;

De ultieme gids voor het boeken van goedkope vliegtickets: 11 tips!

door Explorista

Tips over goedkope vliegtickets zijn er nooit genoeg, me dunkt. Daarom vond ik het wel weer eens tijd een artikel te schrijven over hoe je goedkope vliegtickets scoort. Groter, uitgebreider en gedetailleerder dan ooit: de ultieme gids voor het boeken van goedkope vliegtickets!

1. Research: kennis is koning

Een goedkoop vliegticket boeken begint natuurlijk met research: uitvinden wat een normale ticketprijs is voor een bestemming. Anders weet je nog niet of je een goede deal hebt of niet. Daarnaast is het handig om uit te zoeken of er vaak aanbiedingen zijn op een bestemming, wat de aanbiedingsprijs is, en wanneer deze aanbiedingen vaak plaatsvinden. Ik ben inmiddels een wandelende encyclopedie op het gebied van ticketprijzen.

Roep een bestemming en ik kan je meteen vertellen of er vaak aanbiedingen op zijn: New York? Ja, betaal niet meer dan €400. Tokyo? Ja, voor €450 heb je daar een goede deal. Kaapstad? Regelmatig betaal je daarvoor maar €500. Daarentegen hebben bestemmingen als Dar Es Salaam, Ulaanbataar of Groenland zelden aanbiedingen. Over het algemeen geldt: hoe populairder de bestemming, hoe meer aanbiedingen. Er zijn namelijk veel maatschappijen die daar op vliegen, die allemaal de strijd met elkaar aangaan om jou als klant te krijgen. Score!

De beste manier om uit te vinden wat een goede prijs is voor je vliegticket? Kijk dan eens op Vliegennaar.nl. Zij verzamelen alle ticketprijzen van nationale airlines en online travel agents, zodat je precies een overzicht hebt van wat je kwijt zult zijn op een bestemming bij verschillende aanbieders.

2. Wanneer vlieg je?

In mijn ervaring zijn vliegtickets meestal drie tot zes maanden voor vertrek het goedkoopst. En doordeweeks vliegen is vrijwel altijd goedkoper dan in het weekend. Überhaupt kun je het beste flexibel zijn in je vluchtdata. Die ene vlucht kan zomaar honderd euro goedkoper zijn als je twee dagen later vertrekt. Als je vaste vluchtdata hebt, vooral in de zomervakantie, dan betaal je hoogstwaarschijnlijk de hoofdprijs. Blijf dus goed rondkijken welke datum goedkoop is, en pas je schema daar op aan.

 3. Aanbiedingensites

Om vervolgens op de hoogte te blijven van dit soort aanbiedingen is het verstandig websites te volgen met ticketdeals. Denk hierbij aan Ticketspy.nl, Weflycheap.nl of Vakantiepiraten.nl. Zij plaatsen dagelijks alle aanbiedingen die ze kunnen vinden op hun website. Volg ze op Facebook en je blijft direct op de hoogte. Waarschuwing: verslavingsalert.

4. Nieuwsbrieven

Een ander goed idee is om je in te schrijven op de nieuwsbrieven van je favoriete ticketaanbieders, zoals bijvoorbeeld Paperflies of natuurlijk Tix.nl! Zij mailen je regelmatig met hun beste aanbiedingen. Zit er eentje tussen die je aanspreekt? Meteen boeken!

 5. KLM Werelddeal weken

Zijn het de goedkoopste tickets die er zijn? Nee, vaak zijn hun tickets in de Werelddeal Weken naar populaire bestemmingen nog steeds duurder dan sommige aanbiedingen van andere maatschappijen die ik voorbij zie komen. Maar als voordeel heeft KLM wel dat zij tijdens de Werelddeal weken ook aanbiedingen heeft op minder bekende en populaire bestemmingen, dus het is zeker de moeite waard een oogje te houden op de prijzen. De werelddeal weken vallen altijd in januari en september.

6. Skyscanner Overal-functie & Tix prijs-alerts

Een aantal boekingswebsites hebben een aantal heel handige functies voor het boeken van goedkope vliegtickets. Een van mijn lievelingsfuncties is de Skyscanner overal-functie waarover ik al eerder schreef. Hierbij vul je je vertrekvliegveld en je vertrekdatum in, als bestemming “overal”, en dan laat hij vervolgens zien waar je goedkoop heen kunt vliegen op die data.  Ook Tix.nl heeft zoiets handigs: zo kun je op Tix.nl/zon de maand ingeven waarvoor je een reis zoekt, de temperatuur die je wilt (HANDIG), de hoeveelheid nachten, vliegduur, vertrekplaatsen, activiteiten en prijs, en hoppa: daar rolt zo een optie uit. Wat dacht je van Alicante voor €30 retour in november? Pak die zonnebril maar in.

Death-to-the-Stock-Photo-Tech-Wired-0010-825x510

7. Flexibiliteit is het geheim

De ultieme tip voor goedkoop reizen in het algemeen? Flexibiliteit. Hoe flexibeler je bent in wanneer en waarheen je wilt reizen, hoe meer je kunt inspringen op goede deals. Als het jou niet uitmaakt dat je om zeven uur ’s ochtends vliegt in plaats van drie uur ’s middags dan kan je dat zomaar tientallen euro’s schelen. En hetzelfde met bestemmingen: misschien is Turkije wel heel duur, maar is Spanje een stuk goedkoper: en als je toch alleen maar voor de zon gaat…

8. Vergelijkingssites

Wel of geen vergelijkingssites? Ik stem altijd voor wel. Zelfs als je liever rechtstreeks boekt bij de vliegmaatschappijen (dat doe ik graag), dan kun je nog voordeel halen uit het gebruik van vergelijkingssites. Mijn favoriet is en blijft Skyscanner, die je een makkelijk overzicht geeft van alle opties. Als ik vervolgens de goedkoopste deal heb gevonden, boek ik direct bij de airline zodat ik zeker weet dat mijn boeking goed aankomt.

9. Hoe ziet je vlucht eruit?

Een rechtstreekse vlucht kan zomaar de goedkoopste zijn, maar in mijn ervaring is dat in de meeste gevallen bij lange vluchten niet zo. Als twee losse vluchten door partners worden uitgevoerd, ben je ondanks een paar uur extra vliegen, misschien wel driehonderd euro goedkoper uit. Zoals met heel veel dingen is dit een tijd/geld balans.

Kom je met een overstap midden in de nacht aan op een saai vliegveld? Dan is een rechtstreekse vlucht misschien beter. Maar als die twee uur overstap je niet uitmaken, dan ben je vaak zo maar voordeliger uit. Let wel op dat als je twee losse vliegtickets boekt, dat je dan niet gedekt bent in het geval dat je je overstap mist. Ik boek om die reden altijd het liefst een vlucht met overstap bij dezelfde maatschappij (op dezelfde boeking!).

Ook vanuit het buitenland vertrekken kan wel eens goedkoper zijn. Amsterdam is een duur vliegveld, en dat geldt voor de meeste vliegvelden in hoofdsteden. Sommige vliegvelden in het buitenland zijn goedkoper. Denk ook eens aan deze verder gelegen vliegvelden als je langere vluchten (buiten Europa) maakt. Als je op een lange vlucht opstapt op Düsseldorf of Antwerpen, scheelt dat je soms rustig een paar honderd euro. Dus kijk de volgende keer dat je een vlucht zoekt ook even bij buitenlandse vliegvelden. Vaak ben je er snel en goedkoop met de auto of trein.

10. Vlieg alleen met handbagage

Een inkoppertje maar wel een goede om te onthouden: zodra je alleen met handbagage vliegt scheelt je dat al snel een paar tientjes per vlucht, zeker bij budgetmaatschappijen. Ik reis in 99% van de gevallen met handbagage, en als ik wel een koffer incheck, dan deel ik die vaak met een reispartner. Voor alle reizen van een week of korter reis ik alleen met handbagage. Benieuwd hoe ik dat doe? Check deze video.

11. Bekijk alternatieve luchthavens

De meeste grote steden hebben meerdere vliegvelden: een stadsvliegveld en een regionaal vliegveld dat ongeveer een half uur tot uurtje reizen is. Denk bijvoorbeeld aan Schiphol, en Eindhoven Airport. Of aan Venetië Marco Polo en Venetië Treviso. Of aan de zes vliegvelden rondom Londen. Ik ben inmiddels op drie daarvan geweest, en ik kan je vertellen dat het écht stukken goedkoper kan zijn om op een B-vliegveld te vliegen, omdat de belastingen en landingsrechten er een stuk lager liggen dan op de stadsvliegvelden. Maar: vergeet niet dat je ook nog kosten moet maken om van en naar het vliegveld te komen, en die kunnen in dat geval veel hoger liggen. Tel die er dus zeker bij op voordat je denkt een goede deal te boeken!

Happy booking!

Wat is jouw beste tip voor het boeken van goedkope vliegtickets?

Deze post is gesponsord.

Bron foto’s: Death to the Stock Photo

Misschien vind je dit ook interessant

12 reacties

Lauriette 16 november, 2015 - 07:39

Ik heb inderdaad ook wel eens gehoord dat er zo een paar tientjes vanaf kunnen gaan als je een incognito browser gebruikt! Goede tips, gaan vast een keer van pas komen! :)

Plaats een reactie
Shirley 16 november, 2015 - 08:39

Handig dat je alle tips op een rijtje hebt gezet. Bij Booking.com heb ik wel eens een hotel goedkoper kunnen boeken dankzij de incognitofunctie en boeken vanuit een ander land kan ook verschil in prijs maken. Voor vliegtickets heb ik er ook nog geen bewijs van gevonden.

Plaats een reactie
Kim 16 november, 2015 - 10:21

Wat een handig overzicht op deze manier! Om er gelijk een toe te voegen; de incognitofunctie werkt echt!!! Begin dit jaar was ik bezig met ticket boeken naar New York, waar ik na een derde keer klikken op hetzelfde vliegticket opeens 200 euro meer kon betalen. Ik heb toen alle cookies verwijderd, en verrek, daar stond mijn normale ticketprijs weer. Voor je gaat boeken dus even alle cookies verwijderen!

Plaats een reactie
Fleur Sophia 16 november, 2015 - 16:43

Ik ben, al zeg ik het zelf, best een beetje een expert in het vinden van de goedkope vluchten en ik gebruik bovenstaande tips dan ook altijd met liefde!

Plaats een reactie
Explorista 16 november, 2015 - 18:10

Fijn om de goedkeuring te krijgen van een mede-expert! ;-)

Plaats een reactie
Matthijs 16 november, 2015 - 19:15

Zeker waar en goede tips! Zelf ben ik ook nog een groot fan van Google flights waar je met een goede kijk in de kalender en je eigen flexibiliteit erg ver komt. Het is natuurlijk niet gezegd dat dit de goedkoopste tickets (beschikbaar) zijn en daarom is het vergelijken zo belangrijk (Incognito). Ook heb ik wel eens gehoord dat het een verschil kan uitmaken of je via Android of iPhone tickets zoekt (zelf nooit vergeleken).

Plaats een reactie
Anna 16 november, 2015 - 23:18

Aaah, LOVE it! Dit is zo handig :). Ideaal als arme student met weinig geld. Ik ga dit artikel delen in Blog love Tuesday, komt morgenochtend online. Yay!

Plaats een reactie
Explorista 16 november, 2015 - 23:21

Super leuk dankjewel!!

Plaats een reactie
Wendy 18 november, 2015 - 21:16

Wow, er gaat een wereld voor me open! Ik had weleens van Skyscanner gehoord, maar dacht dat dat een ‘gewone’ boekingssite was. Niet dus! Deze tips kan ik goed gebruiken voor het vliegticket naar Nieuw-Zeeland dat ik volgend jaar wil scoren… Behalve het reizen met alleen handbagage misschien! ;-)

Plaats een reactie
Explorista 19 november, 2015 - 09:42

Ha dat wordt inderdaad wel pittig met handbagage ;-)

Plaats een reactie
hbloem 21 november, 2015 - 21:29

maakt ook verschil of je skyscanner.nl of skyscanner.net gebruikt.

Plaats een reactie
Schreut 29 augustus, 2016 - 22:53

Wat een absoluut verschil maakt is in welk land jouw internet-adres wordt uitgegeven. Ik heb voor mezelf bewezen dat dezelfde hotels, auto’s en tickets in dezelfde periode en geboekt op hetzelfde moment zo’n 8 tot 10% goedkoper zijn met een sessie via een Engelse proxy-server dan via de proxy-server van een reguliere Nederlandse provider. Twee PCs naast elkaar met alleen een andere proxy ingesteld die beiden dezelfde reis/hotel/auto opvragen zullen bij vrijwel alle (internationale) aanbieders een verschil geven. Vooral Expedia, Hotels.com en Booking.com maar ook Trivago.com laten dat heel goed zien.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.