; Explorista boekclub: How Not to Travel the World - Lauren Juliff

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Explorista boekclub: How Not to Travel the World – Lauren Juliff

Hownottotraveltheworld2 - Explorista boekclub: How Not to Travel the World - Lauren Juliff

Het eerste deel van de Explorista boekclub zit er op! Geen idee hoeveel van jullie meelazen, maar zelfs al las niemand mee, dan heb ik het toch nog naar mijn zin gehad, haha. Het doel van de Explorista-boekenclub is om reismemoires te lezen, en zo lekker veel reisinspiratie op te doen. Het eerste deel van de boekenclub is een recensie van ‘How Not to Travel the World’ door Lauren Juliff, bekend als blogger door haar website Never Ending Footsteps. Lees verder om te zien wat ik van het boek vond!

How Not to Travel The World zijn de memoires van Lauren, een meisje dat een beschermd leventje leidt in Engeland. Ze heeft in haar hele leven nog nooit de bus de bus genomen, komt elke paar maanden bij de dokter vanwege gefantaseerde ziektes en weet ondanks alles één ding zeker: ze wil de wereld rondreizen. Als kind wilde ze al niets liever dan naar vreemde landen, en haar hele tienerjaren heeft ze geld apart gezet. Hoe ze wil reizen met haar angst voor alles, is niet duidelijk. Maar na een vreselijke break up besluit ze toch vliegtickets te kopen, en er voor te gaan. Ze start haar reis in de Balkan, om vervolgens naar China en Zuid-Oost Azië te reizen.

Hownottotraveltheworld2 - Explorista boekclub: How Not to Travel the World - Lauren Juliff

Ik vond het boek erg leuk. Ik was er volledig op ingesteld dat het een beetje zou tegenvallen, maar dat deed het voor mij niet. Ik had toch een beetje de opvatting dat het een boek vol rommelige blogposts zou worden, maar het was gewoon professioneel geschreven. Grappig hoe je zulke opvattingen kunt hebben over bloggers (waarschijnlijk omdat ik zelf nooit een fatsoenlijk boek zou kunnen schrijven!). Ik was ook bang dat het allemaal op zichzelf staande hoofdstukjes zouden zijn, zonder enige ontwikkeling, maar dat bleek ook een misvatting.

Het boek heeft een doorlopende verhaallijn, waarin de karakters zich ook echt ontwikkelen. Het is dus niet zo dat je zo maar een verhaal binnen valt, of dat alle ‘incidenten’ allemaal op zich staan zonder enige plaats in de context. Toch is het onderwerp reizen, en de verschillende landen die ze aandoet, daarmee wel geschikt om redelijk gemakkelijk een hoofdstukje te lezen, en het weer weg te leggen. Het boek kent eigenlijk maar twee karakters (Lauren en Dave), dus dat valt makkelijk bij te houden. Perfect dus voor in het openbaar vervoer.

Over de karakters gesproken: ik vond Lauren op sommige punten onuitstaanbaar (ze gaat voor haar hoofdpijn naar de tandarts!). Maar daarnaast vond ik het wel weer mooi om de ontwikkeling van het karakter te zien, en te zien hoe ze langzaamaan uit haar schulp kruipt en steeds meer dingen gaat doen. Afgezien van een paar domme acties heeft ze ook gewoon veel pech, en daardoor zat ik een aantal keer met verbazing te lezen. Leedvermaak, eigenlijk. Ik bedoel: hoeveel mensen gebeurt het dat ze zes uur lang naast een dode vrouw moeten zitten op een boot in de middle of nowhere?!

Ik vond het ook mooi hoe de relatie met haar vriend Dave zich ontwikkelde. Hoe je ze verliefd ziet worden, en heel erg hoopt dat het iets wordt. Je ziet ze ook worstelen met hun eigen levens, toekomst en het feit dat Dave soms bar weinig geduld heeft voor Laurens fobieën. Op sommige momenten was ik het volledig met hem eens, en andere momenten vond ik hem echt een botte hark. Ze zijn trouwens nog steeds samen, dus het werkt blijkbaar goed tussen ze. Des te mooier dat de relatie in alle eerlijkheid beschreven wordt, denk ik. Al met al vond ik Lauren, ondanks haar irritante acties, wel een mooi, open persoon die zich ondanks haar angsten toch overal probeert in te gooien. En ze heeft gelukkig lekker veel zelfspot en humor. Ik denk zeker dat je een leuke avond met haar kan doorbrengen in een bar.

Het is een luchtig boek om te lezen, maar wel goed geschreven en erg vermakelijk. Een perfect beach-read, zou ik zeggen, en zeker wel eentje die mijn reislust opwekt. Al met al: zeker een aanrader!

DECEMBER BOEK:

On The Road Jack Kerouac - Explorista boekclub: How Not to Travel the World - Lauren Juliff

Jack Kerouac – On the Road

Deze Amerikaanse klassieker staat al eeuwen op mijn to read-lijst, maar ik was er een beetje door geïntimideerd…. want wat nou als ik hem niet geweldig vind? Het is praktisch een bijbel in de reisboeken-wereld. Maar toen kwam ik hem ineens tegen in de boekenkast, en bleek Meneer hem al eeuwen geleden van zijn vader geleend te hebben. Dus nu heb ik geen excuus meer…

On the Road zijn de memoires van Jack, die in de jaren vijftig met vriend Dean Moriarty door de underground van de Verenigde Staten reist. Een reis vol sex, drugs en Rock ’n Roll, en levendige beschrijvingen van de Verenigde Staten in de jaren vijftig. Het boek schijnt een hele generatie Amerikaanse tieners geïnspireerd te hebben. Must read!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties

 1. Anna

  Ha, lijkt me wel een leuk boek! Altijd zo fijn als je verwacht dat een boek gaat tegenvallen, maar het niet zo blijkt te zijn :). Aah, dit herinnert me er weer eens aan dat ik ook echt weer vaker moet gaan lezen. Goed idee, zo’n boekenclub!

  | Reageer op deze reactie
 2. Ik heb met je meegelezen, soortvan, ik heb het boek nog niet uit. Ik heb de laatste tijd een beetje weinig geduld om te lezen. Slecht boekenclublid ;-)

  | Reageer op deze reactie
 3. Lijkt me best een leuk book zoals je het beschrijft. Ik heb niet met je meegelezen, maar je hebt me nieuwsgierig gemaakt. Doe je goed dus!

  | Reageer op deze reactie
  1. Hi! Ik had hem zelf van Bol.com maar daar is hij ineens niet meer beschikbaar! Hij is nog wel te koop op Bookdepository.com :) Gebruik ik ook vaak.

   | Reageer op deze reactie
© 2013-2023 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring