5 ultieme tips voor een fabulous leven op een klein budget

door Explorista

Als iemand de queen of budget tips is, dan ben ik het wel. Al mijn hele leven haal ik plezier uit het hebben van een leuk en goedkoop leven, want er waren periodes dat ik echt geen cent had om te makken. Gelukkig heb ik nu meer budget, maar daarvan heb ik wel veel geleerd. Het hebben van een laag inkomen is pijnlijk, absoluut, maar de sleutel is om zelf de slingers op te blijven hangen en je leven een feestje te maken op ieder budget! Zuinig betekent niet saai. Budget betekent alleen dat je creatiever moet zijn om een fabulous leven te hebben. En ik geef je graag tips voor goedkoop leven. Get ready for glitter and rainbows!

In dit artikel ga ik je geen tips geven over “serieuze” zaken, zoals besparen op je huur, je zorgverzekering, je telefoonabonnement (sim-only!), of het opstellen van een budget om van te leven (belangrijk!). We gaan juist in op de kleine dingetjes die het leven leuk maken!

Koop online/tweedehands

Als je geen geld hebt om nieuwe spullen te kopen, zul je jezelf op andere manieren moeten verwennen. Shoppen doe je vanaf nu online. Sieraden koop ik voor een paar euro van Ebay, boeken tweedehands van Amazon (en je ziet het er niet vanaf), en zelfs mijn wereldbol in de woonkamer scoorde ik van Marktplaats. De truc is om voor zo min mogelijk geld zo duur mogelijk uitziende producten te scoren. Een talent waar je de rest van je leven plezier van hebt.

ExploristacocoGratis knuffels! (Guest star: Coco)

Gratis date nights

Het hebben van weinig geld kan je in een sociaal isolement stoppen. Zeker als je vrienden verder weg wonen en je eigenlijk geen geld hebt om ze op te zoeken. Immers: treinkaartje + drankje of hapje = zo al vijftig euro. Gelukkig zijn er veel dingen die weinig geld kosten. Wat dacht je van een hapjesavond? Zelf sushi maken? (goedkoper dan afhalen, en net zo luxe). In het weekend ga ik graag wandelen in het bos, of spendeer ik een middagje op de kinderboerderij om de hoek (er is niets dat niet opgelost kan worden door het aaien van lammetjes).

Wat ik zelf ook erg leuk vind is in het voorjaar een challenge doen met Meneer: zoveel mogelijk Oscargenomineerde Netflix-films kijken. Kaarsjes aan, popcorn in de magnetron en je hebt een heerlijk filmavondje. Zonder die tien euro voor een bioscoopkaartje.

Gratis sporten

Als je in 2018 nog een sportschoolabbonement hebt, ben je niet helemaal lekker in je hoofd, zeker als je een goedkoop leven wil. Waarom zou je in godsnaam betalen om ergens lid te van mogen worden, om daar vervolgens weer elke maand voor te betalen? Ik sport tegenwoordig gratis. Koop een paar goede loopschoenen en ga hardlopen met de podcast Start to Run van Evy Gruyaert. Doe yoga met Youtube-videos van bijvoorbeeld Yoga met Adrienne of Tara Stiles. Pilates met Blogilates of HIIT-trainingen. Wat voor sport je ook wilt doen, je vindt het allemaal gratis op Youtube. Vaak heb je er niets voor nodig, behalve je eigen lichaamsgewicht en hoef je de deur niet uit. En nieuwe sportkleding heb je ook niet nodig, niemand die je ziet. Weg zijn al je excuusjes.

boekexplorista

Een goed boek, wijn, kaarsje aan..

Budgetreisjes

Één van de pilaren van een magisch leven zijn voor mij reisjes. Van de voorpret tot de napret, van het inpakken tot het uitzicht bovenaan een berg, en van het zand tussen mijn tenen tot Franse reclame op de autoradio: het brengt me even naar een andere realiteit.

Het was voor mij dé omslag in mijn depressie toen ik besloot me niet langer tegen te laten houden door angsten over mijn lage inkomen, maar gewoon zoveel mogelijk reisjes te maken. Een ‘we zien wel’-mentaliteit. Sindsdien zit ik op een wolk van glitter, regenbogen en eenhoorns (ehh, soort van).

En dat die reisjes niet duur hoeven te zijn laat ik je zien.. nou ja, eigenlijk op deze hele blog. Check vooral de budget tips pagina voor handige tips en tricks om te zorgen dat je je vaker op reis kunt, ondanks dat je misschien zuinig leeft.

Creëer kleine luxemomentjes

Als ik iets geleerd heb van zuinig leven, dan is het dat échte luxe niet in geld schuilt. Het draait om jouw kijk op dingen. De meest luxueuze dingen in het leven, kosten niets of vrijwel niets.

Steek wat fijne geurkaarsen aan (scoor ze voor een paar euro voor Ikea, ze gaan weken mee), lees een boek en draai wat fijne muziek (gratis spotify!) op de achtergrond, neem een uitgebreide douche (ik geef nét iets meer uit aan douchegel om dit genietmomentje iedere dag te hebben), slaap uit en eet een croissantje, knuffel uitgebreid met je huisdier, spendeer een hele middag aan het plannen van een reisje, maak jezelf zo mooi mogelijk op en maak nieuwe foto’s voor je social media profielen of maak een boswandeling en drink bij thuiskomst warme chocolademelk. Allemaal tips die je (vrijwel) niets kosten en toch million dollar moments zijn.

glittersexplorista

Ik zei toch dat er glitter zou zijn?

Zo zie je: met een laag inkomen hoef je nog niet árm te zijn. Zoals ze zeggen: the best things in life are free.

schoenenexploristaEn anders koop je gewoon gouden schoenen…

Wat is jouw budgettip?

Misschien vind je dit ook interessant

26 reacties

Marieke 9 januari, 2014 - 07:37

Mooi artikel, Milou. Je hebt gelijk: een mens is niet rijk omdat hij veel geld of spullen heeft. Veel van jouw tips doe ik zelf ook al. Het is maar net waar je je geld aan uitgeeft, hè?

Plaats een reactie
Explorista 9 januari, 2014 - 09:16

Zeker! :)

Plaats een reactie
Linda 9 januari, 2014 - 10:18

Geweldige post inclusief free smiles!

Plaats een reactie
Explorista 9 januari, 2014 - 10:21

:-)

Plaats een reactie
Chantal 9 januari, 2014 - 12:04

Geweldige post, Milou!

Plaats een reactie
Femke 9 januari, 2014 - 12:48

Heel erg leuk geschreven, en je hebt helemaal gelijk! Ik fitness lekker thuis en ga echt niet meer betalen voor de sportschool haha.

liefs,
Femke

Plaats een reactie
Explorista 9 januari, 2014 - 12:57

Yay voor thuissporten!

Plaats een reactie
Dionne 9 januari, 2014 - 13:36

Leuk artikel!

Plaats een reactie
Saskia 9 januari, 2014 - 15:13

:) leuke blog met voor mij toch wel enkele handige tips.

Plaats een reactie
Liese 9 januari, 2014 - 22:58

Superleuk artikel! Vind het fijn om te lezen dat er ook iemand is die even goed kan genieten van super budget stuff. Reisjes plannen om ter goedkoopst is echt mijn sport haha ^^

Liefs, Liese

Plaats een reactie
Reismeisje 10 januari, 2014 - 10:16

Haha, leuke post ;-)!

Plaats een reactie
antonette 12 januari, 2014 - 21:51

Me aan een budget houden was niet echt mijn sterkste punt in 2013 maar voor 2014 heb ik mezelf een doel gesteld … zo min mogelijk uitgeven aan kleren. Ik schaam me soms gewoon hoeveel ik heb liggen. Denk dat ik van die besparing mijn USA roadtrip grotendeels moet kunnen bekostigen :-)

Plaats een reactie
Explorista 13 januari, 2014 - 09:19

Voordeel: je hebt nu zoveel dat je voorlopig niet meer hoeft te shoppen!

Plaats een reactie
Henk 13 januari, 2014 - 08:38

Leest ome Henk nou dat je een auto hebt? Dat kost aardig wat centjes…

Plaats een reactie
Explorista 13 januari, 2014 - 09:20

Ome Henk heeft zijn leesbril niet op denk ik.. Ik heb geen auto ;-)

Plaats een reactie
Marcella 16 januari, 2014 - 22:28

Zwemmen kan ik helaas toch lastig thuis doen, dus dat kost wel geld. Maar verder prima tips! Knap dat je mooie reizen maakt met je krappe budget! Hulde!

Plaats een reactie
Explorista 16 januari, 2014 - 22:37

Daar heb je helemaal gelijk in. Ik ga maar heel soms zwemmen, dus dat kost me niet zoveel dan :-) Als het je vaste sport is dan kost het inderdaad wel redelijk wat.

Plaats een reactie
Esma 19 februari, 2014 - 16:05

Hee, echte een leuke site heb je! Als ik mijn middelbare schooldiploma heb gehaald wil ik graag een jaartje in een ander land wonen. Met jouw tips zal het vast lukken om te sparen :)

Liefs Esma

Plaats een reactie
Explorista 19 februari, 2014 - 16:14

Dankjewel! Wat goed, zeker doen! Vind het jammer dat ik dat niet gedaan heb :-)

Plaats een reactie
Loes 19 februari, 2014 - 20:37

Heey Weet je misschien hoeveel de “shippingkosten’ zijn bij amazon? Want het is echt een super site voor boeken!

Plaats een reactie
Explorista 19 februari, 2014 - 20:40

Ha Loes! Ik weet niet exact wat de shipping costs zijn van nieuwe boeken. Als je op tweedehands klikt dan staat het er precies bij vermeld. Ik ga overigens altijd naar de Duitse versie omdat de verzendkosten daar (volgens mij) lager zijn dan de UK of US-versie! Succes! Laat me weten welke boeken je kiest (inspiratie is altijd welkom!) :-)

Plaats een reactie
Jessica 28 mei, 2015 - 15:51

Heel herkenbaar en goede tips! Als ik soms hoor wat vrienden uitgeven aan stappen, nieuwe kleding en vakanties denk ik: WHUT?! Hebben jullie ergens een geheime sjeik als oom ofzo? Maar met een zwerversinkomen kun je het ook prima volhouden en leuk maken. De slingers moet je inderdaad zelf ophangen. ;-) Dikke plus: als freelancer verdien je vaak misschien wat minder, maar je kunt wel reisjes inplannen op data dat het vet goedkoop is om weg te gaan (goedkoper dan de schoolvakanties in ieder geval ;p)

Plaats een reactie
mattie 17 december, 2015 - 03:34

Leuk artikel, maar ik proef toch een nare bijsmaak.
Ik zou niet met je op stap willen, ik denk dat ik alles voor je moet betalen…

Behalve het bietsen van “rijke vrienden”, wat volgens mij helemaal geen grapje is, vind ik het een leuk artikel.

Plaats een reactie
Explorista 19 december, 2015 - 16:34

Gelukkig hoef je niet met me op stap, en heb ik voldoende vrienden die dat wel willen ;).

Plaats een reactie
geraldine 3 augustus, 2017 - 09:06

Je kan gelukkig op zo veel verschillende manieren geld besparen. Goede tips, zeker de sportschool is heel herkenbaar, zelf ga ik wel naar de sportschool maar dit zou wel het eerste zijn waar ik op zou besparen!!

Plaats een reactie
Toor de Haas 26 april, 2018 - 09:37

Artikel naar mijn hart!
Ik wandel elke dag zeker 2x en behalve gezonde beweging kan ik lekker veel zuurstof inademen en genieten van de wisselende seizoenen. In het voorjaar (nu!) ‘onkruid’ plukken voor een soepje of door een stamppotje of groentelasagne. Tweedehands boeken koop ik vooral bij bol.com of bij boekwinkeltjes.nl
En ik ben lid van de bibliotheek want er komen zoveel boeken uit en er zijn boeken die ik gewoon graag een keer wil lezen, maar die ik niet hoef te hebben. Of ik ben meteen verliefd op een boek en dan schaf ik het alsnog aan.
Een kruiden (en een beetje groente en aardbeien) tuintje op het balkon (en op de vensterbank). Steeds plukken, het groeit vanzelf weer aan. Een aantal hoef je maar een keer te kopen of te zaaien en volgend jaar komt het vanzelf weer terug. Bijvoorbeeld selderij, maggikruid, pepermunt en citroenmelisse.
Met weinig geld heel veel genieten!!!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter