Sibiu bezienswaardigheden: 6 dingen die je niet mag missen

door Explorista

Sibiu was onze laatste stop op onze weeklange roadtrip door Roemenië. Na een paar dagen krijg ik altijd een lichte sightseeing burnout, dus toen we in Sibiu aankwamen, had ik er even niet zoveel zin meer in. We hadden al prachtige steden, kastelen, natuurparken, leuke dorpjes gezien… moest daar nog een stad bij? Dus deden we het lekker rustig aan. Genoten van de zon, sliepen uit, en bezochten op ons gemakje de bezienswaardigheden in Sibiu. En zo hebben we toch nog kunnen genieten van deze leuke stad! Lees hier mijn tips!

Kaart Sibiu met mijn tips:

Hoe kom je in Sibiu?

Sibiu in Roemenië ligt ten noordwesten van Boekarest, ten westen van Brasov, en ten zuiden van Cluj-Napoca. Als je een auto huurt (ik huur altijd bij Sunny Cars vanwege de All Inclusive formule), is het ongeveer 4 uur en 15 minuten rijden vanaf Boekarest, 2.5 uur rijden vanaf Brasov, en 2 uur en 45 minuten vanaf Cluj-Napoca. Met openbaar vervoer doe je er vanuit Boekarest bijna zes uur over. Vanuit Brasov kost het je 2.5  uur en vanuit Cluj-Napoca doe je er minimaal 4.5 uur over.

Vliegen vanuit Nederland kan het beste naar Cluj-Napoca (vanaf Eindhoven). Sibiu heeft wel een eigen vliegveld, maar daar kun je vanuit Nederland niet rechtstreeks op vliegen. Huur op het vliegveld een auto en vervolg je reis.

Sibiu bezienswaardigheden

Sibiu_1

Oude centrum (Piata Mare)

Sibiu is niet zo heel groot, dus je kunt het oude centrum makkelijk te voet ontdekken. Begin op het grote plein, de Piata Mare. Dit grote plein wordt omringd door een aantal prachtige Art Deco-gebouwen (allemaal beschermde monumenten), en het is ook een plek waar festivals en dergelijke gehouden worden (toen wij er waren was er een filmfestival). Sinds de vijftiende eeuw was dit plein het toneel voor markten, en jawel… executies. Je vindt hier ook onderstaande bezienswaardigheid

Adres: Piața Mare, Sibiu

Raadstoren (Turnul Sfatului)

De witte toren van dit gebouw is een van de bekendste van de stad. De toren stamt uit de 13e eeuw en is te beklimmen voor een uitzicht. De toren werd gebouwd met het doel om de ingang naar het voormalige stadshuis te beschermen.

Adres: Piața Mică 1, Sibiu

Openingstijden: dagelijks tussen 10:00 en 20:00 uur. 

Tickets: 2 lei

Sibiu_5

Lutherse kathedraal

Wij hebben zelf deze lutherse kerk beklommen voor een vergelijkbaar uitzicht. Ik vond het interieur van de benedenverdieping van de kerk niet zo bijzonder, maar eenmaal naar boven werd het leuk. De trappen zagen er allemaal een beetje gammel uit, maar daardoor had je wel echt het idee dat je een klokkentoren aan het beklimmen was. Het kwam heel authentiek over. En vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over het stadje.

Adres: Piața Albert Huet FN, Sibiu

Openingstijden: in de zomer dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00. In de winter dagelijks geopend van 11:00 tot 16:00. 

Tickets: 1 lei

Sibiu_12
Sibiu_11

Bridge of Lies

Legende stelt dat deze brug oren heeft en dus kan horen wanneer je een leugen vertelt. Dan zou de brug bewegen en rare geluiden maken. Wat geen leugen is, is dat deze brug de oudste ijzeren brug van Roemenië is en stamt uit 1859.

Adres: Piața Mică, Sibiu

Sibiu_14
Sibiu_18

ASTRA National Museum Complex

Ik vind openluchtmusea altijd de leukste musea die er zijn. Zo is het net alsof je terug stapt in de geschiedenis en er even echt onderdeel van uit mag maken. In het ASTRA complex heb je een heel groot park, dat vol staat met traditionele gebouwen uit verschillende delen van Roemenië. Van boerderijen tot kerken, je krijgt echt een goed idee van hoe er geleefd werd in verschillende streken. Wel een groot park, dus trek je wandelschoenen aan!

Adres: Strada Pădurea Dumbrava 16-20, Sibiu

Openingstijden: Elke dag van 08:00 tot 20:00.

Tickets: 17 lei per persoon

Sibiu_10

(Dit is niet het Brukenthal Museum, maar gewoon een mooie stadspoort. Ik mocht geen foto’s maken in het museum)

Brukenthal National Museum

Zo nu en dan vind ik het heerlijk om weer eens een kunstmuseum te bewonderen. Naarmate ik ouder word, ga ik kunst sowieso steeds meer waarderen. Dus toen we zagen  dat er op het hoofdplein een bekend kunstmuseum zat, besloten we het te bezoeken. Het gebouw zelf stamt uit de 18e eeuw, en was het paleis van de Transsylvanische gouverneur. Het museum heeft zowel een Europese als een Roemeense afdeling van kunstwerken, en een werkelijk waar prachtige inrichting. Ik genoot echt van mijn bezoekje.

Adres: Piața Mare 4 – 5, Sibiu

Openingstijden: Gesloten op maandag en dinsdag. Van woensdag t/m zondag geopend tussen 09:00 en 17:00. 

Tickets: 20 lei voor de European Art Gallery. 12 lei voor de Romanian Art Gallery. Er zijn nog veel meer delen van het museum waarvoor je  kaartjes kan kopen, en specifieke kortingen, dus kijk voor actuele informatie hier.

Eten in Sibiu

O’sushi Sibiu: af en toe slaat bij mij de echte sushi craving toe, en in Sibiu was dat het geval. Ik had even geen zin in heftige vleesgerechten of pasta (de twee meest voorkomende opties). En dus belandden we bij dit sushi restaurant. Toen wij er waren was het nog niet eens “officieel” geopend, en moeilijk te vinden, maar het eten was heerlijk! Het zou nu wel open moeten zijn :-) Met zijn 2en waren we 130 lei kwijt. Adres: Strada Turnului 17

Enzo Ristoranta e caffè: hier hebben we heerlijk geluncht, met een fantastische pasta, terwijl we lekker mensen keken. Met zijn 2en waren we 74 lei kwijt. Adres: Strada Nicolae Bălcescu 21

Weinkeller: superleuk om hier buiten te zitten, onder de wijnranken. Hier kun je goed traditioneel Roemeens eten, en lokale wijnen drinken. Met zijn 2en waren we 90 lei kwijt. Adres: Strada Turnului 2

Donuterie Sibiu: ik ben echt een snob als het aankomt op donuts. Meestal vind ik ze helemaal niet lekker, maar op de laatste dag had ik zin in iets zoets, en gingen we naar Donuterie. En omg, daar zijn ze dus WEL super lekker. Dikke aanrader als je van donuts houdt! Adres: Strada Nicolae Bălcescu 26

MaisonElysee_1

Hotels in Sibiu

Maison Elysée: Dit was mijn favoriete hotel waarin ik heb geslapen in Roemenië. Zo’n leuk, klein boetiekhotel op slechts een paar minuten wandelen van het centrum. Wij verbleven in een prachtige kamer, met romantische inrichting, en een moderne comfortabele badkamer. De mensen die hier werken zijn trouwens ook zo ontzettend lief. Check hier de huidige prijzen.

Liever een ander hotel? Vind hier een hotel in Sibiu.

Heb jij nog leuke tips voor een bezoekje aan Sibiu?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Jonne 2 augustus, 2019 - 22:12

Vandaag 1,5 u naar Sibiu gereden met als excuus het halrn van lekkere donuts bij Donurerie Sibiu, bestaat de winkel niet meer, geloten. Naaaaaaaa!

Plaats een reactie
Explorista 4 augustus, 2019 - 20:04

Nooooo wat vervelend!! :-(

Plaats een reactie

Laat een reactie achter