Doen in Salzburg: 7 tips & bezienswaardigheden voor een verrassend leuke stad

door Explorista

In 2015 was Salzburg in Oostenrijk de laatste stop op mijn 3 weken durende Balkan-roadtrip, voordat we in één ruk terugreden naar Nederland. Na ruim drie weken van prachtige natuur, heerlijk eten, fascinerende cultuur en voornamelijk vriendelijke mensen, had Salzburg flinke schoenen te vullen.

En in eerste instantie viel de stad me een beetje tegen… Ik denk dat ik moe was van zo’n lange intensieve reis. Van de constante warmte (er was die zomer een hittegolf in Europa). Van het steeds dingen zien. Ik kreeg op één dag tot twee keer toe een oogmigraine. Daarbij is het statige, soms wat steriele Oostenrijk nogal een contrast met het kleurrijke, chaotische Balkan.

Maar terugkijken, vind ik Salzburg echt een leuke stad. Er was veel te zien qua cultuur en architectuur (de hele binnenstad is UNESCO Werelderfgoed!), het was lekker weer, en we hebben er veel leuke dingen gedaan. Dus mocht je houden van mooie, culturele steden, dan is het compacte Salzburg mogelijk iets voor jou!

Hoe kom je in Salzburg?

Salzburg is de vierde grootste stad van Oostenrijk, en de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het ligt vlakbij de grens met Duitsland, niet ver van München.

Salzburg heeft een eigen vliegveld, dus je kunt er makkelijk met het vliegtuig komen. Het is het tweede vliegveld van Oostenrijk, en vooral populair in de wintermaanden als mensen in het gebied komen wintersporten.

Een korte geschiedenis van Salzburg

Als ik zeg: Salzburg is oud, dan bedoel ik ook echt stéénoud. Al in de nieuwe steentijd (ha!) was deze regio bewoond. Rond de jaartelling lag er een Romeinse nederzetting met de naam Iuvavum, die één van de belangrijkste Romeinse steden was ten Noorden van de Alpen.

Pas op het moment dat de resten van deze stad in 699 aan bisschop Rupert van Salzburg werd geschonken, begint de stad zich te ontwikkelen. De naam Salzburg wordt voor het eerst in 755 officieel vastgelegd. Vanaf het einde van diezelfde eeuw wordt Salzburg de hoofdstad van een aartsbisdom, dat het grootste deel van Oostenrijk en Beieren besloeg. Geen kleine rol.

De zestiende en zeventiende eeuw waren bijzonder goede tijden voor de stad. Onder de macht van de Katholieke kerk werden veel barokke gebouwen neergezet, en opende in 1622 de universiteit van de stad. Het ging de stad voor de wind.

De negentiende eeuw was juist een erg onrustige tijd. In 1805 kwam het keurvorstendom Salzburg bij Oostenrijk, maar slechts vier jaar later het keizerrijk de stad al weer afstaan aan Beieren. In 1816 keerde de stad weer terug bij Oostenrijk, maar dan wel zonder Berchtesgaden (dat nu bij Duitsland hoort). Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de stad het zwaar te verduren qua bombardementen, maar gelukkig bleef veel barokke architectuur uiteindelijk bewaard.

Bezienswaardigheden in Salzburg

Hohensalzburg kasteel

I‘m a sucker for a good castle. In een vorig leven was ik prinses, en zat ik de hele dag voor het raam van het kasteeltoren, naar buiten te staren. True story.

Het Hohensalzburg kasteel is overigens het kasteel dat je praktisch overal vandaan kunt zien, en dat de skyline van Salzburg domineert. Het ligt bovenop een heuvel. Je gaat er met een kabelbaantje naartoe, en het kasteel is verder heel goed bijgehouden, omdat het slechts één keer bezet is geweest in zijn geschiedenis. Het is daardoor zelfs het grootste volledig bewaard gebleven kasteel van centraal Europa.

Festung Hohensalzburg is een volledig ommuurde stenen fort uit 1077, dat met een lengte van 250 meter en een breedte van 150 meter ook één van de grootste Middeleeuwse kastelen in Europa is.

Koop hier je entreekaartjes voor kasteel Hohensalzburg.

Geboortehuis van Mozart

Hoewel ik best van klassieke muziek kan genieten, ben ik niet echt een klassieke muziek-fanaat. Ik kan je eerlijk gezegd niet vertellen welke muziek van Beethoven of van Mozart is. Maar waar ik wél van hou is geschiedenis, en dus vond ik het bezoeken van het geboortehuis van Mozart erg interessant!

Het was ingericht zoals het er vroeger uit heeft gezien, en je kreeg in iedere kamer veel informatie over het leven en werk van de componist. Ik vind het altijd leuk om historische huizen te bezoeken omdat dat geschiedenis ineens heel tastbaar en realistisch maakt, dus ook dit vond ik een toffe tip.

Mozart werd geboren op de derde verdieping van dit 12e eeuwse gebouw, dat in het Duits inmiddels het Mozarts Geburtshaus of het Hagenauerhaus (naar de eigenaar) wordt genoemd. Het museum over de componist zit hier al sinds 1880 (!).

Petersfriedhof begraafplaats

Waarom is het toch zo dat begraafplaatsen vaak een bezienswaardigheid zijn tijdens reizen? Misschien omdat je er mooie verhalen vindt, en het een blik geeft in hoe het leven was in een periode. Struin hier zeker even doorheen, want vooral de catacomben zijn erg tof. Die zijn ingebouwd in rotswanden en daardoor best een beetje spooky.

Dit is samen met de begraafplaats bij de Stift Nonnberg (het oudste vrouwenklooster ter wereld), de oudste van de stad. De beginselen van de begraafplaats stammen al uit 700, toen de naastgelegen abdij gestart werd door onze vriend Rupert van Salzburg (die ken je nog wel uit mijn korte geschiedenisles hierboven). De oudste nog bewaard gebleven grafsteen stamt uit 1288.

Het Oude Centrum

Wij verbleven in het nieuwe centrum, en hoewel daar veel restaurantjes zijn, is het oude centrum echt veel leuker. Daar valt alles te beleven: shoppen, eten, en alle bezienswaardigheden. In de zomermaanden is op de pleinen van alles te beleven. Zo keken wij naar een gratis vertoning van een opera, terwijl de zon langzaam onder ging.

Het oude centrum van Salzburg staat op het UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege zijn prachtige barokke architectuur. Die is trouwens voornamelijk van de hand van Italiaanse architecten, die door de kerk naar Oostenrijk gehaald werden.

De Dom van Salzburg

Dit is de gigantische kathedraal die je in het centrum van de stad ziet. Ik heb vaak niet zo héél veel met kerken. Ik bezoek ze wel vaak, maar na een tijdje beginnen ze allemaal op elkaar te lijken en is er geen één meer die er boven uit springt. De Dom van Salzburg vond ik echt erg mooi. Ruim opgezet, strak en wit, met prachtige decoraties.

De kathedraal is al erg oud, zoals je inmiddels misschien wel zou verwachten. In 774 werd de eerste basiliek voltooid. In 1598 sloeg het noodlot toe en brandde de kerk tot aan de grond af. De huidige Barokke look komt van Italiaanse architecten Vincenzo Scamozzi en Santino Solari, en was in 1611 klaar.

Mirabellgarten

Dit is misschien wel de mooiste plek van Salzburg, zeker in de zomermaanden, als alle bloemen in bloei zijn en het gras knalgroen is.

Vanuit de Mirabellgarten heb je fantastisch uitzicht op kasteel Hohensalzburg. Bovendien is het een heerlijke plek om rond te dwalen. De Mirabellgarten zijn de tuinen van Schloss Mirabell, een paleis uit 1606. Saillant feitje: het werd gebouwd door een bisschop voor zijn maîtresse en hun 16 (!) kinderen. In 1854 werd het slot geschonken aan de stad.

Wij kwamen er echt volledig bij toeval terecht, omdat we er niet zo ver vandaan verbleven in een hotel. Het was mooi weer en we wilden wel naar een park, en deze lag dichtbij. Bleek dat meteen het mooiste park van de stad te zijn, haha. Je voelt je hier gegarandeerd Prinses Sisi.

Het Salzburg Marionettentheater

De meest verrassende avond van onze reis was misschien wel het bezoekje aan het marionettentheater van Salzburg. Ik kreeg er een rondleiding achter de schermen, en mijn innerlijke kind ging meteen helemaal los.

Ik herkende meteen een heel aantal sprookjes, en keek mijn ogen uit toen ik uitleg kreeg over hoe de poppen gemaakt werden. Er kunnen wel dagen besteed worden aan het kostuum van één pop!

‘S avonds keken we naar een marionetten-voorstelling van Die Kleine Zauberflöte, een opera van -hoe toepasselijk- Mozart. Echt waanzinnig leuk om mee te maken. En zo knap hoe zo’n verhaal via poppen tot leven komt!

Bron: Tripadvisor

Hotel tips voor Salzburg

  • The Mozart Hotel: Dit hotel maakt al mijn designdromen waar, en is de perfecte keuze voor koppels. Dit boetiekhotel ligt op tien minuten wandelen van het centrum, en biedt prachtige kamers met uitgebreid ontbijt.
  • Arte Hotel Salzburg: Dit urban design hotel heeft een geweldige bar met uitzicht over de stad. De kamers zijn ruim en comfortabel en ontbijten kan met een blik op de skyline van de stad. Ook is er een gym. Perfecte keuze voor luxereizigers.
  • Hotel Ganslhof: Dit kleinschalige familiehotel wordt al meer dan 100 jaar door een familie beheerd en ligt op 15 minuten lopen van het centrum. Het hotel heeft een rustige ligging, en is de perfecte keuze voor reizigers op een budget.

Wat zijn jouw beste tips voor Salzburg?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Sabine 15 maart, 2016 - 15:13

Wat een prachtige stad is dat he? Ben er al een hele tijd geleden geweest, houd sowieso van Oostenrijk eigenlijk. Zou graag weer eens terug gaan!

Plaats een reactie
site 27 april, 2019 - 16:28

Heerlijke stad! Oostenrijk heeft echt een hoop te bieden. Prachtige foto’s ook trouwens.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter