Momenteel kunnen we helaas niet overal reizen, maar ik hoop dat je je laat inspireren voor als dit in de toekomst wel weer mag!

De 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip

duitsland featured hamburg pixabay - De 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip

Duitsland heeft door de eeuwen heen heel wat te verduren gehad en dat zie je terug in de steden. Maar dat maakt wel dat het uiterlijk van de steden nogal van elkaar verschilt. De mooiste steden in Duitsland zijn een mengelmoes van tastbare geschiedenis, prachtige architectuur, natuurgebieden en/of rivieren en een grote hoeveelheid kunst en cultuur.

De 11 mooiste steden in Duitsland in dit artikel variëren van de bekendere steden als Berlijn en Dortmund tot het onbekendere Fürth en Heidelberg. Stuk voor stuk de moeite waard. Waarom dat zo is? Dat ontdek je natuurlijk wanneer je verder leest!

De mooiste steden in Duitsland

Berlin22 1024x683 - De 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip

Berlijn

De Duitse hoofdstad Berlijn mag simpelweg niet ontbreken in het rijtje van mooiste steden in Duitsland. Geschiedenis, kunst en cultuur zijn enkele belangrijke pijlers in deze prachtige stad in het noordoosten van het land. Berlijn is rauw, je ziet de geschiedenis terug in alle gebouwen waardoor je ze ogenschijnlijk niet vaak tot mooi bestempeld. In deze stad is verder kijken dan de buitenkant cruciaal. Bewonder de vele street art, geniet van het bruisende centrum, ga lekker fietsen en bezoek de bezienswaardigheden die Berlijn zo uniek maken.

Unter der Linden, Tiergarten en Brandenburger Tor liggen op steenworp afstand van elkaar. Maak de mooie wandeling over Unter der Linden die je in volle glorie ziet wanneer de bomen in bloei staan. Tiergarten is een gigantisch stadspark waar je naartoe kunt om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Wanneer je je tussen deze twee locaties bevindt, kom je ook bij Brandenburger Tor terecht die zowel in de Tweede Wereldoorlog als tijdens de Koude Oorlog een bijzondere rol had. Weten welke rol dat was? Lees het in het artikel hieronder.

Berlijn Bezienswaardigheden: 17 tips die je niet mag overslaan tijdens je stedentrip.

duitsland furth pixabay 1024x839 - De 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip

Fürth

Grenzend aan de stad Neurenberg in deelstaat Beieren ligt het historische Fürth. Al in 1007 werd de nederzetting Fürth benoemd in een Ottoniaans document. Deze stad heeft dus al heel wat gebeurtenissen de revue zien passeren. Eén daarvan was uiteraard de Tweede Wereldoorlog. Zo’n 90% van de gebouwen in Fürth heeft die periode overleefd. Dit bijzonder hoge aantal maakt ook direct duidelijk waarom deze stad een bezoek waard is. Veel van de historische panden zijn inmiddels historische monumenten.

Waar de gebouwen vrij gunstig uit de oorlog kwamen, verliep dat voor veel Joodse inwoners van de stad helaas anders. In het Judisches Museum Franken neem je een kijkje in de Joodse geschiedenis binnen de stad Fürth. Ook het stadspark en het bos grenzend aan Fürth zijn de moeite waard. Maak een lange wandeling of combineer je stedentrip met even helemaal tot rust komen net buiten de stad.

duitsland stuttgart pixabay 1024x576 - De 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip

Stuttgart

Een van de grotere steden in Duitsland is Stuttgart in het oosten van het land. Bij de woorden Mercedes-Benz en Porsche zullen veel autoliefhebbers direct denken aan Stuttgart. Beide merken vinden hun oorsprong in deze stad en daarover ontdek je natuurlijk alles in de bijbehorende musea.

Verder is Stuttgart een prachtige stad om te zien. Huur bijvoorbeeld een fiets en ontdek via een van de vele routes de straten van deze Duitse parel. Ook bewonder je de stad vanaf grote hoogte vanuit de Fernsehturm Stuttgart. Het is de eerste tv-toren ter wereld gemaakt van gewapend beton. Je geniet dus niet alleen van het uitzicht, maar ook van een stukje geschiedenis. Verder ontdek je Stuttgart door simpelweg door de straten te struinen: bezoek kleine winkels, geniet van een lokaal biertje en ga op in de levendige stad die Stuttgart is.

duitsland heidelberg pixabay 1024x576 - De 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip

Heidelberg

De levendige studentenstad Heidelberg is niet alleen heel gezellig, maar ook nog eens een romantische bestemming voor je stedentrip. In deze charmante stad wandel je bijvoorbeeld over de Neckar rivier via de Oude Brug (ook wel Karl Theodor Brug) richting Schloss Heidelberg. Tot aan de verwoesting tijdens de Negenjarige Oorlog was dit kasteel het thuis van de keurvorsten van de Palts. Het kasteel, eigenlijk de overblijfselen ervan, mag je zeker niet overslaan wanneer je Heidelberg bezoekt.

De Universiteit van Heidelberg is een van de oudste universiteiten in Duitsland en dateert uit 1386. Nog altijd zorgt deze universiteit voor een gezellige sfeer in de stad. Ongeveer een kwart van de inwoners van Heidelberg is student en die doen graag een drankje ’s avonds in de vele kroegen. Bewonder het imposante universiteitsgebouw en duik daarna het stadscentrum in waar je uitstekend kunt winkelen en geniet van heerlijke gerechten in de restaurants en cafés van Heidelberg.

0e5b22f756b90032986bdcc9860c2028 1024x683 - De 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip

München

München in de deelstaat Beieren is een geliefde stedentrip bestemming. En terecht! Voor velen is het the place to bevan eind september tot half oktober, want dan vindt het jaarlijkse bierfestival Oktoberfest plaats. Wanneer je buiten deze periode de stad bezoekt hoef je het bier ook zeker niet te missen. Geniet in een van de vele Biergärten van een halve liter bier. Extra lekker wanneer je er op een mooie zomerdag bent.

München is een mooie stad waar de architectuur de straten een bijna sprookjesachtige sfeer geeft. Op het centrale plein, Marienplatz, kun je dit bijvoorbeeld goed zien. Ook in de kerken kijk je je ogen uit. De Frauekirchen, Peterkirche en de Michaelskirche zijn slechts enkele kerken die het bewonderen waard zijn. Te voet de stad ontdekken is daarom ook de beste tip die je kunt krijgen. Geniet van de prachtige omgeving, het lekkere eten en drinken en de goede sfeer.

Nieuwsgierig naar meer over München? Hier vind je 7 bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen wanneer je de stad bezoekt.

duitsland hamburg pixabay 1024x682 - De 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip

Hamburg

Als de op een na grootste stad van Duitsland is Hamburg een geliefde locatie voor een stedentrip. De stad aan de Elbe is een belangrijke havenstad, omdat de Elbe vanaf hier Hamburg met internationale wateren verbindt. Bovendien zorgt die ligging aan de rivier ervoor dat je prachtige plaatjes krijgt. Wandel ’s avonds langs het water terwijl de stad verlicht is of geniet van een uitgebreid diner terwijl je uitkijkt op het water. Er zijn dan ook zo’n 2400 bruggen in Hamburg die zorgen voor die bijzondere sfeer.

Hamburg heeft het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren gehad, waardoor vrijwel alle historische gebouwen de bombardementen niet overleefd hebben. Speicherstadt heeft het gelukkig wel (deels) overleefd en is het bezoek meer dan waard. Wanneer je door Speicherstadt loopt wandel je tussen een complex van pakhuizen, gebouwd tussen 1883 en 1927. Dit levert een bijzonder plaatje op. Wanneer je Hamburg bezoekt zul je ook ervaren dat muziek en cultuur hier een grote rol spelen. Zo is het een van de belangrijkste musicalsteden en zijn er vele muziekpodia te vinden.

duitsland dortmund pixabay 1024x683 - De 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip

Dortmund

De rijke geschiedenis van Duitsland is ook terug te vinden in Dortmund. De stad, gelegen in het westen van Duitsland, werd in de geschiedenisboeken voor het eerst genoemd rond het jaar 882. Ook in deze stad heeft de Tweede Wereldoorlog huisgehouden, waardoor een groot deel van de binnenstad verloren is gegaan. Er zijn zoveel mogelijk gebouwen gered, maar waar dat niet kon zijn in plaats daarvan groene parken gebouwd. Dat geeft Dortmund een bijzonder karakter. De stad leent zich daardoor ook prima voor fietstochten.

Enkele van de meest geliefde bezienswaardigheden in Dortmund zijn de voetbal gerelateerde locaties. Borussia Dortmund is een bekende voetbalclub waarvan je het stadion (Signal Iduna Park) kunt bezoeken. Ook is er het German Football Museum te vinden. Naast voetbal vind je in Dortmund onder meer het LWL-industriemuseum en het DASA-museum wat draait om het werkende leven. Voor een lokaal biertje kun je ook prima terecht in deze Duitse stad. Bij de Bergmann Brauerei proef je niet alleen verschillende biertjes, maar ontdek je ook meer over de totstandkoming ervan.

Keulen18 - De 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip

Keulen

Vanuit Nederland reis je gemakkelijk richting Keulen en dat doen we dan ook graag. Een dag richting Duitsland is een goede manier om even lekker te ontsnappen van de sleur van thuis. In Keulen kun je terecht voor hele uiteenlopende zaken. Rondom de kerstperiode vind je er de drukbezochte, gezellige kerstmarkten bijvoorbeeld. Men doet er graag kerstinkopen, maar ook de rest van het jaar ben je als winkelliefhebber op de juiste plek.

Qua musea en geschiedenis zit je ook goed in Keulen. Het EL-DE Haus is het voormalig hoofdkantoor van de Gestapo en inmiddels een zeer indrukwekkend museum. Ook een bijzonder stukje geschiedenis is natuurlijk de beroemde Dom van Keulen. Hoewel de link met de Tweede Wereldoorlog snel gemaakt is (de Dom wist als een van de weinige gebouwen de oorlog vrij ongeschonden door te komen), is het natuurlijk een heel ander stuk geschiedenis van Keulen. De indrukwekkende kerk stamt uit 1248 en is gratis te bezoeken. Zeker even doen als je in Keulen bent!

Nog meer bezienswaardigheden in Keulen ontdekken? Kijk dan hier voor meer tips die je niet mag overslaan tijdens je stedentrip in Duitsland.

duitsland bremen pixabay 1024x682 - De 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip

Bremen

Aan de rivier Wezer ligt de oude Hanzestad Bremen. Dat de Bremerhaven een echte havenstad is, is dan ook geen verrassing. Het zorgt bovendien voor mooie plaatjes wanneer je door dit gebied wandelt. Sowieso is Bremen een leuke stad om doorheen te wandelen. Ontdek de bijzondere gebouwen aan de Bremer Marktplatz en natuurlijk de kerstmarkt wanneer je in december de stad bezoekt. Op de Bremer Marktplatz vind je bovendien het Rolandstandbeeld wat de stedelijke vrijheid symboliseert. Het Rolandstandbeeld kijkt richting de Domkerk van Bremen die je ook gratis kunt bezoeken.

In Bremen vind je gezellige restaurants en terrassen waar je geniet van een van de heerlijke Duitse biertjes, een goede kop koffie of een uitgebreid diner. Perfect te combineren met een wandelroute door de stad waarbij je af en toe een van de winkels induikt. Het sfeervolle Bürgerpark is een fijne stop waar je even helemaal tot rust kunt komen. Het charmante stadspark staat vol bomen, kunst, fonteinen en bruggen die voor prachtige plaatjes zorgen.

duitsland dresden pixabay 1024x575 - De 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip

Dresden

Dresden staat te boek als een van de mooiste steden in Duitsland. Door de prachtige binnenstad stroomt de rivier Elbe die de stad splitst in Neustadt en Altstadt. In Neustadt heeft het industriële gevoel de overhand. Er zijn veel barretjes, terrassen en street art locaties te ontdekken. Het is een fijne stad om fietsend te ontdekken. Reis eenvoudig van Neustadt naar Altstadt en geniet ondertussen van de prachtige omgeving.

Altstadt bereik je wanneer je de Elbe oversteekt. Het is het meer toeristische gedeelte van de stad waar veel van de bezienswaardigheden staan. Bezoek er de Frauenkirche die tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest werd, maar inmiddels in volle glorie hersteld is. Ook zijn er diverse paleizen die het ontdekken waard zijn. De meeste gebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen. Zo is Taschenbergpalais inmiddels een hotel en Zwinger een museumcomplex waar onder meer het kunstmuseum Gemäldegalerie Alte Meister gevestigd is.

duitsland frankfurt pixabay 1024x682 - De 11 mooiste steden in Duitsland voor je volgende stedentrip

Frankfurt

De indrukwekkende en moderne skyline van Frankfurt maakt dat deze Duitse stad ook wel het Manhattan van Europa genoemd wordt. De stad ligt aan de Main (de stad heet officieel ook Frankfurt am Main) en dat zorgt voor een fotogenieke skyline die zowel overdag als in de avonduren een spectaculair gezicht geeft. Bovendien vind je er vele wolkenkrabbers die de bijnaam extra kracht bijzetten. Om in de letterlijk hogere sferen te blijven: Frankfurt kent een heel bijzonder stadsstrand op het dak van een parkeergarage. Tussen de palmbomen, omgeven door zwembaden, strandstoelen en barretjes kun je in de lente/zomermaanden op het dak van de parkeergarage Frankfurt van een hele andere kant zien.

Het oude stadscentrum van Frankfurt, Altstadt, staat vol bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Zo is het stadhuis Römer al ruim 600 jaar oud en een prachtig gebouw om te zien. Römer staat aan het Römerberg wat het stadhuisplein is en tevens het centrum van de stad. Vlakbij het stadhuis vind je de Dom van Frankfurt en de Sint-Paulskerk die ook het bekijken waard zijn.

Dat waren ze, de elf mooiste steden in Duitsland. Je hebt helemaal geen reden om het land over te slaan als je een stedentripje plant, dus!

Wat vind jij de leukste steden in Duitsland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties

 1. Berlijn en Hamburg zijn echt by far mijn favoriete steden in Duitsland. En München vond ik ook heel tof om een keer geweest te zijn. Echt een wereld van verschil met Berlijn en Hamburg, maar toch een hele fijne stad!

  | Reageer op deze reactie
  1. Berlijn is en blijft my fave, maar München vond ik ook tof. Met Hamburg klikte ik iets minder, maar misschien moet ik nog eens terug ;-)

   | Reageer op deze reactie
   1. Patrick Van Gompel

    Hamburg is enig! Verpletterend mooie contrasten tussen goed bewaarde oude pakhuizen en supermoderne nieuwbouw. Hamburg werpt de geschiedenis vooruit. Ik moet dringend eens terug.

    | Reageer op deze reactie
 2. Fem

  Ik moet toch altijd een beetje huilen als ik lees dat ‘vrijwel alle’ historische gebouwen in Hamburg de oorlog niet hebben overleefd. Dat is gewoon niet waar en dat zie je onmiddellijk als je de stad bezoekt. De oorlog heeft inderdaad grote delen van Hamburg compleet uitgevlakt, met name in het havengebied en het oosten van de stad. Maar ondanks dat zijn er met name in het westen en noorden nog steeds heel veel historische panden te vinden, in wijken als o.a. St. Georg, Altona, St. Pauli, Ottensen, Eppendorf, Eimsbüttel, van elegante Gründerzeithäuser tot stoere oude fabrieken…

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2021 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring