Montmartre tips: mijn gids voor de meest romantische wijk van Parijs

door Explorista

Als je op stedentrip naar Parijs gaat, mag je een bezoekje aan Montmartre natuurlijk niet overslaan. Het is mijn favoriete wijk in Parijs. Ik ben er al meerdere keren geweest, maar tijdens mijn laatste tripje besloot ik een Airbnb in de wijk te boeken (ik verbleef in deze!), en lekker op mijn gemakje een paar dagen in die omgeving door te brengen. Daardoor heb ik nu een ultieme reisgids voor Montmartre voor je, inclusief informatie, tips voor lekkere restaurants en toffe bezienswaardigheden. Kijk mee!

Montmartre feiten & informatie:

Montmartre is zowel een 130 meter hoge heuvel als een wijk in Parijs. Het ligt in het 18e Arrondissement, in het noorden van de stad. Het is overigens niet het hoogste punt in de stad, dat ligt in het 20e arrondissement. Maar toch heb je vanaf hier wel een goed uitzicht over de stad.

De wijk is vooral beroemd vanwege het feit dat er vroeger veel kunstenaars gewoond hebben, zoals Vincent van Gogh, Picasso en Monet. Ook is het beroemd vanwege de Sacré-Cœur, de meest bezochte kerk van de stad (nu Notre-Dame gesloten is). Montmartre zit vol kronkelige straatjes, leuke terrasjes en mooie doorkijkjes.

Hoe kom je in Montmartre:

Montmartre ligt vrij ver uit het centrum van Parijs, dus de kans is groot dat je het openbaar vervoer zult pakken om er te komen. Hieronder zie je alle opties.

 • Metro: De dichtstbijzijnde metrohaltes in Montmartre zijn Blanche of Anvers metrostations op lijn 2, of Abbesses metrostation op lijn 12. De laatste twee haltes zijn het beste als je Sacré-Coeur wilt bezoeken. Blanche ligt dichterbij Moulin Rouge. Ook leuk: de metrohaltes-ingangen zijn in prachtige art nouveau-stijl gedecoreerd.

Montmartre geschiedenis

De heuvel Montmartre is al minimaal sinds de Gallo-Romeinse tijd bewoond. Zo zijn er onder andere munten uit de 3e eeuw en resten van een Romeins badhuis uit de 2e eeuw gevonden bij archeologische opgravingen.

Religie heeft altijd een grote rol gespeeld in Montmartre. Zo gaat het verhaal dat in 250 de eerste bisschop van Parijs, Saint Denis, op de heuvel onthoofd zou zijn door de Romeinen vanwege het verkondigen van zijn geloof. De heilige zou vervolgens zijn hoofd hebben opgepakt, en ermee aan de wandel zijn gegaan, totdat hij even verderop de heuvel overleed.

In 475 werd op deze plek de kapel van Saint-Denis gebouwd om hem te herdenken. Saint Denis is nog altijd de beschermheilige van Frankrijk en Parijs.

De naam “Montmartre” zou ook voortkomen uit deze geschiedenis. De naam “Mont des Martyrs” betekent namelijk “de berg van de martelaars”.

In de 15e eeuw was er inmiddels een dorpje ontstaan op de flanken van de heuvel. Het dorpje bestond naast huizen ook uit molens, een wijngaard en boomgaarden.

In 1790, tijdens de Franse revolutie, werd Montmartre een zelfstandige commune, die zijn geld verdiende aan de productie van wijn en gipsmijnen. Pas in 1860 werd Montmartre onderdeel van Parijs, toen het opgeslokt raakte door de groeiende stad.

LEES OOK: De top 10 bezienswaardigheden in Parijs voor je ultieme stedentrip

Montmartre scams om voor uit te kijken

Wat me altijd weer opvalt is dat je rondom Montmartre vrij veel scams vindt. Ik dacht dat het wel een goed idee zou zijn om de meest veelvoorkomende oplichterstrucjes op een rijtje te zetten, zodat je daarop kunt letten.

 • De armbandjes-truc: Als er een vriendelijke man op je afkomt en vraagt om je arm uit te steken, doe dit dan niet. Als je dat wel doet, bind hij er een armbandje omheen en wil daar vervolgens voor betaald worden. Deze vind je veel rondom Sacré-Coeur
 • De petitie-truc: Als er meiden op je afkomen met een klembord en de vraag iets te ondertekenen, doe dat dan niet. Ze vragen daarna om een donatie. Dit gebeurt veel rondom de Eiffeltoren, maar ik heb het ook wel eens bij de Sacré-Coeur gezien.
 • Let gewoon goed op je spullen, op drukke toeristische plekken willen nog wel eens zakkenrollers actief zijn.

Bezienswaardigheden Montmartre

Sacré-Coeur

De absolute top bezienswaardigheid in Montmartre is natuurlijk de prachtige Sacré-Coeur. Deze superwitte basiliek prijkt op de top van de heuvel Montmartre. De kerk is maar liefst 83 meter hoog, en na de Notre-Dame (die nu gesloten is), de meest bezochte kerk van Parijs.

De basiliek is gemaakt van witte travertijn. De bouw begon in 1875, ter nagedachtenis aan de 58.000 doden die vielen in de Frans-Duitse oorlog in 1870-1871. Hoewel de bouw in 1914 afgerond werd, werd de kerk in oktober 1919 pas in gebruik genomen.

Bezoek de kerk niet op zondagen (vanwege de mis), en bereid je voor op veel drukte. Toch is het zeker de moeite van een bezoek waard, want je hebt hier geweldig uitzicht over Parijs. De kerk is gratis te bezoeken, maar de crypte bezoeken en de dom beklimmen, kost wel geld.

Bezoek de kunstenaars op Place du Tertre

Montmartre is altijd een wijk van kunstenaars geweest. Tijdens de Belle Époque-periode van 1872 tot 1914 trokken kunstenaars massaal naar Montmartre. De wijk had lage huren, zat vol barretjes, en de bohemien-scène sprak vele artiesten aan.

Onder andere kunstenaars als Renoir, Vincent Van Gogh, Matisse en Picasso woonden in de wijk. Sommige van die adressen kun je nog altijd bezoeken: zo is het Musée de Montmartre gevestigd op het oude woonadres van Renoir.

Op dit moment is de beste plek om kunstenaars te spotten op het Place du Tertre. Hier vind je zo’n 300 kunstenaars die zowel landschappen schilderen als portretten. Je kunt hier overigens niet zomaar met je ezeltje gaan staan. Om hier te mogen schilderen moet je een vergunning hebben, en de wachtrij daarvoor is tien jaar (!).

LEES OOK: Mijn 55 tips voor een superleuke stedentrip in Parijs (+budget tips)

Moulin Rouge

Hoewel Montmartre in veel films de hoofdrol speelde, is de beroemdste misschien wel de film ‘Moulin Rouge’. Die film is gebaseerd op de beroemdste cabaret ter wereld, met dezelfde naam. En die vind je dan weer in Montmartre, te herkennen aan de rode molen op het dak. Daar komt de naam dan ook vandaan :-).

Het gebouw ging in 1889 voor het eerst open, en werd neergezet als het “paleis van de vrouwen”. Shows werden geïnspireerd door het circus en waren compleet “over the top”. De Moulin Rouge was ook de geboorteplaats van de can-can. De verleidelijke dans trok vanaf het begin al veel bezoekers, en dat is nog steeds zo. Je kunt ook nu nog een voorstelling bijwonen.

Bron

Moulin de la Galette

Een andere molen die het bekijken waard is, is de Moulin de la Galette. Deze windmolen stamt uit 1622. De naam van de molen verwijst naar het soort brood dat de molenaars maakten met het meel van deze molen.

In 1814 werd de molen aangevallen door de kozakken, met wie de molenaarsfamilie geen goede relatie had, en werd de molenaar aan de wieken van de molen genageld.

Hoe tragisch ook: het betekende een nieuw leven voor de molen. De molenaarszoon raakte bij de aanval van de kozakken blijvend gehandicapt, waardoor hij het zware molenaarster niet meer kon uitoefenen. Hij maakte van de molen een cabaret, die beroemde gasten zag als Vincent Van Gogh.

Het is een van de weinige overgebleven molens in de wijk. Vroeger waren er wel 30. Vrijwel alle grote schilders die in Montmartre woonden, hebben de molen een keer geschilderd. Denk aan bijvoorbeeld Picasso, Van Gogh en Renoir.

LEES OOK: Lekker & goedkoop eten in Parijs: mijn 10 favoriete restaurants

Spot de filmlocaties van Amélie

Hoewel het al weer eeuwen geleden is dat ik de film gekeken heb, is dit echt één van de leukste films die ooit gemaakt is: Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain. De film speelt zich af in de wijk, dus het is zeker een tip om een movie night in te plannen en ‘m te kijken voorafgaand aan je bezoekje.

 • Café des Deux Moulins: dit is het café waar Amelie werkt. En ook in het echt is dit een café!
 • Sacré-Coeur: Een logische maar niet te missen stop is deze kerk, waar Amélie afspreekt met Nino en een speurtocht opzet.
 • Au Marché de la Butte: De groentenwinkel die Amélie in de film bezoekt!

Le Consulat Café

Over schattige plekken gesproken: dit café is misschien wel het meest fotogenieke café in heel Parijs. Je vindt dit historische cafeetje om de hoek van Place du Tertre. Ik liep er eigenlijk toevallig tegenaan, maar het is op Instagram enorm beroemd. Het is niet moeilijk om te zien: de charmante gekleurde luifel, de bistro-tafeltjes en stoeltjes… het wordt niet veel Franser dan dit.

Het café is al vele decennia actief en mocht ooit gasten verwelkomen als Van Gogh, Monet en Picasso. Het pleintje waaraan Le Consulat Café gevestigd zit, is het oudste deel van Montmartre. De kronkelige straatjes geven je een blik terug in de tijd, toen Montmartre nog een eigen dorpje was.

LEES OOK: De 7 leukste dingen om te doen in Parijs als het regent

Bron

Le Mur des Je t’Aime

Parijs is de stad van de liefde, en er is natuurlijk geen romantischer deel van de stad dan Montmartre. Niet gek dus dat we hier dan ook de muur van de liefde vinden; Le Mur des Je t’Aime.

De muur werd in 2000 geïnstalleerd en bestaat uit 612 tegels waarop 311 keer in 250 talen ‘ik hou van jou’ staat. Het is een kunstproject van Fédéric Baron die zijn broer en buren vroeg om “ik hou van je” in hun eigen taal te schrijven. Hij ging net zo lang door met mensen naar hun moedertaal vragen, totdat hij meer dan 250 talen verzameld had (waaronder zelfs Navajo en Inuit!).

Bron

Bezoek een museum

In een wijk met zoveel cultuur en geschiedenis zijn natuurlijk ook musea te vinden die de moeite van een bezoekje waard zijn.

 • Musée de Montmartre: Een prachtig klein museum, in 17e eeuwse panden waar vroeger schilders (zoals Renoir) woonden, omringd door een tuin. Dit museum toont schilderijen, foto’s en manuscripten over de (geschiedenis van de) wijk Montmartre.
 • Espace Dalí: Dit is een permanente tentoonstelling met ongeveer 300 kunstwerken van Dalí. Het draait in dit museum vooral om zijn beelden.
 • Het Musée d’Art Naïf – Max Fourny: Voor “naïeve” kunst moet je naar deze galerie. Naïeve kunst is kunst die gemaakt is door kunstenaars die geen enkele formele training hebben gehad. Je vindt dit museum in Halle St-Pierre.

LEES OOK: Waar te verblijven in Parijs: de vijf leukste wijken!

Bron

De buste van Dalida

De Franse zangeres Dalida woonde in Montmartre. Om haar (tragische) dood te herdenken, werd er in 1997 een borstbeeld van haar geplaatst op Place Dalida.

Dalida was wereldberoemd, en verkocht tijdens haar carrière 170 miljoen albums. Maar gelukkig was ze niet: haar leven was een aaneenschakeling van tragische gebeurtenissen en overlijdens van (ex)-partners. Maar liefst drie (ex)-partners en één van haar beste vrienden beëindigden zelf hun leven.

Het begon allemaal in 1967 toen ze het lichaam aantrof van haar verloofde die zelfmoord had gepleegd. Dit drukte zo zwaar op haar dat ze een maand later zelf een zelfmoordpoging deed. Die mislukte, waardoor ze vijf dagen in coma lag.

Datzelfde jaar raakte ze ongepland zwanger van een student, en brak ze de zwangerschap af. Er ging iets mis waardoor ze onvruchtbaar raakte. Een paar jaar later pleegde haar ex-echtgenoot, met wie ze nog bevriend was, zelfmoord.

In 1975 sloeg het noodlot weer toe, toen één van haar beste vrienden een einde maakte aan zijn leven. In 1983 pleegde ook nog eens haar ex-vriend zelfmoord.

Zes jaar later was het leven voor Dalida ondraaglijk geworden, en deed ze nog eens een zelfmoordpoging. Dit keer was ze wel succesvol. Ze waspas 54.

Legende zegt dat als je over de borsten van het beeld van Dalida wrijft, je geluk in de liefde zult ervaren. Ik heb geen idee hoe de connectie gemaakt is tussen Dalida’s tragische liefdesleven en deze legende, maar ik vermoed dat de mannelijke helft van de bevolking hier iets mee te maken heeft… zeker gezien de gebruikssporen op dit beeld :-).

Ga op zoek naar het beste uitzichtpunt

Aangezien de wijk Montmartre bovenop een heuvel ligt, heb je vanaf hier ook fantastisch uitzicht over Parijs. Je hebt natuurlijk vanaf de Sacré-Coeur een spectaculair uitzicht over de daken van Parijs. Loop vooral ook even naar het hoekje van Rue Saint-Eleuthere, waar je prachtig uitzicht hebt op de Eiffeltoren (de foto boven dit artikelmoto is daar gemaakt!).

LEES OOK: Hoeveel kost een weekend Parijs? (+ Budget tips om geld te besparen)

Bron

Drink een wijntje van Clos Montmartre

Wist je dat Montmartre zijn eigen wijngaard heeft? Die heet Clos Montmartre, en is één van de weinige wijngaarden die overgebleven zijn nadat Montmartre opgeslokt werd door het alsmaar groeiende Parijs. Deze wijngaarde brengt 300 tot 400 flessen wijn voort. De kwaliteit schijnt niet bijzonder te zijn, maar toch is er veel interesse. Elk jaar worden de flessen wijn geveild tijdens een jaarlijkse wijnfeesten.

Struin door de straatjes

Het allerbeste om te doen in Montmartre, is om gewoon te genieten van de kronkelige straatjes. Struin arm in arm met je geliefde, sla willekeurig een hoek om, word beloond met prachtige uitzichten, charmante architectuur en drink een cappuccino in leuke cafeetjes. Mijn favoriete straatjes om doorheen te struinen zijn:

 • Rue l’Abreuvoir kijk hier naar boven en zie de Sacré-Coeur nog boven de daken uitpiepen.
 • Rue Saint-Rustique is een van de oudste straatjes van Montmartre. Dit kronkelige straatje met kinderkopjes heeft een prachtig uitzicht op de Sacré-Coeur (zie hierboven!).
 • Rue Norvins ligt hier om de hoek, en hier zie je onder andere het charmante café van Le Consulat.

Leuke restaurants in Montmartre

 • La Maison Rose: Één van de meest fotogenieke restaurantjes in Montmartre, met een zachtroze muren en groene luiken. Wij streken hier neer voor een lichte lunch. Vooral de salade was heerlijk en vers! Ook leuk voor een drankje om lekker mensen te kijken.
 • Hardware Société: de hipste brunchzaak in heel Montmartre. Je moet er flink voor in de rij, maar ik vond het toch wel de moeite waard. De fried brioche met panna cotta en passievrucht was echt hemels.
 • Piccolo Rosso Trattoria Pulcinella: Mijn favoriete Italiaanse zaakje in Montmartre. Piepklein, stampvol met locals, maar hartstikke charmant, lieve bediening en het eten is goddelijk. Zo goed dat we er twee keer zijn geweest!

Hotel tips voor Montmartre

 • Hôtel Particulier Montmartre: Dit is de beste keuze voor luxe reizigers. Een romantisch hotel met een prachtige binnentuin waar kippen rond je voeten scharrelen terwijl jij een kopje koffie drinkt. Geniet van het verse ontbijt in de stijlvolle serre, slaap als een koningin in de luxe bedden van je hotelkamer, en bestel in de avond een Frans gerecht bij het restaurant in het hotel. Klik hier voor prijzen & beschikbaarheid.
 • Hotel Le Chat Noir: Dit is het beste budget hotel in Montmartre. In dit hotel vind je veel verwijzingen naar het cabaretverleden van Montmartre. De naam verwijst dan ook naar het theatercafé en cabaret met dezelfde naam. Vanuit de knusse hotelkamers heb je prachtig uitzicht over Parijs, een uitzicht dat menig kunstenaar inspireerde tot het creëren van hun kunstwerken. Klik hier voor prijzen & beschikbaarheid.

Liever een ander hotel in Montmartre? Zie hier alle opties.

Wat zijn jouw beste Montmartre tips?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter