Rondreis Roemenië: de mooiste roadtrip route door Transsylvanië en meer!

door Explorista

Zodra wij ergens neerstrijken als digital nomad, proberen we altijd in ieder geval een kleine rondreis in te plannen. Even lekker weg van onze computers, en genieten van het landschap buiten de stad waarin we tijdelijk wonen. En dus maakten we ook een Roemenië rondreis. De roadtrip bracht ons voornamelijk naar Transsylvanië, waar we prachtige kastelen, steden, dorpjes, natuur(parken) en zelfs beren zagen! Kijk mee voor een handige rondreisroute voor Roemenië!

Boekarest

Hoe lang? 2 nachten

Waar verblijven? Wij verbleven zelf in een Airbnb, maar mocht je nog een mooi hotel zoeken, kijk dan eens naar Grand Boutique Hotel.

Er is een grote kans dat je aankomt in Boekarest, als je een rondreis gaat maken door Roemenië. Het vliegveld ligt ten Noorden van de stad, en je doet er al snel een half uur tot een uur over om in de stad te komen. Ik raad je aan zo’n anderhalve dag te nemen om de stad te ontdekken. Het oude centrum is niet zo groot, maar je bent wel wat tijd kwijt met het bezoeken van het parlementsgebouw en eventueel wat musea, als je dat leuk vindt. Misschien dat je, net als ik, even moet wennen aan de stad. Er is veel verkeer, en veel gebouwen zien er een beetje vervallen uit. Maar als je vervolgens verder kijkt, zie je dat de stad wel vol staat met prachtige Art Deco-architectuur, paleizen, en vol leuke restaurants zit.

LEES: Boekarest bezienswaardigheden die je niet mag missen (+ restaurant tips!)

Brașov

Hoe lang? 2 nachten

Waar verblijven? Wij verbleven in Hotel Apollonia. Vind hier je hotel in Brasov!

Het leuke Brașov lag me eigenlijk meteen beter dan Boekarest, omdat het er minder groot was, en vooral minder druk. Het heeft een leuk centrum, waar je in een halve dag de belangrijkste bezienswaardigheden kan zien. Het is bovendien ook de perfecte uitvalsbasis om de twee belangrijkste kastelen van Roemenië mee te pakken: Peles en Bran castle. Ik raad je aan om ‘s ochtends vanuit Boekarest naar het kasteel van Peles te rijden, en daarna naar Brașov. Dan kun je om zes uur ‘s avonds de Free Walking Tour van Walkabout Tours meepakken en kun je meteen heel Brasov zien. De volgende dag kun je dan een halve dag doorbrengen bij het kasteel van Bran, en de andere halve dag kun je op je gemakje op eigen kracht Brașov nog verder ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld naar de Bear Sanctuary.

 LEES: Brașov bezienswaardigheden: mijn tips voor de leukste stad van Roemenië

Kasteel Peles

Hoe lang? Een paar uurtjes

Waar verblijven? In Brașov

In Nederland zal iedereen het kasteel van Dracula wel kennen, maar niemand ooit van dit kasteel gehoord hebben. Toch vond ik dit een veel mooier kasteel. Sterker nog, ik ben best fan van kastelen, end it is één van de mooiere kastelen die ik ooit heb bezocht. Dikke tip! Volg een rondleiding, en bewonder het prachtige interieur.

 LEES: Het kasteel van Peles bezoeken: het mooiste kasteel van Roemenië

Kasteel Bran

Hoe lang? Een paar uurtjes

Waar verblijven? In Brașov

Hoewel het kasteel van Bran je op het eerste gezicht misschien niet veel zal zeggen, beloof ik je dat je het onder zijn andere naam wel zult kennen: het kasteel van Dracula. Volgens legend zou dit het kasteel zijn geweest dat model stond voor Dracula’s kasteel in Bram Stokers bekende Dracula-roman. Ik vond het kasteel niet zo heel erg indrukwekkend, maar als je het toch leuk vind om even een Dracula-stop te maken in Transsylvanië, dan moet je er natuurlijk even naartoe. Meer dan een paar uurtjes heb je niet nodig, dus de rest van de dag kun je in Brașov doorbrengen.

 LEES: Kasteel Bran bezoeken: op ontdekkingstocht in het kasteel van Dracula

Ceahlau NP

Hoe lang? 2 nachten

Waar verblijven? In Durau

Van dit obscure natuurpark heb je nog nooit gehoord, maar als je wilt wandelen, of gewoon even van de ruwe roemeense natuur wilt genieten, dan kan ik je aanraden hier naartoe te gaan. Het ligt in Noord-Roemenië, en is echt magisch. Stop onderweg bij het roze meer en de Bicaz Canyon.

LEES: Ceahlau NP: een fotodagboekje uit Jurassic Park

Sighișoara

Hoe lang? 1 nacht

Waar verblijven? Wij verbleven in Hotel Villa Franca

Het schattigste stadje van Roemenië is Sighișoara, wat zo klein is dat je het in een paar uur al gezien hebt. Maar als je vanuit Ceahlau NP komt, dan heb je zo lang gereden dat je wel een overnachging nodig hebt. Bovendien vind ik het altijd wel fijn om iets langer door te brengen in kleinere plaatsen, want dan kun je lekker rustig aan doen. Bewonder het schattige centrum, bezoek het geboortehuis van Vlad Dracul, en beklim de scholierentrap.

 LEES: Het dromerige Sighișoara: bezienswaardigheden die je moet zien

Sibiu

Hoe lang? 2 nachten

Waar verblijven? Wij verbleven in het superleuke Maison Elysée.

Sibiu wordt ook gezien als een van de leukste steden van Roemenië. Als je hier twee nachten verblijft, heb je genoeg tijd om de omegving te ontdekken met schattige dorpjes als Biertan, of bijvoorbeeld het ASTRA complex te bezoeken, waar je een inkijkje krijgt in hoe Roemenen vroeger op het platteland leefden.

LEES: Sibiu bezienswaardigheden: 6 dingen die je niet mag missen

Transfăgărășan Road

Hoe lang? een paar uur

Waar verblijven? Wij deden het doorstop, maar als je wilt kun je verblijven in Făgăraş.

Ruwweg tussen Sibiu en Boekarest vind je de Transfăgărășan weg, verkozen tot de mooiste weg ter wereld. Als je hier in de zomermaanden bent (juli t/m September) dan heb je geluk en kun je hem rijden. Wij deden dat ook en ik kan je zeggen: dit is echt zó waanzinnig mooi. Dit wil je niet overslaan. Check in mijn artikel een verslag van ons bezoek!

 LEES: Transfagarasan Road: een fotodagboekje van de meest magische weg ooit (+ een beer!)

Heb jij nog tips voor andere stops tijdens een Roemenië roadtrip?

Misschien vind je dit ook interessant

5 reacties

Maaike 31 oktober, 2018 - 17:14

Ah het kasteel peles zit ook in de film a christmas prince!!! Toen vond ik het al een geweldig kasteel maar het feit dat je het ook echt kan bezoeken maakt het nog veel beter.

Plaats een reactie
Explorista 1 november, 2018 - 04:35

Ohhh die film ken ik niet haha, maar klinkt als een goede match ;-)

Plaats een reactie
Anja 6 juli, 2019 - 17:21

Leuke reisblog om te lezen. We gaan ook naar Roemenie deze zomer. Is het noodzakelijk de hotels van te voren te boeken of kun je onderweg ook wel gemakkelijk iets vinden?

Anja

Plaats een reactie
Explorista 8 juli, 2019 - 11:17

Hi! Ik denk dat je onderweg wel hotels kunt vinden. Ik boekte sommige hotels ook pas de dag van te voren :)

Plaats een reactie
Benjamin Schulp 29 mei, 2020 - 20:30

Onderweg kon je zo een hotel vinden en een kamer boeken. Roemenië is gastvrij.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter