Budget bucketlist: Hoe doe je Zuid-Afrika goedkoop?

Budget Bucketlist

In Budget Bucketlist behandel ik iedere maand een locatie die bij veel mensen hoog op de bucketlist staat, maar waarvan gedacht wordt dat een nier verkopen de enige manier is om er te komen. Ik zoek uit hoeveel een locatie daadwerkelijk kost, en hoe je het op een manier kunt aanpakken dat je de reis van je dromen maakt, met al je organen in tact. Dit keer: goedkoop Zuid-Afrika! 

Zuid-Afrika staat al jaren bovenaan mijn wensenlijstje. Maar een bezoekje komt er niet zo snel van, want Meneer is er al eens een paar weken geweest, en ook mijn vader is er al een keer of drie geweest. En alleen gaan… dat vind ik toch jammer van de mooie ervaring. Kaapstad, Johannesburg, de wijnhuizen, safari’s… er zijn wel een miljoen dingen die ik er wil doen. Maar is wel Zuid-Afrika wel goedkoop?

De meeste mensen die afreizen naar Zuid-Afrika trekken daar toch wel drie weken voor uit, dus dat doe ik voor mijn berekening ook. Ik heb gekeken naar wat populaire plekken zijn, en kwam ruwweg op deze uit: Kaapstad, Johannesburg, Durban, Kruger Park, Mosselbaai, Stellenbosch, Addo Elephant Park. Daarnaast natuurlijk de Garden Route. Ik ben er zelf nooit geweest, dus ik zal ongetwijfeld dingen missen, maar het gaat om het idee.

186599041_18d15a7390_b

Goedkope vliegtickets naar Zuid-Afrika?

Vliegen naar Zuid-Afrika hoeft niet zo duur te zijn. Ik zie regelmatig deals naar Kaapstad of Johannesburg van €450 tot €600 via Ticketspy.nl of Paperflies.nl. Johannesburg is van de twee de iets voordeligere optie, met deals richting het lage eind van die twee, Kaapstad meer richting de bovenkant. De meeste mensen reizen van Kaapstad naar Johannesburg, maar laten wij het voor de berekening andersom doen. Je wilt immers geld besparen, dan moet je ook een concessie doen. We kiezen voor de gemiddelde ticketprijs van €500. Het liefst vlieg ik met KLM.

Hoeveel kosten hotels in Zuid-Afrika?

Drie weken in Zuid Afrika betekent 21 nachten accommodatie. Ik heb een doorsnee woensdagnacht in september gepakt, en de accomodatieprijzen van de zeven bovenstaande locaties gepakt. Ik koos daarvoor voor simpele lodges, guesthouses of budget hotels. Geen hostels. Vervolgens heb ik de gemiddelde prijs per nacht gepakt, die uitkwam op zo’n €42. €42 x 21 = €882. Laat ik er voor het gemak €1000 van maken, omdat je misschien een keer wat duurder wilt slapen, en je moet altijd berekend zijn op tegenvallers. Goedkoper kan echter ook, ik koos niet overal de goedkoopste optie, en hostels zijn nog een tikje goedkoper. Vind goedkope hotels hier!

361663588_b68a5864cd_b

Hoeveel kost eten in Zuid-Afrika?

Na een comment van Leonie heb ik even navraag gedaan bij mijn Zuid-Afrikaanse vriendinnetje Kasha: €15 per dag is een heel redelijke schatting, zegt zij. Ervan uitgaande dat ontbijt erbij inbegrepen zit, dat je doorsnee luncht in een café, en soms wat luxer, en soms fastfood eet als diner. Fooien zijn inbegrepen. Dit komt neer op €315 in totaal!

13635103733_0ca59adc54_k

Hoeveel kosten activiteiten in Zuid-Afrika?

Autohuur: Om iets te kunnen doen in Zuid-Afrika heb je al snel een auto nodig. Roadtrippen in het land is voor veel mensen dan ook een bucketlist puntje. De kosten van autohuur van een klasse A (simpele, maar prima) huurauto voor drie weken kwamen ongeveer neer op €300.

Benzine: Een ruwe schatting gaf mij aan dat 2.000km langs alle punten, gedurende drie weken, geen gekke schatting was. Met een benzineprijs van 0,77 cent per liter kom je uit op ongeveer €100. Daarnaast betaal je nog een paar euro aan tolgeld, maar daar kon ik weinig eenduidige informatie over vinden. Meer dan €10 zal het zeker niet zijn, dus laten we dat aanhouden.
Natuurlijk wil je ook toffe dingen doen. Natuurparken, tafelberg, you name it. Ik heb een lijstje van allerlei bekende bezienswaardigheden gepakt, en al die entreeprijzen bij elkaar opgeteld, met één dag per bezienswaardigheid/natuurpark. Dat kwam neer op zo`n €75. Dan wil je natuurlijk nog een safari doen. Oftewel: game drives met gids. In het Krugerpark kosten die ongeveer €10 per euro per persoon. Laten we uitgaan van 3x zo`n rit? Ik weet niet of dat normaal is. Daarnaast: als je dan toch in Stellenbosch bent, wil je natuurlijk een dagje wijn proeven. Excursies in Stellenbosch kosten hiervoor €40.

4022951039_c883c9a27f_b

Prijskaartje: €1665

 (op basis van 2 personen, anders: €2370)

Nou, dat valt me eigenlijk enorm mee. Wat me vooral verbaasde was de prijs van de accommodaties. Die had ik hoger ingeschat, maar voor €30 heb je vaak al een gezellige lodge of gasthuis met ontbijt en zwembad (!). Nou, daar hoef je in Europa niet voor aan te komen, hoor. Ook benzine en autohuur vond ik erg meevallen. De schatting voor eten had ik iets lager verwacht.

Al deze informatie komt via mijn research op internet. Zelf ben ik nog niet in Zuid-Afrika geweest. Ik raad trouwens altijd aan om tien procent extra te rekenen als buffer, zodat je geen toffe ervaringen hoeft te missen, en tegenvallers kunt opvangen.

Ook handig voor tijdens je reis:

Komt dit overeen met jullie ervaring?

Bron foto’s: Danie van der Merwe/Flickr, Damien du Toit/Flickr, Vaiz Ha/Flickr, Christopher Griner/Flickr, Fancois Malan/Flickr.

40 comments

 1. Linda | Meisje van de Wereld

  Leuk om te lezen. Laatst ben ik er zelf ook ingedoken, want wij gaan in november voor 3,5 week die kant op. Wij komen wel wat duurder uit, maar we kiezen wel voor een grotere (en dus duurdere) auto. Qua overnachtingen hebben we gekeken naar guesthouses en B&B’s. De prijzen vallen daar inderdaad van mee. Op sommige plaatsen hebben we dan wel weer voor de mooiere locaties gekozen en daar betaal je voor. Maar Zuid-Afrika hoeft inderdaad niet zo te duur te zijn als het altijd lijkt!

  Beantwoorden

 2. Suzanne

  Leuke rubriek dit! Zuid-Afrika staat uiteraard ergens op mijn bucketlist, maar niet superhoog. Misschien omdat ik al eens naar Kenia ging? Al is Zuid-Afrika wel veelzijdiger natuurlijk… wie weet over een paar jaar!

  Op mijn budget-rubriek verlanglijst: IJsland, Japan, Costa Rica :-))

  xx

  Beantwoorden

 3. Jessica

  Wow, dit had ik helemaal niet verwacht! Ik dacht juist dat de game drives en de auto suuuuuper duur zouden zijn, omdat alle toeristen daar juist wel voor betalen. Zuid-Afrika komt weer wat hoger op the wishlist te staan <3

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Super leuk om te horen :) Ik was ook erg verbaasd over de lage prijzen!

   Beantwoorden

 4. Sandra

  Dat valt mij ook alles mee inderdaad! En hoe fijn is het om een eigen zwembad te hebben voor dat geld, woo! Dus, ik vind het een mooie reis voor na mijn Amerika-reis in september en oktober. Gewoon direct door ;-)!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Hoppa, zo doe je dat ;)

   Beantwoorden

 5. Eline

  Leuk artikel! We willen inderdaad allemaal zo low-budget mogelijk op vakantie en dan toch zo ver mogelijk :D

  Beantwoorden

 6. Nanda

  Ha! Wat je schrijft klopt zo ongeveer wel hoor! Er zijn zoveel mogelijkheden van budget tot superluxe, iedereen kan er iets vinden. Het Krugerpark is wel een verhaal apart, daar moet je echt weten waar je moet zijn. Ook de privé wildparken daar hebben gradaties in budget en luxe en niet en wel commercieel. (en ik weet waar je echt moet zijn, dus als je gaat…ik vertel je graag wat geheimpjes ;-) )

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Oehhh nou, dat aanbod sla ik zeker niet af. En als je er over schrijft: laat de link hier dan zeker even achter :)

   Beantwoorden

   1. Nanda

    Echt doen hoor! Het is zo onduidelijk soms en zo krijg je de verhalen in de wereld dat de wildspotterij in Kenya en Tanzania niet zo spannend is en het Kruger alleen maar commercieel. ;-)
    Als ik een nieuw artikel schrijf, zet ik hem er onder, haha, durf ik niet. Kom maar even langs klikken onder Zuid-Afrika ;-).

    Beantwoorden

  2. Lien

   Dag Nanda,

   Wij plannen een roadtrip naar Zuid-Afrika volgend jaar in maart en we zijn momenteel aan het kijken voor een safari in het krugerpark
   voor 2 nachten/3 dagen. Heb je tips bij welke organisatie of hoe dit aan te pakken?

   bedankt!
   Lien

   Beantwoorden

  3. pieter

   Hey nanda

   Wij gaan in september we zijn erg benieuwd naar je tips.
   Andere zijn ook welkom

   Groetjes

   Beantwoorden

  4. Ruben

   Hey
   KUN je mij wat tips /secrets geven aangezien wij in januari zouden gaan.

   Grtjes

   Beantwoorden

  5. Jeroen Van der keur

   hoi wij willen een rond reis maken van johannesburg tot kaapstad met parken erbij ,welke reizen raad jij aan of heb je een uitstippeling ? vertrek data 2 okt 2017.

   mvg jeroen

   Beantwoorden

 7. Leonie

  Goh, Milou ik ben normaal toch wel fan van je budget bucketlist artikelen maar bij deze had je eventjes wat beter rond moeten vragen, denk ik, haha! Je kunt Zuid-Afrika echt wel voor veel goedkoper doen. De kosten aan eten en drinken per dag was toen ik er destijds was eerder richting de €15,- per dag. Inclusief avondeten en lunch, inderdaad. Gewoon in Kaapstad. Ik was er twee weken met begeleiding vanuit school en betaalde daar destijds volgens mij echt minder. Weet natuurlijk niet hoe duur alle bezienswaardigheden zijn, maar het lijkt me dat je Zuid-Afrika voor minder kan leren kennen dan het bedrag dat je nu hebt berekend :) Al kun je natuurlijk ook beter hoger inschatten dan te laag, dus dat snap ik wel. Ook in Zuid-Afrika geldt dat je het heel budget kunt doen als je maar de juiste plekjes kent. De supermarkt is heel goedkoop vergeleken bij NL en de rand staat gunstig. Ik ben benieuwd of je er nu wat sneller heen zou gaan ;) En dan misschien eventjes een update schrijven? Haha!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Dat is het risico als je schrijft over een plek waar je zelf niet geweest ben. Ik ga altijd van meerdere artikelen uit die ik lees, inclusief van mensen die er wonen… maar je zult altijd wisselende budgetten hebben. Ik zal jouw bevindingen erbij zetten. Blij om te horen dat je fan bent van de reeks. En het staat zeker op de wishlist!

   Beantwoorden

   1. Leonie

    Dat is waar! Misschien kan Laura je helpen ‘m nog wat meer te perfectioneren? Die heeft daar bijna een jaar gewoond, dat is natuurlijk niets vergeleken bij mij twee weken ervaring, haha! Het lijkt me ook lastig te schrijven over plekken waar je nog niet geweest bent. Ik ben nu bezig met de begroting voor Australië en het is een ware ramp om een accurate inschatting te kunnen maken, pfoe.

    Beantwoorden

    1. Explorista

     Bedankt voor het aanbod, lief, maar ik heb een Zuid-Afrikaanse vriendin (uit Kaapstad) die hem even langsloopt :) Succes: Australië is één van de volgende landen voor de rubriek, benieuwd of we rond hetzelfde uitkomen!

     Beantwoorden

 8. daphne

  Handig dit, ik ga in december. Dacht veel geld kwijt te zijn maar valt dus wel mee meer van dit soort artikelen please!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Super leuk, dankjewel! <3 Welk land wil je graag als volgende in deze rubriek zien?

   Beantwoorden

   1. daphne

    hihi heb je even? moeten dus wel landen zijn waarbij ik denk dat is duur; op de lijst staan nog Japan, ABC eilanden, meer van de VS (maar daar had je al een roadtrip artikel van). Verder misschien een keer een artikel over een wereldreis of backpacken door Azie?

    Beantwoorden

    1. Explorista

     Super bedankt voor je suggesties, heel behulpzaam :)

     Beantwoorden

 9. Annemijn

  Hoi Milou! Super leuke rubriek! Zuid Afrika is inderdaad helemaal niet zo duur als je zou denken,. Zelf heb ik er drie maanden gewoond en kan ik echt aanraden om toch voor hostels te gaan in plaats van bed and breakfasts en geasthouses. Hostels zijn daar namelijk super goed en vaak kun je er al voor 7 euro per nacht inclusief ontbijt terecht. Veel hostels hebben gewoon tweepersoons kamers en een heel activiteitenprogramma, hierdoor kom je ook nog eens heel dichtbij de bevolking. Met name Backpackers (zit in alle populaire bestemmingen) is een super leuk keten! Ook kun je in ieder hostel het Coast to Coast boekje vinden; een klein geel boekje met honderden budget reistips. Hier heb ik destijds bijna al mijn inspiratie opgedaan, lekker goedkoop!

  Geen kritiek hoor, gewoon een extra tip! Ik vind je blog echt helemaal super haha!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Goede tip! Ik slaap zelf ook bijna altijd in hostels, maar voor deze rubriek vind ik altijd wel zo eerlijk om hotels oid te kiezen. De meeste mensen maken zo’n bucketlistr reis met zijn tweetjes en willen dan geen hostel. Maar ben het me je eens hoor, ik raad hostels ook altijd aan omdat je zo veel leuke mensen ontmoet :) thanks!!!

   Beantwoorden

 10. Life of Roshelle

  Ik had het eigenlijk veel duurder verwacht! Vaak is de grootste post altijd het ticket en verder kun je het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk! :-)

  Beantwoorden

 11. Jolisa

  Zuid-Afrika is zo’n prachtig land, en de bevolking is al net zo mooi! Wat ik mis in dit artikel is Swaziland en de Drakensbergen. Twee prachtige stukken natuur, die je echt niet kan missen. En inderdaad, zoals gezegd, hostels zijn heel goedkoop.
  Hopelijk ga je binnenkort een keertje naar Zuid-Afrika, er is wel een gevaar. Je bent gelijk verliefd op dit land!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ha dat risico, daar ben ik inmiddels wel aan gewend. Ik heb een heel groot hart nu!

   Beantwoorden

 12. Maaike

  Aaaah, wat tof! Dit komt precies op het goede moment. Ik ga begin december voor een paar maanden naar Zuid-Afrika en ik ben nu net alles aan het plannen en berekenen. Thanks!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ohh wat fijn dat het je uitkomt! Heel gaaf, veel plezier gewenst.

   Beantwoorden

 13. Merlin

  Leuk artikel, ZA hoeft idd niet duur te zijn. Ik ben er nu twee keer geweest, maar totaal andere dingen gedaan zoals de grote steden vermijden, behalve Kaapstad en een paar dagen in het Kruger staan…daar moet je dan ook permit voor kopen en die was volgens mij best prijzig. Overigens je prijs voor een winetasting in Stellenbosch; Ik was bij een winefarm waar we voor 6 euro pp 7 wijnen mochten proeven, dus het kan erg positief uitvallen als je er ooit eens heen gaat. En zeker doen, want het is geweldig! Helemaal verliefd op het land. :D

  Beantwoorden

  1. Explorista

   O, wat een fijne toevoeging. WIJNNNN.

   Beantwoorden

 14. Larissa

  Ik ben 4 weken in Zuid-Afrika geweest, maar dat was voor vrijwilligerswerk en in de weekenden tripjes, dus dat is niet te vergelijken qua prijs (ik was veeeel meer kwijt!). Daarbij ben ik overvallen en is mijn spiegelreflex camera toen gestolen, dus dat bedrag komt er ook nog bij, haha. Desondanks was Zuid-Afrika prachtig!!

  Beantwoorden

 15. Ineke

  Wij zijn in jan/febr 5 weken in Zuid Afrika geweest. De prijzen vielen ons inderdaad erg mee, vooral wat eten betreft.
  Jij bent voor excursies/wildparken uitgegaan van een bedrag van € 75. Is dit een bedrag per dag of een totaal bedrag? Als dit het totaal bedrag is, dan lijkt me dat niet aannemelijk.
  Wij betaalden o.a. deze bedragen: kabelbaan Tafelberg, ca 17 euro, Game Drive in Addo NP € 22 p.p., duur 2 uur. Wij kochten de zgn. Wildcard waarmee je een aantal Nationale Parken kunt bezoeken, de kosten hiervoor € 210 (voor 2 personen, 1 jaar geldig). De entreeprijzen van de Nationale Parken zijn soms behoorlijk aan de prijs, Krugerpark bijv. voor een dagkaart betaal je ca € 20 p.p.. Als je van plan bent om veel parken te bezoeken is zo’n Wildcard een goede optie.

  Beantwoorden

 16. Peri Peri Reizen

  Hoi Milou,

  We hebben met behulp van jouw onderzoek voor dit artikel een vergelijkinkje gemaakt: de kosten van zelfstandig reizen vs een dagbudget voor 3 weken Zuid-Afrika met een georganiseerde reis. Het ontloopt elkaar niet veel :-) Zie de link in de bio!

  Beantwoorden

 17. Chinook

  HELA !
  Ik ben momenteel samen met mijn vriend aan het rondtoeren in Zuid-Afrika.

  Dit is wat wij uitgeven voor 2personen in 40dagen:
  VERVOER
  huur auto: 450euro
  verzekering auto: 100 euro
  naft auto: +- 52,5euro per week = +-300euro
  extra kilometers auto: +-250euro
  in totaal is dit 1100euro
  de auto die we huren is een kleine volkswagen polo

  SLAPEN
  +- 15euro per nacht
  dit is dan 600euro in totaal
  wij hebben wel onze eigen tent mee en kamperen elke nacht.

  ETEN + DRINKEN
  +- 15euro per dag
  dit is dan ook 600euro in totaal
  wij koken wel ook elke dag zelf en houden het bij goedkoop bier en wijn en gaan nooit uiteten. Heel eerlijk is dit wel erg krap aangezien we in de dag veel water drinken en s’avonds ook wel een graag uitgaan.

  ACTIVITEITEN EN EXTRA’S
  21,25euro per dag
  is 850 euro in totaal, hiermee betalen we de parken, leren surfen, en kopen soms iets nieuw iets, zoals ik die dringen een bikini nodig had.

  in totaal is dit dus een budget van 3150euro
  onze tickets hebben 580euro pp gekost maar dit zijn wel tickets
  Madrid -> Kaapstad
  Kaapstad -> Bangkok
  aangezien we na deze trip doorreizen naar Azie.

  Als je dan alles optelt kom je op een totaal van 4310euro
  gedeeld door 2p = 2160euro per persoon

  hopelijk zijn er mensen die hier wat aan hebben :)

  Beantwoorden

 18. Vanessa

  Hoi hoi,

  Leuke berekening maar klopt helaas echt niet. Wij gaan dit jaar en een simpele corolla bij het goedkoopste auto huur bedrijf is toch echt 600 euro. De vluchten met 1 kind, dus met 3 personen 2800 euro. Ik heb wat duurdere lodges maar ook normale kleine knusse lodges….en het totaal van deze lodges is toch echt om en nabij de 3000 euro waarvan sommige incl game drives. En vergeet natuurlijk het zakgeld niet. Dit is voor 24 dagen en ik heb echt niet gek gedaan 😊

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Hi Vanessa,

   Toen ik de research van het artikel deed heb ik wel degelijk de prijzen gevonden die ik toen vond, maar ik kan niet garanderen dat die prijzen in twee jaar natuurlijk niet gestegen zijn ;-). Wellicht heb je ook net pech gehad met het hoogseizoen of iets dergelijks. Ik hoop dat je het sowieso enorm naar je zin hebt gehad!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *