; Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

NewYorkUitzichtAirbnb4 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

New York is echt een gigantische wereldstad, en dat maakt het de eerste keer best lastig om te bepalen waar je wilt verblijven. Er zijn immers zoveel verschillende opties, elk met een ander prijskaartje. Het kan ook nog eens best wat tijd in beslag nemen om van de ene naar de andere kant van de stad te reizen. Gelukkig kom ik je helpen! Ik was onlangs op stedentrip New York, en ben op zoek gegaan naar de leukste wijken in New York, niet alleen om te bezoeken maar ook om in te verblijven. Om je te helpen met het kiezen van een goede locatie heb ik deze gids geschreven, inclusief de allertofste hotel tips! Veel plezier!

NewYorkHighLine13 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

Wat is het centrum van New York?

Even een kleine uitleg over de stad: New York City is met zijn oppervlakte van bijna 800 km² namelijk erg groot en bestaat ook nog eens uit vijf verschillende delen. Dit zijn ze:

  • Manhattan
  • Brooklyn
  • Queens
  • The Bronx
  • Staten Island

Het eiland Manhattan is waar de stad zijn oorsprong vond, en dat wordt ook nog altijd gezien als het centrum van de stad. Hier vind je de meeste bezienswaardigheden en activiteiten, zoals Times Square, Central Park en Broadway. Maar het is ook het duurste deel om te verblijven. Overigens kent Manhattan ook wijken zoals Harlem, waar hotels goedkoper zijn.

Brooklyn ligt ten zuid-oosten van Manhattan, op Long Island. Brooklyn is beroemd om zijn culturele en kunstscene. Je vindt er hippe cafés, restaurants met smaken van over de hele wereld, kleurrijke street art en mooie brownstone huizen afgewisseld met pakhuizen die omgebouwd zijn tot winkels.

Queens ligt ten noord-oosten van Brooklyn. Het is de grootste buurt van de stad en staat bekend om zijn diversiteit. Het is zelfs de meest etnisch diverse wijk van heel Amerika! Ooit werd Queens opgericht door de Nederlanders (nadat ze het land “gekocht” hadden van de Lenape-stam natuurlijk), maar toen bestond het vooral uit dorpjes en boerderijen. De New York Mets hebben hier hun stadium, en je vindt allebei de grote vliegvelden hier (LaGuardia en John F. Kennedy).

The Bronx ligt ten noorden van Manhattan. Bij mij was het vroeger voornamelijk bekend als de plek waar Jennifer Lopez vandaan komt (zeg me alsjeblieft dat je deze referentie begrijpt! :-)). Nu vind je er het stadium van de Yankees, een grote dierentuin en de New York Botanical Garden.

Staten Island is de buurt die het verst weg ligt van Manhattan. Je vindt hier niet veel bezienswaardigheden en de wijk is voornamelijk bekend als buurt waar locals wonen die in andere delen van de stad werken. Je kunt wel de gratis ferry naar Staten Island nemen vanaf Manhattan, en dan kom je langs de Statue of Liberty.

Zoek je een goedkoop hotel in Manhattan? Dit zijn mijn negen favoriete betaalbare hotels in Manhattan.

Mijn vijf favoriete wijken in New York:

NewYorkTopOfTheRock2 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

Midtown

Midtown is naast een wijk, ook een regio in Manhattan. Ruwweg kun je Manhattan namelijk opdelen in 3 delen: “Uptown”, “Midtown” en “Downtown”.

Uptown is een mix van super chique (Upper East Side) en etnisch en cultureel divers (Harlem). Midtown is waar je de meeste bezienswaardigheden en highlights vindt, en Downtown biedt een mix van het financiële centrum en veel historische wijken vol heerlijke restaurants. Midtown & Downtown vind ik de leukste delen van Manhattan.

NewYorkTimesSquare3 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

Als je echt midden tussen de bezienswaardigheden wilt verblijven, dan is Midtown je beste keus. Deze wijk leest namelijk als een reisgids. In Midtown vind je beroemde gebouwen als het Empire State Building, Grand Central Station, het Chrysler Building, Broadway en Times Square.

Ik vind Midtown iets minder sfeervol dan Downtown, maar qua locatie kun je echt niet beter. Je wandelt zo van het Rockefeller Center, waar je een zonsondergang over New York mee kunt pakken, naar één van de vele restaurants in Hell’s Kitchen, en strijkt vervolgens neer bij een Broadway show. De ultieme New York ervaring, toch?

Je vindt Midtown leuk als je houdt van: midden tussen alle glanzende skyscrapers verblijven, wakkerworden met geweldige views over New York, en om de hoek zitten van alle entertainment die de stad te bieden heeft!

33622306 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)
Bron: Booking.com

Hotel tips voor Midtown:

Liever een ander hotel in Midtown? Zie hier alle opties.

NewYorkBushwickPartTwo12 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

Bushwick

Mijn favoriete wijk in New York? Dat was Bushwick, de wijk waar wij een week lang in een Airbnb zaten. Bushwick ligt in Brooklyn en is zonder twijfel de hipste wijk van het moment. Hier wonen alle hipsters, kunstenaars en millennials die het niet kunnen betalen om ergens anders te wonen.

De wijk barst van de toffe bars, goede cafés en restaurants uit alle windstreken van de wereld. Waar je op het ene moment kunt neerstrijken bij een hippe cocktailbar met flinke prijzen, kun je om de hoek ook voor een paar dollar taco’s eten bij een restaurant dat er al tientallen jaren zit.

NewYorkBushwickPartTwo8 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

In de vele verlaten fabrieken zitten inmiddels hippe restaurants en pop up stores, en de muren zijn versierd met allerlei kleurrijke kunst. Het leuke van Bushwick vind ik, is dat je er nog gewoon tussen locals rondloopt. Waar Williamsburg inmiddels niet meer te betalen is voor ‘normale mensen’, is Bushwick voorlopig nog écht. Maar dat verandert snel, dus ga erheen voordat het te laat is ;-).

Je vindt Bushwick leuk als je houdt van: een wijk vol oude fabriekshallen die omgetoverd zijn tot hippe hotspots. Eet de ene avond Ethiopisch, de andere avond fusion sushi, en eet ’s ochtends een stevig Amerikaans ontbijt bij de diner op de hoek.

8841b0de original - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)
Bron: Airbnb.

Hotel tips voor Bushwick:

Bushwick is flink in ontwikkeling, waardoor er nog niet zo heel veel keuze is qua hotels dus in dit geval raad ik je aan om een Airbnb te boeken. En anders kun je heel leuk verblijven in het naastgelegen Williamsburg!

  • In deze Airbnb hebben wij geslapen. Super handige locatie, en je hebt de hele bovenverdieping voor jezelf (plus supergaaf dakterras).
  • Deze kamer in een Airbnb ligt vlakbij het openbaar vervoer, en heeft een groot raam, hoge plafonds en airconditioning.
  • Verblijven in een echte loft? Dat kan in deze Airbnb. Hip ingericht, vol planten en de echte “Brooklyn” ervaring in het hartje van Bushwick.

Liever een hotel in Bushwick? Zie hier alle opties.

NewYorkChinatown4 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

Downtown Manhattan

Het leukste deel van Manhattan vind ik Downtown, en dan specifiek de wijk “Lower East Side”. Van origine is de wijk een immigrantenwijk, waar een grote golf immigratie inwoners kwam wonen in de 19e en 20e eeuw. Zij woonden in “tenements”, gebouwen met appartementen waar vaak veel immigrantenfamilies op een kluitje woonden. Omstandigheden waren slecht. Als je hier meer over wilt leren dan raad ik je aan om naar het “Tenements Museum” te gaan.

Met elke groep nieuwe immigranten brak de wijk langzaamaan steeds meer op in eigen “mini-wijken”, zoals Little Italy, SoHo en Chinatown (de grootste Chinese wijk op het Westelijk halfrond).

NewYorkCentralTenementMuseum1 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

Sinds een jaar of tien/vijftien heeft gentrificatie een grote grip op de wijk gekregen: woontorens met dure appartementen schieten de grond uit, in een wijk die traditioneel gezien bewoond wordt door mensen met lage inkomens.

Verder barst Downtown ook weer van de bezienswaardigheden: van de 9/11 Memorial en het bijbehorende Museum, tot Wall Street en Battery Park (waar je de Staten Island kunt pakken).

Je vindt Downtown leuk als je houdt van: midden in de geschiedenis verblijven. In een buurt waar je geweldig kunt eten, wat natuurlijk niet gek is met zoveel cultuur en geschiedenis.

196492160 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)
Bron: Booking.com

Hotel tips voor Downtown Manhattan:

Liever een ander hotel in de Lower East Side? Zie hier alle opties.

NewYorkWilliamsburg3 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

Williamsburg

Williamsburg is de originele hipsterbuurt van New York. En het is zonder twijfel echt een heel leuke wijk om te bezoeken vanwege de boulevard aan het water, en de vele leuke koffiezaakjes en winkeltjes. Doordat het aan de overkant van de rivier ligt van Manhattan, kun je de twee super makkelijk combineren.

De wijk ligt dus aan het water, en kent in eerste instantie zijn opkomst door het feit dat scheepswerven zich hier vestigen. De producten die hier binnenkwamen, werden in de fabrieken meteen bewerkt en weer verder verscheept.

NewYorkWilliamsburg1 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

In 1855 werd het stadje Williamsburg geannexeerd door Brooklyn, en begon een grote financiële groei. In eerste instantie was de bevolking van Williamsburg vooral Duits, maar nadat de Brooklyn Bridge in 1903 af was, kwamen er ook veel Joden wonen, wat na de Tweede Wereldoorlog nog eens sterker werd. Als je door de wijk loopt zul je nog steeds veel orthodoxe Joden tegenkomen.

Toen kunstenaars zich in de jaren negentig in Williamsburg begonnen te vestigen vanwege de lage huren, begonnen er in de wijk meer restaurants en winkels te openen, en schoten de huurprijzen omhoog. Inmiddels is Williamsburg hartstikke duur om te wonen. Het is nu één van de hipste wijken van New York, met een aantal heel toffe hotels, leuke koffiezaakjes en een toffe foodmarkt. Bovendien ben je in no time in Manhattan.

Je vindt Williamsburg leuk als je houdt van: omringd zijn door de hipste restaurants, chique cocktail bars en een mix van dure winkels en originele boetiekjes. Je hebt bovendien geweldig uitzicht over Manhattan hier, en vindt hier een aantal van de tofste hotels van New York.

84791917 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)
Bron: Booking.com

Hotel tips voor Williamsburg:

Liever een ander hotel in Williamsburg? Zie hier alle opties.

NewYorkBrooklynHeights8 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

Brooklyn Heights

Ik had niet verwacht dat ik Brooklyn Heights zo leuk zou vinden, want ik kwam er eigenlijk min of meer per ongeluk terecht. Maar ik vond het één van de fijnste plekjes van New York. En als ik een zak geld had, zou ik misschien wel hier gaan wonen in een prachtige brownstone aan de bosrijke lanen. (Het is nogal een chique wijk, dus die zak geld is wel nodig)

Maar goed, dan hoe ik in de wijk terechtkwam: na het bezoeken van de Brooklyn Bridge, en foto’s nemen in Washington Street, struinden we de boulevard langs de waterkant af en kwamen we vanzelf in Brooklyn Heights terecht. En wauw, wat was het hier mooi en rustig! We hebben heerlijk in het zonnetje gezeten met uitzicht op de skyline van Manhattan, één van mijn meest gelukkige momentjes in New York.

NewYorkBrooklynHeights12 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)

De wijk Brooklyn Heights begon te ontwikkelen nadat er in 1814 een stoomboot-verbinding kwam tussen het gebied en Manhattan. De bedoeling was dat de huizen in Brooklyn Heights verkocht zouden worden aan bankiers en rijke verkooplui, dus de connectie moest goed zijn.

In 1965 werd Brooklyn Heights de eerste wijk die beschermd werd door de Landmarks Preservation Law. Architectuur-liefhebbers zullen hun hart kunnen ophalen in de wijk aangezien je er zo’n diversiteit van bouwstijlen tegenkomt. Ik vond het héérlijk om gewoon rond te struinen zonder plan, en te kijken naar alle prachtige gebouwen die ik tegenkwam. Vooral Middagh Street is leuk met zijn houten huizen.

Je vindt Brooklyn Heights leuk als je houdt van: een rustige, groene wijk vol chique woningen in allerlei bouwstijlen. Je vindt er natuurlijk ook weer veel leuke restaurants, en je hebt een prachtig uitzicht over Manhattan.

93925962 - Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken (+ hotel tips!)
Bron: Booking.com

Hotel tips voor Brooklyn Heights:

  • 1 Hotel Brooklyn Bridge: Dit is ultieme luxe. Dit vijfsterrenhotel ligt op wandelafstand van de Brooklyn Bridge (die je met een beetje geluk vanuit je hotelbed kunt zien), en een verblijf komt inclusief gratis gebruik van een Tesla-taxi, een rooftop pool en dé vriendelijkste service. De stijlvol ingerichte kamers zijn ruim, met beddengoed van biologisch katoen. Klik hier voor prijzen & beschikbaarheid.

Liever een ander hotel in Brooklyn Heights? Zie hier alle opties.

Zoals je ziet zijn mijn suggesties eigenlijk alleen voor Brooklyn en Manhattan. Dat zijn de twee delen die ik redelijk uitgebreid heb kunnen bezoeken tijdens mijn stedentrip. De volgende keer zou ik graag wat meer ontdekken van Harlem, wat hartstikke in ontwikkeling schijnt te zijn. Maar ik ben ook heel erg benieuwd naar jouw suggesties!

Wat vind jij de leukste wijken in New York?

Deze blogpost bevat affiliatelinks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2013-2023 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring