Dit zijn de 5 schattigste dorpjes in de Cotswolds in Engeland

door Explorista

De Cotswolds is één van de leukste regio’s in Engeland. De streek barst namelijk van de schattige dorpjes, authentieke straatjes ingeklemd in glooiende heuvels. Het is een populaire vakantiestreek voor Engelsen, maar ook toeristen gaan er graag heen omdat alles er zo ontzettend lief en ‘Engels’ uitziet. Ik bracht er een paar dagen door (zie hier een planning voor jouw Cotswolds bezoekje!), en deel vandaag de vijf schattigste dorpjes in de Cotswolds.

Wat is de Cotswolds?

De Cotswolds ligt op slechts een paar uur rijden van Londen, en valt dus prima te combineren met een stedentrip Londen. Ontsnap naar een gebied vol groene bossen, glooiende heuvels, culinaire pubs, en leuke bed & breakfasts. Je kunt hier fantastisch wandelen, genieten van wellness of een van de vele lokale festivals en activiteiten bezoeken. Ik was er in het voorjaar en dat was echt het perfecte moment, ik kan niet wachten om nog eens terug te gaan!

Top 5 leukste dorpen in Cotswolds:

Bibury

Bibury is meerdere malen verkozen tot het mooiste dorpje van Engeland, en gek is dat natuurlijk niet. Aan de oever van de rivier de Coln tref je een strook charmante beige stenen huisjes die eruitzien alsof ze zo uit een boek van Beatrix Potter zijn gekomen. Deze reeks huizen heet trouwens Arlington Rowe, werd vroeger bewoond door wevers die werkten in de nabijgelegen Arlington Mill, en wordt tegenwoordig drukbezocht door toeristen. In de Romeinse tijd werd deze regio trouwens al bewoond, aangezien er in 1880 restanten van een Romeinse villa gevonden werden.

Castle Combe

Het lieflijke Castle Combe ligt in het zuiden van de Cotswolds. Dit kleine dorpje met honingkleurige huisjes werd ook ooit al eens verkozen tot mooiste dorp van het land, dus dat geeft al aan hoe prachtig de Cotswolds is als regio. Als je door dit plaatsje struint lijkt het alsof de tijd stil heeft gestaan in de zeventiende eeuw. Struin over het bruggetje over de Bybrook-rivier, eet iets in de lokale pub, of verblijf in een schattige cottage. Bezoek de kerk, of het veertiende-eeuwse marktkruis, dat een aandenken is uit de tijd dat het dorp grote rijkdom kende door de wol-industrie. En geniet vooral van de rust, het dorp heeft namelijk maar drie straten, en zo’n driehonderd inwoners!

Broadway

Het dorp Broadway is vooral beroemd vanwege zijn brede hoofdweg (“broad way”, snap je ‘m?). Dit dorp is groter dan de andere dorpen in dit lijstje, en net iets minder schattig, maar absoluut een bezoekje waard omdat je hier goede restaurants en leuke boetiekjes vindt. Als je hier toch bent, is het de moeite waard even een bezoekje te brengen aan de Broadway Tower. Die staat op de een heuvelrug die met zijn 312-meter hoogte het op een-na-hoogste punt van de hele Cotswolds is. Het heeft trouwens niet echt een doel, al kun je het wel beklimmen en een uitzicht krijgen over de omgeving.

Snowshill

Mijn persoonlijke favoriete dorpje in de Cotswolds is het idyllische Snowshill. Dit gehucht wordt maar door zo’n 164 mensen bewoond, en moet er in de sneeuw echt magisch uitzien. Ik vond het echt zo’n Bridget Jones Diary-achtig dorpje. Het centrale punt van het dorp is de kerk, waar een kerkhof met een oorlogsmonument te zien zijn. De regio werd sowieso al in bronstijd bewoond, te zien aan opgravingen die er gevonden zijn.

Als je de Cotswolds in de zomer bezoekt, heb je mogelijk geluk. Dan kun je de Snowshill Lavender boerderij bezoeken. Hier vind je ruim 35 hectare aan lavendel. Vlakbij het dorpje vind je trouwens ook Snowshill Manor, de beroemdste bezienswaardigheid. Dit zestiende eeuwse landhuis was ooit van een excentrieke man die er een verzameling van interessante objecten aanlegden. Die zijn nog steeds te bezoeken, en je ziet dan alles van speelgoed tot samoerai wapens. De eigenaar woonde zelf trouwens in een cottage in de tuin, zodat er ruimte was in het hoofdhuis voor zijn 22.000 objecten.

Bourton-on-the-water

Tussen de glooiende heuvels vind je in een vallei Bourton-on-the-Water, dat vooral beroemd is vanwege zijn ligging (je raadt het niet…) aan het water. Doordat het dorp om de rivier Windrush heen is gebouwd, vind je om de haverklap schattige stenen bruggetjes die de ene kant van het dorp met de andere kant verbinden.

Behalve gewoon lekker struinen door het plaatsje, shoppen in de lokale boetiekjes, en stoppen voor een kopje thee en scones (of een ijsje in de zomer), kun je ook een van de vele bezienswaardigheden bezoeken. In Birdland Park zie je exotische vogelsoorten en als je van ouderwets transport houdt, kun je The Cotswolds Motoring Museum bezoeken.

Als je van wandelen houdt, dan kun je een van de vele kilometers wandelpaden ontdekken in de omgeving, bijvoorbeeld in Salmonsbury Meadows, een natuurreservaat.

Dat waren ze dan: de vijf leukste dorpjes in de Cotswolds. Ik hoop dat jij er iets aan hebt bij het plannen van je reis naar deze streek! Geniet ervan en lees ook vooral mijn artikel met een planning voor drie dagen in de Cotswolds!

Ben jij wel eens in de Cotswolds geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Jessica 6 februari, 2019 - 12:28

Awhhhh dit ziet er inderdaad zo onwijs schattig uit! <3 En super fotogeniek!

Plaats een reactie
Explorista 6 februari, 2019 - 14:40

Het is echt zo mooi. Engeland is zo underrated <3. Een van mijn favo regio's! Alleen jammer dat er slechte openbaar vervoer is en dat je dus wel een auto moet huren..

Plaats een reactie
Anne - Ditisanne.nl 7 februari, 2019 - 10:52

Leuk! Mijn zus woont in een heel klein dorpje in de Cotswolds dus ben er regelmatig geweest. Ze is getrouwd in het dorpje Bisley, dat iets verderop ligt en echt heel schattig is.
Zelf heb ik helemaal niets met Engeland dus kom er eigenlijk nooit meer. We reizen liever naar Ierland wat we een veel leuker land vinden.

Plaats een reactie
Explorista 7 februari, 2019 - 14:04

Hi Anne! Ierland is ook hartstikke leuk, al ben ik er behalve Dublin (en Noord-Ierland) nog helemaal niet echt geweest. Lijkt me prachtig!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter