De 16 mooiste plekken in Groningen voor een dagje uit (+ tips voor uitjes!)

door Explorista

Het nuchtere Groningen barst van de dingen om te zien: natuurlijk het gezellige Groningen stad zelf, maar ook veel natuur en leuke dorpjes. Daarnaast grenst het ook nog eens aan Duitsland waardoor je niet alleen Nederland, maar ook de buren kunt bezoeken.

Alsof dat nog niet genoeg te zien en te doen oplevert, ligt Groningen ook nog eens vlakbij de (bewoonde) Waddeneilanden. Die mogen dan officieel wel tot Friesland behoren, maar dat betekent niet dat je deze prachtige plekken niet mag bezoeken natuurlijk ;-). Je begrijpt het al: genoeg reden voor een vakantie in het hoge noorden! Dit zijn de mooiste plekken voor een dagje uit in de provincie Groningen!

Tip: Vanaf Groningen rij je zo Duitsland in. Een van de steden die vanaf Groningen goed te bereiken is, is Bremen. Lees de 11 mooiste steden in Duitsland voor inspiratie.

De mooiste natuur in Groningen

Bron foto

Rottum

In de intro verklapte ik al dat Groningen geen bewoonde Waddeneilanden onder zijn beheer heeft, maar wist je dat er ook onbewoonde waddeneilanden zijn? Rottumeroog, Rottumerplaat en de Zuiderduintjes – samen Rottum – komen na Schiermonnikoog in het rijtje en vallen wel degelijk onder de provincie Groningen.

Op deze eilanden is het behoud van natuur het belangrijkste aandachtspunt. De enige mensen die er langer dan een paar uur verblijven zijn vogelwachters die van april tot juli het broedseizoen in de gaten houden. Buiten deze maanden kun je met een expeditie naar Rottum onder begeleiding van een boswachter. Ook gelijk een dagje uit, want je bent al snel 3-4 uur aan het wandelen over Rottumeroog.

De tocht naar het eiland duurt ook zo’n 3 uur (enkele reis). Kortom, een unieke excursie die je via Staatbosbeheer regelt.

Lauwersmeer

Een van de nationale parken in Nederland is het Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen. Het is het enige nationale park met een speciale orchideeënroute waar je ieder jaar je ogen uitkijkt. Het Lauwersmeer is ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee ter bescherming van de inwoners. Je krijgt dus niet alleen prachtige natuur voorgeschoteld, maar ook direct een stukje unieke Nederlandse geschiedenis.

Er zijn meerdere fiets- en wandelroutes die je het park laten zien, maar je kunt natuurlijk altijd op eigen initiatief de omgeving verkennen. Lauwersmeer ligt niet ver van zeehondendorp Pieterburen, dus extra leuk om die twee activiteiten met elkaar te combineren.

Bron foto

’t Roegwold

Het natuurgebied ’t Roegwold vind je tussen Slochteren en Appingedam en bevat een van de meest gefotografeerde plekken in de natuur van Groningen. Het Knuppelpad is een houten vlonderpad wat dwars door het moeras van ’t Roegwold loopt. Met een lengte van maar liefst 750 meter lang is het een opvallende, fotogenieke verschijning.

Hoewel ’t Roegwold een kunstmatig aangelegd natuurgebied is, zie je daar niets van wanneer je er wandelt. Rietmoeras, veenplassen, bossen en graslanden wisselen elkaar af en bieden je een kans om te genieten van de rust en de mooie omgeving.

De mooiste steden in Groningen

Bron foto

Groningen

De stad Groningen is echt een van de leukste steden in Nederland. Voor veel van ons is het best een eindje reizen, maar het is absoluut de moeite waard. Groningen is een levendige studentenstad met authentieke straten, maar ook met moderne hotspots. Door die variatie is het een leuke stedentrip.

Het begint al bij het Centraal Station met een prachtig historisch sierplafond om vervolgens vrijwel direct tegen het opvallende, moderne Groninger Museum aan te lopen. De stad heeft veel gezellige restaurants en terrasjes, maar ook veel winkelstraten waarin unieke boetiekjes zich afwisselen met gevestigde namen.

Hoteltip: Hotel Miss Blanche ligt in het centrum van Groningen en is een sfeervol boetiekhotel gevestigd in acht monumentale panden. De kamers zijn ruim opgezet en iedere dag start je in een van de lokale restaurants waar het hotel mee samenwerkt. Handig: je kunt parkeren onder het hotel.

Bron foto

Appingedam

Appingedam is een stad, maar doet dorps aan. Één van de meest bijzondere bezienswaardigheden zijn de hangende keukens boven het Damsterdiep. Dit zijn een soort witte huisjes die uitsteken vanuit de ‘gewone’ huizen. Het zijn echter ook daadwerkelijk keukens die bij de huizen horen. Het werd zo gebouwd om het probleem van ruimtegebrek op te lossen. Appingedam kon vroeger namelijk nog concurreren met Groningen dankzij de handelsroute via het Damsterdiep. Daarom moest er zoveel mogelijk op zo weinig mogelijk ruimte gedaan worden.

Hoewel Appingedam inmiddels de handdoek in de ring gegooid heeft als concurrent van Groningen, is het toch zeker een leuke plek voor een dagje uit. Geniet van het mooie beschermde stadsgezicht, bewonder de Nicolaikerk en bezoek de boetiekwinkels van lokale ondernemers.

Leestip: Op zoek naar nog meer leuke steden in Nederland? Ontdek 12 van de mooiste steden in ons land!

Bron foto

Winschoten

Na Groningen is Winschoten de plek om te zijn als je graag winkelt. Het is voor Oost-Groningen de belangrijkste stad om te shoppen. Een mix van boetiekwinkels en bekende namen geven je een aardige selectie aan winkels.

Verder is een van de populaire plekken in Winschoten het Rosarium. Het Rosarium ligt in het stadspark van Winschoten en heeft ’s zomers 320 verschillende soorten rozen bloeien. Er is bovendien een paviljoen te vinden waar je luncht of geniet van een borrel op het terras.

Doordat Winschoten ook niet ver van de Duitse grens ligt, is het een fijne plek om te blijven als je je bezoekje met een dagje Duitsland wilt combineren. Alles in de buurt en toch ook genoeg te ontdekken in de omgeving.

Hoteltip: Net buiten Winschoten vind je Resort Landgoed Westerlee, een luxe viersterrenhotel. Neem een duik in de verwarmde buitenzwembaden of ontspan in de sauna. Er is een restaurant op locatie en je slaapt in een prachtige, natuurrijke omgeving.

De leukste uitjes in Groningen

Bron foto

Punt van Reide

Het Nederlandse schiereiland Punt van Reide ligt verstopt in een van de uithoekjes van ons land. Tussen de rivieren Dollard en Eems ligt de onofficiële kraamkamer van zeehondenpups. Doordat de Punt van Reide zo dicht op de kust ligt, kun je hier goed zeehonden spotten, zonder ze daarbij te storen. Het Groninger Landschap plaatst ieder jaar een zeehondenkijkwand waardoor je van het voor- tot het najaar zeehonden en hun pups op de Punt van Reide ziet.

Het schiereiland zelf kun je niet zomaar bezoeken. Enkel onder leiding van gidsen vanuit het bezoekerscentrum Dollard worden er soms wandelingen over het eiland georganiseerd. Slim plannen dus!

Tip van de experts: de beste tijd om zeehonden te zien is 1,5 uur voor het hoog water wordt. Wanneer dat is, hangt af van de dag. Check de laatste informatie via Rijkswaterstaat.

Bron foto

Storyworld

In Groningen stad vind je het kersverse museum Storyworld. Een museum waarin strips, animatie en games centraal staan. Je ontdekt wat er nodig is om een goed verhaal te maken en kunt daarna ook zelf aan de slag.

Dit museum is de onofficiële opvolger van het Stripmuseum wat 15 jaar lang stripverhalen van Nederlandse bodem liet zien. In Storyworld vind je een deel van deze collectie terug en zijn daar uiteenlopende collecties rondom games en animaties aan toegevoegd.

Bron foto. Fotograaf: Sjaak Kempe.

Groninger Forum

Wanneer je dan toch in hartje Groningen staat en wellicht een bezoek aan Storyworld brengt, dan is het een kleine overgang naar het Groninger Forum. Storyworld zit namelijk gevestigd in het Forum Groningen.

Je zou het als de huiskamer van de stad kunnen zien. Er is een dakterras waar je een prachtig 360 graden uitzicht hebt over de stad, en waar ook regelmatig films in de buitenlucht vertoond worden. Verder vind je er een restaurant, Smartlab en Medialab, expositieruimte met wisselende exposities en kun je ook binnen in de bioscoop van films genieten. Hou de site van het forum in de gaten om te zien wat er tijdens jouw bezoek allemaal te doen is.  

Wadlopen

Net als in Friesland kun je vanuit Groningen ook prachtige wandelingen over het wad maken. Die wandelingen maak je wanneer het eb is, omdat dan een deel van de Waddenzee droogvalt. Hét moment voor vogels om hun eten te zoeken en voor zeehonden om op de zandplaten te genieten van het zonnetje.

Wadlopen is een intensieve bezigheid, maar er zijn verschillende tochten te boeken. De een is perfect voor beginners, de ander doe je alleen als gevorderde wadloper. Welke je ook kiest, je maakt het jezelf het makkelijkste door met een gids op pad te gaan. Zo weet je precies wat je doet en kom je niet voor vervelende situaties te staan. Optimaal genieten van een unieke ervaring in Groningen!

De leukste dorpen in Groningen

Lauwersoog

Groningen is heel wat pittoreske vissersdorpjes rijk, waarvan Lauwersoog een van de mooiste plekken is. Het is ook een van levendige vissersdorpen, wat te danken is aan de veerboot die vanaf hier naar Schiermonnikoog vertrekt. Ook is dit de plek waar vandaan je kunt wadlopen, een van de unieke ervaringen die je echt moet doen als je in Friesland of Groningen bent. Simpelweg omdat het nergens anders in Nederland kan.

Lauwersoog heeft vooral veel buitenactiviteiten als mountainbiken, zeehondentochten en safari’s met een boswachter langs plekken waar je zelf niet mag komen. Voor natuurliefhebbers een toffe locatie om een nachtje te blijven (je zit immers naast Nationaal Park Lauwersmeer!).

Hoteltip: Landal Natuurdorp Suyderoogh ligt niet alleen in Lauwersoog, maar daarmee ook vlakbij het Lauwersmeer. Geniet hier van alle vrijheid in een eigen bungalow. Perfect wanneer je een midweek Groningen doet!

Bron foto

Bourtange

Vestingdorp Bourtange zou je ook zo tussen de leukste uitjes in Groningen kunnen zetten. Toch staat het dorp op deze plek in de lijst, omdat het een vrij toegankelijke plaats is.

Bourtange werd tijdens de Nederlandse Opstand aangelegd als verdedigingswerk. Iets waar in de jaren erna veelvuldig gebruik van gemaakt is tijdens onder andere de Eerste Münsterse Oorlog en de Tweede Münsterse Oorlog.

Het bijzondere aan Bourtange is de vijfhoek waarin het dorp gebouwd is. Je vindt er nog altijd de verschillende officiershuizen, het kruithuis en een synagoge. Het dorp kun je gewoon bezoeken, maar voor verschillende musea en bezienswaardigheden moet je wel betalen.

Bron foto

Doodstil, Hongerige Wolf en Tranendal

Het zouden zo de titels kunnen zijn van een spannend verhaal, maar toch zijn dit echt bestaande dorpen en gehuchten. Nederland heeft heel wat plekken met bijzondere namen, waarvan er een aantal in Groningen liggen.

Doodstil (won zelfs de prijs voor mooiste plaatsnaam van Nederland in 2015), Hongerige Wolf en Tranendal zijn geen plekken waar je je uren vermaakt, maar wel mooie ijkpunten wanneer je graag met een doel erop uit trekt. Start bijvoorbeeld vanuit Winschoten, wat vlakbij Tranendal ligt. Via Groningen rij je vervolgens naar Doodstil. En op de route van Doodstil naar Hongerige Wolf passeer je onder meer Appingedam, Delfzijl en de Punt van Reide.

Vergeet ook niet om een foto te maken van het plaatsnaambord, gewoon, omdat het kan. Je bent immers op avontuur in Groningen en meer excuses heb je niet nodig om de toerist uit te hangen.

Bron foto

Niehove

Een van de mooiste dorpen in Nederland (aldus Elsevier in oktober 2019) is wierdedorp Niehove. Ooit was het de hoofdplaats van Humsterland, wat toen een Waddeneiland was.

Dat verklaart ook direct waarom Niehove een wierdedorp is. Een wierde is namelijk een heuvel waarop mensen konden wonen en zo veilig zaten voor hoogwater. Inmiddels ligt Niehove gewoon op het vasteland van Groningen, maar is het dorpsgezicht goed beschermd, waardoor het een bijzondere plek is. Een wandeling maken door Niehove is alles wat je hoeft te doen om van dit dorp te genieten.

LEES OOK: Dit zijn de mooiste dorpen in Nederland (in elke provincie één!)

Wat is jouw favoriete plek in Groningen?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Rosa 3 juni, 2020 - 17:03

Wat een leuk lijstje! Zelfs als geboren en getogen Groninger zitten er dingen tussen die ik nog niet wist! Ik zag alleen wel dat de foto van het Forum niet het Forum is, maar het Damsterplein. Misschien goed om even naar te kijken ;)

Plaats een reactie
Explorista 4 juni, 2020 - 10:59

Oeps, dat ga ik even aanpassen :-)!

Plaats een reactie
Marcella Molenaar 1 juli, 2020 - 14:43

Leuk blog in mijn provincie! Ik ben nog niet bij ’t Roegwold gaan wandelen, dus die komt er zeker bij op mijn lijstje!

Plaats een reactie
Explorista 2 juli, 2020 - 14:06

Leuk! Veel plezier :-)!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter