Shoreditch tips: de 14 leukste dingen om te zien & doen in Oost-Londen

door Explorista

Ik kan gewoon niet geloven dat ik nog nooit een artikel heb gewijd aan mijn favoriete wijk in Oost-Londen: Shoreditch! Ik ben er namelijk echt al tientallen keren geweest. Toen ik nog in Londen woonde, was ik er elke week wel eens te vinden, om naar de food markt te gaan, te shoppen, of gezellig met vrienden af te spreken. Vandaag deel ik mijn allerbeste Shoreditch tips. Ik vertel je de leukste dingen om te zien en doen, én waar je natuurlijk moet eten en verblijven!

De geschiedenis van Shoreditch

Shoreditch ligt in Oost-Londen, traditioneel gezien het arbeidersdeel van Londen. Van oudsher is de wijk wat ruwer en smoezeliger dan het chique West-Londen. Terwijl de rijken in het schone West-Londen genoten van hun comfortabele leven en afternoon tea, werd in Oost-Londen door hun werknemers van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gezwoegd. Hier lagen de kades en pakhuizen van de havens. En hier rezen de fabrieken op.

Maar de geschiedenis van Shoreditch gaat veel verder terug dan je zou verwachten. De huidige Shoreditch High Street en Kingsland Road maakten namelijk in de Romeinse tijd deel uit van een beroemde oude handelsroute die liep van Londen tot York. Leuk om te denken dat je mogelijk in de voetsporen van de Romeinen wandelt, als je over deze drukke staten loopt. Maar heel veel is er niet bekend over de Shoreditch vóór de zestiende eeuw, behalve dat er tussen de 12e eeuw en 1539 een priorij stond (die inmiddels niet meer bestaat). Verder was dit gebied waarschijnlijk niet echt bebouwd, omdat het buiten de City of London lag.

De eerste bebouwing die in Shoreditch plaatsvond waren theaters, die eind zestiende eeuw buiten de jurisdictie van de City of Londen wilden vallen, maar wèl dichtbij genoeg dat ze makkelijk te bereiken waren. Die levendigheid trok weer andere mensen aan, voornamelijk de onderste lagen van de bevolking, die in de City of London ook minder welkom waren. De buurt barstte van de dronkenlappen, bedelaars en bordelen.

Dat veranderde toen rijke handelaren zich in de zeventiende eeuw vestigden in de buurt, en hun fabrieken er begonnen, waarmee er werk ontstond. Arbeiders begonnen zich te vestigen in de buurt, maar toen de fabrieken langzaamaan weer wegtrokken aan het eind van de negentiende eeuw, en werkloosheid de overheid nam, zakte de buurt helmaal af.

De wijk was een donkere, duistere plek waar de smog van de fabrieken de lucht kleurde en armoede en criminaliteit hand in hand gingen. Het was eind negentiende eeuw ook de jachtplek van ’s werelds beroemdste seriemoordenaar: Jack the Ripper. Kortom: hier wilde je niet wonen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Oost-Londen, met zijn fabrieken en haven, het zwaar te verduren tijdens bombardementen. In de tientallen jaren die volgden was de wijk niet meer zo crimineel als ooit, maar bij lange na geen heel florissante plek om te wonen met zijn vele leegstaande fabrieken en duistere steegjes.

Totdat de studenten en kunstenaars zich in de jaren negentig in Shoreditch gingen vestigen vanwege de lage huurprijzen. Zij brachten creativiteit, levendigheid, kunst en bedrijvigheid met zich mee. Er kwamen leuke vintage winkels, toffe exposities, en de grote hoeveelheid immigranten in de wijk (die er ook woonden vanwege de lage prijzen) openden smaakvolle restaurants. De wijk werd ineens hip, een bruisende plek om te wonen.

In de afgelopen twintig jaar werd de wijk langzaamaan overgenomen door de creatieve industrie, de hipsters, en rijken die graag in het centrum van de actie wilden wonen. Inmiddels is Shoreditch één van de meest gewilde wijken in Londen, en kost een appartementje kopen je al snel één miljoen pond. Dit brengt uiteraard een hoop kritiek met zich mee, omdat originele bewoners door de stijgende huurprijzen uit de wijk worden gedreven en de wijk zijn originele karakter steeds meer verliest. Maar voor bezoekers is de wijk nog steeds erg leuk om te bezoeken.


Bezienswaardigheden in Shoreditch

Shoreditch Church

Het oudste gebouw in Shoreditch is waarschijnlijk deze kerk, met de officiële naam “St. Leonard’s Church”. De meest gebruikte naam is trouwens gewoon “Shoreditch Church”. De kerk stamt uit 1740 en is de begraafplaats van veel belangrijke personen uit de Tudor-periode. Op deze plek stond mogelijk al in de eeuwen ervoor een kerk, maar de eerste melding van de kerk stamt uit de 12e eeuw. Na dat de originele structuur instortte, werd in 1740 het huidige gebouw gebouwd.

Princelet Street

Midden in het ruwere Shoreditch met zijn pakhuizen, draai je een zijstraat in en ineens sta voor een rij van statige herenhuizen. Grote kans dat je dan in Princelet Street bent. Deze 18e eeuwse huizen werden gebouwd om te verhuren en verkopen aan Franse Protestante vluchtelingen (hugenoten), die probeerden te ontkomen aan de vervolging van het Katholieke regime. In de bovenste verdiepingen van de Georgiaanse panden begonnen zij zijdeweverijen, en onderste verdiepingen huisden ze de werknemers van die weverijen. Ook zat in deze straat één van de eerste synagogen van Londen (in de tuin van nummer 19).

Old Spitalfields Market

Één van de leukste overdekte markten van Londen is Old Spitalfields Market en een prachtig voorbeeld van Victoriaanse architectuur in Londen. Al sinds 1638 wordt op deze locatie een markt gehouden. Al was “Spittle Fields” toen een plattelandsgebied aan de Oostelijke rand van de stad. In 1887 werd de markt overdekt, en uit die tijd stamt het gebouw dat je nu ziet. Tegenwoordig wordt er geen groente en fruit meer verkocht overigens. Je vindt er een aantal restaurantjes, leuke winkeltjes en standjes die kleding, sieraden en kunst verkopen. Hier heb ik mijn winterjas gekocht :)

Street Art

Één van de belangrijkste dingen om te zien in Oost-Londen is de street art. Dit is hét bolwerk van graffitikunstenaars. Ik heb regelmatig rond de straten gedwaald, op zoek naar de gaafste plaatjes. Maar je kunt natuurlijk ook een street art tour volgen. De meeste street art vind je op Brick Lane en haar zijstraten.

Hanbury Street heeft de bekende kraanvogel, dat zo’n beetje het icoon van Shoreditch is geworden. Normaal gesproken schildert de Belgische artiest Roa alleen dieren die lokaal voorkomen op de plekken waar hij schildert. Maar in dit geval koos hij, op aandringen van de lokale winkel- en restauranthouders, voor een kraanvogel, een belangrijk dier voor de vele ondernemers in deze straat die uit Bangladesh komen. Een mooi eerbetoon aan de multiculturaliteit die Londen bijzonder maakt.

Dennis Sever’s House

Op 18 Folgate Street vind je het Georgiaanse woonhuis van Dennis Sever. Sever was een Amerikaan die in 1979 in dit vervallen huis trok. Langzaamaan begon hij alle tien kamers van het huis opnieuw in te richten, in verschillende historische meubelstijlen uit de 18e en 19e eeuw. Oorspronkelijk woonden in dit huis hugenoten zijdewevers. Helaas stierf Sever in 1999 op 51-jarige leeftijd aan kanker. Het huis is nu als museum te bezoeken en wordt gezien als één van meest unieke musea in Londen.

Village Underground metrowagons

Eentje in de categorie van: was je dit al opgevallen? Bovenop het gebouw van Village Underground staan vier metrowagons die vrolijk versierd zijn met graffiti. De wagons zijn in gebruik als studio’s voor kunstenaars. Village Underground zelf is een “event space” waar je kunt genieten van optredens, club nights, tentoonstellingen en theater. Ik ben zelf nooit binnen geweest, maar ik moet altijd glimlachen als ik de metrowagons zie staan. Nu weet je dat je écht in Shoreditch bent.


Leukste dingen om te doen in Shoreditch

Brick Lane Market & Petticoat Lane Market

Een echte klassieker is om op zondag naar de food market te gaan op Brick Lane. Hier vind je cuisine uit alle uithoeken van de wereld, vintage kleding markten en muziek. Een deel ervan vind je gewoon langs de straatkant, maar ook in de overdekte Sunday Upmarket en Backlane Market vind je een hoop! Ga er met een hongerige maag naartoe :-).

Een andere traditionele markt? De Petticoat Lane Market. Hier wordt al decennia lang kleding verkocht. Petticoat Lane is niet de officiële straatnaam, dat is Middlesex Street, maar de bijnaam die inmiddels zoveel bekender is dan de échte naam dat iedereen deze gebruikt.

Columbia Road Flower Market

Waar mensen op zondag die mooie bossen bloemen vandaan halen? Van de bloemenmarkt op Columbia Road Flower Market natuurlijk! Ben er een beetje vroeg bij, dan zijn de mooiste bossen nog niet uitverkocht.

The Old Truman Brewery

De achterkant van de The Old Truman Brewery vind ik één van de leukste plekjes in Shoreditch, omdat het net even verborgen is vanaf de drukke Brick Lane. Je vindt er een aantal leuke foodstalletjes én street art van Banksy. The Old Truman Brewery is überhaupt wel een bijzonder gebouw, want aan het eind van de negentiende eeuw was dit één van de grootste brouwerijen ter wereld!

Vintage shoppen op Brick Lane

Move over Camden, het epicentrum van vintage shoppen ligt toch echt op Brick Lane. Als je er van houdt, dan zul je hier winkel na winkel van tweedehands kleding kunnen doorspitten op zoek naar echte pareltjes.

Boxpark

Als je uitstapt op Shoreditch High Street dan zal je meteen de zwart met witte container opvallen vlak naast het station. Dit is Boxpark, één van de hipste plekjes om te shoppen in Londen. De containers zitten vol met kleine winkeltjes, toffe merken en tijdelijke pop up shops. Ook zitten er een aantal restaurantjes. Ik vind het altijd zo leuk om hier bij de winkeltjes binnen te gluren.


Leukste tours in Shoreditch

Street Art tour

Zoals ik al even zei, zijn er weinig betere plekjes in Londen om zóveel street art bij elkaar te zien. Maar ja… voor een ongetraind oog, waar kijk je nou naar? De vorige keer dat ik in Londen was volgde ik een street art tour, en leerde zo alles over de kunstenaars die verantwoordelijk zijn voor de meest bekende kunstwerken in Oost-Londen. Interessant!

Ik volgde de gratis tour van Free Tours by Foot met gids Jessica. (Wel netjes een fooi geven hè?)

Jack the Ripper tour

De bekendste inwoner van Shoreditch is natuurlijk eentje van mythische proporties: Jack the Ripper. Deze seriemoordenaar dwaalde in de negentiende eeuw door Oost-Londen en moordde en verminkte vrouwen in donkere steegjes. Er worden tegenwoordig per dag zo’n zeventig (!) Jack the Ripper tours per dag gehouden in Shoreditch. Ik heb er ook eentje gedaan en vond het echt super interessant om meer te leren over dit duistere stukje geschiedenis van Shoreditch!

Boek deze tour.

East End food tour

Shoreditch is één van de lekkerste plekken om te eten in Londen. De grote hoeveelheid immigranten in de wijk hebben een diversiteit aan restaurantjes met zich meegebracht die ontzettend leuk is. Als je wilt kun je een food tour volgen die je langs de beste plekjes om te eten neemt.

Free tours by Foot biedt ook hier een gratis food tour waarbij je alleen betaalt voor je eigen eten, en een fooi voor de gids.

Als je liever zelf op pad gaat om het beste van Shoreditch te proeven… dan heb ik hieronder een aantal van de leukste restaurants in Shoreditch verzameld! Smakelijk!


Leukste hotspots in Shoreditch

 • Beigel Bake: een absolute klassieker in Shoreditch. Je vindt ‘m op Brick Lane. Je scoort hier 24/7 bagels, en vooral de vleesbagel is een icoon in Londen, al doen ze een aantal variaties. Allemaal goed te betalen! De zaak werd in 1974 begonnen en ziet er volgens mij nog net zo uit als toen.
 • Dishoom: Serveert Indiaas street food met een klassieke twist in een hippe locatie. Er zitten er inmiddels een aantal in Londen, maar voor die in Shoreditch staan altijd rijen!
 • Dinerama: Dit is een grote food markt in industriële stijl inclusief roof top bar, en allerlei soorten keukens.
 • Dark Sugars: Voor de beste hot chocolate ga je hier heen. Ze serveren allerlei variaties, maar ik vond die met salted caramel heel lekker.
 • Pizza East: Één van de hipste pizzeria’s in Londen. Leuk interieur, en heerlijke pizza’s.
 • Barrio Shoreditch: Barrio is één van mijn favoriete bars in Shoreditch. Ze hebben hier een goede happy hour (2 voor de prijs van 1), en lekkere Mexicaanse hapjes. Zelf vind ik het altijd wel leuk om in de Caravan te zitten haha.
 • Bar Kick: Is tafelvoetbal echt je ding? Dan moet je hier zijn. Ook hier heb ik leuke herinneringen aan avonden uit. Leuke bar.
 • Queen of Hoxton: Is één van de hipste bars en clubs in Oost-Londen. Heeft een heel toffe rooftop waar ze soms ook films vertonen!
 • XOYO: Dé club in Shoreditch. Waar de meeste bars in Londen rond een uur of twaalf dicht gaan, gaat deze club pas om 22:00 uur open, en feest je er tot een uur of vier op muziek van de beste DJs.
 • The Breakfast Club: Ik weet nog dat deze net open was en er áltijd rijen voor de deuren stonden. Nu is dat niet meer zo, behalve in de weekenden voor brunch. The Breakfast Club serveert (onder andere) de hele dag door ontbijt-gerechten, dus als je ’s avonds zin hebt in eieren of wafels: hier kun je terecht.
 • Meat Mission: Dit is één van mijn guilty pleasures. Ze serveren hier geweldige burgers (de dirty chicken cheeseburger!), en waanzinnige milkshakes (Russian White Vodka Milkshake).
 • Curry op Brick Lane: De allerbeste curry van Londen eet je op Brick Lane op de “curry mile”, een stuk weg waar je hebt echt tientallen curry restaurantjes om uit te kiezen. Brick Lane Brasserie en City Spice worden als één van de beste gezien.
 • Pizza Pilgrims: Één van mijn favoriete pizzaketens in Londen. Goede sourdough bodems en interessante toppings.
 • Vietnamees op Pho Mile: Na “Curry Mile” heb je ook “Pho Mile” in Shoreditch, een deel waar je veel Vietnamese restaurants vindt. Je vindt deze groep restaurantjes op Kingsland Road.
 • The Crown and Shuttle: Één van de leukste pubs van Londen, vind ik. En bovendien eentje met veel geschiedenis: de pub bestond al in de Victoriaanse tijd, al is het in de tussenliggende periode niet altijd een pub geweest. Sinds 2013 is de pub echter weer open, en serveert het craft beer in een industrieel design. Ooit won het al eens een prijs voor de beste plek om te drinken als de zon schijnt, vanwege de heerlijke binnentuin. Ik kan het alleen maar eens zijn met deze prijs.
 • Rolling Stock: Mijn favoriete plekje in Shoreditch in de zomer? Dat is de tuin van Rolling Stock. Een binnentuin omringd door muren met kleurrijke graffiti waar je goede cocktails drinkt, en waar regelmatig live muziek te vinden is.
 • The Water Poet: Nog een leuke pub om iets te drinken, vlakbij Liverpool Street. Grappig, en misschien niet verrassend, genoeg is deze pub van dezelfde eigenaar als The Crown and Shuttle. Ook deze pub heeft een fijne binnentuin, en serveert veel bier van lokale brouwerijen.
 • Dream Bags Jaguar Shoes: Deze bar met een vreemde naam opende in 2001 en was daarmee één van de eerste hippe hotspots in de wijk. De naam komt van de tassen en schoenenverkopers die ooit in dit gebouw zaten en wiens namen nog steeds op de gevel staan. Dit is niet alleen een bar, maar ook een expositieruimte en een club.
 • The Grind: Deze hippe keten heeft een aantal locaties in Londen. Ik ga er graag heen, al ben ik meestal in die bij London Bridge te vinden. Die in Shoreditch is de oorspronkelijke locatie, en zit sinds 2011 op de Old Street roundabout. Een instituut. Overdag drink je er goede koffie en geniet je van de lekkere restaurants, en drink ’s avonds één van de cocktails.

Hotels in Shoreditch

Dit artikel is natuurlijk niet compleet zonder wat aanraders voor hotels in Shoreditch:

 • CitizenM London Shoreditch: Hier heb ik zelf eens geslapen. Super leuk hotel in het hartje van Shoreditch (op de plek waar vroeger het klooster stond!). Via een tablet bedien je alles in je kamer.
 • The Curtain: Super hip hotel, met op het dak zelfs een zwembad. De kamer zijn in industriële stijl ingericht, en het restaurant schijnt erg goed te zijn.
 • Ace Hotel Shoreditch: Recht aan Shoreditch High Street ligt het leuke Ace Hotel. Beneden heb je een toffe lobby waar je kunt zitten werken, het eten is heerlijk en de kamers zien er prachtig uit.

Wat zijn jouw beste Shoreditch tips?

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Sophie 27 februari, 2019 - 12:11

Ik vind Shoreditch uiteindelijk toch ook het allerleukst denk ik. Zo’n uniek sfeertje! En de beste foodtentjes…

Plaats een reactie

Laat een reactie achter