Kasteel Bran bezoeken: op ontdekkingstocht in Dracula’s kasteel

door Explorista

Het is misschien wel het bekendste kasteel ter wereld, Castelul Bran, oftewel: het kasteel van Bran. Volgens mythe en verhalen zou dit kasteel de plek zijn geweest waar Graaf Dracula woonde. Het hoofdpersonage van de roman van schrijver Bram Stoker bestond natuurlijk niet echt, maar toch wordt dit kasteel aangewezen als het duistere kasteel in de heuvels van Transsylvanië waar Dracula woonde. Ik ben niet vies van een sprookje hier en daar, en ik was al jaren gefascineerd door het mythische Transsylvanië, dus toen we naar Roemenië gingen stond een bezoek aan Bran Castle in Transsylvanië echt bovenaan mijn lijstje. Ik deel mijn ervaring, en of ik het een bezoek waard vond. 

Kasteel Bran vanuit Boekarest

Het kasteel van Bran ligt dichtbij de plaats Brasov. Wij kozen Brasov als overnachtingsplek, en deden vanuit daar excursies naar zowel Peles castle als Bran Castle. We huurden een auto in Boekarest (ik raad altijd SunnyCars aan als autoverhuurder – daar boekten wij ook), en reden toen in drie uurtjes naar Brasov. Vanuit Brasov is het nog ongeveer 45 minuten rijden naar Bran. Ik kon online geen manieren vinden om vanuit Boekarest met het openbaar vervoer bij het kasteel van Bran te komen.

De makkelijkste optie vanuit Boekarest is een excursie boeken. Zo’n beetje alle excursies combineren een bezoek aan Peleş en Bran Castle, dus dat is handig. Makkelijk te doen in één dag, en je hebt zelfs nog even de kans om Brasov te bezoeken (echt een superleuke stad). Entreekaartjes, vervoer en Engels-sprekende gidsen zijn inbegrepen.

Check hier prijzen voor een excursie naar Peles en Bran Castle.

Bezoekersinformatie Bran Kasteel

Adres: Strada General Traian Moșoiu 24, Bran 507025, Roemenië

Openingstijden: Tussen 1 april en 30 september: Maandag 12:00 – 18:00, Dinsdag t/m Zondag 9:00 – 18:oo. Tussen 1 oktober en 31 maart: Maandag: 12:00 – 16:00, Dinsdag t/m Zondag: 09:00 – 16:00.

Tickets: Volwassenen 40 lei, Senioren 30 lei, Studenten 25 lei. Audioguide kost 10 lei.

Bran_Castle_6

Kasteel van Graaf Dracula

Het kasteel van Bran staat natuurlijk het meest bekend als het kasteel waar de fictionele Graaf Dracula gewoond zou hebben, en waar de roman Dracula zich zou afspelen. Er is echter helemaal geen aanleiding om te geloven dat dit kasteel echt de inspiratie is geweest voor het kasteel uit het boek. Het kasteel lijkt niet echt op de omschrijving uit het boek, niemand weet of Bram Stoker ooit van dit kasteel gehoord had (hij is überhaupt nooit in Roemenië geweest), en het kasteel heeft slechts een heel summiere connectie tot Vlad III, oftewel: Vlad Dracula, de persoon op wie het personage Graaf Dracula gebaseerd is.

Vlad is er wel geweest, hij zat er twee maanden opgesloten als gevangene, maar hij heeft het kasteel nooit in bezit gehad. De enige reden dat men gelooft dat dit kasteel tóch de inspiratiebron kan zijn geweest, is het feit dat Bram Stoker het verhaal van Dracula baseerde op de mythes van Transsylvanië en dit kasteel in het hart van Transsylvanië ligt.

Bran_Castle_7

Geschiedenis van Kasteel van Bran

De echte geschiedenis van het kasteel is dus een stuk minder indrukwekkend dan de mythe. Op dezelfde plek als het huidige kasteel werd in 1212 een houten fortificatie gebouwd door Teutoonse ridders. De plek lag namelijk aan een belangrijke handelsroute met het Oosten. Nadat het houten kasteel door de Mongolen verwoest werd, werd het huidige kasteel tussen 1377 en 1438 gebouwd. Jarenlang deed het dienst als militair fort, alvorens het in 1920 aan het Roemeense koninklijke huis geschonken werd. Koning Ferdinand I liet het kasteel flink renoveren, en ging er wonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het kasteel dienst als noodziekenhuis. Na de oorlog werd het decennialang eigendom van de communistische overheid, totdat het kasteel in 2006 weer door de (inmiddels niet langer communistische) overheid teruggeschonken werd aan de koninklijke familie, die er een museum van maakte.

Bran_Castle_3

Mijn ervaring in Bran Castle

Ik had dus echt grote verwachtingen van Bran Castle. Hallo, hét kasteel van Dracula. Ik heb het boek ooit zelf gelezen, en hoewel ik niet heel erg van horror ben, hou ik best van een griezelige mythe en sprookjes. Ik was dus echt excited, en het stond bovenaan mijn wensenlijstje om te bezoeken in Roemenië.

Het eerste dat me opviel is dat het kasteel veel lager lag dan verwacht. Ik had echt verwacht, dat het net als Neuschwanstein veel hoger zou liggen, met dramatische uitzichten enzo. Dat was niet zo, het lag hooguit op een klein heuveltje. Hmmm.

Eigenlijk was mijn hele bezoek aan het kasteel van Bran een grote teleurstelling. Misschien dat ik een audioguide had moeten nemen, maar jeetje: wat was dit kasteel saai. Je hebt de grootste mythe van Oost-Europa te pakken en je maakt er zoiets saais van? Wat een verspilling van potentie, echt waar. Het kasteel hangt vol met superlange informatieborden. En op zich vind ik dat niet erg, ik hou best van lezen, maar als het eigenlijk gewoon een supergrote droge lap met tekst met feitjes en jaartallen is, dan doe je echt iets verkeerd.

Ik zou toch mogen hopen dat het kasteel ooit in de toekomst gewoon écht inspeelt op de Dracula-mythe, want laten we eerlijk zijn: daarvoor komen de bezoekers. Niet omdat het een of ander nietszeggend Roemeens militair fort was, in de middeleeuwen. Natuurlijk is de connectie niet heel groot, maar het is nog altijd een stuk interessanter dan de daadwerkelijke geschiedenis, en om de Dracula-connectie af te doen met één kamer met informatieborden is wel erg schraal.

Zou ik Bran castle aanraden? Nou, nee. Eigenlijk helemaal niet. Ik vond het dus echt een van de grootste tegenvallers op mijn reizen ooit, en als je moest kiezen zou ik je 100% aanraden om naar Peles kasteel te gaan. Die is veel mooier, veel interessanter en echt veel leuker.

Bran_Castle_12

Brasov bezoeken

Ik zou je wel aanraden om lekker Brasov te bezoeken. Dat vond ik echt een heel leuk stadje, en ik zou je zeker aanraden om hier een hotel te bezoeken.

Ben jij wel eens naar het Kasteel van Bran geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter