Roadtrip Andalusië: dit is de ultieme route langs alle highlights

door Explorista

Ik heb geloof ik nog nooit zoveel vragen gekregen over mijn reisroute, als toen ik in Andalusië was. Niet zo gek natuurlijk: Andalusië ziet er dan ook best een beetje magisch uit! De dorre terracotta-gekleurde landschappen waarin de witte dorpjes afsteken tegen de bergwand lijken soms wel een ander universum. En toen ik ronddwaalde door paleizen met Moorse architectuur moest ik mezelf even knijpen….

Er is verrassend veel te zien en doen in Andalusië en een week is eigenlijk te kort. Anderhalve week zou perfect zijn, en als je af en toe ook wilt ontspannen dan is twee weken nog beter. Omdat een deel van mijn reis voor mij geregeld werd, heb ik niet alles zelf in kunnen vullen. Nadat ik mijn ziekelijke controledrang in de ijskast plaatste, vond ik dat eigenlijk heel erg leuk, want zo kwam ik op plekken waar ik anders niet geweest zou zijn. Helaas hebben we Granada niet bezocht: de Alhambra was al uitverkocht voor de data dat wij er zouden zijn, en dan kwam ik liever een keer terug om de stad écht goed te bezoeken.

In plaats daarvan hebben we vijf dagen rondgereisd en twee aan het zwembad gelegen. Precies wat ik nodig had na vijf dagen sightseeing! Dit was mijn route voor zeven dagen in Andalusië, in het warme zuiden van Spanje!

Auto huren in Malaga

We kwamen aan in Malaga, één van de drukste en meest populaire plekken van Andalusië en bovendien ook het belangrijkste vliegveld in de regio. Dat was het beginpunt van de reis en dat was dan ook waar we onze huurauto ophaalden.

Een huurauto is absoluut onmisbaar in Andalusië. Zo kom je bij de prachtige kleine dorpjes, afgelegen hotelletjes en kun je lekker gaan en staan waar je wilt. Ik was in Andalusië op uitnodiging van Sunny Cars. Zij gaven mij de opdracht om in plaats van aan de kust, eens lekker het binnenland van Andalusië in te duiken. En daar maak je mij dus érg blij mee. Ik ben namelijk niet zo’n ontzettende strandliefhebber, maar met bergen en natuur maak je me wel erg blij! Geen probleem dus.

Andalusië3

Ik moet zeggen: ik vind huurauto’s dus altijd een tikje intimiderend. Ik krijg altijd hartkloppingen als ik moet bepalen welke verzekering ik wel en niet moet afsluiten, en welke gewoon geld-klopperij is? Het fijne aan Sunny Cars vind ik dat bij hen de auto’s altijd all-inclusive zijn. Je bent dus volledig verzekerd, en dat rijdt wel zo fijn. Zit gewoon allemaal bij de prijs inbegrepen, en dan hoef je ook geen awkward verkooppraatje aan te horen van de huurmaatschappij. En je hoeft zelf ook niet na te denken over hoe groot de kans is dat je je banden of voorruit kapot rijdt. Zelfs met alles inbegrepen is Sunny Cars de goedkoopste autoverhuur-maatschappij (zegt Kassa, na onderzoek). Omdat het bedrijf met externe partners werkt, zit de autoverhuurder in sommige gevallen niet op het vliegveld, maar vijf of tien minuutjes van het vliegveld vandaan. Daar word je netjes met een shuttlebus naartoe gebracht. Je hebt overigens zelf de keuze of je car rental op of buiten het vliegveld wilt.

Wij mochten de Sunny Cars Express service uitproberen, wat inhoudt dat je overal met voorrang wordt geholpen. Je stapt in de shuttlebus, wordt naar de lokale verhuurmaatschappij gebracht, en hebt binnen een paar minuten je auto. We konden iedereen voorbij lopen bij de balie. Nu was het nog niet zo heel druk eind mei, maar ik kan me voorstellen dat dit in juli echt veel tijd gaat besparen.

Het was mijn allereerste keer dat ik een auto huurde bij Sunny Cars, en ik moet zeggen dat het me erg goed bevallen is. Ik denk dat ik de volgende keer zeker opnieuw zal huren bij Sunny Cars. Let wel op dat de express service niet bij elke locatie geldig is, maar wel in Málaga :-).

TorcalAntequerra26
TorcalAntequerra16

Dag 1: El Torcal Antequera

Rechtstreeks uit het vliegtuig, doken we in onze huurauto en reden we richting Antequera. Omdat we om vier uur op waren gestaan, en het inmiddels half twee ’s middags was, was het eerst tijd voor een hapje lunch. Dat kan heel goed in Antequera, een leuk middeleeuws stadje. In de buurt van het Moorse kasteel zaten we bij één van de lokale barretjes, en besloten meteen aan de tapas te gaan. Daarna was het tijd om de kcal er weer af te wandelen :-). (Grapje: ik geef echt niets om calorieën)

Het natuurpark El Torcal de Antequera is net alsof je op een andere planeet rondwandelt, of dat je per ongeluk op de set van een buitenaardse sci-fi beland bent. Dit natuurpark valt op door de kalkstenen rotsen die door de jaren heen via erosie allerlei vormen hebben gekregen. El Torcal ligt op ongeveer een uurtje rijden boven Malaga, en is dus een perfect beginpunt van je reis. Sinds 1978 mag de regio het label van natuurpark dragen, en wordt gewaardeerd om zijn geweldige flora en fauna. Het park staat onder andere bekend om zijn dieren, en dan vooral de berggeiten. Grote kans dat je ze op een afstandje ziet staan. Wij dwaalden in ons eentje over een wandelpad en zagen ineens een berggeit op drie meter afstand die ons duidelijk niet verwacht had. Zo cool! Ik weet niet wie er meer schrok: ik of de geit. Wij hebben uiteindelijk twee uur gewandeld in het park, over de gele route.

Als wandelen niets voor jou is, dan zou je ervoor kunnen kiezen om wat meer van Antequera te ontdekken, of eventueel lekker in Málaga te blijven. Ik heb op dit schema helaas niets van de stad zelf gezien, maar vrienden van mij zijn er geweest, en zeiden dat de stad zelf ook érg mooi is.

Lees hier mijn artikel over wandelen in Torcal de Antequera.

Ronda12
Ronda4
Ronda5

Dag 2: Rondrijden + Ronda

Begin de dag met een prachtige rondrit door de natuur van Andalusië. Verwonder je over de bochtige bergweggetjes met waanzinnige uitzichten, spot nog een paar extra berggeiten langs de kant van de weg, en smelt weg bij het aanzicht van de sprankelende witte dorpjes waar de provincie zo bekend om staat. Reken een uur of vier en rij door de omgeving tussen Ronda en natuurpark Los Reales de Sierra Bermeja, en maak tussenstops in plaatsen als Gaucín, Cortes de la Frontera en smurfenstadje Júzcar (ja, echt, dit dorp staat in het teken van smurfen). Na de lunch ga je vervolgens naar Ronda, waar je gemakkelijk een hele dag zou kunnen doorbrengen (maar ja: keuzes maken!).

Andalusië12
Andalusië15

Ronda is vooral bekend vanwege zijn dramatische brug: de Puente Nuevo. De stenen brug uit de 18e eeuw verbindt het ene deel van het plaatsje met het andere deel, over een kloof van wel 120 meter diepte. Ik stond met knikkende knietjes bij het uitzicht. Kun je je mijn hoogtevrees nog herinneren? Maar wel echt waanzinnig mooi. Daarnaast vond ik het plaatsje zélf ook echt verrassend leuk. Overal trof ik wel knusse pleintjes aan met terrasjes, en naast de brug zijn er nog een heel aantal andere mooie gebouwen te bewonderen. Wij hadden maar twee uurtjes in Ronda voordat we door moeten naar ons hotel (het mooiste hotel ever, trouwens – zie de lijst hieronder) , maar als je maar één nachtje hebt, zou ik je aanraden in Ronda zelf te overnachten.

Sevilla12
Sevilla17
Sevilla46

Dag 3 + 4: Sevilla

Sevilla, dat was toch wel zo’n beetje de hoofdreden om naar Andalusië te gaan voor mij. Een stad die zo weggelopen lijkt uit een Game of Thrones decor, vol indrukwekkende Katholieke en Moorse architectuur, paleizen en kerken: daar kun je mij dus echt voor wakker maken. En dan ook nog de hoofdstad van de tapas (naar het schijnt!). Hoe meer ik me kan voelen alsof ik door een sprookje dwaal, hoe beter.

Sevilla’s centrum is verassend klein, en dat is de zomerse hitte eigenlijk alleen maar fijn. Wij waren eigenlijk overal wel binnen twintig minuten lopen. Twee dagen is dan ook wel genoeg om alles te zien wat je wilt. Ik ga natuurlijk nog uitgebreid schrijven over deze stad, maar Plaza de España, de kathedraal en de Real Alcazar van Sevilla mag je natuurlijk niet missen. Verblijf ergens in het centrum, zodat je overal makkelijk naar toe loopt. Je krijgt echt geen spijt van een bezoekje aan Sevilla: ik vond het echt één van de mooiste steden waar ik ooit ben geweest, en als je de stad overslaat kom ik je hoog persoonlijk een stevig woordje toespreken :-).

Lees hier mijn artikel met Sevilla tips. 

Cordoba14
Cordoba29
Cordoba21

Dag 5: Dagtrip Cordoba

Op ongeveer een uurtje rijden van Sevilla ligt Córdoba. Dit is dus prima te doen als dagtripje, wat wij ook deden. Córdoba wordt echt ondergewaardeerd, maar dit stadje is echt net een openluchtmonument, zó mooi. De belangrijkste bezienswaardigheid was voor mij de moskee Mezquita, maar het centrum zelf is ook super leuk, vol kronkelende witte straatjes en leuke restaurantjes met groene binnentuinen. De kasteeltuinen van Alcazar de los Reyes Cristianos zijn ook echt een bezoekje waard om af te koelen in de zomerse hitte. Al met al is Córdoba niet super groot, dus dat kun je makkelijk in één dagje zien. Niet overslaan dus!

Lees hier mijn artikel over een Córdoba dagtrip.

Dag 6 + 7: Chillen óf Granada

Tsja… en toen wilden we dus eigenlijk naar Granada. De Alhambra (een Moors paleis uit de middeleeuwen) prijkt al een eeuwigheid hoog op mijn bucket list. Maar wat ik niet wist is dat het paleis in het hoogseizoen dus al weken van te voren uitverkocht (dus koop je tickets op tijd!). Nadat ik als een kleuter een uurtje heb zitten mokken op de bank tijdens de voorbereiding van mijn reis, besloten we toen al snel dan maar lekker twee dagen bij het zwembad te gaan liggen. Ik kom liever een keertje terug naar Granada om de stad helemaal te bezoeken, dan twee dagen door de stad rond te zwerven terwijl ik niet kan bezoeken wat ik écht graag wil.

Sevilla30

Dus boekten we een simpel hotel aan de kust met zwembad en had ik eindelijk twee dagen even écht vakantie. Grappig genoeg was het echt al een jaar geleden dat ik echt ‘vakantie’ had. Als ik reis ben ik normaal gesproken altijd druk op ontdekkingstocht, en bovendien ’s ochtends en ’s avonds aan het werk om mijn bedrijf draaiende te houden. Thuis neem ik eigenlijk ook nooit het hele weekend vrij, dus om eens lekker een weekendje aan het zwembad te liggen had ik eigenlijk wel verdiend vond ik. En jeetje, wat beviel het goed.

Aan jou dus de keuze: je kunt prima je laatste twee dagen besteden aan het bezoeken van Granada, óf je kunt nog even lekker genieten van een dag of twee bij het zwembad! Allebei zijn prima keuzen. Hieronder deel ik de hotels waar ik in verbleven ben!

Hotels in Andalusië

Hotel in Marbella

Voor een prachtig boutique hotel met uitzicht op Marokko (!!), is My Villa Alexandra Marbella echt een aanrader. Dit is echt net een klein paradijsje, met een prachtige ommuurde binnenplaats met zwembad, een geweldige voortuin vanwaar je Gibraltar én Marokko ziet (bij helder weer), en een interieur waar designlovers heel blij van worden. Onze compacte kamer was comfortabel, privé en had zelfs Nederlandse tv. Één van mijn favoriete aspecten was het ontbijt: dat werd vers gemaakt en er werd steeds maar weer iets nieuws geserveerd. Het eten bleef maar komen. Een stijlvolle hide out in een toeristisch gebied. Dineren doe je trouwens heerlijk bij Asador Tehuelche Grill Argentino, waar je fantastische steaks eet met heerlijk uitzicht. De wijn is ook van erg hoge kwaliteit.

Lees hier mijn artikel over My Villa Alexandra Marbella.

Hotel in Ronda

Klaar om het mooiste hotel te zien waarin ik ooit ben verbleven? Ja. Okee, gaan we dan: Finca La Donaira is een luxe eco-resort op ongeveer een half uurtje buiten Ronda. Vanuit het dorpje El Gastor brengt het team je naar de boerderij/eco-resort, waar je een waar paradijs binnenstapt. Het complex heeft paarden, bloementuinen, een natuur-zwembad, een spa… you name it. ‘S avonds wordt er fantastisch voor je gekookt, en vanuit je kamer heb je waanzinnige uitzichten over de vallei. Heb ik al gezegd dat het interieur letterlijk van de pagina’s een designmagazine afspat? Ik heb het mijn levensdoel gemaakt om hier nog eens terug te komen, want dit is écht ontspannen. Mijn enige tip: blijf langer dan één nachtje, anders ga je enorm spijt krijgen!

Lees hier mijn artikel over Finca La Donaira

Hotel in Sevilla

Een budgetvriendelijk en comfortabel hotel met waanzinnig dakterras: dat is Hotel Baco. Het ligt lekker centraal en daardoor ben je in no time bij alle bezienswaardigheden. Het enige dat ik miste was een zwembad. Ik dacht dat ik het niet zo nodig zou vinden, aangezien ik toch maar kort in Sevilla zou zijn, maar omdat het zo warm is in de zomer, is het lekker om tijdens het heetste moment van de dag even af te koelen. Daarom zou ik in het vervolg bijvoorbeeld boeken bij Las Casas de la Juderia, een prachtig luxe-hotel voor een betaalbare prijs, met een rooftop pool. Overigens heel leuk om vanaf een uitkijkpunt alle hotels met rooftop-pools te spotten, haha!

top-banner-hotel-landscape_1

Hotel in Malaga

Ik hou van intieme, stijlvol en betaalbare designhotels. Maar voor onze laatste twee dagen aan het strand wilden we juist even iets massaals en onpersoonlijks. Gewoon lekker anoniem opgaan in de massa, in plaats van constant on your best behaviour in kleine hotelletjes met persoonlijk contact met de eigenaar (wat ik dus geweldig vind, maar nu wilde ik even lekker nietsen :-)). Daarom kozen we voor Sunset Beach Club Hotel in Benalmadena, een viersterrenhotel met studio’s dat duidelijk ingericht is op massatoerisme. Maar waar ik verwachte dat het daardoor slecht zou zijn: dat was het niet. Het was erg comfortabel. We hebben echt heerlijk gegeten, lekker aan het zwembad gelegen, en de bedden waren goddelijk. Het was schoon, rustig en godzijdank niet overspoeld met dronken toeristen (vooroordeel, much?). Er waren juist superveel Engelse gezinnetjes met jonge kinderen. Het hotel is een tikje onpersoonlijk, maar wel van alle gemakken voorzien, en dat was heerlijk om even twee dagen uit te blazen en uitgerust (en verbrand als een kreeft!) weer terug naar huis te keren. Bron foto (ik heb zo hard gechilled dat ik geen eigen foto’s heb gemaakt – oeps)

Heb jij wel eens een roadtrip gemaakt in Andalusië? Wat waren jouw favoriete stops?

Misschien vind je dit ook interessant

16 reacties

Co | Op reis met Co 20 juni, 2017 - 08:30

Wauw, wat is het daar mooi! Ik moet ook nodig een keer gaan roadtrippen in Spanje, wat een prachtig land. Andalusië staat bij deze bovenaan de lijst :) Dank voor al je tips!

Plaats een reactie
Lenneke 20 juni, 2017 - 10:29

Wow, nu wil ik naar Andalusia ???? Ziet er heel mooi uit en voor mij ook liever het binnenland in voor de natuur en cultuur dan aan het strand liggen.

Plaats een reactie
Petra 20 juni, 2017 - 12:00

Wauw, geweldig! Stond al hoog op mijn verlanglijstje, maar nu helemaal… De combinatie van binnenland en kust lijkt me heerlijk, dus inclusief een roadtrip doe mij maar twee of drie weken, haha! En de foto’s zijn jaloersmakend, dus goed gelukt ;)

Plaats een reactie
Jannike 20 juni, 2017 - 13:24

Oeh, Andalusië stond al op mijn lijstje, maar nu moet ik toch echt eens plannen gaan maken. Het hotel in Ronda ziet er prachtig uit!

Plaats een reactie
Joëlle 20 juni, 2017 - 14:48

Andalusië is zo fijn! Málaga zelf is ook echt leuk trouwens, vind ik; ik ben er inmiddels drie keer geweest, waarvan één keer langere tijd om Spaans te leren. Het heeft misschien niet zoveel bezienswaardigheden in vergelijking met andere Spaanse steden, maar dat vind ik er juist zo fijn omdat ik dan niet het gevoel heb dat je nog zoveel ‘moet’ zien. Gewoon lekker rondslenteren, mensen kijken vanaf een bankje, hapje eten hier en daar, de zon in de zee zien zakken… Er schijnen inmiddels wel wat meer toeristen te komen, maar toen ik er voor het eerst heen ging tien jaar geleden sprak er bijvoorbeeld vrijwel niemand Engels op straat, dus ik kon niet anders dan me onderdompelen in de Spaanse taal :).

Plaats een reactie
Linda | travellersoftheworld 21 juni, 2017 - 17:16

Andalusië staat al een hele tijd hoog op mijn bucketlist, ik wil er heel graag een keer een mooie roadtrip gaan maken! Het liefst ga ik twee weken om lekker veel te kunnen zien en tussendoor ook te kunnen relaxen. Je foto’s zijn prachtig, wat een mooi stukje Spanje moet dit zijn. Mooie route ook

Plaats een reactie
Jessica 21 juni, 2017 - 20:45

Awh wat leuk dat je ook in het Smurfendorp bent geweest! Ik heb dat jammer genoeg overgeslagen, omdat het met het openbaar vervoer niet zo gemakkelijk is om daar te komen. Dan is een auto inderdaad wel een stuk handiger ;p Mooie reis heb je gemaakt hoor meid! Al zal het zeker wel kriebelen om nog een keer terug te gaan, niet? ;)

Plaats een reactie
Demi travel 23 juni, 2017 - 08:02

Wat een prachtige omgeving, zo blijkt maar weer je hoeft niet helemaal naar de andere kant van de wereld te reizen om iets moois te zien.

Plaats een reactie
Wanda 26 juni, 2017 - 11:48

Toevallig staat deze bestemming op ons lijstje voor volgend jaar juni, dus je tips zijn zeer bruikbaar! Wij hebben inmiddels ook 1x een auto gehuurd bij Sunny Cars, afgelopen maart in Portugal en dat is ons toen ook erg goed bevallen. Inderdaad een erg fijn gevoel dat alles bij de prijs zit inbegrepen en dat je ter plekke niet voor extra kosten komt te staan.

Plaats een reactie
Monique 28 juli, 2017 - 13:01

Sevilla is inderdaad prachtig! Ik ben daar jaren geleden 2 maanden verbleven voor een cursus Spaans :) Begint weer te kriebelen om eens terug te gaan!

Plaats een reactie
Irfan 25 april, 2019 - 13:23

Hi, leuk stukje. Wij zijn vorig jaar naar Andalusie geweest en over 2 weken zitten we er weer. Omdat het echt prachtig is. Een huurauto is echt ideaal en Sunny Cars is geweldig. Jammer dat het Alhambra niet is gelukt. Het was voor mij dé reden om te gaan. Nu met nog 2 weken te gaan, hebben wij nog steeds geen kaartje. Daarom mijn tip, want je kan nog altijd aan een kaartje komen:

Op de site waar je de toegangskaarten kan kopen, worden er altijd na 0:00 opnieuw kaarten aangeboden voor diezelfde dag. Deze zijn waarschijnlijk niet opgehaald na reservering en dus vrij in de verkoop.
Als dit niet lukt, kan je heel vroeg bij het Alhambra aan de ticketbalie nog wel aan een kaartje komen
Mocht dit zelfs niet lukken, kan je een Granada Card kopen, waarmee je toegang krijgt tot het Alhambra. Let wel, dit is zonder het bezoek aan het Nasirieden Paleis

Plaats een reactie
Maura - YLT 27 oktober, 2019 - 18:09

Zo leuk je blog! Ik heb ‘m gebruikt ter inspiratie van het plannen van onze eigen roadtrip door Andalusie afgelopen zomer. Wij waren er ook in samenwerking met Sunnycars, echt een aanrader (ben niet meer bang voor huurauto’s haha). Ik had nog gekeken voor het hotel dat je aanraadt in Ronda, maar iets buiten ons budget haha (wel super mooi).
Cordoba hebben we moeten overslaan, maar willen we een volgende keer graag heen!

Groetjes,
Maura

Plaats een reactie
Explorista 28 oktober, 2019 - 13:05

Wat leuk om te horen Maura!! En ja, Sunny Cars maakt autohuren echt stukken minder eng haha.

Plaats een reactie
Karin 3 februari, 2020 - 12:52

Wat gaaf om jou blog over Andalusië te lezen.
Wij zijn van plan om in april hierheen te gaan.
Zoals jij de roadtrip hebt gemaakt, zo willen wij die ook gaan doen.
Van jouw tips kunnen we zeker gebruik maken.
Vraagje,
Zij er meerdere Sunny cars autoverhuurbedrijven in Malaga?
Zo ja welke is de beste?
Wat is beter de auto van te voren gehuurd of bij aankomst?

Plaats een reactie
Explorista 4 februari, 2020 - 10:22

Hi Karin, Sunny Cars is de overkoepelende organisatie/website. Als je via hun boekt, kom je uiteindelijk bij één van de lokale autoverhuurders uit (die inderdaad op meerdere vestigingen zitten) met wie zij een contract hebben. Je moet dus via Sunny Cars (vooraf) online boeken om deze goede voorwaarden te krijgen. Succes! https://www.sunnycars.nl/huureenauto/?tt=21138_12_309911

Plaats een reactie
Marita Leeuwenburgh 19 januari, 2023 - 08:02

Dit lijkt mij echt een leuke reis! Graag zou ik dit willen uitprinten, heb jij dit bestand ook in PDF of Word zodat ik het kan uitprinten.

Marita

Plaats een reactie

Laat een reactie achter