De 11 Boekarest bezienswaardigheden die je niet mag missen (+ restaurant tips!)

door Explorista

Wie had ooit gedacht dat ik een paar weken in de hoofdstad van Roemenië zou wonen? Ik niet. Maar Boekarest werd dus mijn basis, we huurden er een appartementje, en hebben in onze vrije tijd de stad kunnen ontdekken. Boekarest is een leuke stad voor een korte stedentrip, maar ook leuk als begin van een mooie rondreis door Roemenië. Vandaag deel ik mijn beste tips en bezienswaardigheden in Boekarest, zodat jij op je citytrip precies weet wat je moet gaan zien en waar je moet eten. Ook heb ik een handig kaartje voor je gemaakt waarop je al mijn Boekarest tips terugvindt. Lees mee!

Boekarest bezienswaardigheden kaart:

Boek hier een goedkope vlucht naar Roemenië.


Boekarest bezienswaardigheden:

1. Oude stad

De Roemeense hoofdstad is helemaal niet zo oud als je misschien zou denken. Het werd pas in de middeleeuwen bekend als één van de woonplaatsen van Vlad Dracula. De lokale mythe stelt dat de herder Bucur de stad zou hebben gesticht, en die mythe is zo simpel, dat experts hem nog niet hebben kunnen ontkrachten.

In het oude centrum vind je veel prachtige art deco gebouwen, waardoor het soms net is alsof je door Parijs wandelt. Parijs was dan ook een grote inspiratiebron gedurende de jaren twintig en dertig omdat Parijs als het toppunt van  klasse en stijl werd gezien in die tijd (jep, zo simpel kan de uitleg soms zijn!). In dit deel van de stad vind je veel gezellige cafeetjes en restaurants, en veel van de onderstaande bezienswaardigheden.

2. Free walking tour

Één van mijn favoriete manieren om een bestemming te ontdekken is via een free walking tour. Zo’n beetje elke grote stad (en zeker hoofdsteden) zullen free walking tours aanbieden. Google en gij zult vinden. In Boekarest werd de tour aangeboden door Walkabout. De tour werd elke dag aangeboden om 10.30 en 18.00 en duurt ongeveer twee tot drie uur. Voor het meeting point kijk je het beste op de website, of in mijn kaartje hierboven.

Bucharest31

3. Parlamentspaleis

Zoals Parijs de Eiffeltoren heeft en Londen de Big Ben, zo heeft Boekarest het parlementspaleis. Het gebouw is zowel het meest geliefde als het meest gehate gebouw van de stad, vanwege zijn moeilijke verleden. Het paleis werd namelijk gebouwd door de Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu, die een gigantisch paleis wilde om zijn bevriende staatshoofden uit voornamelijk communistische landen als China en Noord-Korea te ontvangen. Hij stierf voordat het gebouw compleet was, maar (ondanks dat het gebouw niet af is) het is alsnog het grootste gebouw van Europa. Het gebouw is maar liefst 86 meter hoog en 92 meter diep onder de grond. Binnen vind je ruim 2000 kamers. Het Roemeense parlement is er nog steeds gezeteld.

Als je het paleis wilt bezoeken dan kun je daarvoor kaartjes reserveren op de website, die je minimaal een kwartier voor het begin van de rondleiding ophaalt en afrekent in het paleis. Let op: je hebt je paspoort nodig om het gebouw binnen te komen. Als je van te voren geen kaartjes reserveert, dan moet je hopen dat iemand zijn kaartjes niet komt ophalen (en wij hadden geluk!).

Openingstijden: Maart tot Oktober, elke dag van  09:00 – 17:00 (laatste rondleiding om 16:30). November tot Februari, elke dag van 10:00 – 16:00 (laatste rondleiding om 15:30).

Adres: Strada Izvor 2-4, București

Kosten: 35 LEI voor een volwassene. Reserveren is verplicht. Een plaatsje reserveren voor de rondleiding kan hier. 

Bucharest3

4. Cișmigiupark

Het mooiste park van Roemenië is het Cișmigiupark. Dit park is zowel het oudste, als het grootste park van Boekarest, en de perfecte plek voor een picnic, een wandeling of om een bootje te huren en op het meer te varen. Het deed me wel een beetje denken aan St. James’ park in Londen.

Adres: Bulevardul Regina Elisabeta, București 030167

5. Stavropoleos Monastery

In het hart van het centrum vind je een gebouw dat nogal afwijkt van de andere gebouwen: het Stavropoleos klooster. Nogal verassend, want de kerk (gebouwd in 1724 door een Griekse monnik) de brand van 1847 overleefd, iets niet veel gebouwen in het centrum van de stad gegund was. Nog bijzonderder is het feit dat religie tijdens de communistische tijd niet echt gewaardeerd werd, en Ceaușescu de kerk het liefst wilde afbreken. De kerk en de staat hadden een band waarbij de een de ander niet openlijk zou aanvallen, en dus kon hij niet openlijk opdracht geven om de kerk af te breken. In plaats daarvan gaf hij opdracht om de hele wijk af te breken waar de kerk stond, en de kerk kon alleen blijven als hij verplaatst zou worden naar een ander deel.

Nu zul je denken… een kerk verplaatsen? Dat kan toch niet? Maar dat kan dus wel. Een groep inventieve Roemenen hebben de gehele kerk verplaatst naar de plek waar je hem nu kan bewonderen, en Ceaușescu had het nakijken. Op deze manier zijn overigens later ook nog hele flatgebouwen verhuisd.

Adres: Strada Stavropoleos 4, București 030167

Openingstijden: 08.30 – 18.00

6. Hanul lui Manuc

Even een kijkje in de geschiedenis? Ga dan naar Hanul lui Manuc, het oudste nog in gebruik zijnde hotel van Boekarest. Het gebouw stamt uit 1808, en is enkele jaren dicht geweest voor renovaties. Maar toen ik er was, was het gebouw gewoon open en kon je ook eten bij het restaurant. Ga zeker even de courtyard binnen, en bewonder de prachtige houten balustrades.

Adres: Strada Franceză 62-64, București 030106

Bucharest6
Bucharest9

7. Curtea Veche

Hanul lui Manuc ligt aan Curtea Veche, het oude koninklijke hof van Boekarest. Aan dit plein ligt ook een orthodoxe kerk met de naam Sfantul Anton. Één gezicht op dit plein zul je waarschijnlijk wel herkennen, en dat is het gezicht van de besnorde man: Vlad Dracula. Vlad III zul je misschien beter kennen van zijn bijnaam als Vlad de Spietser. Hij was de vorst van Walachije in de vijftiende eeuw, en hij kreeg zijn bijnaam dankzij zijn voorkeur voor het spietsen van zijn slachtoffers.

Waarom hij in Nederland vooral bekend is als Vlad Dracula? Omdat schrijver Bram Stoker bij het creëeren van zijn bekende personage van Dracula waarschijnlijk naar Vlad III gekeken heeft, en de bekende graaf Dracula wat trekjes van Vlad mee heeft gegeven. Vlad heette zelf dus niet Dracula, hij leefde eeuwen voordat het karakter überhaupt verzonnen werd.

Adres: Strada Francezâ 29

Bucharest11
Bucharest10

8. CEC Palace

Dit prachtige gebouw is het hoofdkantoor van de CEC bank. Het gebouw werd opgeleverd in 1900 en was ontworpen door een Franse architect (vanwege die fascinatie met al het Parijse, dat ik hierboven al beschreef). Hoewel je het gebouw als toerist volgens mij niet kunt bezoeken, is het een van de meest indrukwekkende gebouwen van de stad en het is het waard om te gaan kijken als je in de buurt bent.

Adres: Calea Victoriei 13, București 030022

9. Pasajul Victoria

Heb je wel eens op social media van die straten gezien met vrolijke paraplu’s? Je vindt ze wereldwijd in veel grote steden, en zo heeft ook Boekarest een steegje waar de lucht gekleurd wordt met kleurrijke paraplu’s. Leuk om even te gaan kijken!

Adres: Calea Victoriei 48-50, Pasajul Victoriei, București 010082

Bucharest28

10. Piata Romana-gebied

Naast het oude centrum is het gebied ten zuidwesten van Piata een van de leukste buurten van de stad. Hier vind je allerlei hippe restaurantjes en cafés, dus als je lekker wilt eten moet je hier zijn. Bovendien is het op loopafstand van het oude centrum.

11. Carturesti Carusel

Als je net als ik een zwak hebt voor prachtige boekenwinkels, dan moet je naar deze. Een prachtig hoog wit pand, met verschillende verdiepingen en wenteltrappen waar je eindeloos langs de schappen kunt struinen. Dikke aanrader.

Musea van Boekarest:

Als je even een afwisseling wilt van bezienswaardigheden in Boekarest, en liever meer leert over de geschiedenis of kunst en cultuur van het land, dan kun je één van de volgende musea bezoeken.

-National Village Museum: in dit openlucht museum zie je hoe er geleefd werd op het Roemeense platteland, en kun je ruim 300 traditionele gebouwen (huizen, kerken, etc) bezoeken. Ik heb een vergelijkbaar museum bezocht in Sibiu en dat was erg leuk :-).

-National Museum of Romanian Art (MNAR): Als je het beste van de Roemeense kunst wilt zien, dan moet je in dit museum zijn, het nationale kunstmuseum.

– Cotroceni Palace: Dit paleis heeft een fascinerende geschiedenis. Het begon als een klooster in de 17e eeuw, waarna het de zomerresidentie werd van koning Carol I. In de communistische tijd was het het hoofdkantoor van de jeugdbeweging. Nu is het een museum, en kun je kunst bewonderen.

– Museum of Romanian History: In dit museum zie je voorwerpen van de prehistorische tot aan de moderne tijd in Roemenië.

– George Enescu: Dit museum gaat over (hoe kan het ook anders) George Enescu, de beroemdste Roemeense muziekcomponist. Als je van klassieke muziek houdt, dan is dit museum iets voor jou.

Bucharest30

De leukste restaurants in Boekarest

Dit zijn mijn favoriete restaurants die ik tijdens mijn tijd in Boekarest bezocht heb.

  •  Acuarela: het schattige café Acuarela heeft een geweldige tuin met een allegaartje aan meubilair en vrolijke kleurtjes. Binnen kun je ook lekker zitten.
  • Gradina Eden: als je aankomt bij een verlaten en vervallen herenhuis, zul je misschien even twijfelen. Nergens staat een bordje dat aangeeft dat hier een supertoffe bar zit. Maar toch gaan er constant allemaal hippe mensen naar binnen? Loop gewoon even om het gebouw heen, en je zult uitkomen in een prachtige grote groene tuin, met een bar, zithoekjes, hangmatten en zelfs foodtrucks. Het voelt totaal niet meer alsof je in het drukke centrum van  Boekarest zit. De hipste verborgen bar van Boekarest, en zéker een bezoekje waard. Uitgaan in Boekarest kan trouwens bij Eden Club, een nachtclub in de kelder van het gebouw die alleen in de weekenden open is.
  • Shift Pub: verborgen achter een hek en veel bladgroen zit Shift Pub, één van de hipste restaurants in dit deel van de stad. Als je in het weekend in de tuin wilt zitten zul je moeten reserveren. De cheeseburger is echt goddelijk lekker en heeft precies genoeg kaas naar mijn smaak (namelijk: veel te veel).
  • Chocolat: de beste eggs benedict van mijn leven (mijn favoriete ontbijtje), heb ik op bij Chocolat. Echt: niet normaal zo lekker. Het broodje is lichtelijk gegrild, de eieren gekookt tot perfectie en de combinatie met de perfect bereidde asperge… goddelijk. Overigens is dit restaurant ook een dikke tip als je van zoetigheid houdt: de taartjes, macarons en eclairs zien er fantastisch uit (en de karamel eclair kan ik je ook aanraden).
  • La Cena: de voornaamste reden dat we meerdere keren bij dit Italiaanse restaurant zijn geweest is omdat het heel dichtbij ons huis zat. Maar dat is gelukkig niet de enige reden: het eten is ook erg goed. Ik vond de zalmpizza heerlijk, en de mozzarella salade is ook een aanrader.
  • ZenSushi Sarroglia: goedkoop is het niet voor Boekarest begrippen (wel voor Nederlandse begrippen), maar als je jezelf wilt trakteren op goede sushi, dan kan ik je ZenSushi aanraden. Waanzinnig lekker, en heel goede kwaliteit.
  • El Torito: Als ik ergens langere tijd verblijf, móét ik altijd een keertje Mexicaans eten, en dat heb ik dit keer gedaan bij El Torito. Een superleuk zaakje met live muziek en grote porties heerlijk Mexicaans eten.
  • M60: Mocht je net als ik Digital Nomad zijn en een goede plek zoeken om te werken dan kan ik je M60 aanraden. Ze serveren hier overigens ook heerlijk en gezond eten.
  • Pura Vida Sky: Als je in het centrum nog een leuke rooftopbar zoekt, dan is dit een goede tip. Je moet wel even weten waar je moet zijn, want je moet namelijk gewoon bij het hostel naar binnen, en naar de bovenste verdieping klimmen. Daar kun je dan met lekker weer heerlijk een drankje doen met uitzicht over het oude centrum.

Alle vermelde restaurants zijn verzameld in de Google Maps bovenaan dit artikel. Haha, je kunt wel ongeveer raden in welke omgeving wij ons appartementje huurden, of niet?

Foto van Booking.com

Boek een leuk hotel in Boekarest

€ – Aan de oever van de Danube-rivier en in het hart van Boekarest ligt Antique Hostel waar je verschillende opties hebt voor een verblijf. Zo heb je kamers met een balkon, kamers zonder én met eigen badkamer, en zelfs dorm rooms als je echt geld wilt besparen. Check hier de huidige prijzen. 

€€ – Ga voor een klassiek verblijf in het prachtige Grand Boutique Hotel. Ook dit hotel ligt super centraal, tussen mijn twee favoriete wijken in (en dichtbij de restaurantjes die ik aanraad in deze blogpost). Bewonder de prachtige ruime kamers, met comfortabele bedden voor een heerlijk luxe verblijf voor een prettig prijsje. Check hier de huidige prijzen. 

€€€ – Voor ultieme luxe verblijf je in het Epoque Hotel – Relais & Chateaux, een vijfsterrenhotel aan de rand van Cișmigiu park. Als gast heb je niet alleen een comfortabele kamer, maar ook toegang tot de spa, en een geweldig ontbijt. Check hier de huidige prijzen.

Andere mooie plekken in Roemenië

Roemenië is een prachtig land voor een rondreis, maar als je minder tijd hebt dan kun je er ook voor kiezen excursies te doen naar een aantal plekken die niet ver weg liggen. Zo kun je bijvoorbeeld het kasteel van Peleș bezoeken, of Dracula’s kasteel in Bran. Een overnachting in het superleuke Brașov is dan wel handig. Verder weg? Ga dan de natuur in in Ceahlau National Park, of het schattigste stadje van Roemenië bezoeken: Sighișoara. Als laatste is ook Sibiu een superleuke stad om te bezoeken, en mag je tijdens een rondreis de fantastische Transfăgărășan niet overslaan natuurlijk, het is niet voor niets de mooiste weg van Europa.

LEESTIP: Dit zijn de 17 mooiste plekken van Roemenië

Bucharest12

Wat zijn jouw beste tips voor een stedentrip in Boekarest?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter