Inhoudsopgave
Het sprookjesachtige Frankrijk met de uitgestrekte wijnvelden, romantische dorpjes vol smalle straten en kleurrijke gebouwen, de zonnige kust en de veelzijdige steden is een geliefde vakantiespot. Begrijpelijk, want er is weinig waarvoor je echt niet terecht kunt in Frankrijk. Lange wandelingen en fietstochten door het bergachtige landschap voor de actieve ontspanners. Of zonovergoten, warme stranddagen aan de Franse kust wanneer zo min mogelijk doen je wens is. En wat dacht je van romantisch Parijs, gezellig Lille of ontspannen in Nice?
Één van mijn favoriete dingen aan het land zijn de grote hoeveelheid Châteaus. Er liggen onwijs veel kastelen in Frankrijk. Kastelen met een rijke geschiedenis, kastelen die wereldberoemd zijn en kastelen die er adembenemend mooi uit zien. Als jong meisje was het bezoeken van een kasteel altijd een van de hoogtepunten van mijn zomervakantie. Welke kastelen je absoluut niet mag overslaan wanneer je er in de buurt bent? Dit zijn de 18 mooiste kastelen in Frankrijk en een stukje van hun geschiedenis ontdek je hier.
De 18 mooiste kastelen in Frankrijk
Château d’Amboise
In het midden van Frankrijk ligt in het stadje Amboise het Château d’Amboise. Wanneer je hier kun je het kasteel niet missen, want het kasteel ligt op een rotsachtige verhoging.
Dat het kasteel daar staat is natuurlijk niet zonder reden. In de 11e eeuw werd er op de plek van het huidige kasteel een vesting gebouwd. Uiteindelijk kwam die vesting in handen van de Franse koning Karel VII waarna het door alle eeuwen heen in handen gebleven is van de Franse koningen. Zelfs nu nog is het Château d’Amboise eigendom van een afstammeling van Lodewijk Filips.
Gelukkig betekent dat niet dat Château d’Amboise gesloten is voor publiek. Integendeel! Dit prachtige kasteel is bijna het hele jaar geopend voor publiek en heeft bovendien een goed onderhouden tuin waar je ook doorheen kunt wandelen.
Château d’Ussé
Het Château d’Ussé zoals we dat vandaag de dag vlakbij het bos van Chinon zien, werd in de 15e eeuw gebouwd op de plek waar ooit een vesting lag. Logischerwijs zijn dat vaak, en zo ook bij Château d’Ussé, de hoger gelegen gebieden in het land. Het kasteel van Ussé ligt net wat hoger dan de rest van de omgeving, waardoor je deze sprookjesachtige bestemming al van ver ziet.
Het kasteel heeft een lichte kleur en donkere daken op de spitse torens, waardoor het chateau er heel sprookjesachtig uitziet. Van half februari tot half november is het kasteel de hele dag te bezoeken.
Château de Beynac
In de Dordogne ligt bovenop een klif het Château de Beynac. Er is geen uitleg nodig waarom de baronnen van Beynac besloten op deze locatie een kasteel te bouwen. Hoewel het een goed beschermd Château was, vonden er toch de nodige veroveringen plaats. Via stiekeme intriges en slimme spelletjes is Château de Beynac meer dan eens van eigenaar gewisseld.
Uiteindelijk kwam het in handen van Lucien Grosso die het kasteel heeft laten renoveren tot wat het nu is. Château de Beynac is het hele jaar geopend en kun je op eigen tempo ontdekken of onder begeleiding van een gids (dat laatste is wel extra leuk om meer te weten te komen over de geschiedenis!).
Château de Blois
Ook in de Franse steden kom je regelmatig een kasteel tegen. Zo ligt Château de Blois in Blois (verrassend). Château de Blois is van oorsprong een 13e-eeuwse burcht dat vervolgens door Koning Lodewijk XII omgebouwd is tot het indrukwekkende kasteel wat je vandaag de dag ziet.
Er zijn daardoor allerlei koninklijke vertrekken te vinden die stuk voor stuk de moeite van het bekijken waard zijn. Prachtige kunst, bijzondere architectuur én interieur maken Château de Blois zeker de moeite waard. Je kunt het kasteel elke dag bezoeken.
Château de Brissac
Het zeven verdiepingen tellende Château de Brissac ligt in een groene, rustige omgeving. In de 11e eeuw werd de eerste basis gelegd waarop het kasteel dat we nog altijd zien gebouwd werd. Het historische monument heeft zo’n 200 zalen waarvan je er een aantal kunt bezoeken tijdens een rondleiding.
Rondleidingen zijn de enige manier om Château de Brissac te bezoeken. Zoek voorafgaand aan je bezoek zeker even uit hoe laat het kasteel open is, om vervelende verrassingen te voorkomen. Het Château de Brissac vernoemd naar en nog altijd in handen van de familie Cossé-Brissac.
Château de Chambord
Bij Château de Chambord speelde geld duidelijk geen rol. Het werd namelijk gebouwd als jachtkasteel waar men kon verblijven wanneer ze gingen jagen of als het tijd was voor een goed feestje. Het kasteel is daardoor ook zo gebouwd dat het helemaal niet geschikt was voor permanente bewoning.
De grote vertrekken waren schreeuwend duur om te verwarmen en de ligging was heel onhandig doordat er in de 16e eeuw niets in de buurt was qua voorzieningen. Nog altijd woont er niemand in Château de Chambord, maar is het vooral een bijzondere plek om te bezoeken. En het kasteel (en de omliggende tuinen) bezoeken kan dan ook het hele jaar door.
Château de Chantilly
Het petit château, de grote stallen en château neuf die samen Château de Chantilly vormen komen oorspronkelijk uit de 16e eeuw. Of eigenlijk dateert Château de Chantilly nog verder terug, maar dan als Middeleeuws fort.
Toch is het kasteel dat je nu ziet, niet het kasteel uit de 16e eeuw. Door (onder andere) flinke verwoestingen tijdens de Franse revolutie raakte het kasteel zo beschadigd dat er in de 19e eeuw door de zoon van koning Lodewijk Filips besloten werd het geheel te reconstrueren. En gelukkig maar, want daardoor kunnen wij nu het indrukwekkende gebouw nog altijd, het hele jaar, bezoeken.
Château de Chaumont-sur-Loire
Een van de Franse kastelen die je tegenkomt op de werelderfgoedlijst van UNESCO is Château de Chaumont-sur-Loire. Al rond het jaar 1000 werd de basis gelegd voor het kasteel met als doel de grens tussen de provincies Blois en Anjou te bewaken.
In de eeuwen erna kreeg het kasteel echter flink wat te verduren. Ooit liet koning Lodewijk XI het kasteel zelfs in de hens zetten omdat hij de kasteelheer wilde straffen voor het in opstand komen tegen de koninklijke macht. Gelukkig werd er in de jaren erna besloten om het kasteel te herbouwen. Ontdek de rest van de geschiedenis (want er is nog veel meer te vertellen!) het hele jaar door in het kasteel zelf.
TIP: Zoek je nog een leuke camping of vakantiepark in de Loire? Hier vind je de leukste opties.
Château de Chenonceau
Een van de meest bijzondere kastelen in Frankrijk is toch wel Château de Chenonceau. Het ligt namelijk gedeeltelijk over het water van de rivier Cher. Bovendien heeft het kasteel prachtige, goed onderhouden tuinen die je kunt bezoeken.
De verschillende ruimtes met kunst en een eigentijds interieur geven je bovendien nog meer reden om het kasteel te bezoeken. Ontdek meer over de geschiedenis van Château de Chenonceau aan de hand van een audiotour en struin na afloop door de prachtige tuinen van het kasteel. Het kasteel is het hele jaar door geopend op wisselende tijden (check de website voor vertrek!).
Château de Fontainebleau
Château de Fontainebleau is één van de grootste Franse kastelen op deze lijst. De koningen van Frankrijk woonden hier graag, vermoedelijk door het omliggende bos met veel wild. Jagen was immers een populaire bezigheid onder de Franse koningen.
De vele zalen in het kasteel zijn rijkelijk ingericht en ook kunst kom je er veel tegen. Niet alleen het kasteel zelf is indrukwekkend. Ook de omliggende tuinen zijn prachtig om doorheen te wandelen. Je kunt het Château de Fontainebleau en de tuinen het gehele jaar door bezoeken.
Château de Haut-Koenigsbourg
Wanneer je een beetje thuis bent in de Duitse taal dan zal het je niet verbazen dat Château de Haut-Koenigsbourg niet ver van de grens met Duitsland ligt. In de Middeleeuwen heette de plek waar het kasteel nu ligt Hohkönigsburg (hallo Duits) en hoorde het zelfs nog bij Voor-Oostenrijk.
Inmiddels is Château de Haut-Koenigsbourg een van de best bewaarde burchten en een geliefde trekpleister onder toeristen (+ het hele jaar geopend!). Er is nog veel meer geschiedenis over dit kasteel te ontdekken, maar dat is simpelweg veel leuker om te doen in het kasteel zelf.
Château de la Rochepot
Op de overblijfselen van een oud kasteel uit de 11e eeuw besloot de heer van Montagu een nieuw kasteel te laten bouwen wat uiteindelijk in handen kwam van de familie Pot. Régnier Pot besloot het kasteel naar zichzelf te vernoemen en zo ontstond het Château de la Rochepot.
Door de jaren heen is het kasteel van heel wat mensen eigendom geweest tot Cécile Carnot uiteindelijk het kasteel kocht en haar zoon gaf. Hij liet het vervolgens restaureren om de oorsprong van het kasteel eer aan te doen. Gelukkig maar, want daardoor kun je nu Château de la Rochepot bezoeken en jezelf onderdompelen in het leven van toen.
Het kasteel is het hele jaar door te bezoeken, maar check voor de zekerheid even de site voor je vertrekt.
Château de Pierrefonds
Hoewel er een hoop kastelen het zwaar te verduren hebben gehad tijdens oorlogen en veldslagen, had Château de Pierrefonds het bijzonder zwaar. In de 17e eeuw werd het kasteel belegerd en werd er veel schade aangebracht aan het gebouw. Uiteindelijk daalde het zo in waarde dat Napoleon het Château de Pierrefonds koopt voor slechts 3000 (toenmalige) frank. Een opknappertje, zeg maar.
De verbouwing en renovatie van het kasteel is echter niet goedkoop. Dat doet Napoleon namelijk voor een schamele 5 miljoen frank. Uiteindelijk is het kasteel wat je vandaag de dag bezoekt enkele jaren na het aftreden van Napoleon afgerond.
Château de Queribus
Een van de weinige kasteelruïnes in dit rijtje is Château de Queribus. Ooit een van de belangrijkste vestigingen voor de Katharen, maar inmiddels een mooi uitzichtpunt en bijzonder stukje Frankrijk. De restanten van het kasteel zijn goed onderhouden, dus het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen je voor te stellen hoe het kasteel er ooit uitzag.
Bovendien ligt Château de Queribus op zo’n 700 meter hoogte waardoor het uitzicht er prachtig is. Het kasteel is het hele jaar open voor publiek. Bovendien zijn er diverse tours waarmee je nog meer ontdekt over de geschiedenis.
Château de Tarascon
Ergens rond 1400 werd het Château de Tarascon gebouwd in opdracht van de graven uit de regio. Hoewel er al wel burcht te vinden was, is het kasteel zoals je dat nu ziet pas neergezet in 1435. Het kasteel heeft de nodige belegeringen en overnames gekend, maar gelukkig is dat niet ten koste gegaan van het gebouw zelf.
Château de Tarascon is nog altijd een van de mooiste Middeleeuwse kastelen dankzij het zorgvuldige onderhoud. Bezoek het kasteel het hele jaar door en bewonder het indrukwekkende bouwwerk uit de middeleeuwen.
Château de Vaux-le-Vicomte
De inspiratie voor het bekende kasteel van Versailles komt bij Château de Vaux-le-Vicomte vandaan. Het kasteel werd in de 17e eeuw gebouwd in een barokke stijl, waardoor het weer een heel ander kasteel is dan wat je tot dusver hebt gezien. Het symmetrische aspect zie je niet alleen in het kasteel terug, maar ook in de bijbehorende tuin.
Château de Vaux-le-Vicomte is bovendien zo groot dat je je gemakkelijk uren vermaakt. Van maart tot november is het kasteel geopend, maar bekijk vooraf even de openingstijden. Er wil nog wel eens een besloten gelegenheid zijn waardoor het kasteel eerder sluit.
Château de Versailles
Uiteraard mag het wereldberoemde Château de Versailles niet ontbreken in het rijtje met mooiste kastelen in Frankrijk. Vele bezoekers van Parijs maken de dagtrip richting Versailles en zo ook ikzelf.
Lodewijk XIV bouwde het kasteel zodat hij een plek had om te kunnen ontsnappen aan de drukte van Parijs en de hofhouding. Het kasteel is zo groot dat je er meerdere uren voor nodig hebt om alles te ontdekken. De verschillende vertrekken, de tuinen en de architectuur van het kasteel zelf zijn stuk voor stuk bijzonder om te zien.
Château de Villandry
Centraal in Frankrijk ligt Château de Villandry, een kasteel gebouwd in de renaissancestijl. De prachtige, 16e-eeuwse tuinen zijn een van de voornaamste redenen om het kasteel te bezoeken.
Hoewel het kasteel in 1906 op het punt van slopen stond, is Château de Villandry gelukkig gered door een Spaanse dokter die naar de naam Joachim Carvallo luisterde. Hij was bovendien een van de eerste kasteeleigenaren die besloot het kasteel toegankelijk te maken voor publiek. Nog altijd profiteer je daarvan, want het kasteel is het hele jaar door geopend! En bonuspunten wanneer je in de wintermaanden gaat, want dan zijn de prijzen ook nog eens lager.
1 reactie
De katharenkastelen zijn inderdaad supermooi! En ook wel wat stoerder dan sommige andere kastelen, vind ik ;-). Het katharenkasteel Château de Peyrepertuse is ook heel vet!