Zuid-Afrika kosten: Hoe doe je Zuid-Afrika goedkoop?

door Explorista

In Budget Bucketlist behandel ik iedere maand een locatie die bij veel mensen hoog op de bucketlist staat, maar waarvan gedacht wordt dat een nier verkopen de enige manier is om er te komen. Ik zoek uit hoeveel een locatie daadwerkelijk kost, en hoe je het op een manier kunt aanpakken dat je de reis van je dromen maakt, met al je organen in tact. Dit keer: goedkoop Zuid-Afrika!

Ik schrijf dit artikel op basis van research. Ik heb mijn Zuid-Afrikaanse vrienden om advies gevraagd, en veel artikelen gelezen van mensen die er geweest zijn en hun Zuid-Afrika kosten delen. In dit artikel dus een handig overzicht van wat je kunt verwachten als reisbudget voor Zuid-Afrika!

Zuid-Afrika staat al jaren bovenaan mijn wensenlijstje. Maar een bezoekje komt er niet zo snel van, want Meneer is er al eens een paar weken geweest, en ook mijn vader is er al een keer of drie geweest. En alleen gaan… dat vind ik toch jammer van de mooie ervaring. Kaapstad, Johannesburg, de wijnhuizen, safari’s… er zijn wel een miljoen dingen die ik er wil doen. Maar is wel Zuid-Afrika wel een beetje te betalen?

Voor dit artikel ga ik uit van een rondreis, langs de populaire plekken: Kaapstad, Johannesburg, Durban, Kruger Park, Mosselbaai, Stellenbosch, Addo Elephant Park. Daarnaast natuurlijk de Garden Route. Ik ben er zelf nooit geweest, dus ik zal ongetwijfeld dingen missen, maar je krijgt met dit artikel een ieder geval een idee van de kosten in Zuid-Afrika.

Goedkope vliegtickets naar Zuid-Afrika?

Vliegen naar Zuid-Afrika hoeft niet zo duur te zijn. Ik zie regelmatig deals naar Kaapstad of Johannesburg van €400 tot €800 op Skyscanner. Johannesburg is van de twee de iets voordeligere optie, met deals richting het lage eind van die twee, Kaapstad meer richting de bovenkant.

Let ook op in welk seizoen je wilt gaan. Aangezien Zuid-Afrika op het zuidelijke halfrond ligt, zijn de seizoenen natuurlijk anders dan in Nederland. Als het bij ons zomer is, is het daar winter en andersom. Over het algemeen kun je het beste reizen in de periode maart-april of september-oktober, aangezien dat (ook daar) natuurlijk de herfst en lenteperiodes zijn, waardoor je zowel superwarme als superkoude temperaturen ontwijkt.

Hoeveel kosten hotels in Zuid-Afrika?

Accommodatie in Zuid-Afrika is in principe zo duur als dat je het zelf wilt maken. Je kunt in goedkope guesthouses of budget hotels slapen, en dan ben je voor drie of vier tientjes al klaar. Maar voor een fijn en mooi hotelletje of een goede Airbnb kun je het beste zo’n €50-€70 per nacht rekenen.

De grootste uitgave zijn natuurlijk lodges in safariparken. Als je wilt kun je daar honderden euro’s uitgeven, maar je kunt ook al heel fijne lodges vinden voor nog geen €100 per nacht. Het is dus maar net hoe gek je het wilt maken.

Vind hier de fijnste betaalbare hotels in Kruger National Park.


Hoeveel kost eten in Zuid-Afrika?

Mijn Zuid-Afrikaanse vriendinnetje Kasha stelt dat je met €15-20 per dag al  heel ver komt. Dit gaat uit van een schatting waarbij je ontbijt inbegrepen is in je hotelovernachting, en je tussen de middag ergens een broodje haalt, en ’s avonds lekker uit eten gaat bij een prima (maar niet duur) restaurant. Goed nieuws: wijn is in Zuid-Afrika best wel voordelig, want je bevindt je (zeker in Kaapstad) midden in het wijnland!

Hoeveel kost transport in Zuid-Afrika?

Autohuur: Om iets te kunnen doen in Zuid-Afrika heb je al snel een auto nodig. Roadtrippen in het land is voor veel mensen dan ook een bucketlist puntje. Ik huur altijd  auto’s via SunnyCars, omdat je daar een all inclusive auto huurt en dus met gerust hart lekker van je roadtrip kunt genieten, zonder dat je moeilijk moet doen met onderhandelen over bijkomende kosten. Je huurt daar al een huurauto vanaf €19 per dag (inclusief alle verzekeringen). Voor Uber ben je trouwens niet meer dan €2-€3 per ritje kwijt.

Benzine: Je bent per 1000 kilometer ongeveer €75 euro kwijt aan benzine. Daarnaast betaal je nog een paar euro aan tolgeld, maar daar kon ik weinig eenduidige informatie over vinden.

Hoeveel kosten activiteiten in Zuid-Afrika?

Natuurlijk wil je ook toffe dingen doen. Niet gek in een land dat barst van natuurparken, een prachtige wijnroute, en een hippe stad als Kaapstad. Rondrijden door het land en genieten van de natuur is natuurlijk gratis, maar er zijn ook een aantal toffe betaalde excursies en activiteiten die je niet wil overslaan.

Hieronder een lijstje van populaire excursies met prijzen erbij:

Dagbudget: €60 (op basis van 2 personen)

Nou, dat valt me eigenlijk enorm mee. Wat me vooral verbaasde was de prijs van de accommodaties. Die had ik hoger ingeschat, maar voor €30 heb je soms al een gezellige lodge of gasthuis met ontbijt en zwembad (!). Nou, daar hoef je in Europa niet voor aan te komen, hoor. Ook benzine en autohuur vond ik erg meevallen. De schatting voor eten had ik iets lager verwacht.

Al deze informatie komt via mijn research op internet. Zelf ben ik nog niet in Zuid-Afrika geweest. Ik raad trouwens altijd aan om tien procent extra te rekenen als buffer, zodat je geen toffe ervaringen hoeft te missen, en tegenvallers kunt opvangen.

Ook handig voor tijdens je reis:

Wat vind jij van de kosten in Zuid-Afrika?

Bron foto’s: Danie van der Merwe/Flickr, Damien du Toit/Flickr, Vaiz Ha/Flickr, Christopher Griner/Flickr, Fancois Malan/Flickr.

Misschien vind je dit ook interessant

42 reacties

Linda | Meisje van de Wereld 11 mei, 2015 - 08:14

Leuk om te lezen. Laatst ben ik er zelf ook ingedoken, want wij gaan in november voor 3,5 week die kant op. Wij komen wel wat duurder uit, maar we kiezen wel voor een grotere (en dus duurdere) auto. Qua overnachtingen hebben we gekeken naar guesthouses en B&B’s. De prijzen vallen daar inderdaad van mee. Op sommige plaatsen hebben we dan wel weer voor de mooiere locaties gekozen en daar betaal je voor. Maar Zuid-Afrika hoeft inderdaad niet zo te duur te zijn als het altijd lijkt!

Plaats een reactie
Suzanne 11 mei, 2015 - 10:02

Leuke rubriek dit! Zuid-Afrika staat uiteraard ergens op mijn bucketlist, maar niet superhoog. Misschien omdat ik al eens naar Kenia ging? Al is Zuid-Afrika wel veelzijdiger natuurlijk… wie weet over een paar jaar!

Op mijn budget-rubriek verlanglijst: IJsland, Japan, Costa Rica :-))

xx

Plaats een reactie
Jessica 11 mei, 2015 - 10:11

Wow, dit had ik helemaal niet verwacht! Ik dacht juist dat de game drives en de auto suuuuuper duur zouden zijn, omdat alle toeristen daar juist wel voor betalen. Zuid-Afrika komt weer wat hoger op the wishlist te staan <3

Plaats een reactie
Explorista 11 mei, 2015 - 10:32

Super leuk om te horen :) Ik was ook erg verbaasd over de lage prijzen!

Plaats een reactie
Sandra 11 mei, 2015 - 11:11

Dat valt mij ook alles mee inderdaad! En hoe fijn is het om een eigen zwembad te hebben voor dat geld, woo! Dus, ik vind het een mooie reis voor na mijn Amerika-reis in september en oktober. Gewoon direct door ;-)!

Plaats een reactie
Explorista 11 mei, 2015 - 11:18

Hoppa, zo doe je dat ;)

Plaats een reactie
Eline 11 mei, 2015 - 11:58

Leuk artikel! We willen inderdaad allemaal zo low-budget mogelijk op vakantie en dan toch zo ver mogelijk :D

Plaats een reactie
Explorista 11 mei, 2015 - 12:37

Fijn hè? :)

Plaats een reactie
Nanda 11 mei, 2015 - 13:23

Ha! Wat je schrijft klopt zo ongeveer wel hoor! Er zijn zoveel mogelijkheden van budget tot superluxe, iedereen kan er iets vinden. Het Krugerpark is wel een verhaal apart, daar moet je echt weten waar je moet zijn. Ook de privé wildparken daar hebben gradaties in budget en luxe en niet en wel commercieel. (en ik weet waar je echt moet zijn, dus als je gaat…ik vertel je graag wat geheimpjes ;-) )

Plaats een reactie
Explorista 11 mei, 2015 - 13:32

Oehhh nou, dat aanbod sla ik zeker niet af. En als je er over schrijft: laat de link hier dan zeker even achter :)

Plaats een reactie
Nanda 18 mei, 2015 - 10:29

Echt doen hoor! Het is zo onduidelijk soms en zo krijg je de verhalen in de wereld dat de wildspotterij in Kenya en Tanzania niet zo spannend is en het Kruger alleen maar commercieel. ;-)
Als ik een nieuw artikel schrijf, zet ik hem er onder, haha, durf ik niet. Kom maar even langs klikken onder Zuid-Afrika ;-).

Plaats een reactie
Lien 7 september, 2016 - 16:13

Dag Nanda,

Wij plannen een roadtrip naar Zuid-Afrika volgend jaar in maart en we zijn momenteel aan het kijken voor een safari in het krugerpark
voor 2 nachten/3 dagen. Heb je tips bij welke organisatie of hoe dit aan te pakken?

bedankt!
Lien

Plaats een reactie
pieter 15 mei, 2017 - 23:34

Hey nanda

Wij gaan in september we zijn erg benieuwd naar je tips.
Andere zijn ook welkom

Groetjes

Plaats een reactie
Ruben 2 juli, 2017 - 15:45

Hey
KUN je mij wat tips /secrets geven aangezien wij in januari zouden gaan.

Grtjes

Plaats een reactie
Jeroen Van der keur 13 augustus, 2017 - 13:38

hoi wij willen een rond reis maken van johannesburg tot kaapstad met parken erbij ,welke reizen raad jij aan of heb je een uitstippeling ? vertrek data 2 okt 2017.

mvg jeroen

Plaats een reactie
Carmen 8 januari, 2018 - 13:24

Dag Nanda,

Ik zag je berichtje van 2015, lang geleden inmiddels. Ik wil met mijn vriend dit jaar naar ZA gaan en ik zou graag wat geheimpjes horen over ZA en tipssss zijn altijd welkom!

Je mag me ook altijd even mailen!

Plaats een reactie
Annebelle 11 mei, 2015 - 15:02

Handig om te weten!

Plaats een reactie
Leonie 11 mei, 2015 - 15:28

Goh, Milou ik ben normaal toch wel fan van je budget bucketlist artikelen maar bij deze had je eventjes wat beter rond moeten vragen, denk ik, haha! Je kunt Zuid-Afrika echt wel voor veel goedkoper doen. De kosten aan eten en drinken per dag was toen ik er destijds was eerder richting de €15,- per dag. Inclusief avondeten en lunch, inderdaad. Gewoon in Kaapstad. Ik was er twee weken met begeleiding vanuit school en betaalde daar destijds volgens mij echt minder. Weet natuurlijk niet hoe duur alle bezienswaardigheden zijn, maar het lijkt me dat je Zuid-Afrika voor minder kan leren kennen dan het bedrag dat je nu hebt berekend :) Al kun je natuurlijk ook beter hoger inschatten dan te laag, dus dat snap ik wel. Ook in Zuid-Afrika geldt dat je het heel budget kunt doen als je maar de juiste plekjes kent. De supermarkt is heel goedkoop vergeleken bij NL en de rand staat gunstig. Ik ben benieuwd of je er nu wat sneller heen zou gaan ;) En dan misschien eventjes een update schrijven? Haha!

Plaats een reactie
Explorista 11 mei, 2015 - 15:48

Dat is het risico als je schrijft over een plek waar je zelf niet geweest ben. Ik ga altijd van meerdere artikelen uit die ik lees, inclusief van mensen die er wonen… maar je zult altijd wisselende budgetten hebben. Ik zal jouw bevindingen erbij zetten. Blij om te horen dat je fan bent van de reeks. En het staat zeker op de wishlist!

Plaats een reactie
Leonie 11 mei, 2015 - 16:08

Dat is waar! Misschien kan Laura je helpen ‘m nog wat meer te perfectioneren? Die heeft daar bijna een jaar gewoond, dat is natuurlijk niets vergeleken bij mij twee weken ervaring, haha! Het lijkt me ook lastig te schrijven over plekken waar je nog niet geweest bent. Ik ben nu bezig met de begroting voor Australië en het is een ware ramp om een accurate inschatting te kunnen maken, pfoe.

Plaats een reactie
Explorista 11 mei, 2015 - 16:19

Bedankt voor het aanbod, lief, maar ik heb een Zuid-Afrikaanse vriendin (uit Kaapstad) die hem even langsloopt :) Succes: Australië is één van de volgende landen voor de rubriek, benieuwd of we rond hetzelfde uitkomen!

Plaats een reactie
daphne 11 mei, 2015 - 17:58

Handig dit, ik ga in december. Dacht veel geld kwijt te zijn maar valt dus wel mee meer van dit soort artikelen please!

Plaats een reactie
Explorista 11 mei, 2015 - 18:03

Super leuk, dankjewel! <3 Welk land wil je graag als volgende in deze rubriek zien?

Plaats een reactie
daphne 11 mei, 2015 - 20:07

hihi heb je even? moeten dus wel landen zijn waarbij ik denk dat is duur; op de lijst staan nog Japan, ABC eilanden, meer van de VS (maar daar had je al een roadtrip artikel van). Verder misschien een keer een artikel over een wereldreis of backpacken door Azie?

Plaats een reactie
Explorista 11 mei, 2015 - 20:29

Super bedankt voor je suggesties, heel behulpzaam :)

Plaats een reactie
Annemijn 11 mei, 2015 - 21:27

Hoi Milou! Super leuke rubriek! Zuid Afrika is inderdaad helemaal niet zo duur als je zou denken,. Zelf heb ik er drie maanden gewoond en kan ik echt aanraden om toch voor hostels te gaan in plaats van bed and breakfasts en geasthouses. Hostels zijn daar namelijk super goed en vaak kun je er al voor 7 euro per nacht inclusief ontbijt terecht. Veel hostels hebben gewoon tweepersoons kamers en een heel activiteitenprogramma, hierdoor kom je ook nog eens heel dichtbij de bevolking. Met name Backpackers (zit in alle populaire bestemmingen) is een super leuk keten! Ook kun je in ieder hostel het Coast to Coast boekje vinden; een klein geel boekje met honderden budget reistips. Hier heb ik destijds bijna al mijn inspiratie opgedaan, lekker goedkoop!

Geen kritiek hoor, gewoon een extra tip! Ik vind je blog echt helemaal super haha!

Plaats een reactie
Explorista 11 mei, 2015 - 21:37

Goede tip! Ik slaap zelf ook bijna altijd in hostels, maar voor deze rubriek vind ik altijd wel zo eerlijk om hotels oid te kiezen. De meeste mensen maken zo’n bucketlistr reis met zijn tweetjes en willen dan geen hostel. Maar ben het me je eens hoor, ik raad hostels ook altijd aan omdat je zo veel leuke mensen ontmoet :) thanks!!!

Plaats een reactie
Life of Roshelle 11 mei, 2015 - 23:25

Ik had het eigenlijk veel duurder verwacht! Vaak is de grootste post altijd het ticket en verder kun je het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk! :-)

Plaats een reactie
Jolisa 12 mei, 2015 - 11:39

Zuid-Afrika is zo’n prachtig land, en de bevolking is al net zo mooi! Wat ik mis in dit artikel is Swaziland en de Drakensbergen. Twee prachtige stukken natuur, die je echt niet kan missen. En inderdaad, zoals gezegd, hostels zijn heel goedkoop.
Hopelijk ga je binnenkort een keertje naar Zuid-Afrika, er is wel een gevaar. Je bent gelijk verliefd op dit land!

Plaats een reactie
Explorista 12 mei, 2015 - 12:13

Ha dat risico, daar ben ik inmiddels wel aan gewend. Ik heb een heel groot hart nu!

Plaats een reactie
Maaike 13 mei, 2015 - 00:58

Aaaah, wat tof! Dit komt precies op het goede moment. Ik ga begin december voor een paar maanden naar Zuid-Afrika en ik ben nu net alles aan het plannen en berekenen. Thanks!

Plaats een reactie
Explorista 13 mei, 2015 - 08:32

Ohh wat fijn dat het je uitkomt! Heel gaaf, veel plezier gewenst.

Plaats een reactie
Merlin 13 mei, 2015 - 10:56

Leuk artikel, ZA hoeft idd niet duur te zijn. Ik ben er nu twee keer geweest, maar totaal andere dingen gedaan zoals de grote steden vermijden, behalve Kaapstad en een paar dagen in het Kruger staan…daar moet je dan ook permit voor kopen en die was volgens mij best prijzig. Overigens je prijs voor een winetasting in Stellenbosch; Ik was bij een winefarm waar we voor 6 euro pp 7 wijnen mochten proeven, dus het kan erg positief uitvallen als je er ooit eens heen gaat. En zeker doen, want het is geweldig! Helemaal verliefd op het land. :D

Plaats een reactie
Explorista 13 mei, 2015 - 11:09

O, wat een fijne toevoeging. WIJNNNN.

Plaats een reactie
Larissa 14 mei, 2015 - 20:08

Ik ben 4 weken in Zuid-Afrika geweest, maar dat was voor vrijwilligerswerk en in de weekenden tripjes, dus dat is niet te vergelijken qua prijs (ik was veeeel meer kwijt!). Daarbij ben ik overvallen en is mijn spiegelreflex camera toen gestolen, dus dat bedrag komt er ook nog bij, haha. Desondanks was Zuid-Afrika prachtig!!

Plaats een reactie
Ineke 15 mei, 2015 - 18:20

Wij zijn in jan/febr 5 weken in Zuid Afrika geweest. De prijzen vielen ons inderdaad erg mee, vooral wat eten betreft.
Jij bent voor excursies/wildparken uitgegaan van een bedrag van € 75. Is dit een bedrag per dag of een totaal bedrag? Als dit het totaal bedrag is, dan lijkt me dat niet aannemelijk.
Wij betaalden o.a. deze bedragen: kabelbaan Tafelberg, ca 17 euro, Game Drive in Addo NP € 22 p.p., duur 2 uur. Wij kochten de zgn. Wildcard waarmee je een aantal Nationale Parken kunt bezoeken, de kosten hiervoor € 210 (voor 2 personen, 1 jaar geldig). De entreeprijzen van de Nationale Parken zijn soms behoorlijk aan de prijs, Krugerpark bijv. voor een dagkaart betaal je ca € 20 p.p.. Als je van plan bent om veel parken te bezoeken is zo’n Wildcard een goede optie.

Plaats een reactie
Peri Peri Reizen 21 november, 2016 - 18:48

Hoi Milou,

We hebben met behulp van jouw onderzoek voor dit artikel een vergelijkinkje gemaakt: de kosten van zelfstandig reizen vs een dagbudget voor 3 weken Zuid-Afrika met een georganiseerde reis. Het ontloopt elkaar niet veel :-) Zie de link in de bio!

Plaats een reactie
Chinook 13 december, 2016 - 14:20

HELA !
Ik ben momenteel samen met mijn vriend aan het rondtoeren in Zuid-Afrika.

Dit is wat wij uitgeven voor 2personen in 40dagen:
VERVOER
huur auto: 450euro
verzekering auto: 100 euro
naft auto: +- 52,5euro per week = +-300euro
extra kilometers auto: +-250euro
in totaal is dit 1100euro
de auto die we huren is een kleine volkswagen polo

SLAPEN
+- 15euro per nacht
dit is dan 600euro in totaal
wij hebben wel onze eigen tent mee en kamperen elke nacht.

ETEN + DRINKEN
+- 15euro per dag
dit is dan ook 600euro in totaal
wij koken wel ook elke dag zelf en houden het bij goedkoop bier en wijn en gaan nooit uiteten. Heel eerlijk is dit wel erg krap aangezien we in de dag veel water drinken en s’avonds ook wel een graag uitgaan.

ACTIVITEITEN EN EXTRA’S
21,25euro per dag
is 850 euro in totaal, hiermee betalen we de parken, leren surfen, en kopen soms iets nieuw iets, zoals ik die dringen een bikini nodig had.

in totaal is dit dus een budget van 3150euro
onze tickets hebben 580euro pp gekost maar dit zijn wel tickets
Madrid -> Kaapstad
Kaapstad -> Bangkok
aangezien we na deze trip doorreizen naar Azie.

Als je dan alles optelt kom je op een totaal van 4310euro
gedeeld door 2p = 2160euro per persoon

hopelijk zijn er mensen die hier wat aan hebben :)

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2016 - 14:35

Super handig!

Plaats een reactie
Vanessa 27 mei, 2017 - 07:45

Hoi hoi,

Leuke berekening maar klopt helaas echt niet. Wij gaan dit jaar en een simpele corolla bij het goedkoopste auto huur bedrijf is toch echt 600 euro. De vluchten met 1 kind, dus met 3 personen 2800 euro. Ik heb wat duurdere lodges maar ook normale kleine knusse lodges….en het totaal van deze lodges is toch echt om en nabij de 3000 euro waarvan sommige incl game drives. En vergeet natuurlijk het zakgeld niet. Dit is voor 24 dagen en ik heb echt niet gek gedaan ????

Plaats een reactie
Explorista 27 mei, 2017 - 20:54

Hi Vanessa,

Toen ik de research van het artikel deed heb ik wel degelijk de prijzen gevonden die ik toen vond, maar ik kan niet garanderen dat die prijzen in twee jaar natuurlijk niet gestegen zijn ;-). Wellicht heb je ook net pech gehad met het hoogseizoen of iets dergelijks. Ik hoop dat je het sowieso enorm naar je zin hebt gehad!

Plaats een reactie
Cherel 7 december, 2017 - 23:51

Hallo,

Samen met een vriendin wil ik ook graag naar Zuid-Afrika. ’t liefst geen vooraf georganiseerde reis maar liever wat meer vrijheid met een eigen huurauto.
Alle prijzen van samengestelde reizen liggen een heel stuk hoger dan wat ik hier lees.
Wij hebben niet al te veel te besteden en ik ben daarom ook heel benieuwd hoe ik dit het beste aan kan pakken.
Een klein beetje zekerheid vooraf (zoals autohuur, entree voor NP, accomodaties en een route) zou wel fijn zijn.
Zijn er mensen met ervaring over hetgeen wat ik hier beschrijf?
Bijv: ben je met een backpack opstap geweest? Zijn er momenten geweest dat je je onveilig voelde? zijn er dingen misgegaan? wat zijn absoluut aanraders qua parken? waar moet je extra op letten? waar en hoe heb je dit geboekt en wat heb je vooraf geboekt?

Alvast bedankt :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter