5 dingen waar ik tegenop zie voor mijn wereldreis

door Explorista

Het is bijna zo ver! Het leek me wel leuk om behalve tips ook wat persoonlijke gedachten te delen over mijn aankomende reis, want het is nogal een stap! Natuurlijk moet je veel dingen regelen vanuit een praktisch oogpunt, maar mentaal zijn er ook best wel wat struikelblokken om te overwinnen. Vandaag deel ik vijf dingen waar ik tegenop zie op mijn wereldreis (en volgende week zal ik het hebben over dingen waar ik juist naar uitkijk), omdat ik het belangrijk vind om dat soort dingen openlijk te delen! Misschien herken jij je wel in dingen? Of heb je tips? Kijk mee!

Allereerst moet ik zeggen dat het op zich allemaal wel redelijk meevalt qua angsten. Grappig genoeg sta ik er veel relaxter in dan ik dacht. Ik denk dat ik diep van binnen een bepaalde rust heb, nu ik weet dat ik mijn grote droom ga waarmaken. Normaal gesproken ben ik eigenlijk meestal zenuwachtig voor reisjes, maar misschien dat juist die ervaring van alle trips ook wel meehelpt dat ik nu precies weet wat ik moet inpakken en regelen, en dat het toch altijd wel goedkomt? Ik voel me op dit moment helemaal niet zenuwachtig, ik heb er juist heel veel zin in.

Dat betekent trouwens niet dat er niet soms momenten zijn dat ik me ineens druk maak over dingen hoor, of dat ik niet toch nog best een paar angsten heb. Ik ben namelijk best een neuroot, dus een dag niet nagedacht over 1938463 onrealistische scenarios, is een dag niet geleefd, zeg ik altijd maar. Dit zijn vijf dingen die ik best een beetje spannend vind aan mijn wereldreis!

#1: Uit een koffer leven

Ergens heeft het wel iets fijns om niet zoveel spullen te hebben. Dat alles wat je nodig hebt, bij je is. Maar ik ben wel bang dat het na een tijdje heel vermoeiend wordt om steeds maar weer je koffer in te pakken en nooit eens lekker te kunnen shoppen voor nieuwe kleren of wat leuke souvenirs. Ik hoop niet dat ik al heel snel een eigen huisje ga missen!

Hoe rationeel is dit? Valt wel mee, denk ik. We zijn van plan nog regelmatig voor werk naar Nederland te komen, dus dan kan ik eventueel nieuwe souvenirs opslaan of kleding wisselen. Maar als ik heel eerlijk ben heb ik in zeven maanden in Londen ook bijna geen kleding of spullen gekocht, en miste ik het totaal niet. Langere tijd op een plek zitten en je koffer dan goed uitpakken zal ook wel wat helpen. Als ik na een tijdje echt een eigen huis ga missen, kunnen we altijd weer terug.

#2: Bang om spullen kwijt te raken

Omdat ik dus maar met een koffer vol met spullen reis ben ik stiekem best wel bang voor die verhalen van spullen die gestolen worden, want ALS dat gebeurt, dan ben ik ook wel meteen al mijn belangrijkste spullen kwijt. Je kunt niet denken: ach, ik koop drie nieuwe jurkjes want ik ga volgende week toch weer naar huis en daar is de rest van mijn kleding. Je spullen vervangen is zo makkelijk nog niet. Het lijkt me best wel een drama als dat gebeurt.

Hoe rationeel is dit? Om heel eerlijk te zijn is dit niet zo heel likely. In al mijn reizen ben ik (knock on wood) nog nooit bestolen, en ben ik ook nog nooit iets (van waarde) kwijtgeraakt. Ik ben echt een neuroot die constant mijn spullen in de gaten houdt, dus dat komt allemaal vast wel goed.

#3: Bang om ziek te worden

Ik heb best wel het geluk dat ik eigenlijk nooit ziek ben. De enige keer dat ik de afgelopen jaren serieus ziek was, was een keelontsteking in Londen vorig jaar waardoor ik een paar dagen compleet uit de running was. Verder heb ik eigenlijk nooit iets heftigers dan een verkoudheid. Maar het idee van ziek zijn in een plek waar je niet zo bekend bent en de taal niet spreekt, vind ik toch wel een naar idee. Daarnaast ben ik best gevoelig voor muggenbeten: niet alleen zit ik altijd helemaal vol, ook worden mijn muggenbulten enorm groot en soms zelfs pijnlijk. Aangezien Dengue een veel voorkomende muggenziekte is in Azië (waarvoor je je verder ook niet kan inenten), maak ik me vooral daarom best wel zorgen. En iedereen blijft maar benadrukken dat we ook een fijne voedselvergiftiging kunnen verwachten in India.

Hoe rationeel is dit? Best wel rationeel denk ik. Ik ken best een aantal mensen die inderdaad Dengue hebben gehad en dat is echt een heel nare ziekte. Maar goed, het heeft niet zo heel veel zin om je er druk over te maken. Het gebeurt, of niet.

Vaccinatie
Ingeënt tegen zo’n beetje alles!

#4: Problemen met werken

Dit is dus ook zo’n gedachte die regelmatig voorbij komt: wat nou als al mijn klanten ineens in rook opgaan en ik geen geld meer verdien en ook nog eens al mijn spaargeld op is? Dan kan ik het niet meer betalen en moet ik naar huis! Of wat nou als mijn bedrijf wel goed gaat, maar de wifi is zo onstabiel dat het niet lukt om goed te werken?!

Hoe rationeel is dit? Deze angst slaat echt helemaal nergens op. Ten eerste heb ik een spaarpotje waarop ik het een heel tijdje in Azië uit kan houden. Ten tweede heb ik een stabiel bedrijf opgebouwd met leuke klanten, waarmee ik al jaren online werk, dus dat gaat niet veranderen. Ten derde weet ik van mezelf dat ik heel makkelijk geld kan verdienen als de nood hoog is. Er zijn zoveel plekken waar je online geld kan verdienen, en ik heb ook nog eens een groot netwerk. Je hebt bovendien niet zo veel nodig in Azië, en je kunt zelfs ook nog gaan housesitten (gratis verblijf in ruil voor oppas op een huisdier). Nee, deze angst is echt compleet ongegrond. Die van de wifi zullen we maar gewoon gaan zien… Als het echt niet lukt, ga ik wel terug, maar er zijn zoveel mensen die gewoon hun werk doen over de hele wereld dat ik niet inzie waarom ik dat niet zou kunnen.

#5: Bang dat ik het niet leuk ga vinden

Dit is eigenlijk mijn grootste angst, want als dit echt zo is dan zorgt dat voor een existentiële crisis, haha. Ik kijk hier al zó lang naar uit. Ik wil dit al zo lang zo graag. Jarenlang is dit mijn grootste droom. Wat nou als straks blijkt dat ik het helemaal niet leuk vind? Dat ik Nederland mis, of een eigen huisje mis? Dat ik mijn vrienden en familie teveel mis? Dat ik moe raak van het constante reizen, en eigenlijk gewoon even een tijdje een basis wil. Dat vind ik wel spannend. Dan knalt echt even mijn toekomstidee en een deel van mijn identiteit in elkaar, haha.

Hoe rationeel is dit? Ik heb geen idee. Best een rationele angst denk ik, want ik heb nog nooit langer dan één maand aan een stuk gereisd (behalve die zeven maanden in Londen, maar dat was wonen). Maar over Londen gesproken: toen ik daar woonde miste ik eigenlijk Nederland helemaal niet zo. Ik vond het wél heel fijn een eigen plekje te hebben met mijn spulletjes waar ik thuis kon komen en kon koken en lekker kon netflixen als ik wilde. Maar dat is dan dus gewoon een kwestie van een langere tijd een appartementje zoeken. Ik ben bovendien ook nog wel regelmatig in Nederland voor werk en dan kan ik vrienden en familie zien. Dus al met al is het maar gewoon even aankijken hoe het gaat, en is juist die vrijheid geweldig om te kunnen inspringen op je behoeftes :-). We pushen onszelf niet en kijken gewoon wel hoe het gaat en waar onze behoeftes liggen. Ik zie het best wel gebeuren dat we een tijdje op dezelfde plek zullen zitten.

Zo… dat waren een paar dingen die ik spannend vind voor mijn wereldreis, rationeel of niet! Angsten hebben is denk ik ook helemaal niet zo erg, dat is menselijk, zo lang je ook maar rationeel bekijkt of het eigenlijk wel legitieme angsten zijn. Het leek me wel leuk om die eerlijk te delen, maar nu is het tijd om ze los te laten. Wat zou jouw grootste angst zijn als het gaat om digital nomad zijn?

Misschien vind je dit ook interessant

19 reacties

Loes 21 september, 2017 - 09:46

Ik kan me voorstellen dat je ook wel iets van angst ervaart, het is ook een hele stap natuurlijk! Dat je het niet leuk gaat vinden, kan ik me niet voorstellen, jullie zijn samen en maken er hoe dan ook iets prachtigs van.

Plaats een reactie
Explorista 21 september, 2017 - 18:00

Aww dankjewel :)

Plaats een reactie
Maaike 21 september, 2017 - 10:43

Ik heb twee maanden gereisd, en was ook erg bang om ziek te worden. Dus heb ik voor vrijwel alles pilletjes en dingetjes mee genomen. Voelde wel beschermd. Uiteindelijk erg weinig van nodig gehad.

Plaats een reactie
Explorista 21 september, 2017 - 18:00

Fijn om te horen!

Plaats een reactie
Chantal 21 september, 2017 - 17:47

Ik reis nu bijna 9 maanden rond en leef uit mijn backpack. Meestal kom ik goed uit met mijn kleren (wel heel praktisch en minder fancy). Heb na 8 mnd pas sneakers gekocht. En als ik iets nieuw koop moet ik ook iets wegdoen want geen ruimte. Maar je komt er heel snel achter dat je weinig nodig hebt.
Ziek worden, als je in NL weinig ziek bent dan waarschijnlijk ook niet in buitenland, gewoon verstandig omgaan met eten en goed smeren. Ik werd ziek van de Malarone die ik preventief moest slikken…
Vrienden missen, ach met de huidige technologie is iedereen zo dicht bij en je maakt snel nieuwe vrienden.
En als je het echt niet leuk vindt, dan kom je toch gewoon terug. Het is geen must! Maar je bent wel een ervaring rijker!
Geniet van de laatste voorbereidingen en vooral een heel gave reis!

Plaats een reactie
Explorista 21 september, 2017 - 17:59

Wat een lieve feedback! Dankjewel :)

Plaats een reactie
Danique 21 september, 2017 - 23:00

Ik ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden! Mijn vriend en ik gaan volgende week verder met onze reis en dat is voor mij de derde keer dat ik voor lange tijd van huis ga. Momenteel zwerven we ook in NL van huis naar huis met onze backpacks (want geen eigen woning meer!). Het is even wennen, maar ik vind het juist heerlijk om zo weinig spullen te hebben. De behoefte aan spullen verdwijnt heel snel. Ik ben zelf ook nog nooit spullen kwijtgeraakt, maar ik ga er dan ook voorzichtig mee om, alhoewel er natuurlijk altijd wat kan gebeuren. Ik denk maar zo, in NL kan dat ook ;). Ik ben zelf genoeg keren ziem geweest (en weer net zo vaak beter geworden :-) en het reizen kan ik ook nog steeds betalen. Oftewel: komt allemaal goed!

Plaats een reactie
Explorista 22 september, 2017 - 12:41

Ohhh wat fijn om dit soort dingen te horen van mensen die al ervaring hebben met zo’n reis :) Thanks!

Plaats een reactie
Sabine 21 september, 2017 - 23:03

Echt een gaaf avontuur!! We zijn denk ik altijd een beetje bang voor het onbekende. Uiteindelijk lijkt dat allemaal heel erg mee te vallen, is mijn ervaring . Ik ben zelf ook wel geneigd om snel te veel te denken, maar het scenario pakt vaak toch anders uit dan die 9876559 uitkomsten die je had bedacht. Jouw conclusie is trouwens nu al dat 3 van je 5 angsten niet heel werkelijk zijn. Wat ik zelf trouwens deed toen ik bang was om Nederland te missen was typische dingetjes mee te nemen zoals stroopwafels. In ‘noodgevallen’ zou ik daarmee mijn gemis een beetje aangenamer kunnen maken. Uiteindelijk heb ik de stroopwafels pas opgegeten toen ik bijna terug ging, haha. Geniet van je reis! ????

Plaats een reactie
Explorista 22 september, 2017 - 12:42

Haha stroopwafels, wat een geweldige tip. Ik neem die altijd mee als ik buitenlandse vrienden ga bezoeken, als bedankje voor dat ik mag blijven slapen :)

Plaats een reactie
Ida 23 september, 2017 - 15:47

Ik had dus ook ongeveer al jouw angsten, afgezien van het werken. Ik weet natuurlijk niet hoe het jou zal vergaan, maar deel graag mijn ervaring na een half jaar:
Uit mijn backpack leven heeft me echt geleerd hoe weinig ik nodig heb. Zeker nu we alleen nog in warme landen zitten en ik dus wat warme kleren terug heb gestuurd (met wat souvenirs) heb ik zoveel ruimte over! Dit omdat ik steeds minder ging gebruiken qua toiletspullen en je echt al je kleding helemaal stuk draagt ;). Natuurlijk mis ik wel eens het gemak van een hele garderobe, maar het went zo snel en die tas is nu binnen vijf minuten strak ingepakt. Ook is tot nu toe alleen mijn goedkope zonnebril gestolen (knocks on wood) en zijn we na vijf weken Nepal en India nog niet ziek geweest (nog harder afkloppen). Muggen zijn wel zwaar irritant en mijn deet doet veel te weinig.. grr..
En tsja ik mis een thuis meer dan ik had gedacht. Het gemak, de gezelligheid, de privacy.. En soms heb ik er ook helemaal geen zin meer in (en ik zit pas op de helft). Dan boeken we een privé kamer, mét goeie wifi en doen we even niets anders dan chocolade koekjes eten of chips en Netflix kijken en lui zijn. En Travel fatigue googelen want dan kan je over al die andere reizigers lezen die midden in een culinair walhalla lekker naar pizza hut gaan en zich even op hun hotelkamer verstoppen! Gedeelde smart.

Plaats een reactie
Explorista 26 september, 2017 - 19:22

Ahhh wat een fijne tips, dankjewel :) Ik denk dat ik dat ook allemaal wel zal gaan ervaren. Soms wil je toch even terug je comfort zone in. Je constant buiten je comfort zone pushen is niet realistisch denk ik. We gaan zien hoe het is!!

Plaats een reactie
anto 23 september, 2017 - 21:05

Ik denk dat het heel natuurlijk is dat je de bovenstaande angsten hebt, maar dat het uiteindelijk wel mee valt. Toen ik Bali boekte en ik tegen een vriendin zei ‘misschien bevalt het wel helemaal niet’ was haar simpele antwoord ‘maar Anto, dan kom je toch gewoon weer naar huis’ en zo is het. Ga er lekker van genieten, gebruik je gezonde verstand en dan komt het ongetwijfeld allemaal goed! x

Plaats een reactie
Explorista 26 september, 2017 - 19:25

Dankjewel lieverd! Ik ben het helemaal met je eens! Als het niet bevalt, ga ik weer terug. Hopelijk denken we er allebei hetzelfde over op hetzelfde moment :) x

Plaats een reactie
Robin 24 september, 2017 - 16:57

Ik vind het super tof dat je dit deelt! Je laatste angst snap ik heel goed. Je droom waarmaken en dan blijkt het uiteindelijk toch niks voor je te zijn. Maar he, dan heb je het wel geprobeerd en weet je het! Het is beter dan erover te blijven dromen en later spijt te hebben dat je de kans niet hebt gepakt om je droom waar te maken en het te proberen!

Plaats een reactie
Explorista 26 september, 2017 - 19:28

Ah, thanks! Daar heb je ook helemaal gelijk in. Maar dat moet je je wel weer even opnieuw uitvinden. Gelukkig blijf ik gewoon werken, en weet ik uiteindelijk wel dat ik kortere reizen ook leuk vind, dus terug naar een levensstijl zoals ik die nu heb is ook niet het einde van de wereld (als ik de reis toch niet leuk zou vinden ofzo!)

Plaats een reactie
Jessica 24 september, 2017 - 19:00

Die laatste angst ga je inderdaad alleen maar achter komen door het uit te proberen. En stel je vindt het echt he-le-maal niks, dan weet je dat ook. Ik merk nu na 2,5 jaar reizen dat ik juist wat langer op één plek wil blijven en het verplaatsen zat ben. ;p Vinden mensen vaak ook raar, omdat ik juist de keuze heb om overal constant naartoe te gaan. En wat betreft de veiligheid van je spullen: koop een paar extra sloten die je op je backpack en op een kluisje kunt doen, dat helpt al een hoop. Die toffe backpack die je hebt kan namelijk ook op slot. ;p

Plaats een reactie
Jessica 24 september, 2017 - 19:01

O ja, en ziek zijn in het buitenland is inderdaad zwaar kut. Vorige week liep ik nog met buikgriep door Petra en was ik bang dat ik die eeuwenoude ruïnes zou onder spugen of in m’n broek zou schijten… :’) Dan is het wel ff kut dat je alleen op reis bent, maar er is gek genoeg altijd wel iemand in de buurt die voor je kan/wil zorgen. En dat is het fijne van jouw situatie: dan heb je je vriend in de buurt! :)

Plaats een reactie
Explorista 26 september, 2017 - 19:31

Thanks voor je lieve adviezen! Echt heel fijn om van mensen te horen die het zelf allemaal gedaan hebben. Die ziekte lijkt me inderdaad niet fijn, maar ja… it is what it is! Ik heb dat overigens wel eens in Egypte meegemaakt, in de woestijn, dat ik ziek werd en er alleen maar een hokje met een gat in de grond was, haha.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.