Salzburg: 7 tips voor een verrassend leuke stad

Salzburg10 - Salzburg: 7 tips voor een verrassend leuke stad

Het is inmiddels al weer acht maanden geleden dat ik in Salzburg was (time flies!). Het was de laatste stop voordat we in één ruk terugreden naar Nederland na een roadtrip door de Balkan van 3,5 week. Na ruim drie weken van prachtige natuur, heerlijk eten, fascinerende cultuur en voornamelijk vriendelijke mensen, had Salzburg in Oostenrijk flinke schoenen te vullen. 

En in eerste instantie viel de stad me een beetje tegen… Ik denk dat ik moe was van zo’n lange intensieve reis. Van de constante warmte. Van het steeds dingen zien. Ik kreeg op één dag tot twee keer toe een oogmigraine. Daarbij is het statige, ietwat steriele Oostenrijk nogal een contrast met het kleurrijke, chaotische Balkan. Ik kon er niet echt inkomen.

Maar nu, acht maanden later, nu ik in alle rust terugdenk, vond ik het eigenlijk best een leuke stad. Er was veel te zien qua cultuur en architectuur, het was lekker weer, en we hebben er veel leuke dingen gedaan. Dus mocht je houden van mooie, culturele steden, dan is het compacte Salzburg mogelijk iets voor jou!

1. Hohensalzburg kasteel

I’m a sucker for a good castle. In een vorig leven was ik prinses, en zat ik de hele dag voor het raam van het kasteeltoren, naar buiten te staren. True story. Dit is overigens het kasteel dat je praktisch overal vandaan kunt zien, en dat de skyline van Salzburg domineert. Je gaat er met een kabelbaantje naartoe, en het kasteel is verder heel goed bijgehouden, het is zelfs het grootste volledig bewaard gebleven kasteel van centraal Europa.

2. Geboortehuis van Mozart

Hoewel ik best van klassieke muziek kan genieten, ben ik niet echt een klassieke muziek-fanaat. Ik kan je eerlijk gezegd niet vertellen welke muziek van Beethoven of van Mozart is. Maar waar ik wél van hou is geschiedenis, en dus vond ik het bezoeken van het geboortehuis van Mozart erg interessant! Het was ingericht zoals vroeger, en je kreeg in iedere kamer veel informatie over het leven van de beste man. Ik kreeg tijdens mijn bezoek twee keer een oogmigraine, dus ik heb niet alles kunnen lezen :’). Maar wat ik las, was erg interessant.

Salzburg12 Salzburg9 Salzburg16 Salzburg17

3. Petersfriedhof begraafplaats

Ik krijg het idee dat begraafplaatsen een soort thema zijn op mijn reizen, ha. Maar hee, daar vind je vaak wel mooie verhalen. Bovendien vind ik het altijd een stapje terug in de tijd. Deze ligt midden in het stadscentrum, waarmee rouwen dus midden in het leven hoorde. Het mooie aan het Petersfriedhof is dat er ook catacomben zijn, die in een soort rotswand ingebouwd zijn. Lekker spooky en daar hou ik wel van!

4. Oude centrum

Wij verbleven in het nieuwe centrum, en hoewel daar veel restaurantjes zijn, is het oude centrum echt veel leuker. Daar valt alles te beleven: shoppen, eten, en alle bezienswaardigheden. In de zomermaanden is op de pleinen van alles te beleven. Zo keken wij naar een vertoning van een opera, gratis, terwijl de zon langzaam onder ging.

5. Dom van Salzburg

Dit is de gigantische kathedraal die je in het centrum van de stad ziet. Ik heb vaak niet zo héél veel met kerken. Ik bezoek ze wel regelmatig, maar na een tijdje beginnen ze allemaal op elkaar te lijken en is er geen één meer die er boven uit springt. De Dom van Salzburg vond ik echt erg mooi. Ruim opgezet, strak en wit, met prachtige decoraties.

Salzburg11 Salzburg8 Salzburg7 Salzburg14 Salzburg15

6. Mirabellgarten

Dit is misschien wel de mooiste plek van Salzburg, zeker in de zomermaanden, als alle bloemen in bloei zijn en het gras knalgroen is. Vanuit de Mirabellgarten heb je fantastisch uitzicht op kasteel. Bovendien is het een heerlijke plek om rond te dwalen. Wij kwamen er echt volledig bij toeval terecht, omdat we er niet zo ver vandaan verbleven in een hotel. Het was mooi weer en we wilden wel naar een park, en deze lag dichtbij. Bleek dat meteen het mooiste park van de stad te zijn, haha. Je voelt je hier gegarandeerd Prinses Sisi.

7. Salzburg Marionettentheater

De meest verrassende avond van onze reis was misschien wel het bezoekje aan het marionettentheater van Salzburg. Ik kreeg er een rondleiding achter de schermen, en mijn innerlijke kind ging meteen helemaal los. Ik herkende meteen een heel aantal sprookjes, en keek mijn ogen uit toen ik uitleg kreeg over hoe de poppen gemaakt werden. Er kunnen wel dagen besteed worden aan het kostuum van één pop. ‘S avonds keken we naar een marionetten-voorstelling van Die Kleine Zauberflöte, een opera van -hoe toepasselijk- Mozart. Echt waanzinnig leuk om mee te maken. En zo knap hoe zo’n verhaal via poppen tot leven komt!

Salzburg18 Salzburg19 Salzburg21

Wij verbleven overigens in het Berglandhotel, een prachtig hotel met super ruime en stijlvolle kamers. Ik kon er meteen wonen. Het ontbijtbuffet was fantastisch, en de relatief verre locatie van het centrum zorgde ervoor dat je de verzamelde calorieën er weer mooi af kon lopen.

Salzburg1 Salzburg2 Salzburg3 Salzburg4

Wat zijn jouw beste tips voor Salzburg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

  1. Wat een prachtige stad is dat he? Ben er al een hele tijd geleden geweest, houd sowieso van Oostenrijk eigenlijk. Zou graag weer eens terug gaan!

    | Reageer op deze reactie
  2. Heerlijke stad! Oostenrijk heeft echt een hoop te bieden. Prachtige foto’s ook trouwens.

    | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring