het zelf echt een fantastische stad, en ik geloof heilig dat iedereen die niet onder de indruk is, de stad gewoon niet écht ervaren heeft. Ik woon inmiddels twee jaar in Parijs, en ook daarvoor probeerde ik elk jaar wel een weekendje stedentrip Parijs te plannen. Uiteraard heb ik inmiddels heel veel tips verzameld, en daarom wilde ik ze eindelijk eens uiteenzetten in een uitgebreide reisgids met al mijn Parijs tips. Na dit artikel hoef jij je nooit meer af te vragen wat te doen in Parijs, want keuze genoeg! Lees mee.
Bezienswaardigheden in Parijs
Eiffeltoren
Ik kan dit artikel natuurlijk niet beginnen zonder meteen maar de absolute top bezienswaardigheid van Parijs te benoemen: de Eiffeltoren. De Eiffeltoren ligt op de linkeroever van de Seine, in het zevende arrondissement van Parijs. Ze werd gebouwd door meneer Eiffel tussen 1887 en 1889, om op tijd klaar te zijn voor de wereldtentoonstelling in 1889.
Hoewel de Eiffeltoren in zijn beginjaren ontzettend gehaat werd door de locals vanwege het “smakeloze” ontwerp, is het bouwwerk nu het symbool van de stad, en licht het ‘s avonds op met een prachtig lichtspel.
Op de top is de Eiffeltoren 317 meter hoog, met daarbovenop nog eens een 7 meter hoge video-antenne. Daarmee was de toren maar liefst 126 jaar lang de hoogste toren van Europa. Mannen zullen het vast fijn vinden om te horen dat de toren met de kou wel 15 centimeter korter is dan in warm weer ;-).
Tips voor de Eiffeltoren bezoeken:
- De wachtrijen voor de Eiffeltoren zijn altijd enorm lang. Als je online je ticket koopt, kun je die lange wachtrij skippen en aansluiten in een kortere wachtrij.
- De minst drukke bezoektijden zijn tijdens weekdagen in de winterperiode. De drukste momenten zijn natuurlijk de weekenden in de zomer.
- Als je de trap (700+ treden!) naar de tweede verdieping beklimt, kun je geld besparen op je ticket én je hoeft vanaf daar minder lang op de lift te wachten naar de top.
- ’S avonds is er een lichtshow bij de Eiffeltoren, dus het is zeker de moeite waard om even te gaan kijken! Elk uur op het hele uur twinkelt de Eiffeltoren. Pure magie!
De actuele openingtijden vind je hier.
Arc de Triomphe
In het 8e arrondissement, aan het einde van de Champs-Élysées, staat de beroemdste triomfboog ter wereld. Gebouwd in 1806 om de overwinning van Napoleon in Austerlitz te vieren, al duurde de bouw trouwens wel 30 jaar.
Een leuke tip is om de Arc de Triomphe te beklimmen, dan heb je een geweldig 360 graden uitzicht over de stad. Moet je wel 284 treden beklimmen, dus dat voel je de dag erna wel in je benen ;-). Maar als je later op de dag gaat, kun je hier wel een magische zonsondergang meepakken.
Sacré-Coeur
Hij torent hoog boven de rest van Parijs uit: de basiliek Sacré-Coeur. Gelegen op een heuvel in Montmartre, konden ze geen plek dichter bij de hemel uitkiezen. Het spierwitte bouwwerk blijft één van mijn favorieten voor een bezoekje (ook vanwege de leuke wijk Montmartre trouwens). Na het beklimmen van 222 treden sta je voor de kerk en heb je een spectaculair uitzicht over de gigantische wereldstad.
Montmartre
Als je me vraagt wat mijn favoriete wijk is in Parijs, dan gaat de keuze tussen Montmartre en Le Marais… maar ik denk dat Montmartre zou winnen. Ik vind het gewoon zo’n sfeervolle wijk. Niet voor niets dat het de kunstenaarswijk van Parijs is. Onder andere Picasso en Vincent van Gogh hebben er gewoond. Tegenwoordig vind je nog steeds kunstenaars in Montmartre, bijvoorbeeld op de Place du Tetre. Struin lekker door de wijk, en geniet van de sfeer en de leuke restaurants.
De Notre-Dame
In het absolute hart van de stad, op de Ile de Cité (het stadseiland), ligt de beroemdste kerk ter wereld: de Notre-Dame. De gotische kathedraal raakte zoals je weet, heel ernstig beschadigd tijdens de brand van April 2019, maar gelukkig is de buitenkant bewaard gebleven en kun je die nog wel van een afstandje bewonderen. De kerk werd tussen 1163 en 1345 gebouwd, en de eerste steen werd zelfs door de paus geplaatst.
De Champs-Élysée
Het is de beroemdste winkelstraat van Parijs, en hij loopt tussen de Place de la Concorde en de Arce de Triomphe. Dat lijkt misschien niet zo heel lang, maar trek je wandelschoenen maar aan, want de straat is ruim 1.9 kilometer lang. Dit is zo’n straat die je minimaal één keer gezien moet hebben, gewoon omdat hij zo beroemd is, maar waar je de tweede of derde keer in Parijs niet meer terugkomt omdat het zo toeristisch is. Er zitten wel veel beroemde winkelketens, dus een goede plek om aan te doen als je wilt shoppen.
Place de la Concorde
De Place de la Concorde is een historisch plein dat ligt tussen de Champs-Élysées en de Jardin de Tuileries. Tijdens de Franse revolutie was dit de plek waar een guillotine stond, en waar meer dan duizend executies plaatsvonden, waaronder die van koning Lodewijk XVI en koningin Marie Antoinette.
Het beroemdste bouwwerk op het plein is de 23-meter hoge obelisk uit Egypte, die stamt uit 1250 voor Christus. Het was een geschenk van de onderkoning van Egypte.
Hôtel des Invalides
Dit gebouw heeft misschien een beetje een vreemde naam, maar kwam aan zijn naam omdat het diende als onderkomen voor 4.000 ex-soldaten die tijdens hun dienst in het Franse Leger invalide waren geraakt. Het werd in 1671 gestart door Lodewijk XIV (die van Versailles, weet je wel).
Het opvallende gebouw is een bijzondere verschijning met zijn gouden koepel. Nog bijzonderder is als je het daadwerkelijk bezoekt, want binnenin kun je de tombe van Napoleon Bonaparte bewonderen. Koop hier priority tickets.
Opéra Garnier
Het is echt één van mijn absolute dromen in het leven om ooit eens een ballet te bewonderen in het prachtige Opéra Garnier. Het gebouw uit 1861 is niet alleen van de buitenkant absoluut prachtig, van binnen is het nog bijzonderder. Bladgoud, rode fluweel: alles wordt uit de kast getrokken tot een eclectische en extravagante mix waar je mond van open valt.
Ooit was het gebouw het grootste operagebouw in Europa, maar dat is het allang niet meer. Hoewel opera tegenwoordig vooral in Opera Bastille opgevoerd wordt, is het wel de locatie waar de musical Phantom of the Opera is gebaseerd. Daardoor blijft opera voor altijd verbonden met deze locatie. Boek hier je entreetickets met korting.
Le Marais
Zoals ik eerder al zei, is Le Marais één van mijn favoriete wijken in Parijs. Ik ga er altijd even langs, want je vindt hier leuke restaurants en hippe boetiekjes. Leuk om doorheen te struinen. Mijn favoriete plekken zijn de beroemde Place des Vosges (het oudste plein van Parijs!) en onder andere het Joodse gedeelte van de wijk, waar je de beste falafel eet in heel Parijs.
Panthéon
Toegegeven: niet zo indrukwekkend als het Pantheon in Rome. Maar toch is het Pantheon in Parijs ook een bijzonder gebouw, dat je zeker even moet bekijken als je toch in Quartier Latin bent. Hoewel het wel het één en ander wegheeft van het Pantheon in Rome, lijkt het toch ook best wel op St. Paul’s Cathedral in Londen. Een kerk is het trouwens niet meer, maar een mausoleum voor beroemde Fransen, zoals Voltaire, Rousseau en Victor Hugo. Koop hier je entreetickets.
Canal Saint-Martin
Een superleuke plek voor een wandeling is langs Canal Saint-Martin. Je vindt in de omgeving veel leuke restaurantjes, vooral in de buurt van Place de la Republique. Ook leuk: een broodje halen en dat aan de kade opeten.
Île Saint-Louis
Hoewel ik dol ben op Île de Cité, is Île Saint-Louis eigenlijk nog meer authentiek. Het is het kleinere eiland in de Seine, in het hart van de stad. In tegenstelling tot het grotere buureiland, is Ile Saint-Louis een oase van rust. Je vindt er niet heel veel bezienswaardigheden, maar het is wel één van de oudste plekjes van de stad. Je kunt er dus heerlijk struinen door de gezellige steegjes, heerlijk eten en genieten van het prachtige uitzicht vanaf de kade.
Bezoek de Parijse passages
In de 18e en 19e eeuw werden er in Parijs overdekte winkelgalerijen gebouwd: les passages couvert. Je wandelt zo de geschiedenis in, in de statige galerijen met glazen daken, en prachtige betegelde vloeren met kleurrijke patronen. Galerie Vivienne is misschien wel de mooiste.
Père-Lachaise Kerkhof
Een begraafplaats bezoeken klinkt misschien niet als een heel aantrekkelijke bezigheid, maar ik vind ze altijd een prachtig inkijkje geven in de geschiedenis. Het Cimetière du Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs, in het 20e arrondissement. Je vindt er de graven van bereomdheden als Édith Piaf, Jim Morrison, Oscar Wilde, Getrude Stein en componist Chopin. Met drie miljoen jaarljikse bezoekers is het de meest bezochte begraafplaats ter wereld.
Struin door de parken
Parijs heeft een aantal waanzinnige parken die een bezoekje waard zijn. Scoor een croissantje, steek een stokbrood onder je arm, en ga lekker picknicken. Of geniet van de prachtige aangelegde bloemparken en vijvers. Deze parken zijn een bezoekje waard.
- Jardin des Plantes: Dit is een botanische tuin uit 1635 met ruim 10.000 benoemde plantensoorten. Je vindt ‘m in het 5e arrondissement, vlak aan de Seine. Er is ook een dierentuin.
- Jardin des Tuileries: Tussen het Louvre en de Place de la Concorde ligt de Tuin van de Tuilerieën. Ooit was dit de paleistuin van het Tuileriëenpaleis, maar die bestaat niet meer. De tuin werd door Catharina de Medici aangelegd in Italiaanse stijl in 1553.
- Jardin du Luxembourg: Één van mijn favoriete plekjes in de stad is Jardin du Luxembourg, misschien wel het bekendste stadspark in Parijs. Ook dit park werd aangelegd door de Medici’s, in 1612. Vergeet geen bezoekje te brengen aan de grote vijver in het midden van het park.
- Parc des Buttes-Chaumont: Minder bekend dan het voorgaande park, maar stiekem toffer, vind ik het Parc des Buttes-Chaumont. Misschien komt het door de ligging in het 19e arrondissement dat het minder bezocht wordt. Wat ik tof vind, zijn de vele hoogteverschillen, waardoor je gaaf uitzicht hebt over Parijs. Het park heeft in het algemeen iets “natuurlijkers”, minder “aangelegd” dan de andere parken. Ook tof vind ik het meer met het eilandje, en de tempel.
- Parc Monceau: in het 8e arrondissement vind je het dromerige Parc Monceau, een heerlijke oase in de drukke bebouwing van de stad. Het is een heel romantisch park vol Griekse invloeden en prieeltjes. Leuk feitje: de allereerste parachutesprong vond in 1797 plaats vanuit een luchtballon, boven dit park. De parachutist overleefde de sprong en landde veilig onder luid applaus.
Bewonder de mooiste musea in Parijs
Parijs beschikt over een aantal van de beste musea wereldwijd, wat niet verbazingwekkend zal zijn, aangezien de stad door de eeuwen heen het centrum van de literatuur en kunst is geweest. Vooral liefhebbers van kunst zullen in de vele musea hun hart kunnen ophalen. Dit zijn, naar mijns inziens, de beste musea in Parijs:
- Het Louvre: Misschien wel het meest beroemde museum ter wereld, met zijn glazen piramide bij de ingang. Het Louvre is absoluut gigantisch, dus je gaat nooit alles kunnen zien tijdens één bezoekje. Zorg dus dat je je bezoekje goed plant, ook omdat de rijen erg lang kunnen zijn (met deze tickets skip je de wachtrij!). Wat je écht niet mag overslaan is natuurlijk de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.
- Musée Carnavalet: In het hartje van Le Marais vind je dit museum dat jarenlang gesloten was vanwege renovatie. En het was de moeite waard: over drie verdiepingen vind je het stadsmuseum van Parijs. Elke verdieping neemt je door een verschillend tijdsperk van Parijs. Ik heb er ruim twee uur doorgebracht, en het beste is: het is gratis!
- Centre Pompidou: Aan de andere kant van het kunstspectrum, vind je het futuristische gebouw van Centre Pompidou. Hier vind je moderne kunst. Net als bij het gebouw met zijn kleurrijke buizen en pijpen aan de buitenkant, is het collectie ook een kwestie van: je houdt ervan of je haat het, maar bijzonder is het sowieso.
- Musée Jacquemart-Andre: Dit is niet één van de meest bekende musea in Parijs, maar misschien wel mijn favoriet! Ik hou van “huismusea” die je een inkijkje geven in hoe bewoners vroeger leefden, en dit is er eentje van een topniveau. Dit is een verbijsterend 19e-eeuws herenhuis waar een excentriek bankier/kunstenaarspaar woonde die als hobby hadden om klassieke kunst te verzamelen. Koop je entreetickets hier.
- Musée D’Orsay: Musée D’Orsay is één van de absolute toppers op het gebied van kunstmusea. De collectie bestrijkt westerse kunst tussen 1848 en 1914, en stelt kunstwerken van onder andere Monet, Renoir, Rodin en Vincent van Gogh tentoon. Koop hier je entreetickets.
- Musée Rodin: Over Rodin gesproken… echte liefhebbers van zijn beeldhouwkunst gaan natuurlijk naar Musee Rodin. Dit museum met beeldenpark werd in 1919 geopend, in het gebouw waar Rodin ooit zelf woonde, en toont kunst van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin.
- Musée Marmottan Monet: Nog zo’n bekende Franse kunstenaar die zijn eigen museum heeft in Parijs is Claude Monet. Het museum is vernoemd naar kunsthistoricus Paul Marmottan, die zijn stadspaleis en kunstcollectie in 1932 aan de Académie des Beaux-Arts schonk. Het museum heeft de grootste collectie van kunstwerken van Monet wereldwijd.
- Musée Picasso: Komen de kunstenaars je neus al uit? Ik hoop het niet. In dit museum krijg je een overzicht van het werk van Pablo Picasso. Ook vind je hier de persoonlijke kunstverzameling van de kunstenaar. Koop hier je entreetickets.
- Musée Nissim de Camondo: Aan de rand van Parc Monceau vind je het Musé Nissim de Camondo, nog zo’n leuk woonhuis-museum. Dit museum zit gevestigd in een statig huis uit 1911 en staat vol met een collectie van 18e eeuwse Franse meubels en kunst. Het museum ziet eruit als een privéwoning en is in originele staat behouden.
- Grand Palais: De grote glazen tentoonstellingshal aan de Champs-Élysée kun je eigenlijk niet missen. De hal werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900 en tentoonstelt nu exposities, en heeft een eigen wetenschapsmuseum. In 2024 zal de hal de locatie zijn waar tijdens de Olympische Spelen de scherm- en taekwondo-wedstrijden gehouden worden.
- Petit Palais: Ook het kleinere zusje van de Grand Palais werd voor de wereldtentoonstelling van 1900 gebouwd. Hier vind je een kunstmuseum met zowel oude en moderne kunst van onder andere Rembrandt. Koop je entreetickets hier.
- Maison de Victor Hugo: Fans van Les Miserables kunnen het huis bezoeken waar schrijver Victor Hugo woonde, aan Place des Vosges. Hij schreef zelfs het grootste deel van het boek toen hij hier woonde. Ik vond het in ieder geval tof, zeker ook omdat er livemuziek was toen ik het bezocht. Een aantal van de kamers zijn gerestaureerd en zien eruit zoals ze eruit zouden hebben gezien toen hij er woonde.
Struin over de mooiste bruggen in Parijs
Er zijn maar liefst 37 bruggen die de twee kanten van Parijs, gescheiden door de Seine, met elkaar verbinden. Ze zijn niet allemaal het bezoeken waard, maar ik wil er toch drie even uitlichten.
- Pont Neuf: Dit is de oudste brug in de stad, gebouwd tussen 1578 en 1607. De boogbrug verbindt Île de la Cité met de rest van Parijs.
- Pont Alexandre III: Deze art nouveaubrug stamt uit 1896 en is zeker een bezoekje waard, vanwege de vele sprookjesachtige versieringen. Je vindt de brug tussen het Hôtel des Invalides en de Champs-Élysées.
- Le Pont des Arts: Deze brug heeft misschien wel het mooiste uitzicht van de stad, als je het aan mij vraagt tenminste. Je hebt vanaf de brug onder andere uitzicht op Île de la Cité, de Notre-Dame en het Louvre. De stalen brug werd gebouwd in 1802, en is alleen te betreden als voetganger. Dit was trouwens ook de brug waar stelletjes liefdesslotjes opgingen, ter bezegeling van hun liefde, maar dat kan tegenwoordig niet meer.
Lees dit artikel over de top 10 bezienswaardigheden in Parijs (+ tips om te bezoeken)
Originele tips voor Parijs
Daal af in de Catacomben
Misschien een beetje een lugubere tip, maar wel héél cool en écht een andere kant van Parijs dan je gewend bent. Onder Parijs ligt een 190-kilometer lang tunnelcomplex. Een deel daarvan is het koninkrijk van de doden: een ossuarium. Je kunt 1.7 kilometer van dit complex bezoeken, en dan loop je dus door tunnels vol botten. De botten werden hier opgeslagen toen in 1780 de begraafplaatsen van Parijs geleegd werden, omdat ze een bedreiging vormden voor de volksgezondheid. Koop hier je entreekaartjes online.
Bewonder het glas-in-lood van Sainte-Chapelle
Op het Île de la Cité vind je de Gotische kapel van Sainte-Chapelle. De kerk is super oud, de bouw begon in 1241. Maar het meest bijzondere aspect van de kerk zijn de prachtige glas-in-lood ramen. Er is in totaal maar liefst 670 vierkante meter aan glas-in-lood, die de Bijbelse geschiedenis uitbeelden. Veel van de ruiten zijn origineel. Koop hier je toegangskaartjes.
Geniet van het uitzicht vanaf Galerie Lafayette
Het beroemdste warenhuis van Frankrijk is de Galerie Lafayette. Maar wist je dat je er niet alleen kunt shoppen, maar ook een super uitzicht hebt vanaf het dak van het warenhuis? Je vindt het uitzicht op de 7e verdieping, vanwaar je zo’n beetje alle belangrijke monumenten kunt zien.
Werk aan je kleurtje op het strand
Wat ik altijd zo leuk vind, is hoe steden echt tot leven komen in de zomer, en hoe ze proberen een warme stadse omgeving zo leefbaar mogelijk te maken. Zo kun je op de stadsstranden van Paris Plage een paar wekenlang genieten van echt zand onder je voeten, aan de kade van de Seine. Je vindt de bekendste tussen Pont Neuf en Pont de Sully,
Struin over Île de Cité
Het meest romantische stukje Parijs is wat mij betreft de Île de Cité: het ultieme hart van de stad. Dit is waar de stad gesticht werd in de vroege middeleeuwen. Het stadseiland is ook de plek waar je de beroemde Notre-Dame kunt vinden. Sla wat willekeurige straatjes in, loop langs de kade, en je zult merken dat je al snel de toeristenmassa achter je kunt laten.
Poseer op het plein van Palais Royal
Het plein van Palais Royal zul je waarschijnlijk wel op Instagram voorbij hebben zien komen. Het is namelijk een favoriete locatie voor selfies en andere fotoshoots. Het plein is onderdeel van het Palais Royal, een voormalig koninklijk paleis, dat nu (onder andere) het Franse Ministerie van Cultuur huisvest. Het paleis zelf is niet te bezoeken, maar de tuin en het binnenplein met zijn grappige pilaren wel.
Mensen kijken in een café
Is er een betere activiteit in Parijs dan mensen kijken? Dat is toch waar de traditionele cafés met hun rieten stoeltjes en luifeltjes voor gemaakt zijn, toch? Voor de beste thee en zoetigheden ga je naar klassiekers als Angelina, Carette en Laduree. Het zou immers bijna misdadig zijn om niet even wat macarons te proeven, toch?
Pak een filmpje in een vintage bioscoop
Parijs barst van de bioscopen, maar het allerleukste is om één van de vintage bioscopen te bezoeken. De meest eclectische van het stel is Louxor. Deze bioscoop stamt uit 1920 en is daarmee één van de oudste actieve bioscopen in Frankrijk. En door het Egyptische interieur waan je je even in het Egypte uit vervlogen tijden.
De leukste dingen om te doen in Parijs
Picknicken in de Jardin du Luxembourg
Ik vind het heerlijk om in de zomermaanden een paar hapjes te scoren, en vervolgens een leuk plekje uit te zoeken om te picknicken. De beste croissantjes scoor je bij mijn favoriete bakkerij: Du Pain et Des Idees. En wat mij betreft is er geen leukere plek om te picknicken in de Jardin du Luxembourg. In de zomermaanden kan het in de weekenden superdruk zijn met locals die er afspreken met hun vriendengroepjes, maar dat is ook wel weer een heel authentieke ervaring.
Maak een boottochtje op Seine
Ik kan me nog herinneren dat ik een keer een boottocht deed op de Seine, en dat het ZO koud, was haha. Niet een heel slim idee, want ik bleef gewoon binnen, terwijl het mooiste uitzicht natuurlijk buiten is. Ga bij lekker weer mee met een boottocht van de bateaux-mouches, en vaar in een uurtje langs de belangrijkste bezienswaardigheden (met uitleg).
Ga fietsen in Parijs
Ben je wel een echte Hollander als je niet gaat fietsen in Parijs? Ik vind het tegenwoordig een steeds leukere manier om een stad te ontdekken. De goedkoopste manier is het huren van een openbare fiets: een Velib. Dit kost €1 per dag, zo lang je ritjes maar niet langer duren dan 30 minuten. Natuurlijk kun je ook met een georganiseerde tour mee gaan, bijvoorbeeld deze in het Nederlands!
Op zoek naar pareltjes op de vlooienmarkt
Elke keer als ik een vlooienmarkt bezoek in Parijs droom ik van zo’n momentje dat ik ineens een vintage Chanel-tas zie liggen, en dat de verkoper niet weet wat de tas waard is, en dat ik een echt pareltje scoor. Maar dat is me nog nooit gebeurd, haha. Toch vind ik het altijd leuk om even over zo’n marktje te struinen, het is toch alsof je even een tijdmachine instapt. De Marché aux Puces de St-Ouen is de grootste vlooienmarkt ter wereld, dus die mag je niet overslaan als je van vlooienmarkten houdt.
Dagtrip naar Versailles
Het is één van de meest indrukwekkende bouwwerken in de wereld: het kasteel van Versailles. De bouw van het sprookjeskasteel begon in 1632, maar de versie die je nu kent, werd gerealiseerd door de zonnekoning: Koning Lodewijk XIV. Het kasteel moest dienen als een ontsnapping van het drukke hof in Parijs, en als locatie voor waanzinnig entertainment. Op het hoogtepunt van het kasteel woonden er tussen de 3.000 en 10.000 mensen die op één of andere manier voor het koningshuis werkten.
Het kasteel ligt 20 kilometer buiten Parijs, en kost (afgezien van reistijd) al snel 2-3 uur om te bezoeken. De gigantische tuinen duren nog langer. Perfect voor een dagtripje dus.
Lees hier mijn artikel met tips voor het bezoeken van het kasteel van Versailles.
Wat te doen in Parijs als het regent
Parijs is een soort openluchtmuseum, vol waanzinnige gebouwen en geschiedenis die nog net niet van de gevels druipt. Maar wat moet je nou doen als het regent? Nou, dit artikel lezen, want daarin deel ik 7 heel leuke tips om te doen in Parijs als het regent.
Tips voor geld besparen in Parijs
Parijs is een stad die niet heel goedkoop is, maar ook niet bijzonder duur, vind ik. Qua prijsniveau vind ik het vergelijkbaar met Amsterdam. De enige reden dat je best veel geld uitgeeft, is omdat je waarschijnlijk meerdere keren per dag buiten de deur eet, en veel activiteiten doet, wat je thuis natuurlijk niet zou doen. Maar er zijn gelukkig ook veel manieren om geld te besparen in Parijs.
Koop je metrokaartjes in een bundel
De beste tip om geld te besparen op je metrokaartjes is om een ‘carnet’ van kaartjes te kopen. Dan koop je tien kaartjes (€14,90) in plaats van één kaartje (€1,90). Vanaf 1 september wordt de metro trouwens gratis voor kinderen t/m 11 jaar, dus dat is goed om rekening mee te houden!
Doe een leuke free walking tour
Parijs is net een openluchtmuseum, dus je kunt echt al genieten door gewoon een mooie wandeling te maken en te genieten van de prachtige gebouwen die je tegenkomt. Maar nog leuker is om een gratis walking tour te doen. Zo kom je langs alle bezienswaardigheden, maar leer je ook nog eens meer over hun geschiedenis. En bij een free walking tour, betaal je naderhand alleen een fooi (€5 per persoon als minimum is wel zo netjes).
Gratis musea eerste zondag van de maand
Er zijn een aantal tips om geld te besparen op de fantastische musea in Parijs. Zo zijn een aantal van de beroemde musea (zoals Musée d’Orsay) op de eerste zondag van de maand gratis te bezoeken. Het Louvre is op de eerste zondagavond van de maand gratis te bezoeken. Check hier welke musea precies wanneer gratis zijn.
Onder 26 jaar zijn musea gratis
Nog een leuke tip is dat je veel kunt besparen als je jonger bent dan 26. Je hebt dan gratis toegang tot onder andere het Louvre, Musée D’Orsay en de Arc de Triomphe, en nog heel veel meer. Neem wel identiteitsbewijs mee zodat je je leeftijd kunt bewijzen :).
Bespaar op eten
Uit eten gaan zal in Parijs één van je grootste kostenposten zijn. En wat mij betreft eentje waar je flink gebruik van moet maken, want eten in Parijs is heerlijk! Maar goed, een beetje balans is goed, natuurlijk. Ik probeer bijvoorbeeld altijd een hotel te boeken waar ontbijt bij inbegrepen zit, want dat is alweer één uitgave minder. Voor lunch kun je natuurlijk uit eten gaan, maar je kunt ook gewoon een broodje bij een boulangerie scoren. En voor avondeten kun je thuis koken in je Airbnb óf lekker wat boodschapjes scoren en picnicken in een leuk park!
Meer lezen over hoeveel een stedentrip Parijs kost: lees dit artikel.
Bezoek de leukste wijken in Parijs:
Parijs heeft twintig heel verschillende arrondissementen die je kunt bezoeken tijdens je stedentrip. Mijn favorieten? Montmartre, Marais, Quartier Latin, Oberkampf en het 1er Arrondissement. Ik heb een artikel geschreven met uitleg over elk arrondissement, waarom ze leuk zijn om te bezoeken, en welke hotels ik zou aanraden als je in één van deze wijken wilt verblijven.
Lees mijn artikel over de 5 leukste wijken in Parijs hier.
10x lekker & goedkoop eten in Parijs:
Zoals ik al even benoemde… eten is één van mijn favoriete activiteiten in Parijs. Ik bedoel maar: je bent in het epicentrum van de croissants, Franse kazen, rode wijn, stokbrood en macarons. Het is echt een oorlogsmisdaad om daar geen gebruik van te maken. Maar je hóéft niet veel geld uit te geven aan eten in Parijs. Ik schreef een artikel waar ik mijn 10 favoriete plekjes voor lekker & goedkoop eten in Parijs deel.
Lees hier mijn artikel over 10x goedkoop eten in Parijs.
Zo… pffft. Het heeft me ruim twee werkdagen gekost om dit hele artikel voor jullie te schrijven, haha. Maar dan heb je ook wat: mijn ultieme reisgids voor Parijs. Met dit artikel (en de artikelen waarnaar ik link) weet je ál mijn tips over de stad van de liefde, en ben ik overtuigd dat je net zo verliefd zult worden op de stad als ik dat ben. Veel plezier op je stedentrip Parijs, en stuur je me een fotootje?